Хубава работа, ама “баровска”!

Когато преди няколко дни криминалните хроники ми напомниха за Боянската църква ( това уникално изворче на „жива вода” за напояване на националната ни гордост със своите белези на наченки на ренесанс по нашите земи), изпитах странно чувство. Имаме новина! Младеж беше застрелян там.

„Подробностите – в новините”. А те са: младежът май е убит от някого „без да иска”. Господин „без да иска” е стрелял с автомат „Калашников” (от онези, които наводниха света заради ниската цена и високата ефективност при близката стрелба- стреляш в упор и „очень хорошо”). Престъплението е извършено пред „Боянското ханче” – вярно е, но е любезно спестяване на истина, че е всъщност край Боянската църква.

И така- убиват юноша по погрешка с бойно оръжие, което изобщо не би трябвало да излиза извън казармите. Къде? В Бояна ( ОК, хайде на оставим на мира Боянска църква). Особено е някак си. Но в нашата държава какво ли пък не е…

Ето че имаме отново новина. И пак в Бояна. Този път е убит ( отново в колата си – абе, тези убийци нямат ли въображение, или работят на ишлеме по някаква инструкция) бизнесмен, собственик на веригата заведения „Софийска баница”.

Ако се направи допитване що е то „баровски квартал” Бояна вероятно ще бъде на челно място – все пак там живее президентът ни, негови съседи са медийният консултант К. Гергов и други важни хора – още др. Живков създаде тази боянска традиция .

Бил съм в днешно време на дипломатически приеми на западни посланици във вилите, обитавани някога от видни другари от политбюро. Впечатлен бях от вкуса на активните борци против капитализма към загниващия му лукс – др. Кубадински, този тънък ценител на изкуството, си е имал киносалон.

Правя обаче едно малко етимологично допитване до вас: знаете ли що е това „баровец”? Може би ви е известно, че не е човек, който ходи по баровете. А е „господин”. На цигански. Идва от „баро”, господин.

С една дума, хубава работа, ама „баровска” , както биха казали в Столипиново в Пловдив, или във Филиповци в София, които наричаха „баровци” и предишните обитатели на Боянските сараи.

А за онези от вас, които може и да не са били запознати с етимологията на думата „баровец”, остава утешителната награда от прочитането на тези няколко реда: не завиждайте на баровците, които ви гледат високомерно от полите на Витоша!

18 мнения за “Хубава работа, ама “баровска”!”

 1. В армията по мое време се въртеше една стара циганска поговорка – “шаро баро, гоги нанай” – глава голяма, мозък няма. Ако баровец идва от цигански, сигурно значи “главен”, “главатар” или нещо такова.

 2. От къде ли идва ” баро камера”, ” барбарон”, ” барометричен стълб ” ( на Торичели ), Барон, или името на евро-комисаря Жак Баро ? Трепят си се хората. След като няма кой в България законно и нормално да преследва неточно подхождащите бизнесмени и знаеейки, че те ще си купят съдиите и ще излязат чисти. Се създаде частен съд и си решават проблемите без да затрудняват държавните органи. Докато това се случва с баровците сме спокойни. Лошото е когато стигнат до нас простосмъртните. Нали не се заблуждавате, че полицията ще ви опази и помогне ?

 3. То си е като к о з a n о s t r a,
  но нанай да оборваме разузнавателна
  гоги информация от софийската Б я л а
  къща (White House)с библейски цитати
  като мирянина Ръмсфелд.

 4. Г-н Бареков,”комуникационен дефицитЧ,в в т.ч и както го вижда-вероятно- основателно и Вашият събеседник г-н Евгени Тодоров,има и в блока на Иво Инджев,с когото се надяваме,да се срещнем на 27 май,2009 г, сряда от 16.00 ч.,
  близо до мястото на някогашния мавзолей,но “премиерата” на
  неговия труд “Мълчанието е з л о т о” ОПРАВДАВА и ЕДИН ЗЛАТЕН КУРАЖ
  от Ваша страна за подходящ подход:
  – u p t o t h e S p r i n g,May 2009!!
  – after that A p r i l,s once upon in Bulgaria….

 5. Не ви ли прави впечатление, че във вилите на бившото политбюро са се намърдали западни посланици? Кой плаща за това! Нашите баровци – мутрите – си плащат от далаверите със нашите пари. А западняците у нас – със парите не техните данакоплатци. А сега нека да продължават да ни критикуват в името на”парокрацията”

 6. Инджев,чета те и се чудя колко ниско може да паднат някои хора.Особено ,ако са евреи-като теб.Ревеш,плюеш,псуваш,но не е това,което беше.Говориш -Състезанието не се печелело с ядрени оръжия.Ама то,оня,Буш,вашият,искаше да хвърля атомна бомба върху Иран.Тогава не мислеше така,а!?И ЗА ДРУГИ НЕЩА НЕ МИСЛЕШЕ,АМА СТАНАХА.Пък Русия и Китай ще ви принудят да се състезавате именно в това състезание.А ако не искате-да,тогава Ту-160,”Топол”,”Топол-М” и “ДФ-31А” по вас.И очень хорошо.Сега Ахмадинеджад е мъж,който се репчи.Боклук.Шуцбе,инджед,шуцбе.

 7. Към Байчев:

  Забрави да кажеш “Хайл Хитлер”- стой си в нацисткото леговище, от което се възхищаваш на себеподобните си. Живуркай си в антисемитската бъргола ( и да знаеш, за нормалния човек, стига не е обидно да го причисляват към евреите) и не се обаждай повече тук..

 8. Браво Наско, браво Байчев. Точно така, каза ли му го на Иво. Правилно. Американеца му с американец … и евреин на всичко отгоре. Друго си е на топло в деревнето да си пиеш водица от близкия кладенец на около две версти. Модерна работа. Друго си е със стария “Москал” по твърдата земя (само ако е замръзнала, иначе е киша и не може да се мине). Въобще – да живее СССР и всичките БКП-та по всичките земни кълбета. Страхотен си! Завиждам ти!
  Ако всички бяха като теб нямаше да да имаме и икономическа криза. Въобще нищо нямаше да имаме (това поне по-големите го знаят как се прави). Да живее Сталин и Берия!
  Браво Наско!!!
  Забравих … и Димитров!!!!!

 9. Кварталът си беше наистина квартал, ама отдавна. Израснахме в двора на старата резиденция(която май никой не помни).Оградата й беше от дървени тараби. Имаше двама постови, които всички познавахме. После събориха много къщи, отчуждиха местата на хората и построиха новата. Ние местните се правехме, че не я забелязваме. До към 2000 година все още си беше квартал, но в Лозенец не остана място карфица да хвърлиш а и някой каза, че е Бояна и Драгалевци са баровски кваттали и започна нашествието на всякаква измет. И най-странното е, че си въобразяват, че са по-малко селяндури от преди; оградили са се, охрана си сложили. Нито някой им влиза в къщите, нито излиза. Страх ги е да излязаат на двора си, да се покажат на прозорец. Живеят като добитък, но в луксозни скотобойни. Пълни нещастници са. Лошото е, че живеейки в изолация – още не са разбрали, че вече не се стреляме с калашници.

 10. То при “Големите” хора в Бояна все “големи” работи стават!

  p.s. до “атанас байчев” – завистта не е хубаво “качество”:)))

 11. Хъм,хубаво тия Тополи-мополи и други туполеви страховити,с които ни плаши оня байчо по-горе,ама в скоро време като им се наложи да ги ядат,щото се е свършил петрола,с какво ще ни плашат?

 12. Господин Инджев,
  не мога да не споделя с Вас,че това “вашият коментар чака да бъде одобрен” не звучи никак добре.Допускам,че е клише на уеб-дизайнера/така се казвало “хлебар” в Пернишко/,ама все пак какво точно има да се “одобрява”?Ето,байчото е “одобрен”.Значи може да се пише всичко,и така трябва,не ли?
  С уважение.

 13. 1.Тео!Кгато ППО ме приемаше в БКП беше еволюиращо на:3-2-1,т.е.:

  -СталинІтито-Димитров!
  -Сталин-дупка-Димитров!
  -дупка-дупка-Димитров!

  В този смисъл няма как да сте “изцяло” прав!!
  А ако сте съхранил все пак и хуморът си,ще Ви кажа,че се връщам от охрана на “скотобойна”-издание 2009-за да Ви подсетя,че и спрежението на
  на въпроса с технологичното и доларово могъщество в оста:Русия-Китай-Иран-“Пхенян и т.н.” не и от днес и от вчера,а при недалновидни държавници,дори и “луксът”,не помага,коато ги обзема телешки възторг от паради на червени площади но не и и от пътищата на Мойсей,Св.Петър,
  Св.Патрик или Евтимий Търновски…….
  Иначе си прав,но у онези комунисти имаше и здрав селски хумор за менче вино на попа,за да “остави за децата” от висящите наденици на Йордановден,и пак да да свалятт каскет като влязат в божия храм близо до Осен-овото училище където са стъпвали и Дякона и даскал Ботьо,бащата на Христо…..

 14. Към Ашко:

  Разбирам, че не звучи добре, но нищо не мога да направя…Така” работи системата”- другият вариант, вероятно, е всички коментари да се появяват автоматично, коетоозначава ние с вас от сутрин до вечер да четем какъв изрод, мръсник и т.н. е авторът ( без значение какво е написал).
  Просто няма как да съм 24 часа в денонощието пред компютъра и да одобрявам светкавично коментарите. Надявам се да ме разбирате, че в това няма нищо злонамерено…

 15. Cheta tuk, pokray slovoto na g-n Indjev, i komentariite. I stigam do g-n Baychev. I se chudq tozi chovek kakvo e nauchil po phisika v uchilishte i po taktika v kazarmata. Toy sastezanieto s qdreno orajie si go predstavq kato tenisen mach, v koyto igrachat s po-dobra raketa shte specheli. Izredil e nqkolko ruski orajiq, sazdadeni v interes na strategiqta za sdarjane i smelo gi vklyuchva v boq sreshtu g-n Indjev i Bush. Dali mu e izvestno na gospodina, che samo edna 200 Mtn ruska vodorodna bomba bez nikakvo satezani, izstrelqna pogreshno, bi prichinila nevazstanovima katastrofa na Zemqta i spetzialno na g-n Baychev sashto nqma da tzepi basma, nishto, che e pravoveren. A Ahmedinadjad, za negovo svedenie, e obiknoven selski daskal, izdignal se pokray spetzialnite slujbi, i spetzialno v Teheran, kadeto sam bil mnogokratno, ne go lyubqt nikak. Obiknoveniqt teheranetz naistina e sardit na Bush, no zashtoto ne napadna, a studentite tam vdignaha bunt i vlastta izkla 10000 (deset hilqdi) ot tqh. S tipichno persiysko kovarstvo… Bqha izklyucheni vsichki komunikatzii kam “drugiq svqt”. Ta tova e gore – dolu geroqt na g-n Baychev, na kogoto pojelavam uspeh v tenisa s yadreni raketi.

 16. Г-н Инджев,благодаря за вниманието,поласкан съм.
  Моля за извинение,сега си давам сметка,че не съм се изразил ясно.Ясно е(хе-хе,тафталогията е майка на повторението/sic!/,repetitio mater studiorum,ама са рядкост тези,които знаят втората част,et pater stultitiae),че трябва да има сито,убеден съм,защото всяка вечер сърбам из блоговте развалените чорби на разни графомани или платени шеф-готвачи.Имах поредвид,че формулировчицата е,да кажем, някак си недемократична.Ето го:”Вашият коментар чака да бъде одобрен”.А ето от Дневник:”Мнението е стигнало долния праг на нашата система за мета-модерация. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук”.Изящно,не ли?
  Простете ми за дребнавостта.А инак Вашите писания са светлинка и сила за нас,за съжаление оставащите в малцинство,но вярващи в почтеността и честността.Бая патетично излезе.Ама Вие разбирате.

 17. Към Ашко:

  Разбрах ви. Ще говоря с моя администратор за етичната страна на стандартните фрази- примерът с “Дневник” ми отвори очите за това, което деликатно искате да ми кажете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.