Късният Станишев като ранния Сталин

Късният Станишев все повече прилича на Сталин от ранния етап на съветската отбрана срещу нашествието на националсоциалистически пълчища в родината на социализма. Гледаш Станишев и се представяш Сталин: „ Всичко за фронта ( изборите), всичко за победата”. И още : „Нито крачка назад, зад нас е Москва”!

Това е война за оцеляване ( на Сталинишев). Води се с всякакви средства, достъпни на властта. Този факт изпъква особено ярко от факта, че властта на вербално ниво се отнася към сините с високомерно пренебрежение. Станишев ехидничи, че нямало какво да дебатира със сините, не му били опонент. Обаче точно срещу сините е хвърлен целият партийно-държавен ресурс.

Ето че и социнтернационала помага на своя другар в беда. Полската социалистка Данута Хюбнер, еврокомисар с решаващ глас по разпределението на средствата по програма ИСПА, реши да размрази символичната сума от 115 млн. евро за България- символична като количество, но и като жест, защото е част от замразените миналия юли общо 800 милиона евро, спрени от ЕК заради корупционните практики в София. Германското електронно издание „Нюз фоур прес”, цитирано от „Дойче веле”, нарече това „подарък за Станишев”.

Вероятно за др. Хюбнер е достатъчен фактът, че делото , популярно като „батко и братко” , заради което България беше наказана, вече е в съда. А той, както знаем, си знае работата…

Ама страшен е този съд- въобще не е като Страшния съд. Един милостив, добър, всеопрощаващ ( греховете на приближените до властта). И изобщо не иска да се забърква в политиката. Ама никак. До такава степен, че просто не иска да гледа дела за регистриране на една политическа партия- който иска, да си ги гледа. Съдът не ще. Което не е никаква намеса- просто отказ от намеса. Отвод, след отвод, тактическо отстъпление до постигане на стратегическата цел- пълната победа на здравите сини.

Нито крачка назад не изостава и енергетиката, зад която наистина е Москва. В коалиция с др. Хюбнер, със съда и здравите сини, родните енергетици рапортуват за предстоящо ( предизборно) сваляне на цените. Предвижда се в летните горещини парното да поевтинее с 30 на сто ( зимата да му мислим тепърва), съобщи държавата на избирателите. Но някак си с тока нямало как- щял все пак да поскъпне по същото време с 5-6 на сто. Енергията, добивана от вятър и слънце, калкулирана в общата цена, вдигала стойността ( не е като руския газ, който така благосклонно поевтинява точно, когато няма нужда от парно, а от пропаганда).

Да обобщим: слънцето, от което имаме в изобилие, ни струва скъпо, а природният газ, какъвто си нямаме, поевтинява, макар да не ни трябва за отопление именно през лятото. Съдът пък, който гледа делото „батко и братко” , получава в аванс пълното доверие на др. еврокомисарка Хюбнер, която за награда за добрата работа на правосъдието прави подарък на Станишев ( който не би трябвало да има отношение към съда).

Ето така в дела се претворява лозунгът: „Всичко за фронта, всичко за победата” над правилата на честното състезание, известно в някои страни като избори.

24 мнения за “Късният Станишев като ранния Сталин”

 1. „В нашия революционен съд ние не се ръководим
  от членовете на закона или от степента на смекчаващите обстоятелства; в Трибунала ние
  трябва да изхождаме от съображенията за целесъобразност“ (“Архипелаг ГУЛаг”, Сложеницин). Съвсееем леко ми напомня на “сагата СДС” и “случая Мартин Борилски”. Да не си помислите, че е случайно съвпадение? В БСП /к/ винаги е царял дух на приемственост и идеологията на РКП/б/ не бива да бъде забравяна.

 2. My dear Mr.I n d z h e v,events as they evolve actually,confirm only the expected issues of not enough analytic skills of ruling elite!
  It is possible only to be compared with a very late waked sensibility due to delayed Justice,but allowed partially
  with the casual appearance
  of some figures,like an “early” Mr.T.Y i v k o v,who has been also some how “v i c t i m e” in times of G o r b a t c h o f f,s star and “assisted from the Iron Lady” bu “stopped” from the Reagan,s “Inter S t a r W a r s” …
  It is something like US challenges between it,s “Ivy League” and by God blessed wisdom of the historical leaders beginning from G.Bush Sr,who have been able and willing to …..introduce moderation ……..
  in “t e x a s b a n d i t i s m” It is also not casual,then even the son George said to B a r a c k O b a m a: “Take it easy and carefully,because many people
  will….reach out hands to holster….after seeing and hearing you!!!!”
  Change only persons and places!!!

 3. Да. И успяха да договорят следващият евродоклад да е след изборите. Все едно, че не касае работата на това правителство?!

 4. Господин Инджев, радвам се на Вашия кураж, как няма да Ви злепоставят и да Ви клеветят – че сте били степендиант на ДС, като Вие сте им нож в най-слабите места! Дерзайте! Ира.

 5. Г-н Инджев, коментарите Ви са толкова хубави и верни, че е грахота да могат да се четат само в блога Ви.

 6. Добър ден г-н Инджев,
  Добър ден на читателите ви,
  Изпращам ви линк с удна снимка на Премиера на България :
  http://svejo.net/home/link_summary/247993-Po-poleka-s-propagandata-na-uspehite-#comment_id_166013


  Виждал съм тази снимка.
  Тя е стара. Много стара.
  Така изглеждаше Димитров в Лайпциг.

  На вас прави ли ви впечатление колко изпипано е всичко .
  До последната снимка.
  До последната ни капка кръв.

 7. За българския съд няма какво да се говори.Да ти се прище да си престъпник,ама голям,защото малките го отнасят.За прокуратурата също.България е може би единствената страна в Европа,където задържан убиец желае не адвокат,а прокурор!Та с такива добри другари и при липса на гражданско общество какво ни чака?

 8. Г-н Инджев,
  от самото начало следя вашите коментари и съм правил съответно и аз мои коментари.Явно с Вас имаме едно мнение по въпросуте на ежедневието,защото до сега винаги съм бил съгласен с това което пишете.Само не мога да си обясня едно нещо.Защо не написахте и два реда за това което се случва в България по въпросите за изборите,за това което се случва в СДС и ДСБ.Не съм чел нищо и за отношението Ви към Ив.Костов.Не зная защо избягвате тези въпроси.

 9. Както обикновено става “Светлината в тунела” до които има
  ……О Щ Е Д В Е СПИРКИ …….
  е като последният “опълченски”
  напън след 1989 г.и оцеляването на вота в частта му п с е в д о м а ж о р и т а р е н в е д н о с п а д а н е т о н а п р а г а от 8%-те процента,са онзи въздух,който се усеща ВЕЧЕ и в метрото и навън.
  Феноменът “Близнашки”,дори в “пренаселените коалиции” е
  като “първата лястовичка” във възродения- a
  —–“g r o s s o m o d o “—— двублоков модел с продължаващо прегрупиране в т.ч. и на недалновидните,които както при пленума на ЦК на БКП/1989 г./, трудно се задъхваха на з а в о и т е….преди да ги вземат за зла участ на България!!!
  Но вече дава само признаци за миротворческа сговорчивост и за “зелена улица на българската Левица” проядена от корупция и жажда за власт на всяка цена…

 10. Г-н Антонов,

  Не знам защо не сте прочел и два реда. Написал съм доста повече. Някои от тях, като статията “Обединението прави синьото”, бяха публикувани на много места, включително в сайтове, които са представителни за двете партии.

 11. Случват се толкова бурни и актуални “събития” и “сценарии” в дясното политическо пространство, в Парламента- а господин Инджев мълчи и не взема отношение… Какво се случва… какво става…??

 12. Удивлението на r e v a n s h и др.би било оправдано,ако Иво Инджев стоеше като бодър страж на държавния кораб-но не е-,докато Яне раздава “просо” на “ченгаджииските” СДС-та като на “гладни кокошки”….
  Нашият народ е обезсилен,а “необузданата младост”,неподходящ
  съветник за “разделно време” от постоянно пръхващи се и нестихващи
  с ц е н а р и й….
  А се четат н е с а м о д в а, а много редове !!!!

 13. Г-н Инджев!Аз съм ваш опонент,но често ви чета.Прави ми впечатление,че всички ваши статии са насочени на Изток-сещу Русия и Китай.Това не е ли от страх?Имам два въпроса към вас
  1.Има ли нова Студена война според вас?
  2.В състояние ли са САЩ да я спечелят,след като Русия има ядрен паритет с тях,а Китай вече е третата икономика в света и има подобрени ядрени войски?
  Моля за конкретен отговор от ваша страна,а не с обилни обвинения,както правите с доста хора ,които не мислят като вас.З а да ви изпреваря,ЩЕ КАЖА,ЧЕ нямам нищо общо с ДС и съм пенсионер с 200лв.пенсия,т.е. не съм червен барон.

 14. Г-н Дамянов,

  Изобщо “не правя така” с мои опоненти, както твърдите. Влизам понякога в спор ( и в тона ) на определени хора, които използват непочтени средства. Личните нападки към автора , в опит да бъде уязвен и по този начин да се “докаже”, че не е прав ( за съвсем други неща), понякога ме провокират за въпросните “обилни обвинения”.
  За войната и “печалбата” от нея- нямам какво да добавя към известния факт, че тя не се случва ( за щастие) до голяма степен поради паритета, за който говорите. Това е един от най-големите парадокси на съвремието- човечеството е въоръжено както никога преди, но изживява възможно най-мирния си период в историята. Знам, че обект на особена омраза е пустата Америка, която има най-силната ( технологично погледнато) армия в света. Но колкото и да я мразят, например европейските леви, те знаят, че дължат спокойното съществуване на техните либерални държави именно на тази толкова оплювана американска сила и на факта, че десетилетия наред американците поемаха икономическата тежест за защитата на нещото , което иначе всички вкупом наричат “свободен свят” – икономическото чудо на доста държави, от Япония и южноазиатските “тигри”, до беззащитните пред лавината от съветски танкове ( както се видя в Чехословакия през 1968 г. и Унгария през 1956 г.) северноевропейски богати днес държави, е неразривно свързано с американската защита.
  Да, смятам за държавата Русия ( за Китай да не говорим) точно това, което са си мислели поколения мислители: че е пример за мракобесие, а не за подражание. И не приемам аргумента за великата й Култура като контрапункт. Тя е велика въпреки всичко, което руският деспотизъм представлява. А освен това не е специфично руска- тя е породена от европейското влияние. Операта, живопистта, балета, литературата -всички тези висши достижения на човешкия ум са творения на свободния европейски човек, който е вдъхновил себеподобните си и в Русия, много от които е трябвало да достигат творческите върхове с цената на големи мъки, вървейки срещу течението. И това е факт, който се признава от самите просветени руснаци. Смятам за пагубно България и българите да се правят, че не забелязват този факт- забелязали са го най-великите български възрожденци от Раковски и З. Стоянов (най-изявените противници на каквото и да било руско влияние в поробена България заради страха от още по-страшно, руско такова), през Каравелов, Ботев-руски (не”възпитаник”), Стамболов и още много други.
  За съжаление, днешна Русия не се отличава особено в това отношение – тя отново е образец за потискане на малкия човек и малкия съсед, но и пример за парaноично войнствено преклонение пред силата на държавата в налагането й над собствените – ако може, също и над всякакви други граждани- в името на Величието на държавата…
  Китайският пример с икономическото замогване още по-малко ме възхищава- робският модел , като източник на този материален напредък, не ме изпълва с преклонение. И днес , макар и вече трета икономика в света, БВП на глава от насеение в Китай е малко над 3000 долара – около 30 пъти ( трийсет пъти) по-малък от този на Норвегия и поне десетина пъти по-невзрачен от този на Нова Зеландия ( нарочно взимам за пример държави, които не могат да бъдат обвинени, че строят просперитета си върху ограбването на други народи от времето на колониализма). В Китай човекът не струва нищо, нито пък неговият труд – там се работи средно с 10 часа повече седмично, отколкото в развитите европейски икономики. На това на езика на Маркс му се казва “зверска експлоатация”, която обаче, кой знае защо, не възмущава възхитените днешни комунисти, които с умиление гледат на това като на доказателство за жизнеността на комунизма само защото се върши под ръководството на китайската компартия. В Китай и днес масово избиват новородени момиченца- такива били традициите, предпочитали момчетата …И т.н. ( дотук ми стига…).
  Студена война няма. Има състезание, което не се печели с ядрени оръжия, а от свободните хора. Вярвам в това и знам, че по този важен показател Русия и Китай имат позорно присъствие в днешния свят. Когато милиони западняци започнат да бягат от Родината си на Изток, това ще е сигнал, че тенденцията се е преобърнала. Нищо подобно обаче не случва – и в момента още хиляди кубинци биха се присъединили към избягалите си милиони събратя в САЩ, ако можеха да го направят без риск за живота си. Не е известно поне един американски работник да е пожелал да отиде в кубинския соцрай, макар че никой не би го спрял, както спират поданиците на Кастро да направят обратното.
  Ясно ми е, че от мен се очаква да бъда “обективен”- т.е. да говоря за кривиците на Запада също толкова, колкото и за тези на Русия. Оставям засега “честта” да претворяват лозунга “всички са маскари” на пропагандаторите, които са неуморни в тази дейност. Предпочитам в краткия си живот да се съсредоточа по въпроси, които смятам за неотложни поради очевидната им, по мое мнение, болезнена важност за нас като брънка от този свят.

 15. Г-н Инджев, наистина искрено съжалявам, че толкова много хора у нас нямат достъп до и-нет и не могат да ви четат.
  Аз лично искам да ви благодаря за това, че първо, тук черпя информация, която иначе липсва в “медиите” и второ, помагате ми да сложа в ред мислите си и и да си съставя по-ясна картина на случващото се.

 16. Имаше период преди десетилетия,
  когато адмирал Ямамото остана в историята с пророческитеси си слова,преди Пърл Харбър,че една Япония е събудила само един гигант,за да не направи нищо повече,освен да го изпълни с решителнст….
  Кенан в Москва след като Сталин помогна на САЩ,да довършат Япония,обоснова необходимостта от др.доктрини,с които идеализмът на американското общество,да бъде по-ефективно туширан…
  И така до тази сутрин,когато след парада и преди него,Медведев “уточни” до къде се простират глобалните руски интереси….дори когато Александър Втори е държал в готовност флот в пристанището на Ню Йорк,за да отбие евентуална френско-пруско-амексиканска агресия срещу Линкълн….
  Още Наполеон е казвал да не се “събужда” Китай!!!но дори с колоси като Бразилия,Индия,
  /ядрена /Австралия и т.н и т.н. с неизброими богатства и население,те не достигат все още в цифрово изражениие-даже при криза- евро- сравнени с атлантическото търговско и стопанско партньорство, въпреки напъните за корекции на Бретануудските споразумения за долара……уязвен от трилионните войни на САЩ в “третия свят….”
  Един участник преживял събиитията около Априлския пленум и възхода на г-н Живков,ми разправяше,че светът се е спасил при Кенеди,защото Хручшов не е бил готов за бой,когато е тропал по триблуната в ООН….
  Как я мислят сега Путин и Медведев не знам,но планетата ще бъде оцелее,само с еволюционно а не революционно развитие,както е дадено от Твореца!!!
  Но ако за Куба многонеща са разбираеми,както за българския управленски елит между много воини в 20в.,не такастои въпросът за прозападнва е пройзводинелна България с вяра и упование в Бога!

 17. Г-н Инджев,
  копирам и пействам отговора ви до г-н Дамянов, и с ваше позволение ще се позовавам на него, като привеждам съответни цитати от него. Надявам се, че нямате нищо против?

 18. Г-н Маринов,

  Ласкаете моя импровизиран отговор на един опонент ( който имаше достойнството да се обозначи, а не да мимикрира, както правят други, когато “атакуват” моята демократична недостатъчност от свръхдемократични, направо арийски чисти “десни” позиции).

 19. Китай е на път да измести Русия като сила. Русия не само че е изключително не демократична страна, тя е на път да се срещне със огромна демографска криза.

  Да, сигурен съм че Руската армия е много силна, но в модерния свят сила на икономиката и свобода на хората са много по важни фактори.

  В света има изключително малко хора които са достатъчно умни, мотивирани и обучени за да развиват високата технолгия. Тези хора са търсени по цял свят, и отиват само в държавите с най голяма лична свобода.

 20. Късният Станишев като ранният Сталин.Спокойно може да си смени фамилията на Сталинишев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.