Видеоконтрол за матурите- а за мутрите?

Най-после! Ще ги следят, мръсниците! С цели 800 камери ( китайско и корейско производство). Общо 1000 обекта ще бъдат следени централно от министерството. „Това е подобряване на сигурността на децата”, казва министърът.

За каква си помислихте? Че МВР е намерило начин да защити децата ни ( примерно – от педофили)?

Нищо подобно. Точно децата ще бъдат следени. И не от МВР, а от МОН- всяка десета класна стая, в която има зрелостни изпити, ще бъде следена от видеокамери. Министърът, който декларира този успех, не е на вътрешните работи Миков, а на образованието Вълчев.

Казват, че Даниел Вълчев е добър министър на образованието. Да не спорим. За доброто на децата, чрез честните изпити, той е осигурил видеоконтрол над трудно управляемите подрастващи в деня, когато те трябва да „пораснат” (думата „матура” означава точно това – зрелостен изпит).

Как обаче става така, че за матурите се намират камери, но не и за мутрите? Камерите ли не стигат, зрелостта на министъра ли, или за усмиряването на зрелите и презрели мутри в държавата, която ги отхрани, просто няма пари?

Май мутрите с (по)бел(лел)и якички казват кого да наблюдават в класната стая с надпис „България”, поради което строгите европейски комисии ни пишат двойки.

11 мнения за “Видеоконтрол за матурите- а за мутрите?”

 1. А от Даниел Вълчев и подобни нему кой и как да ги защити учениците‽ Така и не се намери министър да сложи край на мафията с учебниците и частните уроци.

 2. Хахах, супер свежо! “Ще ги следят, мръсниците”, особено за петиците::))

 3. Обществена тайна беше миналата година, че при матурите масово се преписва. Това разбира се не се каза миналата година… Тогава матурите бяха повече от успешни и безпроблемни. Обаче изведнъж това се променило – странна работа.

  Отчаяни, крайни мерки подобни на тези които така усилено се опитват да се приложат в интернет и тук се прилагат пак на този който е най-малко виновен… Ако ни гони параноята и изпадаме в крайностите току виж си припомним “1984” на Оруел. Със сигурност обаче си мирише на поредните половинчати решения за да се замаже очите на някого за да се покаже, че се върши нещо смислено.

 4. Преди 20 години,дойдоха,според г-н Костов добрите и скоро ще оглавят видеоконтрола,а един Вълчев е по-необременен,отколкото Михов,но и при ранния Ф.Димитров,стоеше въпроса за “държавническия инстинкт” на КВАЧКАТА която закриля в полога България,и пиленца и патета и т.н.
  Най-лесно ще е ако археолога Богдан бъде разстрелян,Кита да оцелява с частни уроци по немски в Самоков а А.Буров в Дряново с продукти от заможното семейство на изпратения от Вл.Потомов стенограф на ЦК на БНП,за да остане поучителния пример от Историята след разгоовир в т.ч. и с принце Кирил .
  Или пак с лозунга:”Помни 9-ти юни,пази 9-ти септември!”
  И така ли до новите землянки?
  Разборът на въздуха при В.Червенков и “априлския” полъх на Т.Живков и томнотолкова сложен,колкото и факта,че кланът Буш създаде феномена Барак Обама,за да се “изпусне парата”
  Всичко останало е и дело на Твореца,а историческата отговорност на Генерала и Костов е
  съдбовна,независимо от това че Командира- засега – се вписва успешжно в представите,какво е нужно но България,издание 2009,когато има място и за “генерали на коне” и др.полководци
  Разбира се,че до T i p p e r r a r y!!!,пътят е дълъг и изтощаващ от наглост,но най-подходящо е прецизно фокусиране на синия далекоглед,но не по цвят и с отечественофронтовски емоции…
  Ежечасното наблюдение на п р о б л е м и т е световни!!! и уменията
  за анализ,не са за к а л ф и…
  Всичко е много динамично, и времево и географски,но ако е за езици-тях ги знае и един оберкелнер в седемзвезден ресторант!!!
  Един пример: в дълбоките териториални води на Куба се твърди,че има 4,6 милиарда нефт и 9,8 трилиона к.м. газ….а това си е един “карибски Катар”,докато и ако се забележи,разбира се
  и преведено!!!!
  До тези и подобни размишления в безсънни нощи се стига,когато вече определено оправдано се измерва приноса, без апологетика, на журналиста Иво Инджев като един съвременен Матросов….

 5. Ами може би има смисъл Даниел Вълчев да стане вътрешен министър :-). Тогава ще има и за мутрите камери.

 6. моите впечатления са, че учителите са тотално демотивирани. те просто не ходят на работа. охлабили са и дисциплината на учениците, какво им пука! съответно учениците и те не ходят на училище, пускат си извинителни бележки. учителите пък ги одобряват ей така. но ги няма вече учителите, които да грабнат сърцата на учениците и да запалят пламъка в тях, било то любов към науката или към родината.

 7. ами вижте сега, идеята не е чак толкова лоша. Матурата е проверка на способностите, резултатите от нея определят по-нататъшния път на много деца. А пък те скоро ще определят бъдещето на държавата и от тях ще зависят и нашите старини.

  Преписването на матура е училищния аналог на отвратителни явления които дразнят всички, примерно получаването на обществена поръчка от ‘наши хора’. И в двата случая печели не по-добрия, а по-склонния да пренебрегне правилата и морала. От това интерес няма никой, включително децата.

  Така че мерките за ограничаване на нещо лошо би следвало по-скоро да се приветстват. Това, че мерките се прилагат не там, където изглежда да е най-необходимо в момента, не значи, че те са лоши или неуместни. Министър Вълчев заслужава похвала за това (а и за много други неща, той е един най-много тримата в това окаяно правителство който има виждания стигащи по-далеч от носа му и днешната конюнктура)

 8. Въпросът е колко камери ще се инсталират, а какво се прави с информацията, която вече имат. Те като похарчиха 90 милиона ли беха за подлслушване да има ефект?!

 9. Пак попадение на г-н Инджев! Зрелостниците трбява да бъдат следени да не преписват на матура и това е толкова ВАЖНО, че се намериха пари от бюджета (във време на криза) за 800 камери, а това е скъпа техника! Дори и китайско производство! А се знае, че в училище винаги се е преписвало – откакто има училище! Дори и в университета. Поне при мен така бе – колегите преписваха и от мене, и от пищови – кой както намери. Аз не се научих, но го наблюдавах. Накъсо казано – който иска да учи – учи, който не иска – преписва! На първит ематури миналата година лично присъствах и видях, че няма как децата да преписват. Защо ли толкова се постараха с камерите сега? Как мислите?

 10. А не мислите ли, че това беше един тест на ефективността на мобилна система за видеонаблюдение. Първо е трябвало едни пари да отидат при един човек. Нещото, дето го е доставил човека може и да служи за нещо. Е, днес провериха. За какво може да се използва още не ми е хрумнало. Интересно ще ми е, дали във същите тези училища, в същите помещения ще се провеждат и изборите!!!??? Просто kamerite се монтираха по повод на матурите. По-късно щеше да направи кофти впечатление. Иначе бъдете сигурни, че за това кой преписва – изобщо не им пука.

 11. Като филолог искам да поздравя И.Инджев за чудесната му игра с думите. А после да кажа,че бяха пуснати в мрежата, и то от МОН,че парите за камери са 5мил.лв! Аз работя в такова средно у-ще и да знаете,че май камери има само в държавните,а не в общинските школа.И знаете ли защо- те са на пряко министерско подчинение!! Вълчев се опитва да спечели “електорат”- няма да е от зрелостниците,естествено-и то май за едни есенни избори!!!А когато камерите бъдат преместени в дворовете на тия у-ща,ще фиксират само птичките и нас,учителите,защото в междучасията подрастващите пушат извън “родното у-ще”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.