Гузен негоден бяга

„България е съвсем близо до навлизането в период на рецесия, показват най-новите данни на Националния статистически институт за брутния вътрешен продукт у нас през първото тримесечие на т. г. Според експресните данни икономиката на България е отбелязала спад от 3,5% в сравнение с периода януари – март м. г. Подобно чудо статистиците ни не са регистрирали от 12 години насам (Жан-Виденовата зима).
По-лоши са показателите в почти всички сектори на икономиката. Рязко са паднали инвестициите, потреблението, производството на агросектора и промишлеността. Минимален ръст е регистриран единствено в сектора на услугите. Общото производство през първото тримесечие на т. г. у нас възлиза на 13,741 млрд. лева. Това е с близо 5 млрд. лева по-малко в сравнение с периода октомври – декември м. г.”

Това е цитат от в. „Труд” от 20 май 2009 г. В същия брой на вестника впечатлението за тревога на властта от неизбежната реалност се подсилва и от интервю с Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт. В него тя ни подготвя за капитулацията на властта пред фактите: рецесия има.
Такъв е и „намекът” на „24 часа” от 18 май. Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев ни призовава в своя статия да не се стряскаме от рецесията. По този повод вестникът, както и Мариана Коцева , ни осведомяват, че „технически” рецесията може да бъде обявена като факт след като се потвърди спадът в БВП за второ поредно тримесечие- а това може да стане на 10 юни.

Мравунякът е ритнат. И както винаги управляващите ще разчитат на забравата.

През септември 2008 г. финасовият министър Орешарски се ангажира с прогнозата, че финансовата криза в САЩ няма да ни засегне. По същото време Станишев произнесе изречението, което би трябвало вече да му струва оставката, ако тук имаше истинска демокрация: „ няма основания да се смята, че икономическият растеж в България ще се срине”.

Растежът, както си вижда, се срина – България е втора по този показател в ЕС с 3,5 на спад след Германия ( която може да си позволи каквото си поиска отстъпление от завоюваните преди това висоти, пък и в Германия никой не дръзва да лъже и разкрасява прогнози). Самочувствието на Станишев обаче никак не се срива. Има и кой да го крепи.

На 18 май премиерът , макар да вмъкна нотки на нещо като тревожност от положението, за пореден път заяви, че България е много добре подготвена. Това негово изявление в Червен бряг напомни на половинчатото му признание за наличие на проблеми от 14 март, когато ни съобщи, че сме били посрещнали добре „първата вълна” на кризата ( т.е. все пак има криза).

Ще чакаме признания и за втората вълна. Но „технически” това няма да стане преди изборите за европарламент – нямало как, преди статистиката да удари печата на данните от второто тримесечие ( независимо от прогнозните резултати, които отсега гарантират официалното признаване на рецесията).

Като започнах с цитат, да завърша с припомнянето на някои заглавия от официозите от тази пролет. Сред тях са „Японците могат да ни завиждат за високия ръст” ( в. „Труд” в бодряшки спомен за последното тримесечие на 2008 г.), или „Напук на кризата богатеем” ( „Стандарт”).

Явно тази пропагандно-управляваща дружинка бяга вече от „себе си”. Това е случаят, когато за бягащите много приляга определението : „гузен негоден бяга”.

17 мнения за “Гузен негоден бяга”

 1. На дълъг път при бягство от Ада,
  (поради “сбъркан” управленски чип),
  в песента от “Кози род”,са н у ж н и двама,за да….. не се спрат….
  И издръжат….докато хапят мравките!!

 2. Този “полъх” от Жан Виденовата зима отдавна ме смразява…Дано наистина избягат негодните един път завинаги…

 3. 10-и юни пак е добре. Тъкмо за важните избори. Ама няма ли един журналист да зададе малко въпроси?!

 4. Сигналите на Янето в РЗС…над 8 4 7 в десет градове,кат, доде реч и за малко въпроси…..

 5. За този човек каквото и да кажем ние – няма да е компетентно мнение. Тук сериозни и отговорни лекари трябва да се произнесат. Вижте тук http://www.stanishev.bg/

 6. Ами комунисти. Нима очаквате да казват истината? Че те са закърмени лъжци. Живи и здарви да са пенсионерите живеещи със спомените на отминалата им младост, които гласуват за комунистите. Трябва ни консервативна дясна политика. И съкращаване на държавните чивоници, които са нагли и прекалено много! Но на кого му стиска да го направи???

 7. Последната рецесия в България е била след Балканската война.

  1942-ра година е тежка , но не с рецесия.

  1974-1980 са тежки, защото малоумни партийни експерти унищожават / скопяват Туризма в България. Но няма рецесия.

  При Виденов нямаше рецесия. Партията и другари откраднаха СВОБОДНИТЕ пари на граждани и фирми. Нямаше рецесия, защото още не бяха избягали годните да работят. И още имаше оптимизъм в хората.

  Сега ще бъде страшно !
  Защото всичко по-читаво избяга.
  Нагласите са негативни.
  Но няма да има Рецесия.

  Няма да има рецесия, защото когато хората не знаят за проблема – той не съществува. Поне половината българи нямат икономическа култура и не могат да разберат какво им се случва.
  На тях говори Премиерът.
  Те си го разбират. На тях говори Министър Димитров. Той е един от тях и те го разбират. Вижте как изглеждат ключовите за БСП министри. На икономиката, здравеопазването, селото, транспорта, ,, ,

  Може и да не им вярват, но ги разбират:
  Тежко е, Сложно е, Няма да е като в Америка, Ние ще ви помагаме, Русия е с нас, Пийте си бирата, За нашите ще има лекарства, За нашите ще е по-леко, За другите ще е тежко.

  За другите !
  За тях да мисли кметът !

 8. Не обиждайте мравките! Те са трудолюбиви,организирани и дисциплирани. В тяхното общество не се краде един от друг. По скоро гнездо на търтеи, но рано или късно кошерът с пчелите ще изпрати своите войници срещу тях (по-добре по-рано – и не по късно от юни и юли,ДАЙ БОЖЕ!

 9. И без да има световна криза, пак щтяхме да затънем, под упрглението на комунистите. Винаги става така (и ще става).
  А в българските медии върлуват обучени “вълци” които винаги ще защитават “своите”.
  Вие г-н Инджев добре ги познавате…

 10. Смешника си направил сайт.Забравил е да напише,гласуваш за мен,получаваш Доган.Нека им бием шута и си върнем България.Тя е наша.

 11. Цялата работа е просто пълнене на медийно време, а който се върже – върже. Аналогично работа е такава, че утре според тях може да завали сняг въпреки прогнозите и статистиката по прогнозата на времето – ами няма как да стане.

 12. Много интересен прочит на печата, и особено тълкуването на прогнозите ;-)))

  Накратко, уважаеми дами и господа, комунистите са виновни за Световната финансова криза, и заради техните малоумни решения и действия докараха Обама на власт ;-)))

  Винаги се удивлявам на несериозните коментари. Сигурно, защото нищо не разбирам от журналистика. Явно биричката, картофките и вестник Уикенд винаги ще се котират на пазара

 13. vsichki ot pravitelstvoto sa milioneri, za tiah kriza niama, nito recesia… pravi sa

 14. За каква рецесия говорим, за каква криза – та България винаги е била в най-дърбока и безнадеждна криза…Та ние и преди тази уж криза бяхме най-бедната, най-окаяната страна, с най-бедните пенсионери / Такова чудо нява никъде в Европа, че и в света…-б.а./, с най-ниските заплати, с най-лошото зравеопазване,образование,храни,сто-ки и т.н. И същевременно с най-голямото разслоение в обеществото – олигарсите ни само за една нощ “получиха” милиони народна пара и живеят като крезове…
  Та,наистина за каква криза днес се говори? Просто властниците отново са късметлии – защото и без световната криза България щеше да се срине,заради тъпото управление и алчността на властта и олигархията,но сега им дойде дар от Бога. Е,какво по-голямо оправдание – има световна криза, ние не можем да останем незасегнати – да му мисли народът, той пак трябва да стяга колана…
  Това е, а и така ще бъде, докато от ЕС не направят нещо – защото не може в Европа да има страна с такава мизерия – ето, вчера бях на едно представяне на книга, която струваше 40 лева. Сърцето ме заболя, когато гледах как днешната номенклатура купуваше и гордо показваше,така-а-а,че да ги видят колкото се може повече хора,по няколко това…Докато моите приятели,истинските интелектуалци,смачкани и свити,само погалваха луксозното издание и тихичко се изнизваха към изхода…Един от тях така ми каза:” Димо, че това на мен ми е яденето за цяла седмица,че и повече…”
  Е,че това,ако не е криза,кое е?
  Въпросът е – докога ще търпим,докога ще се спасяваме поединично, докога ще сервилничим пред силните на деня,докога…
  А,докога,г-н Инджев!
  Между другото,поздравявам Ви с излизането на новата Ви книга и се надявам на 27 май да имам възможността да си я закупя лично от Вас. Позволете ми също така чрез Вашия блог да поканя и всички Ваши читатели,разбира се,ако имат възможност,да посетят Панаира на книгата в НДК,където на щанда на “Хермес” аз ще давам днес,в петък и събота от 17 до 18 часа автографи на новата си книга “55 тайни на Париж”,където показвам нещата без грим – една нормална страна, където хората не живеят,за да оцеляват всеки ден, те просто се радват на живота…/ Премиерата на книгата ми ще бъде на 18 юни от 18 часа във Френския културен институт в София – заповядайте!/
  Още веднъж – честита книга! Напук на страшната,материална и духовна,вече многогодишна българска криза,която няма аналог в света…

 15. “Минимален ръст е регистриран единствено в сектора на услугите.”

  Народът от мъка пропива последните си пари по кръчмите. Ама и това ще свърши. И после?…

 16. У нас криза няма, защото някой може ли да се похвали, че му е предлагано стока “2 в 1” скоро време напр. отивате да си купите телефон и ви предлагат и банка.

  Един известен виц по темата:

  Летяла си кризата над Америка и си мислела:
  – Я, каква хубава работа съм свършила!
  Минала над Англия. Погледнала и казала:
  – Вие по- бързо ще се оправите от американците!
  Стигнала България. Огледала се и казала:
  – Тук май нямам какво да правя. Някой друг ми е свършил работата преди мене..

  Е? Кой върши работата на кризата у нас? Министри, депутати, съветници и др. прочие дбелокожи чиновници. Но вие това много добре си го знаете. Само не знаете за каква криза говори Станишев и другите му министри. За кризата в назначаването на чиновници. Просто се страхуват, че времето им до изборите няма да стигне за изпълнението на планираната бройка чиновници. Въпреки назначените повече от 2000 нови чиновника първото тримесечие 2009 г. Другари и другарки, помагайте…

 17. ако бсп загуби директно изборите /с голям резултат – т.е. ако хората се усетят най-накрая/ това ще бъде добро начало на истинските демократични икономически промени у нас! защото: сивите червени пари – натрупани и изнесени преди 10ти, а след 10ти завъртени и легализирани по света и у нас, винаги са ме притеснявали с обема си като истинската реална заплаха за нормалните икономически процеси. другите ми притеснения идваха от сполучливо наречените в коментар по-горе “вълци”, манипулиращи общественото мнение като същи киряк стефчов /питала съм се какъв ли е станал след Освобождението…/
  та – сега е момента!-идеален е! “техните” икономисти по света и у нас са доста объркани и с нащърбени парични потоци и сметки и ако не използваме момента да им оскубем перушината, после ще бъде късно! дано “другите” са го осъзнали.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.