Смачкаха не само свободното слово, но дори и мечтите ни за него

Гражданско предложение за телевизионно предаване на журналиста Иво Инджев

От: Свободни граждани за свобода на словото

Линк на петицията: http://bgpetition.com/ivo-na-ekran/index.html

Последните няколко месеца са период на драматичен обрат в преобладаващата част от медийното пространство в резултат на тенденцията към политически авторитаризъм и икономически олигархизъм, който застрашава нашата свобода и ни кара да се чувстваме ВСЕ ПО-МАЛКО СВОБОДНИ в България.

Почти по същото време се роди и започна да се развива алтернативно медийно пространство в интернет и блого-мрежите, чрез които активните граждани могат да се обединяват, макар и временно, около конкретни каузи и казуси, за да дискутират и (евентуално) да се организират в тяхна защита. Но както стана ясно след отминалите протести, това е крехък процес и може да бъде счупен лесно, а това заплашва съдбата ни на свободни хора.

Макар блоговете да са едно от малкото пространства на тази свобода, още по-малко са тези, които последователно разширяват полето на нашата свобода. Освен това, все още, а и за дълги години напред именно телевизията ще си остане основното поле на публично присъствие на конкретни тези и мнения, а именно на него на пълни обороти заработи машинарията на машинациите с “общественото мнение” от страна на онези, които имат близо седем десетилетия теория и практика за това. Арогантният контрол над почти цялата медийна среда и публичен живот от социалистическите и производните им авторитаристи ще доведат до възпроизвеждане на това омразно статукво на не-свобода, в което последователно ни натикват през последните години.

Затова сме убедени, че трябва да правим нужното, за да се разширяват възможностите за отстояване на ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ НА СВОБОДАТА чрез телевизионни предавания. Смятаме, че свободата трябва постоянно да се отстоява, защото тя не е вековечна даденост, и един от начините това да става е чрез свободното слово, което в последно време е потъпквано по сталинистки и подменяно с лъжи по гьобелсовски.

Убедени сме, че RE:TV е телевизията, която прави най-много за отстояване на свободата и именно тя е в състояние да разширява телевизионното пространство на свободното слово, без да се чувства особено зависима в редакционната си политика от флуктуациите на икономическия (рекламодателския) интерес и политическото вмешателство.

Затова ние се обръщаме към собствениците и управленския екип на RE:TV с предложение да преценят конкретните програмни възможности на телевизията и да поканят и още един представител на свободното слово, господин Иво Инджев, да води свое предаване в RE:TV.

Това предложение от нас като свободни граждани не е, защото смятаме, че той единствено олицетворява истина. Истината и обективността не са неща, върху които една определена личност може да има монопол. Но се надяваме да го видим на екран, включително и защото това ще означава, че нещо се е променило в състоянието на свободата на словото в България от момента, в който г-н Инджев беше свален от екран.

Подписваме се в подкрепа на това предложение, защото ние като свободни граждани сме убедени, че дължим свободата на себе си и имаме дълг към децата ни, които искаме да живеят на първо място СВОБОДНИ, и чак след това добре.

Линк на петицията: http://bgpetition.com/ivo-na-ekran/index.html

Подпиши писмото

Общо подписи: 246

Преглед на всички подписани

……………………………………………………………………………………………..

Тази гражданска инициатива съществува от доста време, но никога не съм я коментирал. Нормалният човек ( нека ми бъде позволено да имам тази претенция) не коментира лесно „себе си”. Особено , когато е трудно това да се направи без елементи на нарцисизъм или поне нескромност.

Осмелих се обаче да публикувам самата петиция, защото тя започна да живее „свой живот”. Пови се вече и в социалната мрежа „Свежо”, една от най – големите за четящите на български език в интернет. Това я прави достъпна вече до много, много хиляди българи. И мълчанието ми би могло да се превърне точно в онова, от което се опитвам да се опазя- в подозрение за някаква поза на „страничен наблюдател”, който се къпе в съзерцанието на „народната любов” и чака нови овации…

Първият въпрос, на който е логично да отговоря, е дали съм бил информиран за подписката от нейните инициатори и дали съм бил съгласен с нея. Отговорът е да. Макар да не помня подробности и да не съм се интересувал от тях ( беше преди доста месеци).

Вторият, се налага също толкова естествено, е дали бих работил в RE:TV и дали бих водил свое предаване там. Тук отговорът е малко по многословен – не и като се натрапвам.

Но най- важният за мен въпрос е друг: как и защо стана така, че в Европейска България граждани се борят ( тези цели 246 подписа под инициативата никак не са малко за такъв специфичен случай, сбутан в медийното ъгълче на публичността) за правата на един журналист, вместо да е обратното, журналистът да изпълнява естествените за него функции на част от механизма за защита обществения интерес?

В подписката участват добронамерени хора. По презумпция те са образовани хора, граждани с активна позиция и с умения, които навсякъде по света се ценят високо, щом са в състояние да участват в такава „електронна” инициатива. Вероятно преобладаващата част от тях са млади. За какво ви говори това – нали уж го нямаше гражданското общество?

И точно тези граждани с активна позиция „мечтаят” един журналист, принуден да напусне националния ефир в най-гледаната телевизия по причини, които Докладът на държавния департамент на САЩ за човешките прави за 2006 г., в частта му за България , определя като „напускане под политически натиск”, не да бъде възстановен на работа, а да получи ефирно време в „ обем” десетки пъти по-незначителен от гледна точка на достъпа на зрители до него.

Нека не бъда разбиран погрешно. Не си „прося” възстановяване в телевизията, която напуснах. Нито пък искам това, което казвам, да звучи пренебрежително към наистина уважаваната RE:TV. Съвсем друг е акцентът тук.

Оказва се, че смачквайки гражданското общество властите са успели да ограничат дори „мечтите ни”. Борбата на гражданите в случая е за възможния минимум, който теоретично би могъл да се постигне. И не защото тези граждани не искат друго. Те просто са реалисти и знаят, че е направо немислимо да пледират за нещо подобно по отношение на моя милост, който да възстанови правата си в друга медия, а само в онази, която очевидно проявява почтеност и висок стандарт по отношение на свободата на словото.

Това е гражданска присъда за състоянието на свободата на словото и медиите в България ( без да обобщавам за всички, разбира се, н за общата нагласа и ситуация).

Под инициативата им няма как да се подпиша. Но под тази присъда се присъединявам два пъти: като журналиста и като гражданина Иво Инджев.

Гражданско предложение за телевизионно предаване на журналиста Иво Инджев

35 мнения за “Смачкаха не само свободното слово, но дори и мечтите ни за него”

 1. Подкрепям г-н Инджев. Подписвам се !

 2. Много ми хареса следния коментар в петицията:
  Е. Големинов София България:
  Иво Инджев е журналиста,който покрива критерия ми за честност и изчерпаемост.

 3. Има моменти,когато /и без да сме Франция/ на всяко Отечество,може да се служи,като всеки – друг на своето – още повече на България,и още повече,когато е прозрял преди повече от 100 години, че истинските й нтереси се съгласуват много повече с европейските при Луи XVII-бих добавил – сега вече неотклонно с евроатлантизма и в духа на събитията,каквито вече са обозрими през първата половина на XXI в.!
  Но никога вече с прекалени византийски и евразийски изобретателства на съвременни “Наполеонови” блянове…а само с опрения на съвкупния /и освободен от завист и зла отмъстителност/, талант на нашите съграждани…..
  Това ще са единсвените изискавния към Иво Инджев,който е доказал,че заслужава истински, свободна, гражданска трибуна!

 4. Имащите възможност да подпишат са 246 , но желаещите да имат гражданина Иво Инджев ,като журналист на екран ,са сигурно не по малко от 40% от нашето гражданско общество!! Няма две мнения , че неговото присъствие в която и да е Свободна телевизия , ще донесе удоволетворение на една много голяма част от зрителите и същевременно ,много силни квоти на самата телевизия. Че това ще стане , съм напълно убеден , въпросът е коя ТV , ще направи първа предложението си към него ?!

 5. Иво, не ставай наивен. Знаеш много добре, че това не става с подписки, а с реален натиск от страна на гражданското общество, ако има такова и ако има кой да го чуе.

  В България нама гражданско общество и няма кой да го чуе.

 6. Господин Инджев,линковете не се отварят.

 7. На драго сърце се подписах! Поздрави на съмишлениците!
  Веско 🙂

 8. Към К.Стефанов:

  Е, аз само бях длъжен да реагирам с позиция по въпрос, в който “участвам” така или иначе. А дали и какво би станало с подобна подписка е съвсем друг разговор- ясно е, че тя няма особена практическа стойност.Но все пак е за отбелязване това…което вече отбелязах в текста.

 9. Аз подписах, но не всичко опира до подписки и натиск. Re:TV все още са сравнително бедна медия, а едно предаване струва пари.
  Освен това си имат Иван Бедров, който много се доближава до Инджев, съответно ако ще има предаване отново ще е веднъж седмично. Което пак не е зле, но и тук идва момента с парите – студио, техника, заплати и т.н. Не разбирам много, но така ми изглеждат нещата отстрани.

 10. Нека подкрепим обичния журналист Иво Инджев! Трябва да подемем инициатива в негова подкрепа, устата на клеветниците да се затворят веднъж- за винаги с факти. Предлагам големият журналист- сам да им натрие носовете, като си публикува собственото досие за принадлежност към бившата държавна сигурност. Така най- добре ще се види и разбере бил, ли е долен доносник или е извършвал обикновена журналистическа дейност. Това ще е най- достойната постъпка, която той може да направи, понеже досието му е разсекретено и ако сам пожелае, може да го представи цялото в своя блог без никакъв проблем. Дерзай Иво -изцяло ще те подкрепим и очакваме всички да направиш този жест за нас- твоите верни читатели!

 11. Г-н Инджев, аз бих погледнал нещата от малко по-друг ъгъл. Съгласен съм с диагнозата която поставяте на медиите и свободата на словото, но немога да приема твърдението че: „смачквайки гражданското общество, властите са успели да ограничат дори мечтите ни”. Такова твърдение дава преспективата, че нещо съществуващо е на път да бъде унищожено, нещо волно е било затворено в клетка. А според мен перспективата е точно обратната, нещо, до сега несъществуващо, се е зародило и се учи да оцелява, нещо малко е започнало да добива увереност и да се разраства.

  Гражданското общество в България неможе да бъде смачкано. Неможеш да смачкаш нещо което не съществува. След като поколения наред сме живели живота си в земя в която е нямало нито граждани, нито общество, да приемаме днес гражданското общество за даденос е нереалистично. В близкото минало, например, вместо граждани и общество имахме труженици и трудови колективи, като тружениците принадлежаха на колективите само тялом, но не и духом. Духом българинът е свикнал да се спасява поединично. Българите нямат традиции да се обединяват духом. Колко примера от съзнателния си живот може да дадете за това как българи са се обединили доброволно, за да постиганат обща цел… и колко от тях са довели делото докрай?! (Тук изключвам площадните изяви – механичния сбор на тела не е обединение.) Сдружаването около обща кауза или идея е за българина нещо непознато, странно, неясно. Тове е подход, в чиято ефеткивнос тепърва трябва да се убеждаваме, това е умение, което тепърва трябва да придобиваме. Тепърва гражданското общество ще се заражда.

  Сигурен съм, че всички четящи тук изпитваме една и съща крещяща нужда от появата на това гражданско общество, висчки сме измъчвани от бавните темпове на неговото зараждане и следим за всяко дребно доказателство за неговото укрепване. Но макар и бавен, процесът вече е започнал и е нелогично да го затормозаваме допълнително със скептицизма си. За това, на всеки опит за сдружаване на граждани в името на обща цел предпочитам да гледам с оптимизъм, като на стъпка в правина посока, независимо колко малка, плаха, неуверена, непремерена, неореантирана е тя. Казват, че и най-дългото пътуване започвало с една стъпка. Вместо да се обезкуражаваме от неувереността на тая стъпка, не е ли по-добре да опитаме да направим следваща, обнадеждени от това, че пътуването вече е започнало.

 12. Мисля си, че няма защо да се връщате дори в спомените си към бившата си телевизия. Горчивия привкус на обидата естествено ще го има. Предполагам, че авторите на подписката са избрали ReTV po по причина, която ясно са записали – “RE:TV е телевизията, която прави най-много за отстояване на свободата . . .на свободното слово” за разлика от националните телевизии с поведение на първа програма от 70те години. Аз съм само зрител и като зрител ще кажа, че телевизиите ги правят журналистите. Каква полза, че някои имат национален ефир като никой не ги гледа или зрителите им намаляват в геометрична прогресия. Аз не искам да гледам едночасово предаване с претенции, в което поне 3-4 пъти чувам водещата да казва “Аз не разбирам, ама. . .” – веднага я уволнявам с дистанционното. Струва ми се даже, че не винаги богатата телевизия има квалитетни журналисти.
  Предполагам, че всички тук са наясно, че тази петиция няма юридическа стойност, но има морална стойност и именно с това е ценна. Показва, че ни има. Надявам се да сме много повече и да ГЛАСУВАМЕ .

 13. Наистина трябва да се подкрепи това благочестиво дело, защото на на телевизионната медийна среда и липсва голямо количество професионализъм, и е грехота изявени майстори на словото да нямат трибуна.

 14. Аз също съм се подписал и то отдавна, но сега се питам: не беше ли по-правилно подписката да беше адресирана до БТВ с искане да се възстанови авторското предаване на г-н Инджев, т.е. тъкмо в медията, от която той беше принуден да напусне. Сега мисля, че това щеше да е по-резонно. Защото принуждаването на г-н Инджев да напусне от БТВ беше под нескривания и най-арогантен натиск на президента Първанов, а ролята на нас, гражданското общество, е да не допускаме такива абсурдни за страна от ЕС прояви. И трябваше да се противопоставим на този произвол, нарушаващ базисни ценности на демокрацията, и то с всички достъпни за това средства. Впрочем, не е късно да се направи това и сега: граждански натиск върху частната БТВ с искане да възстанови авторското предаване на И.Инджев, ако тази медия иска да покаже, че уважава свободата на словото и плурализма в медиите.

  Впрочем, какво стана, има ли някакъв отговор от страна на ръководството на Ре-тв? Сега ми се струва, че в искането Ре-тв да даде поле за изява на г-н Инджев имаше нещо капитулантско, трябваше да се натисне БТВ, от която той беше принуден да напусне…

  Ако не друго, това е поне един превъзходен тест за това доколко тази медия е готова да работи за възвръщането на честта си, защото уволнението на г-н Инджев нанесе тежък ущърб върху авторитета й.

 15. Към Антон Иванов:

  Другарю подводничар, агент на др. Сталин, изпратен тук с други като теб срещу България в разгара на Втората световна война ( и разстрелян – няма да коментирам как, защо и дали има основание от гледна точка на онези обстоятелства).
  Антон Иванов! Какъв избор на име от засада за атака срещу някой, който ( при всичките си грехове) не се крие!
  Трябва обаче да си голям сбърканяк, за да се опитваш да иронизираш накого с претенциите на антикомунист (антикомунист, който се лигави по темата за досиетата), а в същото време да се подписваш като “Антон Иванов”- един от любимците на комунистическата пропаганда, калесан за голям борец срещу фашизма (антинационалСОЦИАЛИЗМА), заловен от българските власти в условия на война и осъден на смърт ( което не бих одобрил, ако можех).
  И си мислиш,че си забавен? Забавен си, но в развитието си….Ако изобщо си способен на такова.

 16. Към Антон Иванов:

  Приятно прекарване пред партийното огледало, другарю подводничар. И не се натискайте отново за ролята, която са ви отредили ( на чужда територия, като подводничар) на уж много тънък иронизатор, но всъщност елементарен тарикат- колкото и да ви гримират, си оставате доста тъп персонаж, което е системен проблем на вашия социнтернационал.

 17. г-н Инджев, мен в никакъв случай не можете да ме обвините в подвоничарство или комунистически пристрастия…напротив гласувам за СВОБОДАТА и Костов от момента, в който мога да гласувам…Моля Ви публикувайте си досието! Аз съм Ви почитателка и чета блога Ви редовно!
  Поздрави от Англия!

 18. Sled kato, Anton Ivanov, si pozvoljava da govori ot imeto na vernite chitateli na g-n Indjev, az pak da mu kaja, che ne samo njama pravo da se schita za nash predstavitel, ami i hich ne me interesuva nikakvo dosie. Az, izvodite za g-n Indjev otdavna sam si gi napravila, kakto se kazva “po delata im ste gi poznaete” i za men, toi, e edin ot malkoto istinski radeteli za demokratsia v nasheto obstestvo.

 19. Същия тъпънар Антончо се е изтипосал и в “Свежо” с подобна публикация. Подкрепих петицията с удоволствие, но също мисля, че г-н Инджев трябва да бъде възстановен в БТВ.За съжаление тя стана един придатък на правителството ,особено в лицето на Бареков.Нещата никога не са последни,или винаги са предпоследни.Желая успех:)

 20. “Тези, които задушиха критиката и свободата в най-елементарната им форма, днес ще провеждат дискусии. Не им вярвайте!…Не им вярвайте, пак ще ви скроят клопка. Всичко е в техни ръце, в ръцете на блюдолизническата камарила на властта. Те са невежествени. Както не разбират нищо от култура, на същото основание може да се предположи, че не разбират нищо от икономика и стопанска политика. Те разбират само от властта – как да я пазят и да си я прехвърлят един на друг.”

  “Създава се и е вече създадена социалистическа експлоататорска класа – в това няма никакво съмнение. И най-важното е, че не можеш да се бориш срещу тази класа. Ще те уволнят, ще намерят обяснения и аргументи…И всичко това се обвива в държавна тържественост…”

  “Завладява ме тревога. Чувствам срам, че съм писал стихове. Чувствам малоценност.”

  Това са само няколко, изпълнени с гняв и горчивина, изречения от дневника на големият български поет Александър Геров. Писал ги е през далечната(?) 1964г. Тогава е без работа, премълчаван и отхвърлян. Нещо да ви напомня за днешния ден?

 21. Пълният текст на публикуваните от Божидар Кунчев фрагменти от дневника на Александър Геров мажете да прочетете на адрес http://www.svobodata.com в раздела Памет.

 22. Към Гергана:

  Публикувайте си истинското име и нещичко за вас- за да изискваш, трябва да дадеш поне малко от себе си.
  Защото моето досие, което отдавна съм разказал , многократно коментирал и изпреварващо оповестил ( за разлика от когото и да било друг в България) е разпънато на кръст ( на петолъчка) хиляди пъти и е достъпно за воайорите от доста време. Ако случайно не знаете това, запитайте се , дали незнанието ви дава право да питате.
  Ако пък знаете, но това не ви е самозадоволило, можете да продължавате да се правите на много хитър ( откъде да знам от какъв пол сте, Гергана!) и да продължавате да се питате в същия дух.
  Но без мое участие – такива услуги по домовете на воайорите не извършвам.
  Поздрави от Северна Корея!

 23. Драги Иво!
  Ченгесариата се надига предизборно – съгласно с дадените от ръководството указания…
  Не им обръщай внимание твърде!
  А за БТВ – не мисля, че там ти е мястото. Да бъдеш “колега” с Бареков?? Недей!
  Май от всички т.нар. телевизии само при Сашо Диков може да има свободна журналистическа изява.

 24. Гергана (ако си Гергана),всеки от нас си има някакво досие. Това досие, можете да получите от архива на службите и публикувате където поискате , но то не интересува никой ,освен вас. Считам ,че подобен вид “любопитство” ,е опит да се надникне в личния живот на другите хора , а той си е лично техен!!! А това ,за кого гласувате??!,си знаете само вие(кой знае ,за кого и дали в – Англия).
  PS. Помолете др.Антон Иванов , да публикува своето досие. Със сигурност ,от него ще научите по интересни неща !!
  Поздрави от Германия(може би).

 25. …”си имат Иван Бедров” – чета и слушам г-н Бедров, уважавам неговата работа, но смятам, че му липсва замах, изкушава се да си изкриви душата понякога и не винаги е убедителен, прекалено е пристрастен…На Иво Инджев вярвам безрезервно и по международни теми го препоръчвам на познати навън, отзивите- “КЛАСА”…Богатите телевизии не са богати, защото обичат порядъчните журналисти, а защото ги опитомяват – или освобождават.

 26. По въпроса за бТВ – ако аз, като журналист на тази телевизия, бях попаднала под толкова нагъл политически натиск, бих очаквала моята телевизия да се разпищи до небесата заради това безочливо погазване на свободата на словото. При такава телевизия не бих и се върнала. бТВ се превърна в заложник на Първанов и всеки друг, който може и иска да окаже натиск над медиите. Това е възможно само, когато всеки се бори за себе си, като че ли въпросът не е принципен.

 27. 1.Като участник в този блок подчертавах-много пъти-,че съм бил в БКП,но никога сътрудник на изобретателни,с л у ж б и
  и техните колоритни,но и неприятни
  занимания,водещо до колебливия напредък на Б ъ л г а р и я
  с п о ред “И к о н о м и с т” от тези дни…20 години по-късно!!
  2. И по двата критерия,а и като бивш български отговорен външнополитически работник,обаче пасвах само за критерия симпатизант на най-ранния СДС,но не и за по-сполучили от мен в партийната кариера гузни чистофайници,без Ф.Димитров и П.Дертлиев,до тук…
  3.Кои ли ще са те от постоянното “люспене” вече 20 години и защо ли воайори има и “между тез” ,а и “между онез”….т.е.между Плаз Пигал и Пер ла шез….все чакат “спасили ги” най-малко 15% от “прогресивните сили”!!!

 28. Г-н Инджев, това, че провокаторите като Гергана и пр., представящи се за “десни”, за “антикомунисти” и за не знам си какви вече, Ви нападат по всички линии, показва само, че вървите по верния път; когато точно тия почнат да Ви хвалят, тогава аз ще бъда първият от читателите Ви, който ще Ви прокълне. А докато Ви нападат, хулят и кълнат, значи всичко е ОК и затова само си свиркайте като човек, който изпълнява нравствения и професионалния си дълг – и съвестта му е чиста!

 29. Старомодната и старовремска атака срещу Иво Инджев какво означава?
  Страх. Страх от възмездие. Панически страх у мракобесната фаланга.
  Но, струва ми се, този факт може да дава повод не само за нерви, а и за радост на всички нас, които все още живеем с надежда.

 30. Г-ин Инджев, с удоволствие чета вашите коментари на актуалните събития.Вашето присъствие в журналистиката дава кураж на много хора да продължат с надеждата ,че все някога ще има край това безумие в което се лутаме.Честните и почтени хора, като вас са гаранция за бъдещето.

  /Искам да се подпиша ,но линковете не се отварят./

 31. Г-н Инджев,

  Далеч съм от журналистическите среди, но във Вашия случай непрекъснато се чудя аджеба на тия телевизии и/или вестници не им ли трябва рейтинг?!

 32. Г-н Инджев, не знаех, че съществува такава петиция… иначе отдавна да е подписана. Слагам подписа си! Упсех.

 33. Увайаеми г-н Инджев,
  пиша Ви тия редове от Норвегия.Искренно съм загрижен от ставащото в нашата родина.Понякога си мисля,че не ми достигат думи за да опиша наглоста на отговорните субекти,до мястото до което ни отведоха в евро саюза.През 89а година се гордеех че съм българин,сега избягвам да го споменавам или обсъждам,освен в случаите в коити обсъждаме природата забележителности или историята. Пиша трудно тези редове,за което извинете.Следя постоянно,вашите публикации иискам да Ви кажа,че уважавам много високата ви гражданска и морална,адекатна за времото си позиция.За съжеление днес стрната ни изпитва остър дефицит от истинска неподвластна единственно на парите публицистика.
  Надявам се такива като Вас да стават все повече,защото в противен случай трябва да си върнем предавания като<Свободна европа,и др. подобни.Докаде я докарахме.Желая Ви много здраве.И да знаете подръжниците ви са много повече, отколкото изглеждат на пръв поглед.УСПЕХ

 34. До Maria:
  Изкопирай линка в полето за адрес на браузъра си! Ще се отвори. 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.