Ние сме в НАТО, а дали НАТО е в нас?

В момент, когато НАТО гони руски шпиони, Москва отвръща с бойкот на външния си министър Лавров на планирани разговори с НАТО и с реципрочно прогонване на два броя представители на НАТО от Москва, в натовска България отпразнувахме деня на натовската ни армия по следния начин:

Произведени в СССР самолети Су и Миг излетяха от базата „Граф Игнатиево”и прелетяха над булевард „Цар освободител”, над паметника му в центъра на София и над още по-големия му паметник – катедралата „Александър Невски” ( любимия светец на руския цар), строен с руско злато, както и над току-що лъснатия за пореден път паметник на червената армия.

За руския военен духов оркестър, който премиерът Сергей Дмитриевич Станишев избра демонстративно да уважи ( от общо 14 възможности, толкова бяха оркестрите) ден по – рано на рождения си ден ( за радост на подготвените да отразят събитието медии), направо не си струва да се придиря – кръвта вода не става.

По-интересно е какво ни обещаха, а какво стана. Официозът „Труд” писа точно преди месец, че „руски солдати и американски рейнджъри” щели да „набиват крак по жълтите павета” в София. Вместо рейнджъри и солдати, се явиха единствено музиканти.

„Русия и САЩ рамо до рамо в София”, твърдяха крещящите официозни заглавия. Освен това (досущ като при лъготенето за световното значение на енергийния форум на Първанов, оказал се бойкотиран дори и от Путин) най-напред се похвалиха, че били поканени 30 държави да участват в парада на 6 май в София. Но на практика, както се видя, само 14 държави „от евросъюза и от страни, участвали в освободителната за България Руско- Турска война” са приели поканата.

И никакво обяснение за тази значителна фира между 30 поканени и 14 присъствали. Поне да не се бяха хвалили!

Между другото, НАТО започна учение в Грузия. Цели 5 държави се били съобразили с протестите на Кремъл срещу маневрите- сред тях са Сърбия и Казахстан, които ( макар и предварително заявили интерес) се били съобразили с възраженията на Русия. Но я няма България, която, за разлика от Сърбия и Казахстан, членува в алианса .Защо ли я няма? Ами защото София не чака Москва да протестира, а се е постарала да не ядосва големите православни братушки- нека пердашат малките православни грузинци, това какво ни „касае” ( както обичаме да казваме тук на „чист български”).

България по начало не участва в тези маневри и това е точно толкова типично за приоритетите на сегашната власт тук, колкото и мълчанието й по същината на конфликта в Кавказ изобщо, в който НАТО абсолютно ясно и еднозначно още миналия август защити Грузия ( както впрочем месец по-късно направи и ЕС).

А иначе отпразнувахме не друго, а деня на храбростта…

6 мнения за “Ние сме в НАТО, а дали НАТО е в нас?”

 1. Здравейте, г-н Инджев!
  Аз, като средностатистически българин,не каня гости, когато имам имен ден или какъвто и да е друг празник, ако съм обедняла повече и от църковна мишка. Питам се защо държавата ми, която е в същото като моето положение, трябваше да кани гости на празника на армията си? А, ако са и толкова излишни похарчените за показния парад пари, които са мои,Ваши, наши, да ги беше похарчила за нещо по-важно и благородно, отколкото посрещането на чужди военни.
  Но, мен никой не ме пита, защото съм само част от тълпата или ухажвана електорална единица по време на избори, след което отново се превръщам в част от тълпата…
  Зрелището днес беще красиво.
  Отдавна май не е имало толкова хора на парада.
  А и кръчмите непрекъснато са пълни с хора.
  Е, дали ще излезем изобщо от кризата, когато светът се отърве от нея, или ще продължим да сме си и в нея и в нашенската си криза, ще се разбере чак когато видим толкова отказали се от бране на гъби в определен ден хора, колкото бяха днес на парада и по кръчмите всеки ден.
  Предците ми са офицери и се прекланям пред храбростта и героизма на българския войник,но смятам,че днес празникът на армията беше превърнат в нещо друго и ми е болно.
  А може би бъркам?

 2. Храбростта ни избирателно се е окопала “по троянски” в лоното но “Великолепна шесторка” в качеството й на удобно за Кремъл “Източно партньорство”,с което още по соломоновски се видя удобното кътане на “потенциалните пилци”,каквито бяхме преди време
  ….
  Привидно удобно- докато САЩ “котката” Афганистан и Пакистан-
  но плиткоумно скроено,и протоколно
  жалко,освен и не изгодно в дългосрочен план спрямо тънката източна “игра” за скроения кюляф след пилафа!!!!”
  Прозираше и един замисъл с далечен
  прицел с евразийско-каспийско-черноморски измерения,който би
  бил подхоящ приоритет в действие
  при започващи маневри на православни грузинци,с “нужда
  от лекар” за “техния вожд”…
  Но то не ни касае:НАТОвския ни ТЕЛК е сложна,но не и храбра процедура…в ден като днешния!!!

 3. /поправка по техническа причина/: …докато САЩ к о т к а
  Афганистан и Пакистан

 4. Г-н, Инджев, голяма армия имаме току се събра на парада цялата.Но и ние имаме с какво да се гордеем нашите подарени “ХАМЪРИ” са единствените в НАТО с купол на картечница, дори и при американците го няма това нововъведение (защо ли?).А за военните оркестри не сте прав, според тактиката на общовойсковия бой музиката има много важна задача да погребва загиналите войници и офицери, колкото и ужасно да ви звучи това.Изкопават гробовете полагат телата изсвирват им Химна и ги заравят.То аслъ друго какво може да прави грандиозната ни армия но поне това да прави както трябва, затова ги е поканила военните оркестри за обмяна на опит.

 5. В третото Българско Царство 6 май е бил празника на ордена за храброст и са били почитани неговите кавалери – заслужили го с достойно поведение на бойното поле. В “модерната” Българска армия (проруска по проект и реализация)отличието “ЗА ХРАБРОСТЪ” просто не съществува. Честно казано от “немане” работа “неколко” ЗКПЧ-та решиха да започнат с възстановяване на едни традиции, които са типични за конституционна монархия но в република нямат място – и ето ти резултата. Празник на храбростта с липсващо отличие за такава. Иначе има учреден нагръден знак “За вярна служба под знамената” 1-ва, 2-ра и 3-та степен, който се раздава на квотен принцип на наши хора.

 6. Всичко е точно и на място. И резилът на “НАТОвците”-т.е. кремълски клозетолизци около Гоце и Сергей- и безпощадният коментар на Иво. Към него обаче добавям и един интересен въпрос. А защо ли Соломон ПАСИ- ЖАЛКИЯТ ШУТ СЪС ЗВЪНЦИ и ПИСКЮЛЧЕТА, неотразим НАТОвец и почти Генерален секретар на НАТО (само 2 дребни условия осуетиха тази велика слава на него и на Болгарската Задунайка- 1.) да цъфнат налъмите и 2.) кандидатът да не е маша на ГРУ и на комунягите)не се обади по въпроса за срамното скатаване на българската агентура на Кремъл от НАТОвското учение в Грузия? А? Аз имам прост отговор, както и колегите от форума- ами защото е част от тази агентура.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.