Червена маршировка по жълтите меди…, пардон,павета

Когато на 6 април един от официозите написа ( в типичен таблоиден стил) : „Американски рейнджъри и руски солдати ще набиват крак по жълтите павета в София”, си позволих да се усъмня.

В духа на обречените на провал президентски усилия на изолирания от Запада Г.Първанов да посредничи между великите сили (от лична грандоманска позиция) това прозвуча познато – много приличаше на мегаломанската заявка точно тук да се кръстосат и оплодят световните интереси в снабдяването и транспортирането на природен газ под егидата на държавния ни глава.

Софийската енергийна седянка от 24 и 25 април, беше бойкотирана от Путин, пренебрегната от САЩ, заклеймена с дипломатически демарш от Саудитска Арабия и презрително незабелязана от Западна Европа ( шефът на ЕК Барозу дойде, за да повтори вербално критиките, написани в докладите на европейското правителство спрямо българското).

Но главнокомандващият ни няма умора. Намислил е нова световна посредническа мисия.

Ето как държавната пропаганда гримира претенцията за срещата на американски рейнджъри с руски солдати ( почти като на Елба през 1945 г.). Във възторжен репортаж за предстоящото „военно шоу” ( така казаха в новините на БНТ на 3 май ) ни уведомиха, че на празника на българската армия на 6 май ще дефилират САМО духови оркестри.

За компенсация БНТ ни увери, че ще бъдем смаяни от „прелитането на новия ни транспортен самолет Спартан”. Не по-малко смайващо, вероятно, би трябвало да бъде и обстоятелството, че по „жълтите павета ще преминат три машини Хамър, подарени от САЩ”. Уау! Цели три, пък и смайващ самолет Спартан ще прелита над втрещените родни аборигени – чудесна възможност за управляващите шамани да обявят някое чудно предсказание за благоприятни ( за тях) бъдещи ( изборни) събития!

Момент: ще има чуждо участие, но не се потвърждава обещанието на официоза „Труд” за набиването на крак на рейнджъри по жълтите вестни…, пардон, павета. Да не би рейнджърите да са станали Хамъри ( т.е. „чукове”, в превод от английски, от което произтича хипотезата за конвергентното им кръстосване със сърповете)?

Колкото до солдатите, те са сигурни: по – сигурни и от гостуване на руски премиер, решил в последния миг да не идва . Сигурен бях и аз, че няма да ни разочароват. Точно те няма да откажат поредно набиване на крак тук. Показаха ни ги по БНТ. И за по – убедително ни пуснаха и коментар на униформен български участник в шоуто, който изрази възхищение от руснаците, който били, по неговите думи, „много стегнати”. И отново- нито дума, нито кадър за обещаните вече рейнджъри от САЩ. Да не вземе да стане като с „посещението” на Хилари Клинтън?

Но най-готиното, уважаеми читатели, предстои да научите ( освен ако не сте го научили вече пряко от централните новини на Българската национална теле… както и да е). Усмихнатият репортаж за смайващия Спартан и подарените цели 3 Хамъра завършва със следното обобщение на шефа на генералния щаб на армията генерал Златан Стойков: „ Българската армия е на световно ниво”!

Сигурно. Още по – несъмнено е, че българската пропаганда е смайваща по своята наглост. Тя разчита на предполагаемото малоумие на субектите, които захранва насилствено в случаите, когато жертвите нямат достъп до алтернативна информация ( а това са май стотици хиляди, ако не и повече български граждани).

Така правеха в психиатричните клиники в СССР – хранеха насила обявили гладна стачка противници на режима. Не от желание да ги спасят от гладна смърт, а поради принципното несъгласие някой да опонира на властта, поради което трябваше да сломят съпротивата му , макар и индивидуална.

Щеше да бъде интересно да бъде уредена очна ставка между печатния и телевизионния официоз, за да се изясни кой лъже ( или поне да се види механизмът на стъпаловидното поднасяне на дезинформация с цел някой ден, когато демокрацията вземе връх, да бъде демонтиран). Но безочието, което управлява тази система за производство на медийни манипулации, не допуска подобни волности.

15 мнения за “Червена маршировка по жълтите меди…, пардон,павета”

 1. Браво, разбирам защо се отървават от кадърните журналисти и толерират лори и милен-цветковци

 2. Иво, в заглавието си какво си имал впредвид “…жълтите меди…” – “медии” или “Меди Доганов”?

 3. Снощи и bTV се включиха в пародията.
  Не разбирам каква е целта на този парад. Да покаже в каква пародия се намираме…

 4. Този измекяр Стойков е по-достоен за Буратино на ластта отколкото за генерал.Нарочно не го нарекох генерал.

 5. Г-н Инджев,

  С удоволствие чета Вашите статии.

  В този случай,малко в страни от темата, бих искал да Ви попитам нещо (стига да не сте го направили умишлено за да подсилите смисъла на статията).

  Ще ми позволите ли да Ви помоля и да се опитаме заедно да корегираме едно вече добило широка популярност и грешно, според мен, произнасяне (и превод) името на този вид автомобили? HUMMER или Humvee (идващо от опит да се произнесе съкращението на HMMWV: The ‘High Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicle) няма нищо общо нито с Хамър (както се произнася у нас), нито с чук (както се превежда).

  Благодаря предварително и Ви желая успех.

  Ваш искрен почитател,

  Румен

 6. Achtung Achtung ! Предложение (поради недостиг на гориво) да се намали наполовина броя на самолетите – на половин Спартан и броя на Хамърите- на един и половина. За сметка на това да се удвоят духовите оркестри захранващи се с бира и кебапчета (да се вземат от предизборните).
  Спестените средства да се предоставят за подпомагане на зборна команда Бай Яне и Юрук Септем Кафе. Промяната да се отрази от жълти журналисти в червените медии и обратно !!

 7. То не-жълти май не останаха…
  Всичко е напазарувано!
  Добре, че има Интернет.
  Подсещам ви да посетите и блога на Ангел Грънчаров – има великолепни анализи!
  http://aig-humanus.blogspot.com/

 8. Г-н Янакиев,

  Мога само да ви благодаря за уточнението, което е принос в нашето всеобщо самообразоване ( никой не знае всичко – моя милост , естествено, също). Така че- научих нещо ново.

 9. Ако нашата армия бе на “световно ниво”, пленените 25 български моряци в Сомалия вече щяха да бъдат свободни! А колкото до Президента и неговите генерали, ще кажа само едно, те винаги са били и цял живот ще си останат само фатмаци!

 10. Е да ама ако не беше незнанието за разликата между HUMMER и HAMMER статията немаше да е толкова яка, мене много ме накефи частта за конвергенцията на сърпове и чукове.

 11. Благодарение на подсещането на Борис Петров,и специално му благодаря,след като посетх и блога на Ангел Грънчаров, си доизясних някои въпроси в т.ч. и важни такива във вътрешен план по отношение на различните “демократични лодкари” и отделните пътници в тях….СЧИТАНО ОТ 1989 Г.
  Тогава,наивно се заблуждавах на лична среша-обяд с д-р П.Дертлиев,тъй като съм бил член на БКП и наивно ми се струваше,че един по-мек завой, ще и по-убедителен и по-честен,както спрямо мен самия,така и моите разбирания-именно чрез неговите-парламентарно представени социал- демократил
  То веше,преди БКП,да разгроми изобретателно -в разговор с дъщеря му за ролята на зелените…. един -за жалост неуспял опит за друг ход на историята в дуел между ДВАМА ГОЛЕМИ НА СДС.
  От там насетне няма основателни причини,да бъда убеден,че преминаващите демократини “ръководни елити” и техните “кохорти в лодките” са легионите,
  които могат държавнически с визии за България,от 50-100 години,да изреват решително на Цезар до “Орлов мост”:Ave Caesar,m o r i t u r i t e s a l u t a n!
  Svetlin,за липсата на армия,дух и вяра на съответното равнище,сте прав само за плавнокаомандващ и генералитет,но там поне има все още някакъв ред,докато в сегашните политически цезари БЕЗРЕДИЕТО ОТРОВЕНО ОТ СУЕТА,А И НЕИЗЖИВЯНО,И И ИЗСТРАДАНО КАТО ПРИ ИВО ИНДЖЕВ,Е ПРОСТО ТЪЖНО….
  Към 26 май процесите вече ще са се поизбистрили и напреднали,а ако дотогава или по-късно, той ПОЧУВСТВА с усет -просто не не казвам друго-кой за какво му е нужен,за да изпълни своята мисия -м н о г о д о б р е!-а к о н е,щ е с и в ъ р в я п о п ъ т я!

 12. ВИЦ!
  България в навечерието на приема в НАТО!
  При Агента Гоце се събира Съвета по Национална Сигурност.
  Коментира се колко самолета да се придадат към оперативните сили на НАТО.
  Дебата се върти около идеята дали да е един или всичките?
  Тогава нашето гоце удря по масата и казва:”Даим дадем и двата!”

 13. Уважаеми господин Инджев, Българската армия е била и ще бъде на световно ниво, само нивото нещо… Ниско им е световното ниво, искам да кажа, та затова сме с двата крака в калта. Като потвърждение, я си спомнете как господин Държавния секретар на САЩ, “пълен генерал” от резерва, сочеше с едно моливче пред камерите снимчици на контейнери и водопроводни иинсталации и дрънкаше за “оръжие за масово унищожение” в Ирак! Съвременните “военни” са научени, че трябва да умеят две неща – да слушкат и да папкат. Точно в посочената последователност, защото иначе няма папкане.
  Генерал Стойков е избиран внимателно измежду многото армейски ръбове и оценен по достойнство, като ръб на световно ниво – това го знае всеки ефрейтор “под знамената”. Има си и ресорен Министър, лицето на гражданския контрол на онова нещо БА, за което ще Ви споделя сега.
  Точно днес, на 06 май,Гьоргьовден, реших да надникна за новини в сайта на МО и случайно окото ми се спря на любопитна занимавка, министерска заповед № ОХ – 321 от 16.04.2009 г.за обявяване на конкурс за научно звание “асистент”. Заповед като заповед, на основание на една дузина закони и правилници. Между които закона за висшето образование и този за научните степени и звания. В нея са посочени изискванията за кандидатите, между които и за възраст – до 38 години, а за притежаващите образователна и научна степен “доктор” – до 43 години. Стоп! В “Законите” и правилниците към тях, които са визирани в заповедта, пише друго, пределната възраст е съответно 35 и 40 г.!
  И още: “Началникът на ВВМУ “Н.Й. Вапцаров” да организира провеждането на конкурса в съответствие със Закона за висшето образование, Закона за научните степени и научните звания…”
  Представете си сега, че са допуснати двама кандидати, единият от които съответства на желанието на Министъра, но не съответства на изискването на Закона. И подаде “жалба” (до кого ли) и т.н., и т.н. Ще му изкарат червата през носа, можете да не се съмнявате!
  Драги ми господин Инджев, “червени”, “жълти”, “сини” – ако са живи плодове, народецът си ги яде и се облизва даже. Ако са лайна – все тая от кой цвят са! Апропо, министърчето е казало, че с неговия мандат реформата в армията е приключила. А сега ми кажете – “плод” или “лайно”?
  P.S. Има си обаче обяснение галимацията, най-вероятно тези възрастови граници са в новия закон за отбраната, напук на унивеситетското съсловие. Е това е световно ниво! Един ден ще има нов закон, дайте да го преизпълняваме!

 14. Първо,искам да припомня,господин Инджев,че Humvee-тата предоставени ни от САЩ са далеч над 20 броя,не 3.Второ-относно разхода на гориво…от Карловското поделение до София през магистрала Тракия откъдето бяха извозени машините разхода им не надвиши 50литра.Имайки в предвид важността на тази машина нека поне към нея се отнасяме малко по-съвестно.Хамъри неведнъж са спасявали човешки животи,включително и на български войни,така че подарени или не…са средство за защита на човешки живот…имах почти седмица да се уверя в цивилни условия че армията няма да загуби от този подарък!И западнала или не…нека да имаме уважението към българската армия!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.