Министерско шушукане

България е сред държавите, в които на продаваните от търговците цигари е задължително да има писмено предупреждение за вредата от пушенето за здравето на пушещия и за околните. Мярката е въведена вече от доста години, но в този период тютюнопушенето не само не е намаляло, но на сравнителна база с други страни и народи българите излизат на челно място в света по отношение на този порок. С други думи: пише, но какво от това!

Боя се, че абсолютното същото се случва с предупрежденията от рекламните предизборни клипове, които завършват с мантрата, че купуването на гласове е престъпление. Някой да се стряска? Съмнявам се. Кое ли сериозно престъпление е наказано? А търговията с гласове би трябвало да се преследва жестоко и да се квалифицира като тежко нарушение на закона.

Близко до невероятното е точно „стотниците” да се откажат от „бизнеса си” ( „стотници” наричат на жаргон роботърговците, които пазаруват души и ги „опаковат” при продажбата им на едро по сто броя на партийните централи).

Истината е, че тук е погазен самият респект от закона. Полицаите използват думата „респектиране” само за украсяване на синините, които са причинил някому и то в случай, че изобщо се стигне до коментари по темата. Иначе как да очакваме по ( хранителната) верига да се задействат обществените инстинкти в превенцията на престъпността, когато МВР има катастрофално ниско доверие сред гражданите, а правосъдието се люшка между демонстративния отказ от такова до всякакви куриози, като пряката намеса в изборния процес в изгода на управляващите и във вреда на парламентарната опозиция?

МВР, в лицето на своя министър Миков, обаче има респект от…Христо Стоичков. Той се включи по свое желание в предаване на „Нова телевизия”, в което Миков едва ли не беше готов да набие своя опонент от ГЕРБ Цветан Цветанов, репликирайки го агресивно на всяка дума, но на централното нападение на футболиста срещу неговата министерска персона не посмя и гък да каже. Не само мълча, но дори клатеше глава като да се съгласява ( да бъде хокан на висок глас по телефона).

Нищо чудно, че Стоичков разви нападението, поднови го вече лично в друго телевизионно студио и този път в отсъствието на Миков директно го нарече лъжец, като пак му нареди какво да прави във ведомството, на което е шеф – например да възстанови уволнения си заместник Румен Андреев.

Тук не става дума да се вземе страна между атакуващия футболист и (не)отбраняващия се министър – кой е прав и кой крив е друга тема. Въпросът е, че един толкова важен началник в държавата губи дар слово пред една футболна звезда – вероятно от предизборен страх. Някак не е хубаво за партията да се кара с един човек, когото стадионите аплодират, точно когато очакваш народната любов да се излее в твоя полза в урните.

Министърът няма куража и доблестта да защити едно свое решение, взето току-що. Уволнил е не кого да е, а заместника си. Сериозна работа е това. Но е крайно несериозно само ден след това да не можеш да се обосновеш. Това ли е примерът на самоуважение, който дава той в тази огромна йерархична структура, каквато е МВР? И как десетките хиляди служители на ведомството да го уважават, след като не уважава себе си?

А би могъл да отвърне на Стоичков по същия начин , по които засече Цветанов, че по време на деня за национален траур при катастрофата на влака „София- Кардам” Бойко Борисов е бил на веселба и това е отразено с негова усмихната снимка в пресата. Съответно Миков можеше да припомни на Стоичков и за синята лампа, с която незаконно си пробиваше път по българските пътища, и за ритниците, които раздаде на един български фотограф в Испания и…сигурно знае достатъчно. Но мълча.

Ей така, по целесъобразност, мълчи законът, който се прилага според нуждите на управляващите. Така е в държавата, в която мандатоносителят изобщо не стъпва на работното си място в парламента, а премиерът, без да е работил и ден в живота си друго,освен партийна работа, кара държавния трамвай по релси, които сам си измисля. Дори и на Брюксел се кара, че не му пращат комисари като помощници да си карат заедно, че да споделят отговорността за това шофиране през просото.

Тъй че ще падне отново голямо купуване на гласове. Примерът с незачитането на правилата е не просто заразителен, той си е направо задължителен за всеки, които иска да изкара някой лев от конюнктурата . „Така правят всички”, както се казва в едноименната опера на Моцарт, в която се говори за предсказуемата изневяра.

Колкото и да се чудим на предсказуемата измама, която всеки път ни „изненадва”, тя си има причина и както обикновено е „вмирисването откъм главата”. Единствената разлика е, че този път направо вони.

7 мнения за “Министерско шушукане”

 1. Къде ги търсите г-н Инджев?
  От преди повече от 22-23 г.
  -дори със съзнанието,че съм защитил честта на България и Испания:
  -дори с одобрение,че и с похвала,за правилно действие -дори -нещо повече,с историческо
  одобрене на моя министър В.Вълков и такова от Н.Добрев,
  п о т е н ц и а л е н мандатоносител на БКП при изгрева
  на звездата на Първанов –
  ..В Е С Е Л Я Ц И Т Е ….
  СА СИ СЪЩИТЕ ….!!!
  к а т о к а л ф и и
  п р е м и е р и в т.ч. и дарители за деца пред Н.К Ъ Н Ч Е В…!!!
  И така ПОВЕЧЕ ОТ 20 години!!!
  Пожелавам, поне да печелят за каузата на децата….но ако “пожарно” преметнат /КАКТО УМЕЯТ/и един друг пишман футболист,КАТО ОЗДРАВЕЕ,жалко за България!!!
  Но за адаша, ТОЗИ МАЧ НЕ НЕГОВ И НЕ е на собствен терен,ако ще сме в тон с “изискванията” на ФИФА….
  Важното е усетът за собствен шанс,в т.ч. и за други шампиони!!!
  Умните знаят,че не иде реч за мен!И главата го знае!

 2. Предизборното поведение на БСП не трябва да учудва никого – нито в България, нито в Европа!
  Просто, малко са думите за да се опише сегашната ситуация.
  Най-добре го направи Николай Камов, в едно включване по телефона по RE:TV на 30.05. Той нарече това поведение ФАШИЗЪМ и т.н.
  И едно предизборно допълнение с поука:))

 3. Ne sam yurist i sigurno mislq oprostencheski, no v krayna smetka osnovnata funktziq na zakonite, struva mi se, e da zashtishtavat systemata ot tzennosti na edno obshtestvo i da osigurqvat na otdelnata lichnost svobodno da izqvava sebe si v konteksta na tazi systema. Spored men nqma po-nadejdna garantziq za prosperiteta na edin narod ot sazdavaneto na takava pravna sreda. I nqma po-nadejdna garantziq za silata na zakona, osigurena ot odobrenieto na dominirashtata chast na obshtestvoto. Ako tova e vqrno, kakva tzennostna systema moje da ima v edno obshtestvo, koeto e bilo sastaveno ot 25% gradsko i 75% selsko naselenie, vsqko ot tqh s beztzenen prinos v narodnata tzennostna systema, i samo za okolo 40 godini saotnoshenieto se e promenilo na 85% gradsko i 15% selsko naselenie. V sashtoto vreme mojem da vidm, che efektivnostta na truda nito v grada, nito v seloto e pretarpqla sashtestvena promqna.
  I vse pak da si predstavim, che nqkak magicheski, edna qsna tzennostna systema stane prav natzionalen prioritet i se sazdade spomenatata pravna systema. Kolko ot segashnite polititzi biha uspqli da se radvat na sashtiq jiteyski status, kolko ot segashnite bisnesmeni i t.n. V momenta se sazdava vpechatlenie, che kupuvaneto na glasove e parva natzionalna tzennost i neudobstvoto e, che nqma kak da q oformim yuridicheski, zashtoto trqbva da si tarsim druga planeta za jiveene, chisto physicheski, nravstveno otdavna ne sme na tazi…

 4. Това управление стана синоним на мерзост след мерзост, но снощи, по новиниите(bTV-19 часа), като видях премиера с куче на детския празник – 1-ви юни, направо ми призля. Пред нас има детска площадка с табела, представляваща задраскано куче и, докато откажем някои съседи да си изхождат точно там животните си, видяхме много мъки ние, майките с деца. Та, този, не съвсем истински мъж, за да не изглежда някак самотен и ялов сред гласоподавателите-родители, а, напротив, ограден от някого и “интересен”, измислил да се яви с песа си, докато трябваше и да го изгледаме и как си свърши работата насред празненството… Ако това са министри изобщо…

 5. Те “Стоичковците ” винаги са били на власт.Ще се страхува “Мики” и още как.Беше страшно смешен.След смелите му изказвания,като пое МВР и след безумната имитация на реформа,която осъществява сега ,”Маус” онемя пред безпардонната простащина на футболната “звезда”.

 6. Таня,тъй като отгоре до долу,съм им се и възхищавал и сърбал простотиите,от 14-15 години,
  “сегашното издание” е и жалко и гадно,дори сред тях си
  и по инстинкт,настръхват и копират,както при Робеспиер и Дзержински и др.всяко по-човечно явление….
  Тя въобще е безкрайна….но като гост на ОФ едни далечни революционерисъс свой си
  “априлски полъх”бяха поканили бившия охранител на Г.Димитров
  …та този бай Младен С./бог да го прости!!!/ми разясни преди ….десетилетия и далеч….
  преди В.Андреев или “прясна”, “последователка” цигуларка,
  /погалвана с обич от буржоазен президент като баща свое чадо!!!/.. и др.,защо между охулените условия в нацитския Моабит и тези със забивани клечки под ноктите .. от полицията българска….са явления,които плачат за вяра в промяната,която не е за ръста на калфи и сбъркани премиери: In change we believe!
  Те просто си се джвакт,но ако аз съм сбъркал с “Октавиан” или някакъв пес бил пикал,не е беда или болка за….бедата е когато и ако президенът,недей боже се събуди при “опикана” цяла държава и вече и чейнджа не помага….
  Иво Инджев з а г а т в а!!! и му вярвам,че България няма да бъде оставена в режим на свободно падане!
  Но отново ще “поговорим” след 7 юни!!!докато се обмисли “греха” ми в трудния и н е р а з б и р а н израз!!!!

 7. Към Митко Кушев:
  Вярвам Митко,че нямате мен предвид,защото в отвесно и водоравно положение,имам времеви и отправни географски точки,за трите власти в достопечтената република от лъвове надолу с многобройни точни примери и факти в архи 20:20:20 причини,за да издържа и не браня децата си,като онзи полудял баща….
  а съм бил на ръба!!!
  НО ЧАКАМ г-н Кмета,като какви ще ги дъвче като премиер.
  А ако е такъв какъвто бе по повод на една друга разпенена съдия-изпълнителка,ще му държа поводите на коня,-ако пожелае-докато се качва не него.Цитирам Ви от преди 40-45 години мой превод “Генерал на кон” И вярвам,че сте доброжелателен,защото “властта ми” е била чиновнически и кратка
  …сред такова котило,не се вирее дълго!
  Но това вече не е моя работа,тя свършва до там,да му кажа,защо съм го превел и защо Историята ще се изправи пред предизвикателства,
  ако не разчисти боклука около болно обшесво, вече половин век и повече!!!.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.