Да живей местният партиотизъм!

Вече беше притеснително това умълчаване на президента ни. Първо Путин му отказа гостоприемството на ( специално замисления като негова трибуна) енергиен форум в София. После пък 100 годишната партия му изневери като публично отхвърли ветото му в парламента в „12 без 5” преди самите избори.

Но ето че една друга сто годишна извади от нирваната държавния ни глава – баба Гуна свърши тази работа. Г.Първанов й написал поздравително писмо за вековния юбилей, научаваме от печата.

Разбира се баба Гуна не е коя да е. Тя е от село Косача. В него, както сам подчертава дебело, Първанов е имал щастието да се роди. Баба Гуна не е чак толкова щастлива, защото все пак само живее в Косача, а се е родила в друго село край Перник. Но все пак…

Впрочем между Първанов и Путин досега имаше нещо почти общо – някакви спорове и съмнения за родното им място. Селото на Путин, нейде в селските простори на руското „бездорожие” ( „безпътие” – да не се бърка с безпътица) май така и не беше открито. Но сега вече окончателно отпадат твърденията на недоброжелателите, според които Г.Първанов може би е родом от село Сирищник.

А като стана дума за безпътие, всеки път , когато пътувам по виадуктите на магистрала „Хемус” , благодаря мислено на др. Живков, че се е родил в Правец. Иначе тези тунели и гигантски мостове можеха като нищо да се пръкнат някъде в най-източната част на Стара Планина с цел да обслужат Делиормана – ако да речем, другарят Кубадински беше станал генсек на партията ( не че неговото село в разградско не си получи мраморните площади и други такива” екстри”).

Най-щастливи от плодовете на местния патриотизъм си остават обаче самите жители на Правец. Там българската държава „най-случайно” изля отпуснатите( като негова си, на Живков бащиния) милиони, за да създава на гола поляна компютърната индустрия на социализма. И днес този фундамент работи за поминъка на тамошните щастливци, които съдбата е дарила с още един знаменит земляк – благодетеля на града и съсобственик на „Лукойл” Валентин Златев.

За финал, да се върнем към баба Гуна. Честито и благодаря на информационните средства, че отразиха с такава топлота и всеотдайност новината, с което ни дават възможност да се присъединим към сърдечните пожелания на сърцатия ни президент!

11 мнения за “Да живей местният партиотизъм!”

 1. Роднинско-селяндурско-земляческият манталитет е задължителна и единствена основа на социалните връзки в примитивните общества. Като сицилианското и балкано-българското например.Гоце си носи този манталитет по рождение, а каскетлийското “нашенство” на неговия правешки идол го допълва.Често си мисля, че цялата трагична история на България след 1878 г. не е толкова сблъсък между “ляво” и “дясно” (формално и не само формално погледнато, Стамболов и Захари Стоянов са тогавашна “левица”), колкото между алтернативита “Европа или Русия?” и “селяндурщина” или “градска култура”? Нищо не казвам против селото- става дума за това, че в Австрия или Словения например и в селото преобладават спецификита на градската култура и манталитет-от хигиената в тоалетните, до облеклото на хората. Селяндурщината някога показа как може да управлява в лицето на корумпирания простак, дебелогъзец, сръбски агент и крадец Стамболийски.Никакви “фашисти” не се вдигнаха през 1923 г. срещу него- проф. Ал. Цанков е социалдемократ! Изрита го цялата културна и градска България, която цървулът от Славовица псуваше като каруцар. Затова селяндурщината си отмъщава до ден днешен. Затова мрази малката, но европейска и градска България , която едва оцелява от поредните золуми на каскетите с цървули. Затова си избира каскет с цървул от Пернишко. А той, има си хас!- и се отблагодарява подобаващо.

 2. Хуба и точна статия!
  Хареса ми и коментара на Стамбо, за Стамболийски съм на 101 % съгласен!
  Аман от селяндурщина и лумпени!

 3. Статията разкрива точно тази характерна за нашите антилигенти форма на простащтина,която усилено се опитват да ни накарат да вярваме,че е патриотизъм.

 4. За нашия “любим” президент много подхождат стиховете на Ботев:

  Патриот

  Патриот е – душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек – що да прави?
  продава си и душата.

  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква затуй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек – що да прави?
  залага си и жената.

  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  а вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек – що да прави?
  изяда си и месата.

 5. Той Гоце си има идентификационен проблем – това е ясно. Иначе става необяснима биографията му на пъргав и повратлив кариерист от село. А селото ееее….

  1. Шиликош
  2. Сирищник
  3. Косача

  (отговорите могат да бъдат и повече от един)

  Въпросът е дали може и той самият да отговори на тази анкетка без запъване и позамисляне. Защото и трите селца (а първото е нещо като махала)в различни случаи са посочвани от самия Гоце като негово родно място, а имаше и вариант, че е роден в Перник… Според случая…

  Но това си има и плюс – няколко повода повече да прояви “земляческа” съпричастност с предствавители на кръга, от който всъщност проезхожда.

  Дано така, макар и за малко, да е по-близо до идентичнстта си.

 6. През 1922 година Мусолини идва на власт в Италия с идеята за фашизъм, като основа на държавата. Как така следващата година българите узряха в не нависта си към фашизма и направиха първото анти фашистко въстание в света? Такива безкрайно- исторически глупости не бях чел скоро. Това са поредните комунистически простотии. Забележете, народа е прост и не си задава въпроси. Можем да го лъжем както си искаме. Аз давам пример. Продавам семки и печеля по 1 000 000 Евро на ден. Вярвате ли ми, че аз сам не си вярвам.

 7. Обстоятелството,че съм усетил интелекта на С т а м б о,когато го замолих за началните строфи на известното “Б о р о д и н о” от М.Ю.Лермонтов,се едължало и на далечна “възхитителна проекция” към блога,водещия и най-вече към него самия,защото “бушуващото” компрометиране на изборите като вял шанс на статуквото,чийто
  капитани не попитаха за посоката на вятъра:
  – и в царство България;
  – и в “талибанска”република;
  когато малката връчена играчка на Х.Клинтън с бутон “рестарт” последните дни вече символизира по-обтегнати отношения между бившите врагове от студената война,а за ЕС и Турция,върви и едно “аферим”
  -което тъкмо сега!!
  -но с а м о в р е м е в о !!
  -не уйдисва на В.Сидеров,който като по-далновиден наблюдава:
  – и вътрешния!!!
  – и външния сеир!!!
  НО,с “по-прецизен далекотглед”,докато стане време за “сглобяването”МУ било от Генерала,било от Станишев
  при “раздаваенто на картите”
  проради, всеобщото тщеславие на възстановения евентуално двуполюсен модел в който от “паша” като племе на Тангра,/а не само на Левицата???/ през послединя половин век,….читав клас не остана на българската
  безумно о п о с к а н а нива!!!!

 8. Абе баба Гуна! То в България вече събитията от този род нямат край. В момента тече церемония послучай патронния празник на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, която логично за този университет е удостоена с “височайшето присъствие” на премиера Сергей Станишев! След церемонията ще има и среща-разговор на премиера с избиратели, пардон студенти. Високо се целят другарите от ВТУ! И това ако не е скрита или по-скоро открита политическа агитация преди изборите и то в университет, където по закон не би трябвало да се провежда такава агитация. Циркът е пълен!

 9. Г-н Инджев,този начин на “общуване” на нашите властници с електората си никак не е за подценяване. Аз имам достатъчно много впечатления как той въздейства на голяма част от нашия народ. Да,доста добре действа…Колко е хубав, колко е добър, колко е грижовен…И тръгват отново към урните…
  Онзи ден гледам и слушам по една от многото “услужливи” нашенски телевизии странен диалог между водещ и пенсионер.” Получавам 130 лева,хич не ми стигат, ама властта не е виновна,тя вдигна пенсията ми два пъти…” Така каза пенсионерът и се усмихна.
  Как може да се коментира подобно нещо? Всъщност може ли и трябва ли да се коментира то? А в провинцията е още по-отчайващо. Там още отсега са тръгнали по къщите, по пенсионерските клубове и т.н. и агитират ли, агитират…И докато в опозицията си удрят един на друг шамари, то “бойните” редици на досегашната власт тръгват отново напред,тоест назад за нас, обикновените хора. Но какво ги интересува тях, че ние не ги искаме, те сами се искат, а и електоратът им от баби Гуни е толкова многоброен и възпроизвеждащ се. Та затова никак не са за подценяване и Първанов,и Станишев, те никога не забравят, че живеят в Абсурдистан и стигат дори до там, че си позволяват да измислят такива псевдоизборни стратегии от рода на клипа им, който денонощно вече се върти по “независимите” БГ-медии.Във всяка друга страна подобна гавра с хората – те да живеят като скотове, а ти бодро да се хвалиш, че си им увеличил двойно пенсиите,заплатите и т.н. би веднага срутило властта, но в БГ това не става, това цзинично поведение хваща дикиш – да, в счупената страна на “Биг брадър” властва простотията и цинизмът – ръка за ръка,напред! Да,”напред”,тоест – назад към кочинката…

 10. Baba Guna, da e jiva i zdrava dalgi godini, e edna velikolepna oporna tochka na “nay-bezpogreshnata” chast ot balgarskata politika!

 11. K u r z g e s a g t,Herr Indzhev,
  so fahr Sie sehen als links orientiertqsind bulgasrishe Kommunisten so viel verfahren,wie es moglich sein konnte nur b e i !!!!!!!!!!!!!
  -G r o s s m u t t e r G u n a….
  Si sind gebeten bald das Gespracch,(wie geshichtlich), zu eroffnen,denn wenn nicht “willig!!!!dann bracuchen andere Gewalt!(J.W.von Goethe -“Faust” und…. zwar nich von den Kreisen a u s ……
  “B I G b r o t e r.”……

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.