Евроизборите са важни за България, но не много за българите

Повечето българи може и да не знаят, че най-западната страна на континента е Португалия, но и само единици сред португалците , като Жозе Дорао Барозу, са информирани, че България е „най-европейската” страна в ЕС. Защото именно българите са най-големите евроентусиасти в организацията.

Иронията в сравняването на несравними взаимни недоразумения е в това, че Португалия не е най-представителна за понятието европейски Запад, още по-малко пък България е единица мярка за европеизъм. А още по – голяма става кашата тук, когато отчетем следното противоречие: българите, които според статистиките на Евробарометър са доволни да бъдат в ЕС повече от всички останали граждани на съюза, не се канят да счупят рекордите по избирателна активност на гласуването, което ще изпрати български представители в Европейския парламент.

Дори напротив, очаква се тук активността да е под средната за ЕС –някъде около 35 на сто. В същото време малко повече от 44 процента от анкетираните декларират, че смятат евроизборите за важни за България. Важна за България, но не и за българите? Май излиза, че българите не възприемат държавата си като своя.

Едно от обясненията за тази очаквана относителна пасивност, която контрастира с позитивните нагласи на обществото към членството на България, е в разбирането, че на практика гласуваме на първи тур на изборите за национален парламент и че „истинските избори” всъщност ще се състоят след месец. Защо да се хабим тогава, си казват мнозина тук?

Значението на българското представителство в европейския законодателен орган е мъглява величина. Бъркотията става още по-голяма от факта, че българските граждани вярват повече на Брюксел, отколкото на София. Нещо повече, контролът на Брюксел върху дейността на правителството тук се схваща от мнозинството българи като единствения реален механизъм за контрол върху безконтролните ни управници, които нямат страх нито от медии, нито от опозиция, нито от правосъдие и правораздаване. Стряскат се единствено от европейските санкции, които спират потоци от милиони евро към ведомствата в София за разпределение и …лично облагодетелстване на онези, които имат достъп до тях.

Истината е, че кръгът от противоречия между позитивните нагласи по отношение на ЕС и очакваната пасивност на изборите за европарламент се затваря пак заради недоверието към механизма за правене на политика тук: на евроизборите са издигнати и отиват кандидати на същите партии, които имат доверието на партийните си централи, но не и обществото, което трябва да избира между дискредитираното управление и слабата опозиционна алтернатива.

Имам подозрение обаче, че истинският мотив за скептицизма към гласуването специално на евроизборите е отново прословутата бедност, майка на всички грехове. Тя няма как да не роди и завист с въпроса : „ защо да ходя да гласувам, за да изпратя в Страсбург някого, който ще получава десетки пъти по- голяма заплата от мен в размер на невероятните за най-бедната държава в ЕС 7412 евро на месец”!?

Какво да се прави? Този въпрос ни е познат от комунистическото промиване на мозъците ни с постулатите на Ленин ( и неговия предшественик Чернишевски). Ами тогава да се възползваме от „познанията си” и да приложим още един ленинов завет, които ни втълпяваха като мъдрост от най –висша инстанция: „крачка напред, две назад”.

Напред към повишаване на икономическата ефективност и жизнения стандарт, за да не се върнем две крачки назад и да си отгледаме преждевременен евроскептицизъм. Той е луксозна стока за обществена употреба в страни, които имат самочувствието, че могат и сами да се справят с предизвикателствата на конкуренцията в глобализиращия се свят. Само когато го постигнем еврооптимистите у нас ще могат да си отдъхнат и да кажат, че високите очаквания към европейското ни членство не са просто консуматорски блян, а основателно изискване на равнопоставен партньор.

21 мнения за “Евроизборите са важни за България, но не много за българите”

 1. 1.Г-н Инджев,Куба зарадва себе си,а Х.Клинтън,САЩ,и всички заедно-още повече!
  2.И,така този въпрос,отпада-поне
  в “нашия” инвентарен списък с висящи въпроси!!!
  3.Но остава само другият – за президентската република
  -“случайно” отстоявана от моя адаш по фамилия,когато помня от Испания,когато настъпи съдия с крака си….
  3.Не ще и дума,че Господ е бил щедър за определени части на организма,но е настъпена и България,а в тези дни,не ни се плаче,а ни се вие,от едно и очаквано и доказано “помятане”!!!
  4.Ако Вие пожелаете – т.е. “извисявам” Ви над Герб/а/,а ако и те си оставят ръцете -и в лабораториите имат в излишък запас от хумор-ВИ ПРЕДЛГАМ,да “лансираме” княз Кубрат за български хан,а страната за ханство,в случай,че на г-н Първанов или на кукловедите не им стигне акъл,какъв тип държавно устройство и необходимо на тази местност….
  5.Така и “мачът” ни в блога,ще бъде вече реми!!! д о к а т о генералът се държи на стремето на коня!!!
  А ще са изпълнени и заветите на др.Чернишевски за двете крачки!!!,преди да лансирате диспут за “Какво да се прави?”

 2. Все пак и ханът е “приятел” и такъв,не не се изоставя в “нужда”,което знаят и баща му и майка,когато бе посетен в болница с увреден прешлен,след падане от мотори с принц Филип,притеснило и една друга майка….на все “грехове”
  когато в словосъчетанието евро скептицизъм не бяха възможни,нито една от двете думи…

 3. Когато човек не знае какво да направи,се опира на инстинктите.Това е най-висшето `рацио`.Тук грешка няма-ако я имаше,човешкият вид просто нямяше дя съществува.Защо хората не гласуват.При едно крайно политизирано общество.Ами,защото няма смисъл.Откакто имаме евродепутати,толкова пари са ни спрени и толкова лош имидж пред Европа имаме,че по-добре тези да ги нямаше там.

 4. Относно народо-психологията в този случай се сещам за онази епиграма на Радой Ралин, претворена и в песен, по музика на Хайгашот Агасян: “По- е лоша простотията и от лошотията!”

 5. Ще си позволя да поръзсаждавам още малко на тема `избори`и`гласуване`.Аз не гласувам.Съзнавам своята отговорност.А тези които гласуват-те съзнават ли своята отговорност?А тези които формират 370(!)партии,съзнават ли тази отговорност?Излиза,че тези партии са малко.Щом повече от 50% от гласоподавателите не са ги припознали.При толкова партии-толкова негласуващи(в една държава в която всеки разбира от политика)-страхувам се,че тук имаме `системна грешка`!

 6. До Р. Иванов

  Ами щом не гласувате вие не сте гражданин!

 7. Точно това е прословутият конформизъм на българина. Когато някой рейтингов тип възкликне от някоя медия, че евроизборите са важни за България, че “нещо си” е много “позитивно” за България, простолюдието веднага се съгласява. Пък дали знае изобщо за какво става въпрос е друга тема. Не са малко конформистчетата, които освен че нямат понятие за някои “ключови” за България избори, но и изявяват компетентност по темата. Аз познавам такива хора – не знаят кой ще се яви на изборите, но изказват компетенстно мнение; не разбират от ядрена енергетика, не се интересуват, но имат адски компетентно мнение; говорят за този и онзи, а не поглеждат те какво представляват; в България имало корупция и “бюрократщина”, а самите те я подклаждат; София е мръсна, а те цапат. Ако се направи анкета “Смятате ли се за интелигентни?” и след това се спретне един тест, не мога да си представя какви ще са резултатите?! Маса българи са невежи и неграмотни – това е моето мнение. И тъй като аз съм от по-младото поколение, може би трябва да доуточня – “маса млади българи”. Първо трябва да се проведе кампания по осведомяване и ограмотяване и чак след това да ни дават право да избираме и да ни анкетират. Бог да пази България!

 8. kakvo bi stanalo ako sarkozi otide na rojden den sled tragediata sys samoleta na air france

 9. До victor:
  Прощавайте, victor,
  Това масово “осведомяване и ограмотяване” още преди тези избори и при това правителство ли го предлагате или по-натам?

 10. Г-н Инджев,що не ни поканите с футболния адаш,който сее искания,ту за оставки,ту за президентски републики….може и да се посмеят хората и да им олекне….

 11. Ще Ви кажа,защо според мен гласуват голяма част от Българите.(Не всички !)По три причини : Първо-защото е безплатно.Българинът за без пари седем морета ще преплува и девет планини ще изброди.Направете вход от 2лева пред изб.секции и ще видите колко ще гласуват!;Второ-защото този ден за него е събитие,нещо различно.Може да разходи черковния си костюм до училището и всички да го видят.;И трето-защото се чувстна важен-веднъж на 4г.и от него нещо зависи .Поклаща дълбокомислено глава и произнася-ще гласувам за`Х`,вижте жена му колко е скромна.
  Това,че се обичаме,не означава да бъдем безкритични!
  / Ако имах и най-малките подозрения,че сред тук четящите и пишещи има гласоподаватели като посочените-никога нямаше да си позволя да обидя някой(и) от Вас /

 12. До victor:
  Полу-аноним – полузначим,
  полу-защитник, полу-опонент,
  клони накрая към полуинтелигент!

 13. …..и като “осведомяване” или “кратък наръчник” по ограмотяване,за да сме в унисон и с “Герб”/за обучение/и с днешните призиви на г-н Костов ../за широка пълнооводна,река/,и вдигане 100-годишната магия от “Спящата красавица”с влияния и извън Русия…
  Това едва ли са го е предполагали в театъра “Марински”,а и дори, самият Чайковски,като равен на адаша,но на друг терен и с др.
  с т ъ п к и……..

 14. Р. Иванов – имаме ТЕЗИ евродепутати, защото тях сме избрали. По-точно избра ги най-неинформираната част от обществото. Заедно с такива като теб – негласуващи. Когато не отидеш до урните – по подразбиране гласуваш – ясно за кого. А после се оплакваш – пак ясно от кого.

 15. Простено да ви е, госпожице Стоянова. Оставам с впечатлението, че имате проблем с мен! А колкото до анонимността – на мен Таня Стоянова ми говори точно толкова, колкото pesho, gosho или mosho ми говорят за някого. Не се хващайте за сламките и ме чакайте, аз идвам, ще ви дам “осведомителна брошура”.

 16. Г-жо Весела,мислите ли,че не ме боли?!Плаче ми се!Опитвам се с някакви опити за ирония да смекча карикатурата в която живеем.
  Депутатите в НС всички виждаме как работят,колко работят и как гласуват.И това пред очите на всички ни.Защо тези в ЕП,трябва да са по-различни,та нали са представители на същите тези партии,които са в НС?!И да гласувам и да не гласувам, все ще ме излъжат.Смятам за по-достойно да не участвам в лъжата.Ние сме в някакъв невероятен парадокс на демокрацията:с недемократични средства-не е редно да се правят промени,а с демократични е невъзможно. /Тези в листите не сме ги нареждали аз и Вие-за това говоря /
  На парламентарните избори обещавам да гласувам.Там нещата стоят по по-различен начин.Както се казва – зад нас е Отечеството-нито крачка назад.
  Желая Ви успешен ден.

 17. До victor:
  С риск да се повторя, ще отбележа, че конкретно към Вас беше насочен първият ми въпрос, няколко реда по-горе, но Вие се хванахте за опита за перефраза на Пушкин, който е насочен срещу анонимността в интернет по-общо.

 18. Великолепна статия. Поздравления, г-н Инджев!

 19. Който не рискува, не печели. Когато съм го предложил, съм го предложил, първи юни е било. А кога може да се случи – предполагам никой не знае? Може би след 40 години?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.