Магистратската почерпка в деня на ямболската трагедия: скромна и законна

Комисията по етиката към Висшия съдебен съвет ( ВСС) постанови, че няма нищо неетично в празнуването на рожден ден в резиденция „Лозенец” от страна на висши магистрати в деня на кървавата драма край Ямбол. Това съобщение е направил за медиите шефът на комисията Цони Цонев, който също е присъствал на тържеството.

Не става ясно дали някой въобще е задал въпроса защо изобщо не е била отменена веселбата ( националното радио например отмени планирани отдавна концертни изяви и организира връщане на билети, независимо от трудностите и от неудобствата за дошлите от чужбина музиканти). Явно етиката на етичните самоконтрольори не дълбае чак толкова навътре.

Да не говорим, че би било хубаво да се попита и как така рожденикът Веселин Пенгезов е наел държавната резиденция за лични цели въпреки изричната забрана н министъра на отбраната на такива частни партита в стопанисвания от военното ведомство имот. Или за един новоизбран шеф на апелативния съд в София законите не важат?

В случая с празнуването на друг подобен рожден ден насред самия национален траур, заради който бе уволнен заместник-министър на вътрешните работи, уличените в неетично поведение поне се оправдаха, че всъщност това не бил рожден ден, а благотворителна акция за сираци.

Ще разшифрова ли някой разтегливото понятие „скромно тържество”, с което самият Пенгезов почерпи медиите и май успя да утоли глада им за някакви обяснения? Тази скромна тържественост подлежи ли изобщо на критика и проверка?

Демонстрира ни се изключително „обективна” самооценка на магистратите (сред които, по данни на най-новия доклад на „Прозрачнот без граници”, публикуван по същото време, корупцията в България е най-голяма, сравнима с други професионални гилдии). Тя е свързана с техническата подробност, че гостите са се разотишли вероятно преди смяната на денонощието и настъпилия ден на национален траур.

Интересното е , че законодателната сага за изработване на правила срещу конфликта на интереси в държавата е една от най-предъвкваните политически теми, но от публиката се очаква да ръкопляска на такъв явен сблъсък с логиката, като етичното оневиняване на магистратите от самите тях.

Както се вижда, съдебната ни система наистина е свободна- особено в преценките и интерпретациите на собствените кривици

5 мнения за “Магистратската почерпка в деня на ямболската трагедия: скромна и законна”

  1. Комисията по етиката към БСС да се скрие някъде и изобщо да не се обажда. Не искам да се срамувам заради тях. Българската съдебна система зае позорно челно място в изследването “Световен корупционен барометър” на международната неправителствена организация “Трансперанси интернешънъл”.

  2. Гарван гарвану око не вади…още повече предизборно…

  3. Чудно как и тези не обявиха че са правили благотворителна акция за набиране на средства!Явно са твърде недосегаеми за да се занимават с такива дреболии!Който го може го прави пък било то и по най безцеремонния начин!Както е казал народа-кучето скача според тоягата!

  4. Въпроса ми е кой ги е питал и какви въпроси е задал. Защо не отговорят има ли конфликт на интереси щом каниш лица които са те избрали, а така също и лица от изпълнителната и законодателната власт, а не каниш колегите с които ще работиш.Какво е почтеност и благоприличие и преодоляване на конфликт на интереси и как не ги е нарушил г-н Пенгезов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.