“Мълчанието е злото” – книга за времето, което трябваше да е минало

Една книга, ако има (макар и малко) претенцията да се нарича „произведение”, не би трябвало да бъде „обяснявана”- не и от страна на автора. Това е работа на критиката и на читателите.

Авторът е имал да възможност да каже каквото иска в и чрез самата книга. Определени обстоятелствата около книгата ми „ Мълчанието е злото” обаче могат да предизвикат въпроси. Ето някои отговори в аванс.

Излишно е да се „дешифрира” послание като „Мълчанието е злото”. Избрах го за заглавие заради обобщаващия му характер. Иначе в компилацията от мои статии, подбрани за сборника, има много други заглавия, които „намигат” не по-малко хапливо. „Нова година, нов каскет”, Голямото междучестие”, „Лява ръка, десен вот”, „Педя човек, лакът вреда” , „Виа долАроса”,” Триумфалната марка”, „Ляв в клетка”, „Шегоубиец”, „ Дяловата ръкавичка”, „Реститурция”, “Да будиш или да не будиш”, „Парламентарен бос през просото”, „Кирил и методика”…Бях си избрал първоначално за заглавие на „събраните съчинения” статията, наречена „Мутриархат” като обобщение на епохата. Но, разбира се, нямам монопол върху хрумките- други също са се досетили за това заглавие, завъртяха го в публичното пространство и се отказах.

Каквато и да е, книгата е факт.Отпечатана е вече. За какво ще послужи?. Първо, за повод да се преброим като граждани в една ( непредставителна, разбира се) извадка от гражданското общество. Идеята ми е да проверим, дали поканените чрез медиите сънародници ще откликнат и ще окажат чест на автора, на книгата и на…себе си като граждани, които се чувстват част от една общност, неподвластна на цензурата и пълзящата реставрация на миналото, за което става дума в сборника „ Мълчанието е злото”.

Политическата сатира, към която бих причислил „Мълчанието е злото” е сериозна работа. Не държа да се смея последен. Но да се надсмеем заедно над рецидивите на злото, което би трябвала да е минало – това вече е кауза, която си заслужава усилието. Тя би могла да се случи на 27 май от 18 ч. в Градската градина ( на мястото на мавзолея, откъм БНБ).

21 мнения за ““Мълчанието е злото” – книга за времето, което трябваше да е минало”

 1. Трудовата ми книжка/1954/ в т.ч. и на “гид” е с голямо “намигане” и “междучестие” с пиета за “шегобийци” през “просото”!!!
  Така че се надявам и на личен автограф,за което все не “остана” време…. докато “бродехме” и ми “повтаряхте”:
  Per ме si va nella cita dolente,
  per quie se va tra nessun maggior dolore…e per quie se va tra la p e r d u t t a………g e n t e.
  /извинявам се за грешките!!/

 2. Tъй като пo обективни причини не мога да присъствам на представянето , на “МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОТО” (27 май,2009 г. в 16.00ч.) искам да попитам , откога и в кои книжарници ще може да бъде получена . Моите родители и приятели очакват с нетърпение отговор на този въпрос . Подобен вид издания са рядкост и съм сигурен в големият интерес към него . Не искам точно аз да остана без книга !! Желая успех на автора, г-н Иво Инджев и удоволетворение , на многобройните му читатели !!

 3. Г-н Инджев.Ще стигне ли някога книгата ви в провинцията?

 4. Г-н Кушев,

  Книгата е вече отпечатана и започва разпространението й. Ще публикувам пълна информация кои вериги книжарници я предлагат. А ще имате възможност и лично да я изискате по пощата на адрес, който скоро ще публикувам.
  Благодаря за проявения интерес!
  Надявам си, че с това отговарям и на върпоса на г-н Киров!

 5. да отворим очи, да отпушим уши, да разчекнем усти с крясък ако трябва, но да направим върховно усилие да разберем съдбоносността на момента и да заявим най-сетне присъствието си на мислещи хора/а не маса, народ/, на граждани с позиция, с кауза, които имат смелост и воля да се преборят със злото и на страхливото подло мълчание да отвърнат със сините силни гласове на свободните сплотени демократи

 6. Чудесна новина. Надявам се да присъствам на 27ми. Искрено желая силен отзвук освен сред гражданското общество, и сред колегиално настроените добре журналисти – колкото и малко официални медии да дават подслон на такива…

 7. Това е един от моментите, когато съжалявам, че не съм в София. Какво удоволствие бих изпитал да се видя със съмишленици, събрани от и около Вас, г-н Инджев. Съжалявам искрено за пропуска.
  Все пак блогът върви и срещите са всеки ден, виртуални. А книгата задължително влиза в библиотеката ми.
  Сърдечни поздрави от Пловдив.

 8. Г-н Димчев,

  За мен ще бъде чест да се видим където и да е- а може би и в Пловдив, ако осъществим намерението си за представяне на книгата в този уникален град ( което обсъждаме като възможност с издателите).

 9. С нетърпение очаквам книгата!, както и всичко, написано от Вас, г-н Инджев.

 10. Имах шанса да “помириша” току-що излязлата книга на Иво вчера и като автор усетих, че е хубава и истинска.
  Моите поздрави,Иво,и дано творението ти да достигне до повече българи – ние просто имаме нужда от “вик”,от “разтърсване”,защото иначе сме мъртъвци приживе…Не може, не трябва повече да бъдем най-бедните,най-послушните,най-овчедушните. Да, не можем…

 11. Поздравления, г-н Инджев за прекрасното начинание.
  Че всички, които са мислещи, и можещи, и вярващи – и немълчаливите, и мълчаливите – ще сме там, бъдете сигурен:)))
  А до тогава – къде да я намерим в СФ?

 12. dano tova da e samo na4aloto na poredica knigi na g-n Ingev

  na dobar 4as!

 13. Поздравления г-н Инджев и дано повече хора прочетат книгата Ви. И не само я прочетат, но и научат нещо от нея. Защото да гледаш и да виждаш са различни неща, нали. Сигурно ще обмислите вариант за тези ваши почитатели, които не са в България, но не са прекъснали връзките си и ги боли какво става.

 14. Може ли да се купи по Интернет? Трудно ще дойде в аржентинските книжарници.

 15. …и като Ви покани Дачков в сутрешното предаване,което е превърнал във Втора Зора,за презентация,не ни забравяйте нас Вашите редовни читатели и съмишленици.Ние които за него и повечето му ПОДБРАНИ гости сме някакви лумпенизирани костовисти водени за носа от злия демон,ще гледаме как точно в това предаване ще се опита да Ви приобщи и Вас към този комплексиран от неосъществените си амбиции конгломерат от борци срещу единствения реален противник на властта.Все пак ще имате възможност да избирате.Или избягвайки тази тема да се откажете от избора.Той не е задължителен но би бил морален.

 16. Г-н Танков,

  Издателите обещават да дадат адрес, на който книгата ще може да се поръчва и изпраща навсякъде по пощата.
  Поздрави!

 17. Драги Стамбо,

  Готов съм да обсъдим представяне на книгата и в Перник. Пък ако ще и само заради теб ( не се шегувам). Не е въпрос на пари…

 18. За поръчки с отстъпка и информация относно “Мълчанието е злото” можете да ни пишете на адрес office@mahaloto.net

 19. По повод на издателството МАХАЛОТО

  Използвам възможността да благодаря на приятелите от издателството и специално на Мария Панчева за това, че станаха капката, която преля моите колебания в полза на идеята да издадем книгата “Мълчанието е злото”.
  Ако перефразирам мечо Пух ( ” колкото повече, толкова повече”) : колко малко, а колко много…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.