Доменни свещи

„Оздравителен план за Кремиковци”?! Това е шега от рода на онази, че най-радикалното лечение на косопада се постига с помощта на гилотината.

В ролята на д-р Гилотен се изяви отново министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Голям артист се оказа този другар – Стефан Данаилов ряпа да яде ( или направо да си ходи, П.Димитров с успех ще съвместява културния му министерски пост, че и в народния театър може да го дублира).

Абсолютно сигурно е, че сам не си вярва, но въпреки това най – сериозно разсъждава на глас и в националния ефир на Дарик радио, че все още бил възможен „оздравителен план” за комбината „Кремиковци”. Ако планът не успеел, едва тогава трябвало да се пристъпи към компенсации ( и други процедури от погребалната церемония на изпадналия в кома кремиковски жив труп).

Ако не беше драматично и дори цинично, щеше да е смешно, че П.Димитров съвместява хипотезата за „оздравителния план” с новината, произведена от него в същото предаване, че вече не само подаването на газ, но и на ток е на път да бъде спряно за „Кремиковци”. Излиза, че ако трябва да сложат някой виновник на електрическия стол, ще трябва да използват свещи ( като в друг виц от „едно време”).

Неосъзнатият черен хумор,който блика от кремиковския сюжет, произтича от кошмара на червените управници „Кремиковци” да не се превърне в твърде неподходящо време символ на техния управленски провал.

Да, който и да беше на тяхно място, нямаше да може да реанимира обезкървения комбинат, особено в условията на криза и на рязко спаднали световни цени на метала, които сведоха до нула шансовете на металурзите да си върнат дълговете. Само че, верни на идеологическите си инстинкти, управляващите другари хитруваха твърде дълго с надеждата да завещаят погребението на тази социалистическа рожба на следващото правителство.

Това вече изглежда невъзможно. И властта, която бавеше кончината с години ( плащайки от бюджета за целта стотици милиони левове), вече няма дори месеци, а само дни и часове да обяви фаталния край. Колкото повече се приближава той, толкова повече „социалната загриженост” на управляващите прилича на изтънчено индианско мъчение, прилагано на агонизиращия „трудов колектив”, който всъщност се труди неуморно единствено да се докопа до министъра във ведомството му в центъра на София, но не успява благодарение на самоотвержения контратруд на полицията.

Впрочем един от лидерите на протестиращите буквално заплаши пред медиите министъра с един оздравителен бой. Това не хубаво. Не бива. Министри , като др. Димитров, не се намират лесно – те са първи помощници на опозицията и тя трябва да ги пази като зеницата на своето ( дясно) око.

10 мнения за “Доменни свещи”

 1. С извинение :
  Виновни са ЦСКАрите.
  За да “феновете” да си пият с авери спиртните напитки Кремиковци бе скачен с ЦСКА. ЗАЕДНО !

  Сделката е в секретен договор с ” печат от червен восък” :

  1. Кремиковци ще трови цяла София, а “офицерите ” ще ни тровят живота лично;
  2. Кремиковци няма да плаща газ, ток, вода, ремонти, БДЖ, НОИ, Здравни осигуровки, Пътни такси, Съдебни искове на отровени граждани , , ,,
  “Офицерите” няма да се притесняват от нищо. Ако оживеят;
  3. Кремиковци ще “спонсорира ” с част от дължимите/откраднатите суми ЦСКА. “Офицерите ” са длъжни да спонсорират чалгата .
  ЗАЕДНО ;
  4. Кремиковци ще плаща и заплатите на “офицери” от сивата бригада , ЗАЕДНО с футболистите;
  5. Кремиковци ще изнася печалбата си навън. “Офицерите” ще имат дипломатически паспорт за Карнавала в Рио.
  Законно !
  6. ….

  Заради една – две чаши ” ракия” Академик Неделчев на ден – за 300 000 чалга фенове – плащат 6 000 000 българи.

  Тук Европа нЕще да е ЗАЕДНО.
  И се размириса.

  Ако разделяме ЦСКА от Кремиковци скриваме и сделката Левски ЗАЕДНО с МВР.
  В търговията е познат термина Дама с Кавалер.
  Така продаваха книгите при СоциализЪма.
  Можеш да си купиш Добра книга , но само ЗАЕДНО с Майка на Горки.

 2. Г-н Инджев,
  Тъжно ми е, че през тези 20 години на преход към нормална пазарна икономика (ще ни трябват, сигурно още 20 год.)не се намери един достоен министър да обясни на работещите в “Кремиковци”, че завода е плод на грандоманщината на една ирационална икономика, и съществуването му само трови Софийското поле!
  А що се отнася до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, то той не е виновен. Виновни са тези които ги избраха – да ни “управляват”.

 3. Бреме е работниците да слязат от влака , който отдавна е спрял , да получат прилично обезщетение ( както се процидира навсякъде ) и агонията да приключи . По добре днес ,защото при този “Брутален вътрешен продукт” – утре може и да е късно . Не съм финансист , но мисля , че това няма да струва на държавата повече от това , което биха набутали в завода, за още една-две седмици – агония .
  Обикновенно обезщетението, в зависимост от стажа варира от 6 до 24 месечна брутна работна заплата .
  За тази цел са необходими не главни и второстепенни артисти и фокусници ( каквито имаме в момента) , а сериозни и отговорни политици .

 4. Аз никога не съм получавал обещетение. Никога не съм ползвал никакви помощи.

  Тези хора не трябва да получават пенсии за годините , в които не им е плащано за НОИ.
  това са десет години. парите ще ги вземат от нас и от близките ни.
  НЕ !
  Това ще е взломна кражба !

 5. Държавният бюджет е пълна катастрофа и се налага неговата
  актуализация с намаляване на разхди и осигурителна тежест.
  А, харчовете и изпразването на хазната,ще се разберат много след изборите.
  Междувременно,с бюджетен дефицит при дестабилизиране на цялата икоонимка,няма,да имат и куража, да публикуваят кои разходи ще бъдат съкратени,и на какви обезщетения при натрупана безотговорност, са готови.

 6. Уважаеми господин Инджев, влязох в блога Ви за да прочета повече Ваши материали, по-новите и тези в архива и ми направи впечатление, че коментират, общо взето няколко повтарящи се имена. Това ли са всички коментари или ги филтрирате. Все пак това си е личен блог и би могло да се допусне че цензурирате читателите, особено ако Ви обиждат. Какво точно се случва с коментар, който не Ви харесва?

 7. Г-н Ганев,

  Коментират желаещите. А жеалещите да коментурат автора, а не съдържанието на написаното ( в диапазона от “гаден мръсник”, до “убиец на жени и деца”има такива, повярвайте), получават отказ от проява мазохизъм от страна на автора, какъвто биха получили в абсолютно всяка медия ( камо ли пък в личен блог).
  Отказ получават и опитващите се да използват тази територия за противоконституционни цели- като прогандата на омраза по верски признак ( най-често нацистки сайтове).
  Важната характеристика, която читеталите не виждат, не е толкова в коментарите ( и тяхното колич
  ество), а в посещаемостта. Днес, в неделя сутрин, тя е вече повече от 10 000 влезли или прочели ( общо), а в пикови дни стигат почти до 15 000. За малко повече от година, откакто съществува, търсачката “докладва” за повече от 2 милиона прочитания и влизания ( да , част от тях са редовни посетители и реалната бройка сигурно е по-малка, нямам представа колко).
  Чух по една наша телевизия за голям успех на блога на един евродепутат, който имал 100 000 посетители в блога си за една година…Не знам, може би пък търсачката ми нещо преувеличава?
  И още нещо ( просто ми давате повод за малък отчет пред читателите): статиите от блога се препечатват в доста сайтове и блогове, да не ги изброявам…

 8. Първо, ако бяха закрили Кремиковци преди 20 години и бяха платилили на работниците дори по 20 годишни заплати (т.е. до днес), пак щеше да е по-евтино за държавата и по-здравословно на хората.

  Второ, Господ си знае работата – точно наследниците (буквално) на създателите на този грандомански и абсолютно безумен проект им се налага да го закрият. Съответно да понесат последствията, най-вече социални и морални.

 9. Аз не съм от най-изявените Ваши почитатели, но мога само да Ви поздравя за този излючителен интерес към блога. На мен определено би ми повлияла, в добрия смисъл, една текуща информация “брой прочитания” към всяка статия. Изкушавам се да кажа още, че имам съмнения относно това грамадно несъответствие – 10000 влизания – 5 коментара. Но изборът на подход към коментиращите си е Ваш, спор няма.

 10. Иво защо никой не пише за Полша нито икономика нито политика нищо.
  Да неби ‘те да не са във Евросъюза’?!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.