Свободното слово има свой кандидат, казва се Атанас Чобанов

Предизборната кампания за евроизборите приключи с един въпрос за мен: коя тема от дискутираните между претендентите бих подкрепил особено категорично и има ли тя лично представителство в конкретно качество в платформата на определен кандидат?

Както много пъти вече съм заявявал,това управление, което си отива, наистина беше успешно…Ама страхотно успешно в едно отношение: с голяма ловкост и безпардонност нахлузи намордника на свободното слово. Не че българските медии бяха най-свободолюбивите на света и преди, но за този троен коалиционен период овладяването на медиите от властта беше особено грозен приоритет.

Не забелязах отделна политическа сила да е превърнала този ( добре маскиран за ленивия граждански ум) факт, в основна кауза. Може пък аз да греша нещо и да ми се привижда някаква липса на особена чувствителност по фундаменталния въпрос на демокрацията : свободата на словото?

Честно казано, разбирам партиите за тяхната предпазливост. Никоя централа, колкото и остро да критикува управлението, не иска да си навлече (допълнително) гнева на т.н. влиятелни медии и да ги посочи като свой открит враг. От това печелят само задкулисните властелини на словото, които с удоволствие биха насъскали (допълнително) избирателно острите пера на своите журналисти.

Изчаках „до последно”, за да видя, дали нещо няма да се промени в това отношение. Защото наистина не е работа на един журналист да бъде агитатор- достатъчно е да заяви позиция, а пък хората, които я преценяват, сами да си правят изводите.

Не искам обаче да бъда причислен към общия хор на безсилието и манипулирането под лозунга „всички са маскари”. Познавам поне един журналист, който е превърнал отбраната на свободното слово в свое нападение срещу статуквото в България- при това от Париж.

Това е колегата Атанас Чобанов. Не само че от години не е прекъснал връзката с България, но и е в дъното на инициативи, за които почти никой от нас тук така и не се ангажира. Като последно, преди самите избори, успя ( заедно с други ентусиасти сред пишещите в чужбина българи, като Коста Стефанов от Лондон и Даниела Горчева от Холандия) да предизвика алтернативен на официозните конференции форум за състоянието на медиите в България и дори привлече вниманието върху тази изява на една от най-влиятелните неправителствени организации в света „Репортери без граница”.

Нещо повече, Атанас Чобанов, доколкото ми е известно, е единственият кандидат, който обещава усилия на европейско ниво по затлачената у нас тема за убийството на писателя Георги Марков. И това ако не е символ! Може някому да не изглежда като „символ верую” , но самият факт, че се е сетил за това, го прави достоен да бъде подкрепен в преференциалното гласуване с бюлетината на сините, в която беше включен, след като ЦИК не го допусна като независим кандидат.

25 мнения за “Свободното слово има свой кандидат, казва се Атанас Чобанов”

 1. Здравейте г-н Инджев!
  Напоследък нямам много време да се информирам за новините, но отвреме на време чета Вашите статии, които намирам за доста интересни и информативни. Не бях чувал нищо за г-н Атанас Чобанов и реших да потърся чрез Гугъл информация и от други източници и това излезе сред първите резултати. http://tchobanovtruth.wordpress.com/
  Какво мислите?
  Поздрави

 2. Изключително сте прав,господин Инджев,за това че Ат.Чобанов заслужава доверие за своите позиции и деиствия,но и за това къде е избрал да се кандидатира след неуспеха при регистрацията.Общественици,които прегръщат като свои каузи,на политически сили,доказали се като антидемократични-не могат да бъдат наречени честни.За това нека утре отидем и изберем по-добрите!

 3. И аз агитирам за Атанас Чобанов (няма да мога да гласувам, не се събраха подписи тук в Олборг за секция).
  Може би ще е добре да пуснем и линк към сайта му за заинтересованите – http://izbor.eu

 4. Господин Инджев искате, ли да разклатите устоите на властта? -Ще ви помогна, ако и да си остана “онова овчарче”! Гласувайте в анкетата на “ДИР бг” за БСП(http://www.dir.bg/)- и до половин час Сергей Станишев или Ивайло Калфин ще ви се обадят по телефона(домашния) за да молят за подкрепа при гласуването. Въпросът е- как са стигнали до домашния ви телефон, след вашето гласуване по интернет в анкета от компютъра си. 🙂

 5. Погледнах му сайта, цитат:

  “Последната гръмка акция на завършилия аграрен институт депутат Яне Янев (…)”

  Не знам какъв му е проблемът с хората, които са завършили аграрни институти и откровено казано не искам и да знам, но знам, че за такива не ми се гласува. Ad hominem нападки са ми прекалено примитивни.

 6. Като емигрант подкрепям Атанас и призовавам и другите “колеги” да направят същото.

 7. Ще идват дни на много двойни изненади,в т.ч. ,дори понякога за сенките ни……
  Тогава имена /като Вашето/……. проклиняни от съвременници,ще се благославят,от всички в размислии за суетността на революциите, с екзотични имена от историята на българското племе,били те Свирчо,Гоце и тем подобни…
  Привидното,безгрижие,чар или гъвкавост, не са лукс по въпросите на държавността,където светостта е обезобразявана и във воини “за демокрация и право” с идеологически епидемии…
  Аз бях с Вас и оставам мълчелив в блога сред блатистото зловоние,в т.ч.и с “шеговит сан”,защото символичното приключение робство-монархия-република и псевдо – реставрация,не се оказа по силите на левите въжделения от края на м.в. досега,поради провала още на Раковски….
  Сам знаете,как безработни “лабораторчици”,ще “прехапят”
  устни,но не винаги може да ни е весело и да “забавлява” цветисто други,… помня се волен само
  когато бях овчарче ….а сега припевът в частта “благодарен” остана само по отношение на Вас…
  а има други,които би трябвало,да произносят тази дума по-често и по-убедително….

 8. Вярвам Ви, може би г-н Чобанов наистина е свестен човек. Дано да не го “отлюспят”…

 9. Г-н Инджев!
  От доста време съм се спряла на Г-н Чобанов, но има ли според вас шанс той да спечели като четвърти в листата на СДС?
  Ще се радвам, ако ми отговорите до утре- рано сутрин.
  С уважение и респект!
  Елизабет Пенева

 10. Към Елизабет Пенева:

  Доколкото съм информиран, неговият шанс е в преференциалното гласуване- ако бъде посочен от достатъчно избиратели в преференциалната листа, може да се придвижи напред…
  А колкото до компроматите ( за които явно споменава Мария Станева) и които естествено, веднага се появиха срещу него, аз лично не им обръщам внимание. Говорих лично с него по темата…Предпочитам да му вярвам на него, отколкото на онези, които ( както винаги такива се намират) бързат да го спрат.

 11. Към 17:30 ч. се обадиха на домашния ми телефон от БСП, да гласуваме за тях! Добре, че детето ми вдигна телефона!
  Нека в последния ден преди изборите да не си вадим компромати, а да се подкрепяме и да убеждаваме колебаещите се да гласуват за Синята коалиция!
  И утре умната:)
  В понеделник държавата да е друга:)

 12. Жолко,че ще има толкова много неща,за които ще трябва,да се съжалява!!!

 13. Колко жалко,че няма като нявгашното шегерджийче Добри Желязков,който с абаджилък учил как умът змества ръцете у християните останали без силица.
  Завиждал и падишах,и агаряни…..но държали силата,и ако кандисвали с хитростта на елините,то били наясно,с българския гол фукарлък,и
  … дано хаберът,утре,да е преференциален и за за нашите “чаркове” …

 14. Ето тук коментираме г-н Чобанов с негово участието – мисля, че ще помогне на хората да се ориентират.

  Моля ви, не се хващайте на непроверени критики срещу хората. В коментарите сме разобличили единия хейтърски сайт срещу Чобанов като напълно недостоверен.

 15. Тази вечер мисля успях да убедя родителите си да отидат утре да гласуват за А.Чобанов. Ако се съберем достатъчно хора, може и да се получи въпреки отвратително високия праг от 15% за преференциите.

  Но дори и да не успее да попадне в ЕП, поне ще ни е чиста съвестта, че сме постъпили според своите убеждения.

 16. Той е 5ти в листата, а не 4ти. Аз също бих гласувала за него, ако можех, защото той помогна най-много за отмяната на задължителните здравни осигуровки на българите, живеещи в чужбина.

 17. Господин Инджев, не виждам в блога Ви статията Ви в Медиапул, затова тук се изказвам.
  Не сте прав, че българите от чисто еснафски подбуди не искат някой да получава седем хиляди евро на месец! Сигурен съм, че българите биха дали и двойно и тройно повече на всеки българин, за когото знаят, че би вършил работа!
  Работата е там, че продалата Козлодуй Пръмова не върши работа, а парадира.
  А каква работа може да свърши призналата полковник Максим дама с патладжанения Мерцедес можем лесно да се досетим. Най-много да си купи нов гараж! И/или Мазерати.
  Иначе за другото в статията си сте прав, и е много хубаво, че са Ви я отпечатали във Франция.
  _____
  За разлика от този случай с отпечатаната на г-н Инджев статия във Франция навремето западняците направили огромен пропуск, че отказали на Костов да отпечатат статията му “Никаква отсрочка”. Та се наложило той да дава забележителния си труд на “Работническо дело”.
  Ха-ха-ха! (Макар че изобщо не е смешно.)

 18. Привет и благодаря на Иво за подкрепата.
  Хейтърски сайтове и клеветнически публикации тепърва ще се появяват. Дори и моят дългогодишен партньор г-н Градинаров е решил, че е дошъл моментът да ме плюе и използва като повод техническата процедура за прехвърляне на собствеността на домейна parisvesti.com на негово име.
  Отивам да гласувам. Да си пожелаем успех!
  А.Ч.

 19. И на мен се обадиха,без дори да ми е минало през ума да гласувам за тях в анкетата на dir.bg,знаеха ми името,отсвирих ги,въпреки,че зная как се постъпва в такива случаи:слушаш,без да прекъсваш,после спориш,но ласкаво,като му намекваш,че ако е убедителен,си склонен да гласуваш за тях.Колкото повече време му загубиш,толкова по-малко евентуално податливи хора ще облъчи през работното си време.Но тук въпросът е откъде взимат номера и името?
  А Наско е почтен и честен човек,спомнете си колко време и енергия вложи и успя да се пребори за отменянето на здравните вноски на живеещите в чужбина,просто не беше за вярване!

 20. Гласувах в 10:30 часа.
  Стана ми мъчно, като видях пенсионерите (да ме извиняват), да се редят на опашка пред вратите на 2-те секции в училището, където гласувам!
  Тъжна картинка!

 21. От цялата работа разбрах,че с тези които обикаляха света,докато нас ни разстрелваха по границите,не мога да си пия кафето.Чао.

 22. Г-Н Атанасов обидно ми е,че слагате всички пенсионери в една ггупа (отбор като Гоце)и аз съм пенсионер но ниога няма да гласувам за тази гадна и лъжлива партия и нейните долни партньори.Мисля,че съм ясен и такива като мен не са единици (жалки пенсионери).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.