Съжителство без брак – само в политиката

Днес стана ясно, че в България съжителството без брак няма подкрепата на законодателите, но е факт в политиката.

Парламентът не събра смелост да подкрепи фактическото състояние на повечето новородени деца в България, рожби на родители без сключен брак през последните години, като не ги приравни към останалите.

Като основен аргумент срещу подобна твърде модерна стъпка повече негласно, отколкото публично се изтъква „натискът” на неправителствени организации и религиозните съображения, застъпвани от църкви ( на първо място – православната). Понеже всеки, който оспори подобни възражения, рискува да бъде обявен за атеист и комунист, се осмелявам само да попитам: от кога този парламент стана чак пък толкова чувствителен към някакъв си външен натиск?

Мнозинството е доказало безброй пъти, че минава като китайски танк през демократично протестиращи студенти срещу всякакви съображения, стига да вижда партийни дивиденти от това мачкане. Но изведнъж се оказа страшно чувствително към „натиск” на външни фактори.

Тукашните червени за пореден път доказаха, че заслужават да бъдат наричани „консерватори” ( както често ги именуват в западни публикации, в които носталгиците по соцминалото у нас получават основателното название „консервативни сили”). Макар че се скриха зад увъртания, бягство от дебат и недомлъвки, стана ясно, че в доминирания от тях парламент не беше узаконено бъдещето на по-голямата част от новородените през последните години български деца. Ако искаха, щяха да постъпят иначе,а не да бойкотират пасивно поправката в тази посока.

Да, в демократичния свят има остра дискусия по този и други подобни въпроси, където се преплитат морални норми под натиска на много по-влиятелни религиозни фактори в техните общества, отколкото е православната църква у нас. Само че радикалните промени към повече освободеност на нравите обикновено се подкрепят от левите и като правило се натъкват на съпротивата на консерваторите. У нас левите са консерваторите , но само в едно отношение: не искат да си имат проблеми и избират да се крият от тях, за да консервират още малко от политическото си влияние, бягайки от отговори на въпросите, поставени от реалностите на живота.

А по същото време, както се видя от неуспешните преговори между сините и ГЕРБ за общи мажоритарни кандидати, съжителството без брак в политиката си остава едно от правилата на играта, в която те се диктуват от „по-силния” . Понеже в тази „любовна игра” силата не е постоянна величина, нито универсална ценност, остава да видим как отритнатите партньори ще погледнат на други предложения за близост.

Липсата на ангажимент в една връзка води до неизбежни забежки. По-малко ангажименти водят до повече свобода в избора на партньори – не че картинката от възможностите, които дясното пространство предлага е много прелъстителна за сините, но поне ги освобождава от задължението да се съобразяват само с един партньор.

Ще бъде обаче твърде пресилено да се каже, че това принудително лутане е от полза за „децата” на дясното – за гражданите, които търсят своето политическо представителство.

22 мнения за “Съжителство без брак – само в политиката”

 1. Aко тандемът “Герб” оплоди своя гений и се превърне в
  ….. партията на България…….
  над развалините на междуособните борби и презре почти всички партии,защото ги познава добре, без да им бъде пленник,няма да пропусне нищо,за да затвърди брак,с “чувства”,
  продиктуван от разума.
  Ако съумеят,да се поучат и съберат на софрата миналото и бодещето,едновременно,в лицето на родолюбива емиграция,с мундири и сенаторски осанки и нископосани, нагиздени простаци сътрапезници близо до революцията,няма как резултатът,в качеството му на новото благородство като
  “s a v o n e t t e a
  v i l a i n s ”
  да не се привърже към благочестив режим с права за миналото си или поне за част от него…и с девиза:”Нищо друго,освен Бога!”
  В него ще има място и за одобрение на отказа към депутатски мандат, както на внучка на некоронован диктатор от БКП,така и за истински изгнаници,пометени от гнева на българския Робеспиер!!!!
  Останалото е удължаване на агонията!

 2. 🙂 Явно теорията, че средата обуславя и изгражда характера на личността е вярна! Аз за разлика от господин Инджев явно живея в по- благоприятна биосфера. Да се поздравим или помогнем взаимно със съседи, познати или просто непознати не е прецедент- а нормалното ни ежедневие. Явно моята “околна среда” не е толкова враждебна към “Аз-ът” ми, към личността ми. “Българин”- за мен не е събирателния образ на управляващите ни! “Европеизиращ се българин”- така аз наричам тези лицемерните първенюта които ни управляват в момента. И не бързайте- сега да ме анализирате като-”още един от Атака”- просто не съм от тези лумпени -умело дирижирани и протежирани от БСП. За мен българин не е мръсна дума- но за клакьорите, които ви се “слагат” в постовете по материалът “Българин, ли сте?” господин Инджев- за тях тази дума е мръсна. Видно е.

 3. Към реванш:

  Нещо да съм написал за или против онова, което една жена ме попита? И откъде съдите за “неблагоприятната ми” биосфера, която е обусловила моя характер ( на тъпанар, вероятно, щом помага на някаква си женица – така излиза от вашата логика)? Ако беше такава, нямаше да смятам за естествено да се помогне на един възрастен човек.
  Да ви е жива и здрава вашата благопрятна биосфера, която ви е направла чуден реваншист…Да ви е жив и здрав “скромният” аз, които имате за по-добър от моя ( при такава благоприятна биосфера, как не!).

  Вижте, разбирам, че ви доставя някакво удоволствие да търсите антитеза на всяка моя теза, но се опитвайте поне да не ми вменявате нещо, което не съм казал.
  Дали околната ми среда е враждебна или ви се струва такава- това е друга тема. Вие си я измисляте и после си я коментирате. Например също така с нищо и никъде не намеквам за някакви си управляващи и не обобщавам да има връзка между случката и тях. Но вие си я изобретявате от мое име- това се нарича фалшификация.
  Ако биосферата ви беше наистина толкова възвишена, нямаше да обиждате накуп несъгласните с вас като “парвенюта” и “клакьори”- дори и когато някой от тях ( не и аз) споменава, че не се гордее особено да е българин – може пък да си има някакви причини, които да не са ви известни?!
  Така че, бъдете си какъвто искате, но ще бъде хубаво да не ми ( ни ) обяснявате, какъв съм в моята “неблагоприятна биосфера” – както щете го тълкувайте, но вашето анонимно мнение не ме интересува и му посветих толкова думи само , за да ви кажа, да си намерите друго занимание, вместо да се заяждате систематично за неща, които май дори не разбирате ( като това, че да си човек е най-важното нещо на света и едва след това – циганин, немец , или българин).

 4. revansh,намери си друго място за
  “изява”,тук не е за теб.И да ти обяснява човек защо – няма да разбереш.

 5. Господин Инджев, нека си пише, нека си пише revansh.Негово параво е. Ние, “вашите клакьори”, чакаме всяка една ваша публикация. И ще Ви ” се слагаме”, каквото и да значи това, според revansh…
  Коментирайте винаги толкова компетентно случващото се в нашата мила татковина..

 6. Тези управляващи, освен че четат законите като дяволи Евангелието, така ги и пишат.

 7. Колко точно,кротко и мило е казано от Г.Георгиев и Серафим…
  Колко пъти ми се е случвало и тук и навън,отнесените от вихъра,да събират от девет извора вода,за да кажото нещофкротко и мило-например че са били прилежни граждани,поне членове на ОФ-какво друго можеха?- срещу терора на простотията!!!
  Когато се стовари и върху теб,влачиш битово изпитания,но ти е по-леко на душата,защото Бог всъщност е бил по-милостив ……
  Преди много години майката на момиче,което – сега – се държи достойно сред клакьори…почти изплака,че тя която можеше да има като зестра цялата държава,заради непоправима черепна травма, не е могла,да има още деца!!
  Поне на мен не ми е известно,баща й могъщ,свръх-атеист!!!да е бил отмъстителен към шофьора…!!!
  Дълги години се шегуваше,че “куто падна ,ш ми носитие цигари,…ама Съдбата от шега не разбира!!!
  Тази е причината,да припомням честа стара България,когато по думи на А.Луканов,същият този баща -вероятно омерзен от робеспиеровите простотии-във връзка с поредната простотия за именните дни,бил гълчал Г.Чанков…”къде е агнето?”
  Защо тя чак сега се пропуква и Близнашки се появява,е ясно,но защо още ни правят на луди,когато Отечеството е в криза,но немаме ташаци да си го признаем!!!

 8. Независимо от това, че има всякакви, дори най-дразнещи анонимни особи в “интернет-пространството”, които пишат всякакви нелепици и изопачават всичко, до което се докопат, все пак продължавам да смятам, че свободата на словото е целебна и не бива по никакъв начин да се докосва даже. Един анонимник, който плещи глупости с тотално неразбиране, може да се закопае така, както никой друг не може да го стори вместо него. Свободата и истината поставят всеки на заслуженото му място. Платените мрънкачи и оплювачи, които за пари са способни на всякакви мерзости, вършат такава мечешка услуга на работодателите си, че ако тези последните не бяха така отчайващо тъпи, веднага щяха да спрат разточителните си и безсмислено пропилявани субсидии.

  Разбира се, е безкрайно полезно да се спори. А на тия анонимници, дето повтарят все едно и също на принципа “едно си баба знае, едно си баба бае”, на натрапниците, на мърморковците и на досадниците и на вся остальная… просто не трябва да им се обръща никакво внимание – те не го заслужават…

 9. Уважаеми г-н Инджев,
  Този път се обръщам лично, извън темата, но и вътре в нея. Моля обърни внимание на линка в блога ти най-долу:

  Избори?
  Разбери кого избра Бойко. Кого ще избереш ти?
  http://www.boykostov.info

  Едва ли си бил съгласен, в личния ти блог да фигурира тази препратка. Абсолютен спам, може да не си го забелязал, но си представи , че някой от тези които четат блога от него влезат в сайта посочен в линка????
  За мен тоива е подсъдно, но май никой не му обръща достатъчно внимание.

 10. Обиден съм. И много омерзен от случилото се. Защото съм лично засегнат. Е не лично, но чрез детето си. Е и то не е много засегнато, защото практически няма никаква разлика между него и другите деца родени след подпис в някяква тетрадка. Но ми е много неприятно, че си играят с нас. Уж сме заедно, ама не сме съвсем. Уж сме еднакви, ама не чак толкоз. Че Станишев и Йончева да не са марсианци. За тях може за нас не.А те пък нямат деца. Съжалявам. Няма да я бъде тая работа! Вече прекалиха с лицемерието си. Имам три деца – двете законни съгласно червеното законодателство, третото законно съгласно законите на майката природа. За мен и трите са еднакво мои и еднакво мили и скъпи. На червените законотворци майната им. Без извинение.

 11. Г-н Инджев,глаголът за безпокойство при сърбите е:
  немойте да се с е к и р а т е…
  …та да си дойдем на думата:
  сега си е за онзи виц и еректилната дисфункция…като ги погледнете само,как се роят и отлюспват, давайте направо:
  ….Ка се йедан спусти,други че се вдигне.. до голямата жега на 5 юли!!!

 12. Nalaga se da napravq edno utochnenie – komentirat dvama Georgi Georgievtzi – uvajavaniqt mi saimennik – na kirilitza, a az, za sajalenie, na latinitza, poradi lipsa na druga vazmojnost. Ne iskam da se kicha s lavrite na adasha, napisal onova, koeto az ne bih napisal za g-n Revansh, makar da mi minava prez uma. Mislq si, che g-n Revansh, ako mu oberat apartamenta 3 (tri) pati za 5 godini pri vanshna vrata za 1300 lv., moje bi shte ima drug komentar za “Vie balgarin li ste”, no tova e druga tema…

 13. Съм Гларус:
  Благодаря, че ми обърнахте внимание- просто не съм регистрирал този факт ( често казано, когато загубя интерес от нечий коментар, стига да не е някаква поредна агресия, не го чета докрай, публикувам го в името на плурализма и не си губя времето). Но на няколко пъти се опитаха да ми пробутат разни нацистки сайтове по подобен начин- тях поне видях и предупредих пропагандаторите да не злоупотребяват…

 14. Ангелов,обичайте си децата,това е святото,другото….рано или късно застига….и ялови и идеологически сирамоси/т.е. все ялови/безродници , а тези душици, стига да са свестни,както предполагам,дори и да откачат,когато тоя сган ни събори,а няма как да им обяснищ….защо става така…пак ги обичай,дори и да закъснеят в пробуждането….
  Е не е леко,разбира се,но по-важно е и България,да се събуди!!!

 15. Когато осъждат България в Страсбург по въпроси,за които се въобразяваш,
  че е много мъдро да безпокоиш елит на чужда държава….няма как да не ти стане тъжно!

 16. Имам предложения към т.нар. “реванш”:
  Тъй като вашата биосфера – съседи, познати, непознати – са невраждебни и благоразположени, поздравявате се и си помагате взаимно и Аз-ът Ви блести,
  МОЛЯ ВИ излезте от анонимност – кажете кой сте? Какво работите, кой ви плаща, къде живеете, кои са прекрасните Ви съседи? На колко години сте? Имате ли семейство, деца? Нека научим нещо за Вас? Какво е толкова страшно? Нали сам казвате, че се отнасят към вас като към личност.
  Както знаем всичко за г-н Инджев, когото критикувате с необясним апломб.

 17. Съжалявам,ако с дублирането на имената съм предизвикал объркване или негативни реакции.За в бъдеще,ако взимам отношение към нещо или някого,ще бъде под името Г.Георгиев.Още един път извинения.

 18. Г-н Инджев,
  Де да беше плурализъм – аз да си кажа мнението, обратното на твоето, двамaта да поспорим и да стигнем до истината. Но тука някой си слага препратка без да пита и си трае. А този някой е Азер Меликов – председател на съвета на директорите на „Информационно обслужване”. Същата тази фирма е избрана да обработва данните от гласуването и да издава бюлетин с резултатите. Quo vadis…

 19. Към Админа( това не го публикувайте)

  Помолих само за един единствен- последен “пост”. И тук, ли заигра секирата на цензурата?

 20. Обещавам това да е последният ми коментар, но Ви моля да го публикувате господин Инджев. Той е посветен не на вас а на “кротките и хрисимите”- като господин Стамен Стоичков. Защото понякога-кротките и хрисимите са разследвани за теглене на необезпечен кредит в размер на 1 млн. долара от Добруджанска банка чрез фирмите си “Феникс Роял” и “Феникс корпорейшън”. А конкретно моя коментар е- “Благодаря ви господин Стоичков за кротостта и благостта!” Обещавам повече да не досаждам с коментари- щом не съм желан…

 21. За мен “българин” е мръсна дума и хич не се свеня да го кажа! Чисти са българите, оставили костите си на Шипка.

  P.S. Парвеню се пише с “а”. Първанов с “ъ”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.