Орезиляване с орязването на заплатите

Предавам се, отказвам се да обозначавам поредното нагло предизборно действие на властта като „най”. Оказа се, че непокорените върхове на наглостта са не просто много, но и никнат като отровни гъби след дъжд от лъжи. И каква е гаранцията, че утре няма да има ново „най”?

Раздаването на пари от бюджета (за предизборно подкупване на държавни служители и на цели общини) изглеждаше вече достатъчно безпардонно, но после управниците демонстративно си назначиха към 20 свои хора на ключови места във висшата администрация с очевидната цел да провокират бъдещото управление към „реванш” ( а себе си, вече като опозиция, към рев).

Тези хора, яхнали държавата, не проявяват в нищо друго въображение, но когато трябва да мамят хората, са направо ненадминати. Този път са намислили да си намаляват заплатите буквално броени дни преди изборите. Министрите, заместниците им и членовете на политическите им кабинети щели да получат с 15 на сто по-малко заплати. И колко пъти ще страдат? Месец –два. Докато се сформира ново правителство. А старото ще финишира „цялото в бяло” с доброволно самоорязани заплати.

След като от миналия септември насам премиерът Станишев и финансовият министър Орешарски повтаряха , че кризата щяла да ни подмине, после ( някъде около Нова година) започнаха да мрънкат малко по-различно за евентуално външно влияние и през пролетта вече ни съобщиха, че „ успешно сме посрещнали първата вълна на кризата”( Станишев), която уж нямаше да ни удари. Орешарски пък ни предупреди, че ни се случва „песимистичният сценарии” в икономиката. След като ни подготвиха по този начин, вече ни уведомяват, че се налагали „адекватни мерки с оглед на кризата (Орешарски от днес, 4 юни).

Трябвало също да се свие администрацията, което минавало през това намаляване на заплатите, прозряха те в „12 без 5” ( това пък по Първанов).

Истината е прозрачна като стъкло пред банково гише: в пристъп на фалшива „жертвоготовност” да си дадат 15 процента от месечното възнаграждение, което ще ги удари по джоба най-много до встъпването на новия кабинет, властниците залагат капани на следващото управление. То ще трябва да назначава хора при понижени заплати и да се чуди как да ги задържи на работа, ако не ги увеличи. Ако ли пък тръгне да увеличава заплати- ще настане опозиционна врява.

Да ги ожалиш, горките, с орязани заплати отиват на изборите, които явно така ги стряскат, че не се спират пред нищо в търсенето на подкрепа от избирателите, чието измамено доверие да противопоставят на справедливото възмездие, което им се полага.

Но може и да не са познали- каквото и да правят, ще трябва да отговарят – например за орязването на еврофондовете от страна на Брюксел заради корупцията и голямото крадене.

6 мнения за “Орезиляване с орязването на заплатите”

 1. 1.Г-н Станишев вече ще трябва,да е разбрал,че работата върви към: -дясно!!!
  -или крайно,дясно!!!
  ….все пак прозрение…
  2.Преди години-баща му, бог да го прости-нямаще и толкова в един салон на ППО,когато “увисна” дължимата дежурна телеграма до новия президент в зората на демокрацията,без последвалите злополучни танкови “натъкмявани” като мисловнви процеси….
  3.Отивам на работа,а до деня за размисъл и решаващия,съвпадащ и със следващата ми смяна досущ по време на самите избори,бих искал,да се надявам,че ще останете верен на историческите предизвикателства,поради “измамено доверие” и “справедливо възмездие”,но с бюлетината….
  Нали помните прочутия призив:С бюлетината, другари,с бюлетината, а не с карабината!!!!
  Ако Кмета се убеди,че опитът не е само на “Герб” а десетилетни скъпо платени усилия от “Ония долу” /L o s d e a b a j o!/ m u y b i e n… ще подскажем накъде върви светът след Каирската реч но Барак Обама през 1 млрд.мюсюлмани….Евет!

 2. Da si otkriyat daritelska smetka, ili da slozhat koshnichka za produkti pred MS. Ste pomagame!

 3. Уважаеми г-н Инджев,
  Изпратете ми емаил на който да Ви изпратя една история, за която ако намерите подходящ начин да я публикувате ще спечелите награда “Пулицер”

 4. Връх на цинизма!!!Но аз съм оптимист.До изборите за НС може би ще видим и още върхове.

 5. Депутатите си вдигнаха базовата заплата с 11,35% миналата година, когато още “нямаше” криза а имаше само излишъци http://www.bnr.bg/RadioSofia/NEWS/2008111302.htm Сега я свалят с 15%. Проста сметка показва, че сега ще получават 96,475% от миналогодишната заплата, т.е. 3,525% намаление. Евала Станишев, евала Орешарски!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.