Сечин съсече “победителите”

БЕХ ( идва от Българския енергиен холдинг) сигурен, че руснаците няма да издържат дълго малките им братушки да си разиграват троянския кон за тяхна сметка. Но трябва да се признае, че този път издържаха стоически цял ден и половина, преди да опровергаят самохвалните лъжи на гостите си от София, които обявиха триумфална победа по всички фронтове на енергийните преговори в Москва.

Говорител на руското раздразнение стана вицепремиерът Виктор Сечин, който наблюдава енергетиката в кабинета на Путин и в това качество сигурно наблюдава с презрение самохвалството на българските „победители” в преговорите, в които той лично е участвал. Защото повече от всеки е в течение на всички подробности, които българските управляващи ни преразказаха като своя пълна победа над Кремъл, а послушните тукашни медии безкритично предъвкаха и поднесоха във вид, удобен за преглъщане от българското общество ( и от Брюксел, разбира се) .

В изявление, цитирано от Ройтерс, Сечин посича главното самохвалство на София, свързано с твърдение, че Москва е отстъпила от претенциите си да ползва българската система за пренос на газ. „Този въпрос не е решен”, отсича той. Кратко и ясно, като военна команда.

Сечин казва и още две неща, които никак не се вписват в пропагандните тези на българските другари. Без да щади достойнството им ( отново !), той недвусмислено заявява, че важното за Москва е било да НАКАРА българската страна да участва в „Южен поток”. По-нататък проблемите ще се решават на корпоративно ниво, т.е. от същия този „Газпром”, на който така театрално уж се „скара” президентът Първанов с молба да зачита националния ни суверенитет.

Направо си е за чудене, че тези „уточнения” не бяха съобщени със същата бързина, както миналия път. А миналият път , на 19 януари 2008 г., когато в София министър Петър Димитров се опитваше да ни заблуди как в тежки преговори „като сталинградска битка” руснаците отстъпили цял процент участие в проекта на българите, колегата му, министърът на енергетиката на Русия Виктор Христенко ( още един Виктор, още един „победител”), безцеремонно го репликира пред руски репортери : „ ни шагу назад”, Русия не е направила никакви отстъпки.

Трудно е за вярване, че Кремъл ще преглътне лесно имперската си надменност и ще остави без причина близо два дни някакви си българчета да лъготят как са извили ръцете на Путин и компания, постигайки ВСИЧКИ свои цели в Москва ( това обобщение прозвуча многократно от устата на депутата Петър Кънев в сутрешния блок на БНТ на 29 април). Изглежда, казано на чист тройно коалиционен език, руснаците просто са оставили Станишев и компания хубаво да се олеят и да им гледат сеира, преди да ги посекат и да ги поставят на мястото им.

Хубаво е избирателите да се замислят що за патологично лъготене им се предлага от сегашната власт. Като един истински рецидивист премиерът Станишев натрапчиво твърдеше, че шефът на ЕК Барозу подкрепил идеята му европейски експерти да бъдат прикрепени към неговия кабинет, което наложи говорителят Марк Грей да го опровергае устно,а след това и лично Барозу в писмен вид, документирано да обвини в лъжа Станишев.

Сега и Москва, която вярва на сълзи, но само когато те са проява на покорство и разкаяние за непослушание, дърпа за пореден път ушите на нашите лъжльовци. Друг е въпросът доколко този факт ще стане известен на широката аудитория, облъчвана от средствата за масово оскотяване с безцеремонните хиперболи на властта за собствената й значимост и величие.

9 мнения за “Сечин съсече “победителите””

 1. Your article is just “in a tenth” and the comments in your blog Sir,have been more exact and honorable,as it might be from our countrymen and honest patriots.
  As D u c of Richelieu,I just made a proposal for another Internet Party with your name,so far Left i n v e n t i v e n e s would follow even with the General and no matter,that THEY are admitting now,only slowly and partially as lost the Historic Game on J u l y the 5-th 2009.
  I do believe,then colleagues here and abroad will support us,as evens evolve!

 2. Г-н Инджев е точен както винаги!!! Супер сценарий (патологично лъготене) с предварително ясен финал – казачок !!! Mного подходящ за воденето на зрителите на БНТ и читателите на Труд, Стандарт, Монитор и т.н. в правилна посока. Но… има още два месеца за размисъл .Тези избори няма да бъдат вече за “Наште или Ваште” , а за- Казачок и Глад или Нормално Европейско Бъдеще. На вниманието на аудиторията, интересен анализ “Как вотът се превръща в стока” в mediapool.bg

 3. Извинете за грешката/“Как вотът се превръща в стока” в kafene.net

 4. Чудесно написано!Навремето, при мое ходене до Русия ми е ставало адски неудобно от слагачеството на разни “отговорни” /и достатъчно задръстени “другари”/, руснаците винаги са били такива – със самочувствие на лидери.Но не са виновни те, а нашите “червени” въшки!

 5. ednite sa nacionalni predateli a drugite slugi na oligarsi… inache kazano pregovori mejdu drugari

 6. Да, проблем не е руската имперска надменност, а безграничното слугарство пред Кремъл на описаната от Иво шайка. Ясно искам да кажа едно. Аз, русофобът, а и всички българи с моите убеждения сме напълно наясно, че никой не смята ролята на Русия в света като равна по значение с ролята на Еквадор или Непал.Ясно е, че много малко световни въпроси могат да се решават при напълно изолирана Русия-ветото й в СС на ООН е най-малкият аргумент. Но две са железните правила, когато се преговаря с руснаци. Първото е формулирано от Бисмарк- “договор с руснаци не струва и колкото хартията, на която е написан”. Имам колебания за авторството на второто, което гласи “Русия никога не е толкова слаба, колкото изглежда, но никога не е и толкова силна, колкото изглежда”. Но как психологически неспособни и да помислят за каквото и да е несъгласие с Кремъл лакеи и негодници като Гоце и Сергей, ще разберат тези прости принципи.

 7. Много любопитно е, че когато Първанов и Станишев се хвалеха със защитата на нац-интересите, всички медии повтаряха като послушни чавдарчета. Когато Ройтерс написа за изказването на Сечин, изглежда нещо лапнаха. Ама, много голямо нещо. Никой не написа за това, че защитата на националния интерес е всъщност празни приказки преди изборите. Колкото с фондовете на ЕС, толкова и с гъзопроводите.

 8. Г- н Стефанов,

  За съжаление медиите , позволявам си да припомня, са се превърнали в меееее-диййй ( троянски коньо) и са вкарани в кошарата на държавната пропаганда ( не всички медии, има и оставени да си вегетират, за да се имитира свобода на словото). С една дума медиите са на пангара.
  А пангарът, за сведение на евентуално неинформираните, е онова селско съоръжение, с чиято помощ заклещената крава бива насилвана безотказно от местния бик- в нашия случай самият той е червен и налита на синьо.

 9. То да беше само това!
  От дълго време България се намира в епохата на Големите лъжи!
  По-леко е обаче, когато тези лъжи се поднасят с усмивка – толкова леко, че чак ми се повръща, вероятно и на вас.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.