Бивши милиционери отвличат интелигентно

Докато разни хора, включително журналисти, си бъхтят главата в догадки как така заможни български граждани се превърнаха в безпомощна плячка ( пред широко затворените очи на властта), най-после една телевизия даде отговор на въпроса: това било необходимост!

Невинно изглеждаше оневиняването на този вид престъпление от страна на събеседник, поканен в студиото. Защото (Господи, прости му, но той не знае какво казва, когато говори) черно на бяло ( в предаване, което се казва точно така, „Черно на бяло”) чухме един доцент да ни обяснява, че отвличанията в България били резултат от…безработицата.

Все си мислех, че похитителите са доста заети. Направо ми се виждат претоварени с работа. Обаче в публицистично предаване на Би Би Ти чух, че „отвличанията не са някаква мода, а са една необходимост, която се появи в резултат от безработицата”.

Съждението е на доцент Христо Иванов. В предаването го представиха като „преподавател” ( пропуснал съм да чуя, признавам, по какво, та си помислих, дали не е по отвличания).

Заслушах се и получих още ценна информация. Ако си изкарвах хляба с отвличания, направо щях да се запиша на курс за допълнителна квалификация при Преподавателя.

На въпроса как така едни хора си отвличат тъй успешно и безнаказано в нашата китна държава и с какво се започва обработката на жертвите им ( важно е да се знае технологията!), доцентът ни обясни научно, че като начало „похищението започва с добрия интелигентен разговор”. Чак после следвало ( ако похитеният не се окаже на съответното добро интелигентно ниво на разговора) завързване на очите, че и на ушите ( как се завързват уши, не знам, но доцентът така и не поясни – кой да го попита!?).

За сметка на това ми стана ясно къде е коренът на злото. Не само в безработицата, но главно в модела, който бил заимстван от САЩ и Западна Европа.

Да не си помислите,че някакви си японски якудза, китайски триади или руски бригади някога изобщо са били толкова покварени, че да отвлекат някой богаташ – нееее, тези неамерикански и незападноевропейски (хуманни ) организации не биха могли да са чак толкова лоши. Моделът е дошъл от САЩ и от Западна Европа!

Хубаво, като професионален съвет прозвуча също така компетентното споменаване на един пропуск от страна на похитителите в България. Преподавателят обясни, че изоставаме спрямо модерните похитители по света по отношение на престъпления, свързани с „ноу хау”. Имало такива– ако знаеш нещо ценно от областта на бизнеса и технологиите, отвличат те, казваш си майчиното ноу хау и туй то. Но таквиз работи тук не били констатирани.

Тъкмо се натъжих за нашата изостаналост, когато доцентът ме окуражи: „българинът много бързо се учи”, бодро ме извади от нихилизма др.преподавател.

Както знаем, срещу така желаното ноу хау ( know how ) ние винаги можем да изнасяме на бартер в несметни количества донт ноу (don`t know). Ако преведем свободно „ноу хау” като „умение”, или „информация”, страхотно пасва и антиподът „донт ноу” като „ недоумение”, или „дезинформация”.

Ако нещо не ви ясно, допитайте се до бивши служители на МВР ( за настоящи – не знаем, а и отново никой не пита). Според обобщението на Преподавателя, те били „ изключително интелигентни” . Само внимавайте, защото точно те били в дъното на отвличанията- майсторски изпипани, направо възхитителни. Така че май е по-добре да си останете с донт ноу, вместо с ноу хау.

2 мнения за “Бивши милиционери отвличат интелигентно”

  1. Има цяр: – ” Вождът на червенокожите” – О’ Хенри. Прочети и научи! Хаха

  2. Ha ha, naistina don’t know kak takav chovek moje da stane dotsent, no opredelono know how me vtresti s prostotijata si. (Bulgarskata postsotsialisticheska deistvitelnost se e prevarnala v svoeobrazno izkriveno ogledalo na zapadnata, kadeto horata ako se sramuvat ot nesto, nie s gordost go razvjavame…) Da jivee psevdointeligentsijata!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.