Ден на победата на депесар-социализма

Понеже регистрирането на партиите и коалициите за предстоящите избори се превърна в основната политическа интрига в България ( като че ли тази формалност има нещо общо с истинската политика и с мотивацията на избирателите), беше интересно да се види каква символика търси БСП в избора си да направи своята регистрация именно на 9 май. „Денят на победата”, а и на Европа! Това било символичното, според Станишев.

Позволете да се усъмня. Че е ден на победата, вече няма съмнение. Ден е на победилите регистратори, които с антиевропейски хватки се опитват да се наложат в политическото състезание. Защото „победи” тайното оръжие на управляващите, регистраторът Юруков, който на бърза ръка коригира досегашните фалшификации с подписите и донесе още хиляди пред комисията, от която зависи регистрирането на „неговото” СДС.

Денят 9 май, както прозвуча по Дарик радио от устата на един много сериозно намесен в тази битка магистрат ( с изтичащ мандат, чието продължение зависи от ДПС и БСП) , е също и ден на победата над СДС като част от „Синята коалиция”. Нямало да има време за регистрация на партията, ръководена от Мартин Димитров, заяви магистратът. Така, поне за изборите за европарламент, 9 май се оказва ден на победата над регистрацията на „Синята коалиция”. Дали и доколко това ще се окаже фатално за самата коалиция, която във всички случаи ще участва ( макар и по друг начин) в надпреварата, предстои да се види.

Но се видя вече друго- колко малка може да бъде крачката между това да си председател и предател ( на партия , или на принципи като председател на съдебен състав и т.н.).

Замислих се и за друг наскоро отшумял доста безшумно у нас празник – Международния ден на свободата на печата. Ако съм казал, че за България той е по-скоро „нощ”, която се е спуснала над тази отстъпваща свобода, трябва да внеса за регистрация и аз нещо: едно уточнение ( сигурен съм, че под него биха се подписали доста граждани). Тук има явна свобода на печата, но на фалшивия – като онзи, с който Юруков и компания са подпечатали документи, предоставени за регистриране.

Само в държава, която е впрегнала целия си властови ресурс за партийните цели на управляващите е възможно такова” свободно” интерпретиране на намесата в правото на избирателите да гласуват за своето политическо представителство – съд, сметна палата, избирателна комисия тук имат свободата да подпечатат най-бруталната от 20 години насам акция срещу значим опозиционен субект, за да му попречат да участва наравно в изборите.

Така че, да, 9 май е празник на победата на депесар-социализма над демокрацията с решаващата помощ на СССР ( Съюза на Социалистическото Спъване при Регистрирането). И не е нужно човек да е непременно син избирател, за да забележи това и да се отврати – достатъчно е да е почтен.

Вярвам, че все пак мнозинството българи са такива. Друг е въпросът, че ще им е трудно да формират управляващо мнозинство – да не забравяме, че болшевиките наричат така себе си в един критичен момент от историята, когато са били шепа хора, над които огромната маса почтени хора ( в Русия и по света) по-скоро са се надсмивали, но с бруталност, агресия, лукавство и безпощадност са постигнали целите си. Уроците на историята трябва да се помнят.

9 мнения за “Ден на победата на депесар-социализма”

 1. Бой по кратуната! Фалшификаторите трябва да се изобличават, и гащите трябва да им се събуват! Почтените срещу непочтените!

 2. Ivo delikatno pripomnia na balgarina blizkata istoria na koiato vse oshte ima jivi svideteli, kogato “shepa hora” “с бруталност, агресия, лукавство и безпощадност” ni dokaraha do kadeto sme dnes: beden, oprostachen, mafiotiziran satelit na imperska Rusia, troianski kon v EU.
  S vsichko sluchilo se v poslednite sedmitzi v parlamenta, sada – s registratzii i diskvalifikatzii, drugarite povtariat sebe si i distviata si otpredi 65 godini.
  Pokolenia balgari vidiahme i prejiviahme “tzelite im”. I ako dneshniat izbiratel ne se opomni, kakvi li “tzeli” shte vidiat i prejivaiat sledvashtite pokolenia?

 3. Мафиотските организации не действат с политически средства. Властващите у нас не са политически, а престъпни субекти. Следователно, съвсем адекватно те действат чрез репресии срущу тези които не са склонни да изразят подчинение. Престъпните организации действат с репресивни и никога с политически средства – ясно е по дефиниция.
  Разсъжденията Ви г-н Инджев щяха да имат смисъл, ако “държавата” ни беше политически институт на обществото. Тя обаче не е такъв, а роднинска/родова организация от средновековен източен тип, организация на кланове (на червените и жълти аристократи с техните слуги-евнуси и на разбойници от типа “философ-разузнавач” и неговата дружина).

  Ние дори не сме “поданици” (в смисъла на плащащи данък) защото сме ограбвани още преди данъчното облагане. Не сме и “граждани”, които са атрибут на политическото общество!

  Е, какви сме ние все пак?
  Дядо Славейков го е рекъл – и народ не сме, а …!

 4. Питам се, ако печатът използван от Пламен Юруков е наистина фалшив,, това не е ли криминален акт. Защо СДС не се оплаче в съда? Вчера четох един коментар на Люба Манолова http://www.lubamanolova.info/070509-a.html. Тя изтъква редица пропуски, които СДС е направило, като не се е възползвало да реагира на слабости на управлението. Като част от твърдият електорат на сините, аз се чувствам ощетен, че тези възможности не са били използвани. Наистина, защо? Дано отговорът не е поради причината, която г-н Инджев изтъква, по повод умълчаването на министър Василев. Наистина ли ние, които се противопоставяме на сегашното управление и стила, който то налага, не сме адекватно представени? Аз чета редовно този блог и виждам, че моите ценности се споделят от много хора. Все пак, такова нищожно малцинство ли сме, че гласът ни е глас в пустиня. Спомням си митинга от юни 1990. Къде отидоха всичките тези хора, емигрираха ли, социалисти ли станаха, измряха ли? Или лидерите бяха други, онези, оплютите, отлюспените… Или тогава на СДДС се гледаше, като на борба за социализъм с човешко лице? Наистина ли лицето е по-малко важно, а съциализма е това, което привлича българина. Свидетели сме на най-безогедно ограбване на националното богатство и най-безсрамно заменяне на демократичните ценности с пошло политиканство. И равнодушно приемаме, че това е в реда на нещата. Щом банките не фалират и спестяванията ни са гарантирани, какво ни дреме, че националното богатство го отнасят пред очите ни. Все ли ще бъдем на брашното ефтини и на триците скъпи.

 5. Браво,Николай! Тази измислена държавица отдавна трябваше да я затворят за ремонт. Нали знаеш? Латекс тук-там, ламинат, теракот, където трябва. И като я отворят за клиенти, по възможност мениджърите да не са комунистчета и турчета, а НОРМАЛНИ ХОРА. Бих повърнал над лаптопа си, но ще даде накъсо и ще трябва да купувам нов. Народе!!! Народе!!! написал Левски в тефтерчето си. Ами това ти е народът, братче! От какъв зор е трябвало да увиснеш на бесилото заради тази паплач? Да си купил сарай, като чичо Доган, и да си живял в него до края на дните си. И преди да се гътнеш, да си си купил летяща чиния. Народе!!! Народе!!! Тъй ли нямаш някакво здраво сезалче в сайванта, да си го вържеш на врата и сам да си ритнеш столчето? Ще спестиш работа на хорицата…

 6. Преди седмица г-н Инджев коментираше саморекламирането на БСП в часовите т.н. вестници. Наистина, за нормалните хора, подобна реклама е пародия, гавра с живота им. Какъв потрес ме обзе в събота, обаче, когато на 3-та страница попаднах на парцал от същия формат на световнобезизвестната партия Нова зора??? Този пасквил обобщава: “Ако те / Б.Борисов и И. Костов/ спечелят, България губи.” Едва ли някой би се усъмнил, източника на тези бисери е един. Мобилизирани са всички възможности да предотвратят участието на синята коалиция в изборите. Та един Юруков повече в ДПС-арско комунистическия отбор е добре дошъл!

 7. Замисляли ли сте се колко избиратели в България са на ясно или им пука от “игричките” преди изборите на соц.партията. За тези, които размахваха червените байрячета по митингите и скандираха “тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем” – за тях е ясно. Но какво мисли напр. баба Гуна от с.Дупели? Тя не чете вестници, не ползва интернет, най-много да гледа по БНТ трамвая на Станишев. Нейната оценка за правителството е повишението на пенсийката с 3 лева и възможността да си купува още половин кило сирене в месеца. И носталгията но социализма: “всички крадяхме от текезето, вярно, че председателя най-много, но и за нас имаше”.

 8. Всички си мълчат и се усмихват като Мони Лизи същи! Къде е професорът Константинов да ми каже колко баби Гуни живеят в с.Дупели? Има ли Статистика в БГ.? Изнесени ли са данни някъде за населените места и жителите им? Или три баби в Дупели ще дадат 300 гласа? “Отнийде взорът надежда не види!”

 9. Смятам се за един от почтените хора и емигрирах – все пак имам само един живот и не искам той да премина под диктата и контрола на ДС и креатурите им. Много от българите, с които контактувам извън България също са почтени. Същевременно в някои форуми мнозинството потребители трият доволно ръце и преобладават мнения от типа: пада им се на сините комунисти, хак да им е, няма да се доберат до баницата и др. За съжаление прогнозата ми е песимистична за резултата…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.