Европейците наказаха левите, българите наказаха себе си

Европейските избиратели наказаха левите. Българските ги поощриха, като отказаха да ги накажат категорично след едно управление, припознато от българските европейци като най – непопулярното в ЕС. Справедливо ли е това? И как тази несправедливост може да бъде обяснена след като почти всички, включително левите, регистрират загрижено, че в България има дефицит на справедливост ( често, но лицемерно споменавана от Станишев истина), сякаш управляващите леви нямат отношение към този факт.

Ако ставаше дума за проста математика уравнението се решава с лекота: европейците наказват левите, а българите практически –не. Значи българите не са европейци…

Политиката обаче, обратно на математиката, е „неточна” наука. Още повече, че у нас условието на задачата е сбъркано. Кои са левите? БСП ли? Или „крайнодесните” от „Атака” ( с техните искания за национализация)? Да не говорим , че основна характеристика на патриота, освен любовта към Родината, е нетърпимостта към чуждия потисник – да сте забелязали една крива дума от „Атака” срещу съветския колониализъм и неговите днешни проекции в България?

А какво да кажем за Ред, законност и справедливост ( РЗС)? Названието на тази формация е квинтесенцията на американската конституция – успехът на Америка се дължи на (почти фанатичното) придържане към върховенството на законна, което поражда ред, законност и справедливост в очите на гражданите. Върху тези правила великата сила САЩ е изградила своето могъщество, произтичащо от волята и продуктивността на своите граждани.

Такъв ли е обаче случаят със създателите, водачите и избирателите на РЗС? За да се хареса РЗС размахва произволни и абсолютно утопични обещания да изпрати в затвора точно (?) 100 души от сегашните управляващи, което няма нищо общо с правовия ред, макар и да дърпа струната на чувството за ред и справедливост.

Този анализ може да продължи партия по партия и резултатът ще е приблизително подобен. Доколкото обаче въпросът в задачата е защо за пореден път очевидните виновници за несгодите в държавата не бяха наказани подобаващо от гласуващите в лявото пространство ( както се случва в Европа), има един също толкова очевиден отговор: тук изобщо не става дума за ляво. А за традиционно. В малките населени места и общности направо иде реч за патриархалното, защото десетилетията комунизъм и комунодемокрация отгледаха поколения, за които приемствеността на познатото, на старото е основна ценност.

Същият феномен се наблюдава и в отношението към Русия. И най-дивият капитализъм на власт в Москва не може да накара левите в България да се отвратят от руския управленски модел – дай им традиционното, познатото ( такова, каквото им е втълпявано целенасочено толкова години). Ако ще Путин, по почина на предшественика си Сталин, да изправи до стената хиляди, дори милиони комунисти, другарките и другарите тук пак ще си го харесват. Както си гласуват за Станишев – един разпищолен капиталист, по стандартите на селско-традиционните схващания за лявото у нас.

Да не броим Гърция, там протестите, бунтовете и левичарството са национален спорт след неизлекуваната травма на обществото, причинена от дясната диктатура на полковниците от седемдесетте години на миналия век. Но в останалата част от ЕС само българските леви властници са щастливи от изборния си резултат ( в смисъл, че той трябваше да бъде разгромяващ за тях, ако се отчете общото, рекордно за ЕС, но раздробено по малки партийни представителства недоволство от управлението им).

Така погледнато, информационните агенции би трябвало да оповестят,че консервативните сили, които в България се наричат леви, успешно се наложиха в съхраняване на статуквото.

И за неговото предстоящо манипулиране, бих добавил.

21 мнения за “Европейците наказаха левите, българите наказаха себе си”

 1. Ето това е то точния д я в о л с к и анализ,дори и да ти е мъчно,когато популари и оптимати са си разменили местата.
  В личния ни “план” от “висящи” точки след Куба,остана и другият,но повече нямам какво да,се каже,защото сте В десетката,а “наградата” – по късно!

 2. За кой ли път, най-точния анализ на абсурдната ситуация, в която самите ние се вкарваме като правим точно обратното на всеки що годе мислещ европеец. И няма как в следващите 4 години (не дай си боже!!!) ако отново ни управляват червени и ДПС, да се сърдим на когото и да било и да се вайкаме под път и над път защо аджеба сме толкова зле, а другите на запад били толкова добре..още по-малко ще имаме основание да се наричаме европейци.

 3. “В малките населени места и общности направо иде реч за патриархалното, защото десетилетията комунизъм и комунодемокрация отгледаха поколения, за които приемствеността на познатото, на старото е основна ценност.”
  Благодаря за тази точна есенция! Направи ми … страшен кеф.

 4. Според мен това, че хората не ги наказаха се дължи на простия факт (който господин Инджев често споменава), че информацията, която стига до мнозинството от хора в България е силно изкривена, манипулирана и ограничена. Т.е., хората не могат да накажат някого за нещо, ако не го знаят…

 5. Каквото си надробиш, това ще сърбаш! Нищо не ни остава освен да се молим на Бога да съхрани нашите родители, братя и сестри и всички, който останаха в България и днес не излязоха да гласуват, защото явно имаха много по- важна работа! Като гледам статистиката избора за това как да живеят младите са го направили старите. Само една дума ми се върти в главата и тя е …мазохизъм! Бог да ни е на помощ !

 6. Имахме шанс да накажем другарите, не успяхме!

 7. Иво,
  Що не си призна навреме, че си доностник на ДС. Кажи сега колко души изгори? Как започваше доноса? “Чух лицето да казва виц за др….”
  Така ли?

 8. Към Весо:

  На такъв доносТник като теб, няма какво да кажа, освен , че много ти се иска да съм като теб, защото това е възможно най-голямата гадост, с която можеш да ме залееш.

 9. Tozi Veso obikalq forumite is sipe obidi.

  Kak e sybral tolzkoz omraza tozi chowek ne znam!? Wivte forumyt na Ivan Bedrov….

  Mai viwota mu se osmislq ot towa dali BSP pecheli ili ne, a move bi Ataka.

 10. Към Савов:

  Такива не заслужават да бъдат коментирани, но тъй като споменавате “Атака”, да предположа: това ми се струва по-вероятно по две причини. Бесеприте знаят, че не могат да ме ядосат – всякакви закачки за това колко съм син, гаден седесар и др. подобни по-скоро приемам като комплимент.
  В последната си публикация обаче споменавам бегло “Атака” и така най-вероятно съм натиснал копчето на първосигналата поява на засегнатия. Това, че анонимният псувач пише лъжи, чисто фактологично, с което се превръща в доносник ( с всички характеристики на доносничеството, включително анонимността) не го интересува- важното е да излее омразата си.
  Използвам случая да кажа на атакистите, че техният гняв ( по много въпроси напълно справедлив), се употребява от една върхушка и една чужда държава. Нарича се Русия. Нека атакистите питат своите народни представители защо бяха вкупом поканени и приети с почести от руския посланик веднага след като станаха депутати – безпрецедентен случай на подобна демонстрация, “чест” каквато не е оказвана дори и на БСП!
  Да не говорим, че нито веднъж от устата на шефовете на Атака, които насъскват хората към омраза с корени в 19 век ( легитимна за времето си, но доста изветряла през 21-ви) така и не е промълвена и една критична дума срещу съветската окупация и всичките поражения върху България и българското , подложено на абсолютно преднамерена и последователна съветизация….А иначе са страхотни патриоти…

 11. Моята теория е непоклатима и досега не е оборвана – за “традиционните ценности и патриархалния консерватизъм” ще се гласува, докато гласоподавателите са… живи. Независимо как се казва в момента главата на партията, независимо кои са главните фигури (то, тези главни фигури ще се сменят също чак като умрат, но това май е по-малкото зло). Съжалявам, че говоря така за поколението на моите баби и дядовци, но… нямам търпение везните да се наклонят наобратно.

 12. Почитания, г-н Инджев! За кой ли път – кратко, точно, ясно! И, най-важното, истината!
  Но ако трябва да броим математически, резултатите хич не са в полза на европейската ориентация на Бг. 205 хил. гласа, плюс, да речем!!!!, 100 хил. – директно за М.Кунева, са гласове за проевропейската ориентация на Бг. Това са гласове на хора – свободно и демократично мислещи, на хора, които не желаят “да ги оправят”, не чакат поредния месия. Та, какво стана с проевропейската ориентация на Бг?
  Не можем да се сърдим на хората от малките населени места за патриархалното мислене и “мечтите” им за завръщане на комунистическата “светла традиция”. Късно е вече да бъдат ресоциализирани и приобщени към демократичните ценности. Това означава да ги накараме да признаят, че целият им съзнателен живот е бил грешка, заблуда, провал. Това няма как да стане, пък и пропуснахме 20 години, в които агитацията, пропагандата и манипулацията колко са лоши демократите и как намаляват пенсии и т.н. работи на пълни обороти.
  По-страшно е другото – поведението на останалите, които все чакат поредния месия. Те, дори и гласуващи, са апатични и чакащи все някой друг да решава вместо тях(според мен – отново дълбоко изкривяване от недалечното ни социалиситческо минало). И най-страшни са онези “сънародници”, които продават бъдещето на нашите деца на цената на 1 пиле (кюфте) и 1 бира, а напоследък – и срещу обещанието да ги оставят на работа???
  И все повече си мисля (много съжалявам да го кажа), че единственият изход е – летището.
  Просто не съм съгласна бъдещето на детето ми да струва 1 пиле! Ако ще да е печено на жар, и в целофан!!!

 13. Милена,ако сте вярна към родовите корени,-както само мога да вярвам-то няма как да не В и о с е н и и прозрението,че в мафиотизирано статукво,борбата за обратното накланяне на везните, не е само чрез поредната еуфория на поредното менте в т.ч. и “интимното” обезчестене,когато идеологическа диверсия и националистическо майсторство, са плеснали с ръце и са се прегърнали срещу държавността… а ние си вадим очите като долни гяури за копринено шалче, сукман,някоя звездица или медиджия в прослава на “падишаха”….

 14. А ако аз пак съм останал завоалиран и неразбран,прото се справете с интервюто на Пламен Константинов,кои са носители на професионализма в българската политика…тогава ще съвпаднем и по въпроса,защо стара България можеше,а днешната не била!!! могла….
  Ми да станат сенките от гробовете и да ни припомнят кое,що!

 15. Поздравления за статията, макар и само заглавието да казва всичко.
  Позволявам си да взема отношение и към коментара на Милена — струва ми се прекалено оптимистичен. За мен резултатът от 2% за Синята коалиция сред 35-50 годишните говори достатъчно. Тези хора са били в съзнателна възраст през целия преход, та чак до “пионерските връзки”. Тезата, която се експлоатира успешно от знайни и незнайни критици, като упрек за прекаления / недостатъчен в своята категоричност за мен / антикомунизъм на сините, като непреживяно и неразбираемо понятие, очевидно не сработва.

 16. Според социолозите тенденцията е важна. Синята коалиция набира скорост и очакванията и резултатите ще бъдат значително по-добри на парламентарните избори.
  Но… Ако продължават с излъчванията на екот от вътрешни борби и неуредици – големи организации на СДС да не искат Костов, съдебни разправии по регистрация, поставяне на условия….В крайна сметка не можеш да очакваш съпричастност когато на политическата си сергийка си извадил вътрешните си дразги. Искаш да управляваш държавата, а собствената ти къща е на “вили и могили”. Да казваш, че ти си единственият а приори не е демократично. Да не уважаваш убежденията на другите също не е демократично. А да нагрубяваш немислещите като теб с епитети от рода на “червени бабички’, тъпи комунисти, лумпени и да очакваш да гласуват за теб означава, че си наивен. И ако всичко оправдаваш с комунизма, значи нямаш нови идеи. А да стоиш все в опозиция не си струва.

 17. Г-н Инджев, нещо не е наред анализът Ви. Десните са повече евроскептици и затова в Европа гласуваха за тях. Изобщо никаква аналогия не може да се прави с българската действителност и вътрещнополитическата проекция на евровота у нас. Те са против посоката на развитие на ЕС към Лисабонския договор или както е там последното му заглавие, към свръхрегулираната държава и в нея гащници като нас, на които да плащат. Особено ги ядоса приемането на България и Румъния при ПЕС мнозинство в ЕП. Хората правят разлика между различните избори. В нашия буламач не протича подобна мисъл, щото и членството в ЕС бе вулгаризирано от партиите до европейски пари за “властовите клиентели”.

 18. Иво, Иво…!!!
  Направих си труда да анализирам образователния ценз на гласоподавателите на различните български партии след отминалите избори (рядко такива данни се появявят в “националните” медии). Силно впечатление ми направиха и слабите оценки и речта на “младите зрелостници”. “Хитовете им не са ми никак смешни! В същност, най-много пари се изсипват за опростачаването на “широките народни маси” и превръщането им в столове. Достойна е заслугата и на по-голямата част от твоите “колеги-журналисти”(за пари, от убеденост и неграмотност).
  И това е за мен разбираемо.
  Боли ме и ме е срам от липсата на самозащитна реакция у населението. Нещо повече. Забелязвам, че кичът се харесва и търси и се приема за елит, VIP, култура… Не граждани, а обслужващ персонал.
  С две думи: До-о-ста безнадеждно! Като се прибави и отговорът на въпроса:
  Кой е изходът от кризата?
  Аерогара София!
  …и положението добива вид на гротеска.
  Все пак, ПОЗДРАВИ!
  Веско 🙂

 19. Г-н Инджев, страхотна статия!! Най ми хареса идеята за Атака. От 1-2 години ги следя специално и си записвам изказвания на Сидеров и различни членове на Атака, за да докажа (макар и аз да не знам пред кого), че Атака не са такива за каквито се представят. От няколко месеца пиша по форумите с надеждата хората да започнат да се замислят и за това много се зарадвах като видях, че и вие сте вметнали “Случаят Атака” (както аз го наричам)..

  Поздрави!

 20. НЕ САМО У НАС УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СА НАКАЗАНИ – СЛОВАКИЯ: БЛИЗО 19,8% УЧАСТИЕ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ, ПЕЧЕЛЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ SMER-SD. ТЪЙ ЧЕ ДА СЕ БЛАГОДАРИМ ЧЕ У НАС НЕ СА ПЪРВИ… В Словакия е независима държава от 16 г. и за това време влезе в НАТО, ЕС и Еврозоната, там се произвеждат най-много автомобили на глава от населението – у нас има най-много цигани на глава от населението. В Б-я нема идустрия, а просто се строи до без край, защото турците, помаците и турските цигани това го могат… Проблемите на Б-я не са в червеното и синьото, или в левите и десните – проблемите са свързани с потенциала на човешкия ресурс да модернизира страната…

 21. Много е потискащо да гледаш по телевизията как български избиратели не знаят за кого са гласували. Те знаят само номера на бюлетината която трябва да пуснат. Или на фона на стари партийни другари, които в деня на изборите едвам дочакват да съмне и се повеждат към урните да чуеш как млади хора не знаят кои са политическите партии в България и не искат да гласуват, защото Слави Трифонов /човекът с най-голямата трибуна у нас/ бил казал, че и да гласуваш и да не гласуваш все едни и същи кратуни влизали в парламента./Дали Слави пак ще съветва хората да не гласуват след като вече си има собствен кандидат за парламента?/ Това е тъжната картина в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.