Фактура на черепа

Една история, типична за мърлящината на държавата и незачитането на елементарните човешки права от времето на „най-хуманния” строй, повдига някои незададени въпроси.

Във в. „24 часа” е нарисувана грозната картина за това, как призваните да разследват и да раздават правосъдие органи в един български град са загубили …главата на един убит младеж. Самото убийство станало през 1985 г., когато един 16 годишен юноша изчезнал и после бил намерен убит. Така и не доказали кой е „неизвестният извършител”.

Делото било прекратено поради давност, а когато близките най-сетне получили костите на жертвата се оказало, че липсва черепът. Документи има, череп няма. Има поне виновни. Този път Окръжната следствена служба в Смолян е била осъдена от близките да плати 5000 лева обезщетение на опечалените. Това е новината.

Има обаче и някои въпроси. Имало предположение, че убийството е извършено заради пари, понеже младежът взел определена сума от дома си. Предполагало се обаче също, че 16 годишният беглец се бил запътил към (вражеска по онова време) Гърция и пътьом намерил смъртта си.

Някой може ли да каже днес в България със сигурност колко са жертвите на желязната завеса, пожелали да преминат границата с Турция, Гърция или Югославия, застреляни на място от зорките бранители на социалистическия рай? Може и да може, но няма кой да пита.

Интерес към темата се появи единствено в Германия, където близки на „безследно изчезнали” наивници от ГДР, решили, че граничният режим на България е по-малко жесток от източногерманския. Някои от тях, в тясно сътрудничество ( съзаклятничество) между двете комунистически държави, са върнати в затворени ковчези на близките им. Други остават в неизвестност.

Защото няма кой да потърси сметка и да поиска фактурата не само за черепа на една ( загинала при доста съмнителни обстоятелства) жертва, но на жертвите на охранителния режим по границите на НРБ изобщо. Или поне да поведе публичен разговор защо изобщо се налагаше да бъдат спирани с куршуми желаещите да живеят някъде другаде, които в нормалния свят са просто едни емигранти, но в НРБ бяха третирани като най-злостни престъпници, достойни единствено за кучешка смърт нейде край граничната бразда.

14 мнения за “Фактура на черепа”

 1. В напазаруваните от ДС медии не е възможно да бъде проведена дискусия на подобна тема!

 2. Тъй като от сегашната и предишната
  статия,освен думите “нищо ч/ов/ешко не ни е чуждо,се натрапи
  и феномена “мърлящина”,на връх
  Гергьовден 6 май 2009…
  На някой “титан на мисълта” в Националната телевизия му се видял недостатъчен обичайния и синхронизиран за момента к о м е н т а р за спретнатите унифрмени
  блокове и лъснати до блясък въоръжения,та решил с участието
  на запасен полковник,да ни ощастливи и с още един коментар-диалог на живо от което,не знаеш тях ли да слушаш,или да се радваш на гледката….
  Разбира се не е подходящ повод за сравнение с неистовия случай около “фрактура” на черепа,но тъй като мин. Цонев и повереното му ведомство,”и м а т у ш и”,
  нака му докладват,ако посмеят,че освен неотдавнашната му лична “необичайна смелост” затъкването на гърлата ни с в т о р о н а д д у м в а н е в ефира,не ще да е било измежду “най-силните страни на BТV или на ГЩ”,ако
  като “инициатива”разбира се е недогледана мърлящина като “тогавашните милиционерски”,но прилича и на “поучителните” за “заработките”на бивши в МВР-ейци от похититени жертви…
  Но причините се коренят в съседство с тези известни на обществото от предишната му похвална смелост….и в унисон с “лепенките” от заслуженото “социализиране” огряло вече и Българската войска…….която нашият народ винаги е обичал….в т.ч. и аз като мл.сержант по заслуги….
  Моя бе и идеята следващата ни бойна фрегата,да носи името на Тервел,който е спаисил и Европа от арабите!
  Това се вписва и в идеята за присъствието на толкова сегашни и потенциални съюзаници на парада по случай най-хубавия празник!!!
  Ако “ушите” му докладват,да знае,че ще направи голяма услуга и на България за побратимяването на 35 Ломски/Врачански/ полк с Масачузетския на Г.Вашингтон и ще замолим догодина !!!редник Иво Инджев,да произнесе приветствено слово ….

 3. Прав сте, г-н Инджев. Крайно време е да започне разговор за близкото минало. Вече минаха 20 години от падането на мракобесния режим и трябва де се проговори.

 4. Гореща тема , но може би ще дойде време и за нейното разнищване. Само от спомените за “бай Тошовото време” ми се свива стомаха. Но и днес има хора, които все още мислят избирателно и за които Свободата просто не е била необходимост. Те си спомннят само, че белия хляб е струвал 36 ст. ,а за огромните опашки и купоните ,и празните магазини, и връзките за всичко останало – просто нямат спомен. Забравили са и препоръките ,и разрешителните, и благоволението за евентуално излизане в (западна)чужбина от: квартални отговорници , проф председатели , партийни секретари …. и милицията . А малцината несъобразили се с този “ред” на диктатурата, са заплатили за това с главите си. Но по стар български обичай (чуждия човек – не е човек), за тях си спомнят само близките им . На това те му казват “не беше лошо при бай тошо” Това ли минало си искаме за бъдеще ??

 5. Здравейте г-н Инджев,

  Написал сте в секцията новни, че хора, които имат въпрос за книгата, трябва да ги зададат във форума на блога, но такъв не открих. Ако има може ли да постнете линка тука или да сложите такъв най-отпред на главната страница.

  Вторият ми въпрос е свързан с връзките: защо имате връзка към сайтове към blitz.bg или там другия жълт сайт. Питам ви съвсем не злобливо, просто ми е любопитно какво Ви е накарало да ги поставите. Аз също чета понякога тези сайтове и знам, че често статийте им са базирани на истински основи, но като цяло са несериозни. Какво смятате по този въпрос.

  Благодаря и приятен ден.

 6. Г-н Терзийски,

  Вие задавате въпрос за книгата във форума на блога, аз го чета и ви отговарям…
  Колкото до blitz.bg, с риск да създам интрига между сайтовете, трябва да кажа, че новините им са бързи и се обновяват често, а в анализите публикуват сериозни материали от източници като “Дойче веле” и т.н., включително и някои мои скромни писания.
  Иначе наистина търпя критика за това, че не съм направил изчерпателен списък на многобройните стойностни сайтове и блогове, които чета и ценя, това е вярно.

 7. По принцип под “форум” в интернет се разбира нещо малко по-различно от коментари под статии, та объркването е разбираемо.

 8. Онази България,която е все още и проклетото българско ” зло на “авторско” мълчание в т.ч. и по въпросната книга,се нуждае и от прозорливи практически умения!!!
  Те само наподобяват “съюза ми с протестантите срещу тогавашната католическа лига на Хабсбургите”,
  но с такива,и силна, и умна нова България, ще може да се възроди
  от руините, някогашното ни с т а р о О т е ч е с т в о!!!
  А тъкмо то и в мир и във войни,не помни злочестината на недоимъка от некадърна управленска половин-вековна и кусур утопия….
  И точно това минало от над 50-години решително не искаме,колкото и в личен план,да не ме ощастливява едно друго мълчание,което за майтап отдавам на “блговението” към духовния ми сан…..
  Но отвреме навреме ще го пипомням,тъй като тече и срока на “връчената повиквателна”…

 9. Осъдената от основните европейски институции като престъпна и човеконенавистна наред с национал-социализма комунистическа система, днес в БГ се толерира идеологически, финансово, политически, институционално, медийно… Чрез “излъскване на спомените”.
  Да се очудваме ли тогава, че този неин щрих, повод за горната тема на г-н Инджев, се появява мимолетно и по време на празници в едно само вестниче?… И че ще отмине незабелязано като съобщение за “рейс в дере в Конго”.

  Много пъти в този блог и в неговите коментари е ставало дума за трагичното състояние на свободата на словото в БГ и на журналистиката ни въобще.
  Много силен лакмус за степента, в която те се справят с обществената си роля и със защитата на обществения интерес (колкото и лозунгово да звучат тези фрази), е фокусирането им върху проблеми, важни за случващите се в настоящето предпоставки за (близкото ни поне) бъдеще. А не с мимолетното, жълтеещото, манипулативното, мизантропското… (разпознахте повечето ТВ-и и преса, които сте “ползвали” в последно време, нали).

  Сал един вестник “Дневник” е дал възможност на специалист по избори да анализира ужасяващата клопка, в която новият Закон за изборите вкарва демократичното и не-олигархично бъдеще на България, вместо да се занимава с бельото на някой риалити-участник.

  Моля, прочетете (ако вече не сте) статията “Новият избирателен закон – рецепта за бедствие” и се гответе. Кой за емиграция

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/05/06/714650_noviiat_izbiratelen_zakon_-_recepta_za_bedstvie/

 10. Сори, пак грешен бутон преди да е свършило изречението:(((

  Моля, прочетете (ако вече не сте) статията “Новият избирателен закон – рецепта за бедствие” и се гответе. Кой – за емиграция, кой – за протести, кой – за контрол на процеса на гласуване, кой – за гласуване, кой – за гъби…

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/05/06/714650_noviiat_izbiratelen_zakon_-_recepta_za_bedstvie/

  …И няма ни нас, гражданите, да защитаваме правата си. Тогава ще ги има тях – кукловодите и куклите на коци, стоящи зад антидемократичния и неевропейски закон за изборите. Които май ще са от последните, ако така я караме…

 11. Извинявайте г-н Инджев, но първата част на коментара ми (преди да натисна грешен бутон) все още виси и чака за одобрение, а е публикувана само втората, завършващата. Моля, дайте и на първата път:))

 12. В някакво китно селце, май в Добруджа, народецът извадил призраците на болшевизма от избата на опустушеното си съзнание и им спретнал музейче…
  И Другарят е там, и Тавариш, и цялата мизерия на отминалия живот в карикатурната му официалност… Разбирам да бяха почели себе си, децата си, с които сигурно се гордеят, че и внучетата, макар и в Америка, но не!

  Май цяла България се оглеждаа в този озлочестен скелет с изгубен някъде череп…
  С дупка в тила.

 13. Г-н Бродилов,

  Одобрил съм всичко, което съм получил и бих повторил, ако има начин….
  Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.