Европейски милиони препират образа на властта

Защо размразяването на (макар и малка) част от замразените европейски фондове за България предизвика такъв изблик на пропагандно щастие сред управляващите, сякаш не става дума за нещо, което изобщо не биваше да се случва, ако самите те не бяха виновни за спирането на финансовата подкрепа? Отговорът е очевиден: провалът на европейската политика на властта е най-голямото петно върху коалицията и най-малкият признак за замазването му накара пропагандната пералня да се завърти на бесни обороти.

Премиерът Станишев лично се зае със задачата. Запретна ръкави и отново обсеби екрана на БНТ. Само дни след напоителното му слово от същата трибуна, посветено на 9 май, той отново се появи и излъга точно три пъти в рамките на 5 минутна самохвална реч в централната информационна емисия. Отново и отново той повтори, колко висока оценка за България било отпускането на 115 милиона евро от спрените пари.

Това е все едно, ако спрат да те ритат, но продължат да ти бият шамари, да благодариш за хуманното отношение и да заявиш, че виждаш в това висша изява на човеколюбието и разбирателството.

Общо 13 минути без прекъсване БНТ посвети на абсолютно безкритичното интерпретиране на новината, която е по-скоро тъжна като подхвърлен кокал за глозгане, но беше издигната в ранг на национален подвиг. Станишевото обръщение към нацията беше показано отново, този път като… репортаж. След като водещите повториха и потретиха казаното от него, ни върнаха пак към токущо разглаголстваното от премиера, все едно , че само преди броени минути същата картина и звук не бяха ни споходили. Е , такова чудо, съм виждал само по румънската телевизия от времето на Чаушеску (за севернокорейската телевизия се знае също, но не съм го виждал с очите си), която започваше и свършваше с това какво е казал и направил днес вождът.

В интерес на истината (понеже в “новинарската” емисия по-късно отново разтеглиха локума за небивалия успех с размразените пари), кореспондентът на телевизията от Брюксел Асен Инджиев единствен дръзна да спомене, че размразените пари са всъщност само една четвърт от замразената сума. Не стигна чак да дотам да каже, че от онези спрени (повече от) 800 милиона през юли миналата година, над 200 милиона са вече безвъзвратно загубени- от същата тази триумфираща сега власт. Но и това е нещо на мракобесния пропаганден фронт…

Разбира се хвалбите и суперлативите, прозвучали вече от устата на премиера, се посипаха пак и от заместника му, вицепремиера Меглена Плугчиева. От мястото на събитието , от Брюксел, тя се включи и няколко пъти повтори лъжата, че това било “висока оценка” или “сигнал за висока оценка” на ЕС за чудесната работа на българското правителство.

Освен, че тази власт ужасно я стяга европейския “чепик” като черна точка в червената й биография, другарите управляващи са си направили сметката, че пистата за самохвалството в случая е много удобна – всеки опонент излиза направо национален предател, който не се радва на европейския подарък.

Да дадем думата тогава на някой страничен наблюдател. Като говорителят по европейските въпроси на съуправляващата в Германия партия ХСС Томас Зилберхорн. От името на партията той вече е възразил в германския Бундестаг срещу решението, което поощрява корупционните практики в София. В интервю за “Дойче веле” той пояснява, че се надява размразяването на средствата да не е “мил жест към българското правителство преди европейските избори”.

Направо се чудя, как така “Дойче веле” не я заглушават тук, както едно време!

9 мнения за “Европейски милиони препират образа на властта”

 1. Ако според МВФ Европа е изправена пред безпрецедентна икономичска буря,то при прогноза за българската с минус 1%,нашата,може и да застине!
  И къде щи ни сгяга чепикът през зимата,когато се изчерпат резервте и стопят парите за заплати и пенсии?

 2. Може скоро да не се чудиш Иво.
  Ако другарите и другарките пак успеят да си уредят изборите, нищо чудно утре, което ще е нашето светло утре, там където сега слушаме Дойче Веле, да слушаме радио Москва.
  Ще е нещо от сорта, вместо да те ритат по кокалчетата, да ти бият шамари по ушите от което ти омекват краката.

 3. То това пропагандно „лаладжийство„ се очакваше по повод на тези 150 млн. Въпроса обаче който аз си задавам, а и сигурно не само аз е:– Защо наистина европейските комисари, които отговарят за тези фондове, пуснаха тези пари, на това правителство? Очевадно е, че по този начин го подкрепят. Вместо да бъдат налагани все повече санкции на това управление, те го финасират.
  Защо? Искат го за втори мандат ли?
  Аз лично въобще не ги искам, освен в затвора, начело с доган, този пезевенк.

 4. The Commission’s decision has already been criticised by a centre-right member of the European Parliament, the German Ingeborg Grässle, who said that the Commission’s decision was “counterproductive” and provided strong encouragement for organised crime. Grässle accused Hübner of “actively helping” the Bulgarian government’s election campaign instead of acting as the guardian of the EU’s treaties.

  Кратко, ясно и разбрано.

 5. Отговор на въпроса на г-н Хинков: Защото Данута Хюбнер е известна като яростна привърженичка на Stronnictwo Lewicy Demokratyczniej (SLD), тоест полското БСП или казано още по-прости – бившите комунисти от ПОРП. Сега, обаче, неизвестно как и защо, та ще се яви на изборите за Европейски парламент от името на Гражданска платформа на Доналд Туск, която е дясноцентристка. Втората част не ми е ясна, но първата е очевидна.

 6. Г-н Стефанов,

  Благодаря ви за допълнението – винаги е ценно да има цитати ( за неверниците и за “правоверните” крепители на лъжата, които имат нужда от малко фактология).

 7. иво, ако тези мракобесници вземат властта отново, не само дойче веле няма да можем да слушаме, ами и руска телевизия в петък може пак да прогледаме. изпитвам ужас и страх

 8. каква власт ще вземат, проблема е само бойко да не подхлъзне отново народа и комунягите крадливи да се измъкнат

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.