Балони за балъци на финалния “старт” на властта

Антуражът на Станишев неимоверно се старае да го представи в най-прекрасната му светлина ( според вкусовете на тази режисура). То не бяха уж импровизирани „семейни излети” на Витоша с приятелка и кучета, мемоари пред ученици за това, че и той бил един палавник като тях навремето, яздене на мотор с кожено яке, каране на трамвай, снимки със спортни автомобили и какви ли още не щуротии за изграждане на образа му, който още др. Живков обещаваше да постигне с всеки един от нас: ” една всестранно развита ( социалистическа, разбира се) личност”!

Явно кампанията е набрала такава скорост, че старанието е довело до смехотворно престараване. Освен с обещания за заплати, пенсии и всякакви подобни лакомства за изгладнели граждани, избирателите вече биват примамвани от Станишев и с обещания в такива мащаби, че и най-умиляващия се обект на тези приказки може да се стресне ( ако поне малко е наясно с реалностите).

Реалностите в сравними величини в рамките на ЕС за съжаление са такива в края на това тройно управление, че България се е превърнала за единица мярка за изоставане – от усвояването на европейските фондове ( там по някои параметри има „успеваемост на правителството ни от ,005 на сто), през размера на корупцията ( „България е най-корумпираната страна в ЕС”, писаха Ройтерс отново преди 2 дни), до рекордната за съюза бедност на населението и на самата държава по БВП, който произвежда.

От тази стартова позиция, която е финална за собственото му управление, Станишев сега обещава при следващ мандат да постигне „ най-високите европейски стандарти”. Ни повече, ни по-малко. Няма да се задоволи да прилъже лековерните с обещания да достигнем средните показатели за Европа – дай му на него „най-високите”. Колко му е да обещаеш!

Това е все едно ( да прибягна до тъй често употребяваната спортна аналогия, вече свикнах) треньор на изпаднал в дъното на второкласна футболна лига на прага на нов сезон да обещае на феновете да им донесе шампионската купа. Ако си го позволи, освиркването му е сигурно, защото просто няма как да си последен, с десетки по-добри от твоя отбор пред теб, и без никакъв ресурс, а с практическия същия отбор да постигнеш непостижимото прескачане на всички стъпала и да кацнеш направо сред първите.

Станишев неотдавна беше освиркан от минувачи в Пловдив. Но явно си е взел бележка и вече много-много не минава без режисура. Никаква импровизация! Явно такава е повелята. И тя се изпълнява – тези предизборни балони политат от устата на Станишев пред неговата си партийна публика при представянето на управленската му програма, с която ни заплашва, че е готов да ни управлява отново.

А медиите се втурват, улавят ги безкритично, тичат с тях из публичното пространство като едни безгрижни деца докато …се спукат някой ден. Както се спука балонът със „сполука за България” ( с него дойде на власт Виденов).

Балони има винаги. Както и балъци. Което е отлична новина ( за такива като Станишев и компания).

9 мнения за “Балони за балъци на финалния “старт” на властта”

 1. Господин Инджев,
  В края на мандата на това АНТИбългарско правителство, чувствам някакво оптимистично облекчение, само дано не стане като вица за песимиста и оптимиста:)
  Единственото нещо което ме притеснява в бъдещото правителство на ГЕРБ е отношенията между Б. Борисов и Г. Първанов:(

 2. Уважаеми г-н Инджев,
  изобретателността в изборните технологии в резлични направления:
  – голямото ляво и
  – голямото дясно с уславностите и тоналностите (в т.ч. и лабораторно монтираните “дуели” от мажоритарно естество) в жегата по градове,села,поля
  и полянки…
  няма как да не постави пред “Герб” рано или късно/в случай че 50 се окаже щастливо число?/ и въпросителни а ла:
  А сега накъде?
  Но и изпитания по икономика,финанси и външна политика,които не се оказаха по ръста на г-н Г.Първанов и г-н С.Станишев в частта:
  приобщаване с любов!!! и уважение на таланта на нацията в качеството му на естествен съюзник….заблагоденствиетона Отечесвото!
  Едва ли ще е удачно,да добавям,че само примерът с Вас лично,не беше и не е “ловът на слука”,поради дребно темие и др. ………….
  о с о б е н о с т и….
  Но нейсе!
  Пред човечеството,т.е и пред “Герб” стои проблемът за създаването и култивирането на нов тип организация срещу подозирани и неподозирани предизвикателсва!!
  За тях,сравненени с най-напредничавите модели за управление – като американския и японския – личи,отдавна,че са свързани с парадигма като управленски модел на радикални инновации в качеството им на “Трета управленска революция”
  Ще спра до тук,за да не привличам “потоп” от “любов по български” и да не подскзвам,защо в този блог такъв “пожарникарски” диалог е не само необхоидм,но и полезен,
  преди да свършат нашите “уговорки”
  за “Стоте дни!!!”
  И главно,не желая след успешна операция,да не дава Господ,поредно
  “окуцяване” на политика в действие!!!

 3. 23 мин от вчерашната емисия на БНТ бе посветена на другарите Станишевич, “първо поколение с обувки” – Първанов и на мастодонта Петков. 23 мин!!! Обществена, национална телевизия, която има 99.9% ефирно покритие. Иначе, предизборната битка “била” честна. Виж ти! Споменавам този “незабележим” факт, само за да посоча какво ни чака в бъдеще. Тия няма да си идат и с всички средства ще продължат да управляват.

 4. Уточнение: става дума за централната новинарска емисия от 20ч. по БНТ и БНТ-Sat.

 5. Не че и като такава е малка досегашната простотия,когато 40% българи се страхуват за работата си!!
  Но след знаменити анализи на най-добрите света като Мюлер,Рубини,Кругман и др.,нещата няма да се върнат там,където главно Старият континент печелеше от разточителното потребление на САЩ и доларът още дълго ще остане слаб….
  Лошата новина е,че за явленията около допълнително затруднена Европа и надвисналата е в р о з о н а над пропастта,нямаше честно поведение,дори колкото един орех,за да каже: “Ще ни издърпат последни!!!!”
  А сега ще си поиграят “хоро” и над развалините,за да кажат на един съсипан народ:”Ето виждате ли…нали ви казвахме,какво ви чака и т.н. …все за капацитета на омразния бодигард и пожарникар,когото отдавна са “обзавели” дългосрочно с много изпитани средства от “имена и институции”….още при Дзержински…

 6. Само гласност, масово гласуване и външни наблюдатели са ни спасението. Останем ли сами в противоборство с тях на местна почва – загубени сме, защото дърпат конците отвсякъде.

 7. Като “гълъб” с всеобхватни сетива над сетивата,нощем,съм длъжен да призная,че ако си се завърнал у дома,и си се отскубнал от ястребите, не значи,че се избягал и от соколите,когато не решен пожарния въпрос,те или ние?….във времена на престъпно лабораторно сюзничество!!!

 8. SpolJuka za BalJgaria – kakto kazvashe drugaria LilIov. Pripomnete na horata tova g-n Indjev, po-podrobno.

 9. Вижте резултатите в Бобовдол, в секции 58-63 в гр.Кюстендил и тези в 2030-2054 в Пловдив. Вижте и резултатите в Ротердам, Брюксел и Париж – добра екскурзия е била…Нима искате гласовете на тези хора да решават ВАШЕТО бъдеще? Ако гласуваме повече тяхната тежест намалява!
  ГЛАСУВАЙТЕ!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.