Премиерът гневно забранява гнева и плаши с компромати

На финала на управлението ( и търпението към коалиционния си партньор) премиерът Станишев си изпусна нервите и „посъветва” свои министър да си владее нервите. Репликата му към министър Николай Василев да си сдържа емоциите е оксиморон: в изблик на гняв ( емоция!) го посъветва да не прави нещо, което той демонстрира с „препоръката” си към министъра да не се обажда с критики.

Не е толкова важно каква е конкретната причина за коалиционната препирня. Василев недоволствал, че за пореден път се обсъжда на заседание на Министерския съвет решение, което министрите виждат на масата без да са се подготвили ( този път това било съдбата на сметището в Суходол – една доста миризлива разменна монета в предизборната борба). Това се било случвало вече 20 път, според Василев. Упрекът обаче дошъл в повече на премиера, който е отговорен за този „стил” на управление и публично скастрил своя подчинен.

Връх в тази свада обаче е друга „култова” реплика на Станишев към Василев. Било му малко да изсъска на министъра да мълчи, та решил да се аргументира с предупреждение, че и той можел да си отвори устата!

Първо, ако става дума просто за отваряне на устата, Станишев не си я затваря – то не са обръщения към нацията, речи в България, в чужбина, поръчкови интервюта, „артистични” изяви в рекламни клипове…Порой!

Второто значение на „отварянето на устата” обаче е по – съществено: то е откровена заплаха. „Мълчи, или ще кажа нещо, което знам за теб”, това декларира на практика самият председател на Министерския съвет, който повече от всеки друг в държавата е натоварен с власт.

Сега разбрахте ли кой подклажда манталитета на компроматните войни? От устата на премиера, който би трябвало да си сдържа заплахите, тази закана звучи като инструктаж към въоръжените с информация ( по силата на управленските позиции) другари и другарки да не се колебаят да постигат целите си с шантаж.

Между другото, ако премиерът разполага с някакви данни, които са толкова важни за държавата, че той смята за държавнически важно да загатва за тяхното съществуване, защо наистина не е взел мерки да потърси справедливост досега? Отговорът може да бъде само един: защото , каквото и да знае за каквито и да било нередности, той предпочита да си ги пази като коз за послушанието на подчинените си, вместо да решава тези проблеми на принципна основа.

Това са похвати, върху които се крепи организираната престъпност. Но едва ли само докладите на ЕС срещу нея ще ни отърват от тях- трябва сами да си помогнем.

6 мнения за “Премиерът гневно забранява гнева и плаши с компромати”

  1. Г-н Инджев!В старата школа в Симеоново се преподаваше,че това е основният похват при вербовка на агенти.Нарича се “Компра”.И до ден днешен това е основен модел на отношения в държавната администрация.Един вид “Ние те наблюдаваме и знаем за най-малките ти прегрешения”.

  2. С това си изказване Станишев показа за кой ли път истинското си лице на негоден за поста си некомпетентен член на БКП. Най-малкото, което може да се каже е, че който и да е мин.председател не може да си позволи да говори по такъв начин.

  3. Но за какво му е на министър Василев да е запознат с документацията по разисквания проблем? Достатъчно е, че Партията има виждане по темата. Не са ни нужни заплетени дискусии и разтегливи обяснения. Партията знае какво е нужно на народа. Затова е гневен другаря Димитриевич. Сигурен съм, че за него, най-великия държавник на всички времена си остава Йосиф Висарионович.

  4. „Мълчи, или ще кажа нещо, което знам. . .” – ми нека да каже. От кога го чакам премиера да каже нещо смислено. До сега все неподготвен се изказва.

  5. Този кадесарски маниер открай време е бил основен маниер при взаимоотношенията между всякакви субекти в съветската Ни държава.

  6. Дълго време размишлявах – каква е тази инициативност на данъчните – проверка на къщи, на коли и яхти.. Сега картинката се изясни – това е ценна информация, която може да се използва за изнудване на имащите. Тук не става въпрос за това от къде са тези средства или пък за това, че имущество за което няма ясен източник ще бъде конфискувано в полза на държавата..
    Не, това е възможност за изнудване от страна на партийни функционери използвайки факта, че повечето заможни хора са го постигнали по незаконен начин. Играта вероятно е – спонсорирай това или онова.. или ще хвърля цялата мощ на държавата срещу теб. За назидание можем и да очакваме един двама разследвани – за пример на останалите ако не искат да плащат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.