Лековати прозрения за нашата тежест

Когато преди изборите една женица се обади в студиото на телевизията, в което участвах като коментатор и призова всички българи да се обединим, да си подадем ръце и да не с караме помежду си, реших да не отговарям. Тя и без това направи изявление, в което разказа и за „борческото минало” на родителите си, от което просто става ясно, че няма как да й се обясни колко фундаментално важно е за една демокрация да има конкуренция на идеи. Ако я има…

Сега обаче виждам казаното от червената бабичка да бъде повторено по „президентски” натруфено от самия ни държавен глава. В деня на изборите за европейски парламент този наш виден демократ призова да бъдел създаден „единен национален отбор от евродепутати”.

Понеже спортната символика му е най-близо до ума, нека продължа с разсъжденията за това какво означава да имаш един отбор, когато става дума за състезание не между нации, а между идеи и концепции, отдавна прескочили границите и прегърнати от хора със сходно мислене в различни континенти.

Това е все едно в рамките на националния шампионат по футбол отборите да си подават един другиму патриотично топката, защото са добри българи. А пък на международни турнири най-големите звезди в отборите, които работят за баснословни суми, да вкарват голове в собствената си врата, за да помогнат на противниковия отбор, в случай че представя тяхната родина.

Да, аналогията не е перфектна, но щом ще се произнасяме за политиката като спорт ( шут, гол и ура- да живее националния отбор!), това е положението…

Да желаеш обединение на депутатите по национален признак означава да си пропуснал да забележиш, че в Европейския парламент делението не е по национален признак, а на групи, които дори наричат себе си „семейства”: семейството на либералите, на социалистите, на Народната партия…

Човекът, излъчен от българките избиратели начело на държавата, обаче не е много наясно с тези подробности- той просто приказва онова, което се харесва на червените бабички. Май толкова си може.

. Нещо повече, той отсъди също така ,че евроизборите определяли тежестта на България в ЕС. Интересно кака точно, при положение, че тази тежест е оценена и фиксирана на 17 депутатски места ( когато говорим за парламента).

Ако ли пък Г.Първанов е направил опит за коментар с по-широко значение, именно за тежестта на България в ЕС, а не в ЕП, то конфузът е още по-голям. Защото тежестта на България в ЕС не само няма връзка с депутатите ни, нито дори с техните качества, а като реално измерение е направо незавидна спрямо параметрите на страната ни.

България има цели 17 депутати и това никак не е малко. Защото, колкото и да се самосъжаляваме, че сме малка държава, не сме. България е по – скоро средно голяма страна на нашия континент и в това отношение си тежи на мястото като парламентарно представителство. Но по другите, истински важни показатели, сме доста леки: държавата с най-бедно население, с най- ниски доходи, с най-малък БВП на глава от населението и с най-голямо неодобрение на властта от страна на гражданите в рамките на съюза

Нищо от това няма и не може да промени „тежестта си” на тези евроизбори. Виж, на следващите, на изборите за национален парламент, хората действително биха могли да повлияят с гласуването си от държавното кормило да бъдат отстранени едни другари и другарки, които тежат на шията на България като воденичен камък. Но и тогава, за сведение на Г.Първанов, няма как властта да бъде дадена на хора от „един национален отбор”. Защото демокрацията предвижда да има състезание на идеи, контрол над властта, равни права на депутатите от мнозинството и малцинството, но и задължението на управляващите да отговарят за делата си.

17 мнения за “Лековати прозрения за нашата тежест”

 1. Струвами се, че е крайно време да се научим да четем между редовете на написаното, да се опитаме да чуем това, което не е казано между говоренето и най-важното да се опитаме да прозрем не само това, което подтиква политиците да пишат или говорят, а и какви “идеи” прокарват. Нещо като 25-и кадър. Поздравявам Ви за точния анализ на прокарваната идея на надпартийния ни Президент. Идея за ” единство в името на общата, колективната безотговорност “. Тогава за всеки продължаващ провал, всички ще трябва да се чувстваме отговорни. Баста ! Осем години ни стигат ! Следващите 4 години трябва да бъдат години на лична отговорност и начало на изграждане на гражданско общество.

 2. Популизъм, демагогия, PR. Това, че на практика нещата са различни определено не ги засяга.

 3. На Първанов му се иска да бъде фактор в българската политика, ама няма да стане!

 4. Страшното е, подобно на подводен камък, че и Бойко Борисов на пресконференцията си след полунощ подметна за общите действия на българските евродепутати относно “енергийната независимост” на България. На АЕЦ-морга ли иска да се превърнем или на мазето на Русия с техни тръби и обвързаност, защото това са общи действия, на които се противопоставя само Синята Коалиция. Да й пожелаем Успех!

 5. Трудно ще е да се повярва,ако ги нямаше предишните ми коментари-по понятни съображения преди вота!
  Но сега след като идва и решителният мач,авторът отдавна,не ме учудва с точния анализ,а това което е забелязъл и a n d r e s h k o : за необходимостта на четене между редовете…колкото и някои да си представяха,че този водещ,хем си пада,хем примира за апологетика….
  По глобалните международни въпроси,той си остава класата,която познаваме,но преплитането й с националното,в което на Г.Първанов, не му достигнал обхват, в дълбочина и широта за причините:
  – около все по-голямата неприязяност в стара Европа към Брюксел с 27 страни-членки като най-голям демократичен орган на засилващо се парламентарно управление в светам
  – но и апатия в т.ч. и поради купуването на гласове ,за да “лъсне” недоверието към упрвляващите партии….
  Друг е въпросът,че смата криза обезсилва допълнително шанса за триумф на европейската демокрация!!!
  Нашето вчерашно “чудо” в частта “активност”,би могла само да стресне намръщени “ловци” от смешно опитващи се да бъдат самоотоятелни “блудни синове” в акция по греховно скърпени коалиционни съюзи!!
  За тях исторически България,ще потърси и сметка,когато му дойде времето…поради гротеските в ромските гета и тепърва потенциалните изяви на познатите ни екскурзианти…..
  Въпросът не е дали ще се отслабят центистките номинации в Европейския парламент,а в калта срещу България,която поради завистта и недостатъчния капцитет на нейния елит,не съумя,да се опре на съвкупния талант на своите съотечественици -въпреки шумните изявления-на г-н президента,да го стори….за което се иска много върховни качества,а не дребнава отмъстителност и избирателно партийно поведение….
  Не е утеха,че имало и други “нещастници” като нас от падането на комунизма с цена на вота за кебапчета или печено пиле….
  Но е показателно,че го направи един охулен Цар,а кога ли е било по-различно,за което ни сме лук яли, ни мирисали!!!
  България се гърчи болна вече 20 години,а и вече цвърчи като пернатите,но и на мостика…. не го забелязваме,нали!

 6. Тези другари постоянно омесват нещата, за да не може да се направи ясна преценка в мътилката!
  1. Да – има общи национални интереси и те трябва да бъдат защитавани. Но има и интереси на различни групи граждани в България и тези интереси са по-сходни с интересите на групи от други европейски държави отколкото с групи в България. Различните представители на партиите в България в ЕП, трябва да защитават и тези интереси, не само общо националните.
  2. Станишев направи вчера много ясна “фройдистка грешка” – след като каза че имало мнения, че изборите ще бъдат манипулирани и нечестни, той добави “сега никой гражданин не смята, че това не беше така” !?!. Грешката е вярна – според “Прозрачност без граници” 16,5% от вота е бил под несвободен – хората са гласували под натиск или за пари.
  3.Отново бе изкарана тезата, че някой се бил изказал срещу БЪЛГАРИЯ в ЕС и бил подкрепен от Български политици – Любен Дилов син им го каза най-ясно – Чл. 1 от Конституцията не съществува вече (за по-младите българи в този член се казваше че в България има само една партия и това е БКП). КРИТИКИТЕ СА СРЕЩУ НЕКЪДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ, не срещу България.
  4. ЗАБЛУДА е че най-важното е да има бързо правителство след парламентарните избори ! Аз бих казал че е важно да имаме най-стабилното и професионално правителство а не най-бързото такова, защото после 4 години ще му берем гайлето… И без това държавата е на автопилот 6 месеца – можем да изчакаме още 1-2 за да имаме точно попадение (този път). Иначе можем да протакаме с две различни изборни кампании, а не можем да изчакаме да създадем добро правителство – хайде бе другари – не на нас тези!

 7. За Таня Стоянова:
  В 12 и в 13 ч. поредно ще се”празнят” медийно и Синята коалиция и НДСВ след като 20 години акъла на сините им беше дотам само жълтото да им остане е като перманетни “гурели” под командирски очи и тези на вакханки лъвици…
  Още при Жельо Желев,Ф.Димитров,
  И.Костов,П.Стоянов,Н.Михайлова,
  изключения опонент на М.Димитров,
  /а дори след като и на един К.Пенчев,върховен съдия ,не му мина въообще???/и на акъла да СИ!!! го “връща” в аналогични
  правни ситуации…отново 2009
  г. ,не са исторически в час или си правят оглушки,з а щ о висят
  само на стотни!!!!
  В И Е О Б А Ч Е С Т Е П Р А В А!
  И дано само,ако ги прибере Бойко,да не си пускат хрътките от трибуната на НС,от което само ще потриватдоволни ръце и БСП и ДП
  Отделен е въпросът,че и те се,о се нуждаят от хирург по естетика,зада им оправи измъчените усмивки!!!!
  И дано не се налага,да се връщаме назад и Иван Костов да си гледа НС,а Надежда,да впечатлява Брюксел и да се мъчи с мизераното
  евродепутатско възнаграждение!!!
  Следващият път,през юли,ако не се види държавническа зрялост,като бившв член на БКП,необременен от службите,ще припомня “прочутата на един”,когото Тато не само отстранил от ПБ,но се престарали като му отнели и транспорта!!!!
  И просто рекъл: “Шофора,шофора…оти ш,говора!
  Все пак имам и поет ангажимент и пред Иво Инджев!
  А той бави,но не забравя!

 8. Здравейте, г-н Инджев,

  Пиша Ви във връзка с излизането на Вашата книга. Вероятно сте забравил, но когато Ви изпратих преди време своята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ Вие тогава ми обещахте да ми изпратите в замяна своята книга когато излезе. Малко нахално звучи, но Ви припомням обещанието, дано се сетите. Иска ми се да имам книгата Ви, а не мога да я намеря в книжарниците.

  Извинявайте за безпокойството!

  С поздрав: Ангел Грънчаров

 9. Към Ангел Грънчаров:

  Не очаквам да знаете, какво съм обещал ( т.е. да четете и помните всичко, което пиша), поради което ще го повторя: планираме представяне на книгата в Пловдив и се надявам да имам честта лично да ви върна жеста.
  Колкото до липсата на книгата в пловдивските книжарници – това би могло да бъде чудесна новина, ако вече се е продала. Ще се опитам да проверя чрез издателите, които твърдят, че книгата се разпространява от най-големите вериги книжарници в най – големите градов, сред които Пловдив би трябвало да е “пръв между равни” ( и не случайно сме си набелязали целта да направим представяне там).
  Поздрави

 10. Благодаря много за отговора! Ще се радвам да мога да науча предварително за деня, място и часа на представяне на книгата в Пловдив; ще следя Вашия блог, дано не пропусна, понеже пък ми се и налагат няколко пътувания, едно от които ще бъде извън страната.
  Поздрави!

 11. Философ Грънчаров, доста невъзпитано и съвсем по махленски и търгашески ми звучите в сегашния си постинг.Г-н Инджев дали Ви е молил да му пращате своята си книга, за да настоявате сега че трябва да върне жеста? Или това е начина да си разпространявате собствената литература.А сега претенции – танто за танто, сакън да не се минете. Не ви подхожда, известно име сте и се излагате по кифладжийски. Колко жалко , че въвличате в такива низки пазарлъци човек като Инджев .

 12. Грънчаров е прозрачен и беден по всяка вероятност. Блога му е доста шарен и за философ изключително предвидим. Предвидимите неща обикновено са ясни и не интересни. Нямаше да напиша това, ако не си беше просил книгата от Иво и да го занимава и него и нас читателите с Грънчаровите банички и бози. Отново респект пред златното перо на г-н Инджев! Бъди жив и здрав !

 13. Другарко Русева, благодаря за страстното непоискано нравоучение, но не сте наясно по случая, за да се произнасяте така категорично. За да се успокоите ще Ви кажа, че ние с г-н Инджев още първоначално се уговорихме за РАЗМЯНА на книгите. А иначе силно съм Ви благодарен за загрижеността Ви за моя морал, но просто немаше нужда чак толкова да се вълнувате, щото той е моя лична прерогатива; но вий, другарките, тия неща не ги разбирате, та затуй Ви е простено 🙂

 14. Е няма нужда от толкоз коментари за едно непремислено нещо! Не се излагайте моля!
  Иначе браво на г-н Инджев точно както винаги.
  Поздрави

 15. Лековати прозрения за нашата тежест – абсолютно вярно!
  Прочитайки коментарите се изкушавам да направя едно лирическо отстъпление:
  За жалост корабчето на малка България е твърде леко за да отстои на ураганите в световната политика въпреки че понякога сме имали и добри капитани, а и резултатите от една политика идват след време не само в границите на един мандат.
  Лелеяното гражданско общество на големите държави се гради столетия и колкото и да не ми се иска да призная и аз имам много да уча по въпроса
  Ако затворя очи и мечтая името Първанов изчезва от уважаваният пост а червеното лоби и влияние така да речем изчезнат засрамени далече в миналото.
  По въпроса за далаверите, пълните гуши, купените гласове, турците и малцинствата, червените бабички и т.н.гърдите ми се пълнят с гняв и икам да извикам : “къде са танковете”-ооопс попадаме в друга издънка.
  А дали забрадките на тези издъхнали унизени да чакат по добри времена бабички бяха червени или мюсулмански или черни
  И дали са червени забратките на тези дето строиха Бя след 44г или бяха черни на тези дето раждаха българи след 1886 и дали са турски тези които нижеха тютюн и китеха килими безмълвни.
  И нали един от старите български призиви беше Съединението прави силата!
  И защо пенсионираният народен учител от старото турско училище припява още в спомените ми Вазов,
  същиат Вазов за който един от малкото български дипломати френски възпитаник Симеон Раден ще каже голям но несвободен дух.
  И защо най простичките думи за Европата ги е казал Щастливеца
  Спирам дотук ,,,,
  За упадъчни комунистически идеи ще трябва да наказваме собствените си родители братя и сестри а за политическа неадекватност себе си
  Ако не бяха онези безкористни учители да ни научат на нашето четмо и писмо щяхме да гласуваме за по едно кебабче. Макар че разбирам тези дето излапват кебабчето докато никой не ги ограмотява кои са им гражданските задължения и после правам и да ги учи на респект към вече създаденото от мнозинството„
  Моето пожелание е “Да четем не само между думите, и да искаме да ни се изяснява не само донякъде”

 16. Г-н Андонов, благодаря Ви за любезността, наистина сте много любезен и толерантен човек! Същински европеец сте!

  Дай Боже повече такива хора като Вас да имаме, дето уважават тъкмо като Вас другата личност и богоговеят пред нейната свобода, пред нейното достойнство…

 17. Г-жо Гетова,
  “И нали един от старите български призиви беше Съединението прави силата!”
  Само за честта на истината – този девиз е преписан от Белгийския парламент (там се говори за обединението). А обикновено преписвачите не разбират смисъла на преписваното, подобно на зубрачите…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.