// Комфронтация

В БЕСЕДКАТА

Комфронтация

Има много дефиниции за политиката, но сегашното управление на България дава основание за още една: това е съмнителното изкуство да вършиш обратното на онова, което говориш.

Няма друга партия от годините на „прехода”, която да е изприказвала толкова приказки и да е изписала толкова лозунги срещу конфронтацията, като БСП. Но с цялото си поведение не просто дава поводи да се мисли, а доказва категорично , че прави всичко възможно да провокира враговете си.

Това е чиста проба търсене на „комфронтация”!

Сега тази партия приключва пълен мандат на своето управление. Вярно, мандатът го „носи” Доган. Но това е чиста формалност – преливането между тях е такова, че не си заслужава да търсим разликите под микроскопа. Общото , което се набива на очи на финала, е че вместо радост и удовлетворение от „отлично свършената работа” ортаците изпитват злоба и омраза към неродените още от вота на избирателите обитатели на сегашните им луксозни кабинети. И правят всичко възможно да ги вбесят предварително, убедени в собственото си превъзходство и умение да използват като свое предимство извадения от равновесие противник.

Как иначе може да се окачестви този властови апетит към софийския боклук? Някой вярва ли искрено в искреността на управленското ровичкане в него? Това си е чиста проба провокация на тема чистота, към която всеки избирател е чувствителен. Сипването на сол в тази рана и насладата, с която го правят, не оставя грам съмнение за подбудите : на властта й се иска на врага да му е зле каквато и да е цената за това. Защото врагът не е почистил добре столицата, счупил си е дори глезена и при това положение управляващите предлагат лечение: дайте да му извием крака!

В безценните за законодателна дейност последни дни и часове на това Народно събрание събирането на сметта в София се оказа най – важният въпрос – при това този път без никакви видими следи от проблем в столицата. Ако преди неразбориите поне създаваха хранителната среда за „среднощния чистач” Станишев, който се появи сред рояк журналисти посред нощ да демонстрира загриженост, сега каква е причината за силовото налагане на закон за прокарване на „линията Станишев” за намесата на държавата в работата на местната власт?

Правителството изведнъж стана извънредно чувствително към почти перманентната дългогодишна криза със сметта в столицата, но се опитва да ни излъже, че го прави само от грижа за добрата хигиена и здравето на гражданите. Ако това беше вярно, защо тогава бяха нужни всички тези реклами в „сигнално жълто”!

Нима за гражданите има значение кой точно чисти? Седмици наред, метейки на метеното, стотици работници от „чистотата” се разхождаха с метли и с жълти одежди с надпис „ Национален кризисен щаб” . Тези подвижни рекламни пана на властта бяха сами по себе си отговорът на въпроса кое е по-важно за онези, които ги пратиха на това боклучаво модно дефиле с проправителствените лозунги на гърба си – метлата, или самия лозунг. Бас държа, че самите жилетки с лозунгите струват по-скъпо от метлите!

Истината е, че е популярният преди десетина години площаден възглас за „червените боклуци” е на път да бъде възроден не от „сините фашисти”, а от самите управляващи другари.Те просто си го искат. Нищо , че го боядисаха в „сигнално жълто”. Нужна им е „комфронтацията”, за да поддържат чертата на разделението между хората, зад която да се скрият и с помощта на „своите хора” да се барикадират срещу справедливия гняв на евентуално пробудилите се граждани. С други думи те прилагат тактиката на огнеборците, които използват взривове или дори изкуствено предизвикат пожар, за да предотвратят онзи, истинския.

Discussion

8 коментара for “Комфронтация”

 1. Permanent wrongly and becoming sadly locally managed l e f t inventiveness,is much more contrary to modern challenges,
  (as faced even by the American President,after last historic,
  decisive changes in Justice),but are – also – in flagrant opposition,even with globally issues,when other “left comrades” are testing nerves of the world with d a n g e r o u s c o n f l i c t s.
  Therefore Sofia,confirms only why rabies of the EU!

  Posted by John | май 28, 2009, 09:42
 2. Много ме радва факта, че все още подценяват ЗЕЛЕНАТА вълна, която ще помете всички боклуци.

  Posted by pyovev | май 28, 2009, 11:38
 3. Както винаги свежо,закачливо,в точния момент, по точната тема, с точния език. Днес и аз си позволих да драсна в своя си стил няколко думи по темата в скромния си блог.

  Posted by andreshko | май 28, 2009, 14:01
 4. Появиха се когато вече не бяха нужни… Чиста предизборна кампания почната по-отрано. Решават проблем който сами създадоха.

  Posted by Vassil | май 28, 2009, 15:05
 5. Към андрешко:

  Ами дайте линк…

  Posted by Иво Инджев | май 28, 2009, 15:48
 6. Г-н Инджев! В кое издателство е издадена книгата ви? Много искам да я имам, а нямах възможност вчера да присъствам на промоцията, за което безкрайно съжалявам.
  Бъдете здав вие и голямото ви семейство и благодаря, че има още такива като вас.

  Posted by почитател | май 28, 2009, 18:05
 7. Към почитател:
  Книгата е в книжарниците, има и информация в рубриката ми “блоговести” за начините да бъде поръчана на конкретен адрес.
  Поздрави!

  Posted by Иво Инджев | май 28, 2009, 19:05
 8. След, като нормалният свят успя да се отърве от комунизма, защо ние Българите да не можем бе …мамка му? Гледам хората по улиците и никой не ми прилича нито на Северно- Кореец нито на Кубинец. Както бившият президент на Боливия сподели на времето: ” Знаете ли , коя е най- голямата грешка на Батиста( президента на Куба)? Това , че не уби Кастро ( Фидел), когато имаше тази възможност!

  Posted by Ангел Андонов | май 29, 2009, 03:39

Post a comment

Иво Инджев още във

Архив