Почивните дни на трудолюбието

„Прословутото българско трудолюбие”, за чието съществуване ни осведоми на 6 април 2001 година Симеон Сакскобугготски, отново излиза в отпуск. Този път за 6 дни и ще обедини празника на труда (като цяло) с празника на специфичния труд, който военните полагат.

По мои скромни наблюдения доста българи се трудят най-много именно в почивните дни. В НРБ , ако манифестациите не бяха задължителни, мнозинството граждани биха си стояли на село да си прекопават градинката със зеленчуци. В епохата, когато на табелите на магазините по фройдистки подсъзнателно пишеше в единствено число „Плод и зеленчук”, всеки допълнителен стрък лук или маруля от личната градинка беше източник на неподправено щастие за трудещите се.

Днес, когато властва пазарната стихия и плодовете и зеленчуците връхлитат върху нас от пирамидите по пазарищата, народът явно се е измързеливил. Във всеки случай такава е констатацията на Националната агенция по туризма. Със зле прикрита злоба към националните предатели, които си позволяват да се излежават в чужбина, агентите на националния туризъм обявиха, че българинът ходел в чужбина, за да мързелува.

Абе какво му става на тоя народ! От какво толкова се умори? А и вместо да избере българското, най-вероломно гледа да се въргаля по чуждите плажове.

Добрата новина е поне в това, че не сме луди. Защото „луд умора няма”. А ние имаме. Умираме си да си почиваме.

По този повод предлагам на трудолюбивите български творци да доразвият идеята на детското филмче „Мързелград” ( което 5 годишната ми дъщеря зяпа ). То е много поучително. Създава в децата вкус към спорта и благородството, олицетворявани от главния герой Спортакус и ги учи да презират мързеливците, най-вече в лицето на отрицателния герой „подлия Роби”.

Имаме достатъчно сюжети да филмираме версия за възрастни под надслов „Мързелдържава”. При това нищо няма нужда се измисля- достатъчно е камерата да се разходи из някои учреждения.

Обаче се съмнявам, че това ще се случи. Не сме достатъчно труднолюбиви – обичаме си на „баницата мекото”, а трудните неща, като взискателност и нетърпимост към безобразията в държавата ги оставяме за по-лесно да ги проявяват едни други хора – в онази чужбина, която напоследък работи по съвместителство като дубльор на гражданското общество в България и дори си прави труда да пише критични доклади за мързела и некадърността на нашите управници, неспособни да „усвоят” дори парите, които им се дават наготово от Европа.

13 мнения за “Почивните дни на трудолюбието”

 1. Героят от Лейзитаун е Спортакус. И моята 5-годишна дъщеря го гледа :-). Хората от туризма ще трябва да погладуват преди да разберат, че да си българин не е достатъчна причина да ти гостуват други българи. Хората започнаха да имат малкоповече себеуважение и не искат да ги навикват като улични кучета по родните места за излежаване…

 2. Интересно – забелязвам, че срещу подобни “слети” почивни дни (които не са българска измислица, вервайте ми) дуднат най-вече хора на свободна практика и, най-обичайно, такива с недотам тежко откъм работно време натоварване, но пък се отявлени тежнения към народопсихологията.

  Държа да отбележа, че почивните дни не означават забрана за работа в тях, така че всеки може да си поработва – дали анализирайки това и онова пред компютъра, дали, както е споменато, с мотиката – избор голям.

  В Испания, например, където т.нар. puente (“мост” между празниците) често се случват, не съм чул да има кисел уманитаро-ентелегентски рев.

  Приятна почивка на заслужилите я!

 3. Брат ми скоро беше казал: По-добре да не взимам заплата защото се депресирам, 300лева, и като ги видя разбирам колко струвам,! Нула, работя 30 дни, а трябва да ям 10 дни.,. . Депресия депресия, по- добре да не ми плащат, така няма да знам, че съм нула!

 4. Господин Инджев,
  Моля коментирайте новината:
  В 17 ч. на 30 април Юруков регистрира СДС за евроизбори 2009 г.!

 5. Господин , госпожа , госпожица или ? Belomore , например пък в Германия такова животно – puente- нема . Или да затворят цялата си индустрия и администрация за няколко пъти по 7-8 дни защото са си го заслужили и после да се питат къде акат гладните? Разбира се че радостта от “да не ходим на работа или да сме в болнични” е за хората на твърда заплата назначени от тези , които понасят загубите, от тези чести и дълги “пазници с мстове и пак празници”. А дали на хората на свободна практика им е лесно ? От неправене на нищо, не може да стане нещо, а ние не крадем, а работим. Останете си със здраве например: в южна Испания , южна Италия или цяла България (какво да се прави – от страната си можеш да избягаш , но от манталитета – трудно).

 6. Никога не ми е харесвала думата – работодател? Защото- работниците не се наричат – трудодатели! Това по-меко ли е от експлоататор- или евфемизъм на такъв!? Работата се продава, а не се дава? Как така ще дава, да не би неговите стоки да ги дава? Вчера казаха по новините, че в България процентно се пада най-малко от брутния вътрешен продукт за работна заплата. Познавам производства в които се произвежда със западна (дори японска) производителност, продуктите се продават на западни цени, но заплатите са 15-пъти по-малки! Господа за всичко в България са виновни ‘Работодателите’ бъдете сигурни, тези изроди не търпят конкуренция и нямат никакви идеи, а лакомията им няма граници! Вижте какви реклами имат “шпек народен(” “пиво НАШЕНСКО” вафли с меламин, сирене с креда, без-брой примери, вие посочете някоя българска стока с която да се гордеем?!!!!!? Поне едно предпиятие което има хиляда човека и безупречна чистота!? Нито един пример не-можете да ми дадете? А аз на вас толкова колкото са ‘Работодателите’

 7. Испанските конкистадори са завладели Америка през 1492 год.и са успели да пренесат в Испания огромни количества злато. Е, без това дето Холандските и Английските пирати са им взели. Какво се е случва в България по това време? През 1393 год. България вече я е нямало, като независима държава. Били сме под Турско робство. Та сега да се запитаме дали имаме правото да гледаме в канчето на Испанците и ние да си даваме такива отпуски? България е на дъното. Отпуските отдалеч

 8. отдалечават времето от постигането на по- висок стандарт. Няма как да се промени един манталитет насаждан 45 години. Трябва да се бачка мноооого здраво и то частно.Държавата (България) само взема ,….не дава нищо.

 9. Не може да е мързелив такъв народ, който си е продал всичко “на село” и е дошъл с няколкото си коли в София да работи – защото в София има работа/дори за мързеливите/. И толкова се е изморил, че вчера си беше направо “ден на майстора”. “Софиянци” бяха тръгнали по родните си места още по обяд и по улиците беше ад!
  Да живее мързелът!

 10. България Странно Празнува 1-ви май

  Работещите българи отиват да „празнуват” в чужбина :
  В поробителя Турция и църковния подтистик Гърция.

  В България остават :
  работещите, бедните, пенсионерите, ромите, чужденците.
  На днешният ден празнуват всички данъкоплатци в България.

  Само на този ден получаващите помощи се сещат кой
  създава парите , които родината „им” раздава.

  Днес ромите и получаващите помощи отправят благодарност към
  работещите си сънародници.
  Всяка група нуждаещи се благодари и на своите лидери.

  Но всъщност благодарностите са към всички работещи.

  И аз пожелавам на всички, които ръботят и създават
  много здраве и късмет при намиране на по-добра работа.
  Поздравявам ви с тази песен.
  Нека заедно празнуваме още много години.
  Hilary Duff: Gypsy Woman
  Added
  3:15
  Hilary Duff: Gypsy Woman
  61,227 views
  HollywoodDrift

  Днес празнуват и онкоболните в България.
  Това е денят Х.

  Няколко дни след Чернобилската катастрофа ние бяхме на манифестация.

  Снимки :
  forum.bg-mamma.comindex.phptopic=371770.0
  http://www.we-make-money-not-art.com

 11. Най ми е весело като каже някой познат “какво ще правите през почивните дни” 🙂
  Когато си човек на свободна практика или със собствена фирма.. някой път дори не знаеш кога идва неделята…
  Камо ли да почиваш през почивните дни 🙂

  Като цяло е добре да има такива “паузи”, че софиянци да се върнат по родните си места и да може човек да се разходи в един по-спокоен град.

 12. Другарю Киров,

  За Ваше сведение аз не съм “на твърда заплата”, а съм работодател на себе си, че и на други хора.
  Не изпитвам загуби и не страдам от това, че хората, пък и аз самият, ще си починат.
  В Германия puente може и да няма, на обърнете внимание колко дни се празнува по Великден и Коледа по принцип, без сливания.

  Въобще, важното е да има дуднене за това колко лош и мързелив е българинът (не че не е, но точно това е измислен повод).
  Успех в делото Ви!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.