Комфронтация

Има много дефиниции за политиката, но сегашното управление на България дава основание за още една: това е съмнителното изкуство да вършиш обратното на онова, което говориш.

Няма друга партия от годините на „прехода”, която да е изприказвала толкова приказки и да е изписала толкова лозунги срещу конфронтацията, като БСП. Но с цялото си поведение не просто дава поводи да се мисли, а доказва категорично , че прави всичко възможно да провокира враговете си.

Това е чиста проба търсене на „комфронтация”!

Сега тази партия приключва пълен мандат на своето управление. Вярно, мандатът го „носи” Доган. Но това е чиста формалност – преливането между тях е такова, че не си заслужава да търсим разликите под микроскопа. Общото , което се набива на очи на финала, е че вместо радост и удовлетворение от „отлично свършената работа” ортаците изпитват злоба и омраза към неродените още от вота на избирателите обитатели на сегашните им луксозни кабинети. И правят всичко възможно да ги вбесят предварително, убедени в собственото си превъзходство и умение да използват като свое предимство извадения от равновесие противник.

Как иначе може да се окачестви този властови апетит към софийския боклук? Някой вярва ли искрено в искреността на управленското ровичкане в него? Това си е чиста проба провокация на тема чистота, към която всеки избирател е чувствителен. Сипването на сол в тази рана и насладата, с която го правят, не оставя грам съмнение за подбудите : на властта й се иска на врага да му е зле каквато и да е цената за това. Защото врагът не е почистил добре столицата, счупил си е дори глезена и при това положение управляващите предлагат лечение: дайте да му извием крака!

В безценните за законодателна дейност последни дни и часове на това Народно събрание събирането на сметта в София се оказа най – важният въпрос – при това този път без никакви видими следи от проблем в столицата. Ако преди неразбориите поне създаваха хранителната среда за „среднощния чистач” Станишев, който се появи сред рояк журналисти посред нощ да демонстрира загриженост, сега каква е причината за силовото налагане на закон за прокарване на „линията Станишев” за намесата на държавата в работата на местната власт?

Правителството изведнъж стана извънредно чувствително към почти перманентната дългогодишна криза със сметта в столицата, но се опитва да ни излъже, че го прави само от грижа за добрата хигиена и здравето на гражданите. Ако това беше вярно, защо тогава бяха нужни всички тези реклами в „сигнално жълто”!

Нима за гражданите има значение кой точно чисти? Седмици наред, метейки на метеното, стотици работници от „чистотата” се разхождаха с метли и с жълти одежди с надпис „ Национален кризисен щаб” . Тези подвижни рекламни пана на властта бяха сами по себе си отговорът на въпроса кое е по-важно за онези, които ги пратиха на това боклучаво модно дефиле с проправителствените лозунги на гърба си – метлата, или самия лозунг. Бас държа, че самите жилетки с лозунгите струват по-скъпо от метлите!

Истината е, че е популярният преди десетина години площаден възглас за „червените боклуци” е на път да бъде възроден не от „сините фашисти”, а от самите управляващи другари.Те просто си го искат. Нищо , че го боядисаха в „сигнално жълто”. Нужна им е „комфронтацията”, за да поддържат чертата на разделението между хората, зад която да се скрият и с помощта на „своите хора” да се барикадират срещу справедливия гняв на евентуално пробудилите се граждани. С други думи те прилагат тактиката на огнеборците, които използват взривове или дори изкуствено предизвикат пожар, за да предотвратят онзи, истинския.

8 мнения за “Комфронтация”

 1. Permanent wrongly and becoming sadly locally managed l e f t inventiveness,is much more contrary to modern challenges,
  (as faced even by the American President,after last historic,
  decisive changes in Justice),but are – also – in flagrant opposition,even with globally issues,when other “left comrades” are testing nerves of the world with d a n g e r o u s c o n f l i c t s.
  Therefore Sofia,confirms only why rabies of the EU!

 2. Много ме радва факта, че все още подценяват ЗЕЛЕНАТА вълна, която ще помете всички боклуци.

 3. Както винаги свежо,закачливо,в точния момент, по точната тема, с точния език. Днес и аз си позволих да драсна в своя си стил няколко думи по темата в скромния си блог.

 4. Появиха се когато вече не бяха нужни… Чиста предизборна кампания почната по-отрано. Решават проблем който сами създадоха.

 5. Г-н Инджев! В кое издателство е издадена книгата ви? Много искам да я имам, а нямах възможност вчера да присъствам на промоцията, за което безкрайно съжалявам.
  Бъдете здав вие и голямото ви семейство и благодаря, че има още такива като вас.

 6. Към почитател:
  Книгата е в книжарниците, има и информация в рубриката ми “блоговести” за начините да бъде поръчана на конкретен адрес.
  Поздрави!

 7. След, като нормалният свят успя да се отърве от комунизма, защо ние Българите да не можем бе …мамка му? Гледам хората по улиците и никой не ми прилича нито на Северно- Кореец нито на Кубинец. Както бившият президент на Боливия сподели на времето: ” Знаете ли , коя е най- голямата грешка на Батиста( президента на Куба)? Това , че не уби Кастро ( Фидел), когато имаше тази възможност!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.