Нищо чешко не ни е чуждо!

Свободата на словото прихвана свински грип и то в центъра на Европа- чешки журналист е уволнен от частната телевизия „Нова” заради грухтене, с което се подигравал на истерията около свинския грип. Шегаджията Иржи Длабаша пострадал от това радикално управленско лечение ( срещу подценяването на толкова доходоносната водеща световна новина), защото заснел в работно време майтапчийски клип. В него си отговарял с грухтене на въпроси, които задавал на колеги.

Тази свинщина няма да остане без последици. Чешкият почин сигурно ще намери последователи и у нас. Тук европейските норми срещат дружна съпротива, когато трябва да се опази здравето на хората-например масов е бойкотът на забраната за пушене. Но дадат ли ни пример за прекалено човешко отношение към свободата на грухтене, няма начин да не се освиним в удобно подражателство.

Още по комунистическо време една водеща по единствената телевизия изкрещя „свиня!” на края на последната информационна емисия, без да знае , че е в ефир. Доколкото репликата й беше все пак към някакъв си колега, а не към управляващите шопари, ояли се с власт, грешницата не беше предадена на заколение.

Днес е друго – от самата парламентарна трибуна хвърчат словесни екскременти (миналата седмица в пленарната зала един независим депутат се прояви като Швейк с фразата „ние сме лай…а”- така се изпуска социалната пара, натрупана от ферментиралите политически нечистотии). Чешкият почин обаче дава основание за нови постижения в това отношение и може да бъде приложен тук творчески от медийните животновъди.

Ще бъде хубаво да се въведе регламент. За грухтене срещу опозицията тук се полага похвала – гъцкане зад ушите на водещия, потупване по залоените плешки и въргаляне в калта до насита. Обаче: я някой квикне срещу голямото началство, бум и го отстрелват като узбекистански козел. Закачат му табелка с надпис „журналистическа неетична свиня” и го отлъчват от кочината –да си рови жълъди в гората, да види лесно ли им е на онези глигани „на свободна практика”..

Особено внимателно трябва да се подходи към блеенето. Проблемът е, че е хорово и трудно могат да се откроят най-правилно блеещите. Но за тази цел си има конкурси за обличане в черни ризи на ваклите агънца, че да се знае кого одобряват работодателите.

За кудкудякащите репортерки няма проблем. Тях ги оценява петелът, който ги е довел в курника- те са си селектирани от него поначало, така че е важното просто да му се харесват и да си чакат реда. На която не й изнася да я харесват по петльовски, да се изнася – птичи грип я хваща.

Лаенето в ефир, на запис и на хартия е като грухтенето – не само е позволено, но и се насърчава, стига да е насочено срещу правилния субект. Срещу господаря, който подхвърля кокала, се допуска само послушно скимтене и въртене на опашка.

Най – безпроблемно е цвиленето. То е някак си неопределено и звучи по-скоро жизнерадостно, отколкото критично. Пък и самата държава я яздят като троянски кон, какво остава за някакви си журналисти!

Така че, благодарение на чешкия почин, можем и ние да кажем този път: нищо чешко не ни е чуждо!

7 мнения за “Нищо чешко не ни е чуждо!”

 1. Ще кажа отново,че колкото и да е невероятно пречистването в СДС е като процес на изтичане,чиято скорост ,независимо от “съда” или “органа” във финалната му част се з а с и л в а….
  Светослав Млинов от ДСБ снователно
  вярва,че до 5 юли положението в
  цялото изхабено дясно пространство
  е в стадий на изчерпаност и безпомощност,което води до медийна истерия,поради наглостта-не от вчера-на турско-комунистическия изгоден брак,
  На времето,според проф. Беров,бил
  по-изгоден,за да не се хванем за гушите…..
  Да ама не!
  И ни сме единствени…!!!
  За да се огранича в безкрайната историческа практика без уроците на др. много известни творци,с прозорлив политически ръст, ше илюстрирам мисълта си,само с Гоя,за да не Ви оттгечавам с др.знаменити колоси..в съответните жанр на изкуството и с любимата “класова борба” на още “по-любимата” ни Левица!!!
  Прегледах няколко стотин от шедьоврите на Микеланжело,Ел Греко
  Тинторетто,Веласксес,избрах
  картината на “испанския двбуой със сопи”/123-266 см/ на Гоя от 1820-1823 в залеза на живота му/1828г./
  На платното личи,че разгърдените селяни,са длъжни да се налагат до смърт потънали до коленете в рохката пръст или пясъка !!!!
  Ако лявата идеология и нейния продукт – сбъркана “верска” вярност – ни водят към “копие” на авторското пророчество за това кето век и кусур по-късно,ще се разгори в братоубийствена война с висок кръст в Ескориал над отанките останките в т.ч. и на Франко!!!!МЕРСИ,не сме по тая ч а с т, к а к о М а р и й к е!
  Каквото има за “цвилене”,да се цвили и до там т.е. до 5 юли,но г-н Костов и останалите,да поизтупат личните ми писма до тях и се отворят за “любов към ближния,защото това Отечество не е само на комунистите,но не и само тяхно,та били те и истрически по-правите,докато в рохката пръст или пясъка затъва България!Амин!

 2. Страхотно е написано !!! Самата гола истина . Посмях се и си припомних израза ” Смея се ,за да не ревна “.

 3. няма нищо лошо в това да се алармира когато има определени застрашаващи хората явления. Къде е обаче границата в нормалното оповестяване на дадена информация и изпадането в истерия? Според мен хората още дълго време ще я търсят и еда ли скоро ще я намерят заслепени от идеологически, икономически и политически изгоди….

 4. Чехия наскоро изгони Дейвид Дюк, виден расист, което също илюстрира липсата на свобода. Свинският грип е просто поредната медиино-правителствена истерия в глобален мащаб, за да се контролира какво правят хората.

 5. Към Даниела:

  Източниците са доста, но е достатъчно да спомена АФП от 5 май, цитирана после от БГНЕС, Дарик радио и т.н.

 6. Защо са тъй актуални
  Езоповите басни банални?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.