Кой всъщност е командира?

Благодарение на прякото предаване на телевизия RE : TV от Брюксел се почувствах точно такъв какъвто съм: журналист, който присъства на пресконференция, но не може да задава въпроси.

Видях поредния самохвален монолог за високата оценка на ЕС за неговото управление, което така прекрасно действало, че в последните си дни получава отдавна забавените ( пак заради същото това управление като наказателна мярка) европейски фондове за транспортни проекти. Но не чух нито едно признание за основателността на европейските критики, които карат световните медии да наричат България „най-корумпираната и най-бедната страната в ЕС”.

Българските медии са друга работа. Те имаха свои представители, чиито въпроси бяха посрещани или с искрени благодарности от Станишев ( познайте защо!), или пък с упреци, че питащият не познава европейските реалности, ако не му изнася питащият или дори самото издание, от чието име е зададен „неправилният въпрос”.

Това отношение към смълчаните журналисти не е новина- Станишев отдавна си и извоювал правото да нарича българските журналисти глупаци, призовавайки ги да не му задават „глупави въпроси”. И в този случай остана верен на този маниер. На въпрос на в. „Дневник” отвърна, че питащата журналистка не ги разбира тези работи ( европейските).

Това е надменно и презрително отношение, което няма нищо общо с „европейските работи” във взаимодействието на властта с медиите при една демокрация, ако тя е такава.

А на въпрос на самата телевизия, която излъчваше пряко, как да разбираме подкрепата му за консерватора Барозу начело на ЕК, при съпротивата срещу нея на европейските социалисти, Станишев…просто не отговори. Като и се направи, че не разбира въпроса за това как българките социалистически пратеници в Европейския парламент ще се погаждат с европейските си другари по фракция след този ход, чиято цена така и не благоволиха да ни съобщят.

Както пише листите си, така и сключва съюзите си в задкулисната търговия на влияние на международния фронт – еднолично и без много обяснения за простосмъртните. Ако към картината добавим и господарското му поведение към медиите, явно си имаме работа с „командира”- но не онзи, на малката опозиционна формация, а истинския, на държавата.

14 мнения за “Кой всъщност е командира?”

 1. Не бих гледал на статията на г-н Дачков, като нещо толкова сериозно. Струва ми се, че по- скоро у него е заговорило чувството за пропуснатия шанс да бъде сред интелектуалците подкрепили Синята коалиция. Смятам и, че не бива да бъдем крайни в оценката си за неговата “позиция” която е по- скоро поза.Между другото като четох статията- никъде не прочетох името на господин инджев- нито сред приятелите на г-н Дачков, нито където и да е в материала. Мисля, че добре би било всички като него да забравим въпросното име и лице, по малко да се трогваме от писаниците на напъдения и набеден журналист. А колкото до Синята коалиция- смятам, че всички се надяваме на добър финал от изборите и ново Демократично правителство1

 2. tochno – mnogo mi haresa. Dobre che ima hora koito pishat taka kato Vas inache otdavna da sum se otkazal da cheta novini na bylgarski.

 3. към Тони Иванов:

  Знаех си, че тази тема ще предизвика реакции и понеже не исках да пиша дълъг ферман, ще се налага да уточнявам някои неща. Например: това, че Явор ме е пропуснал като име в статията си може да значи различни неща, но го прием като “щадящо” обстоятелство, защото поддържам с него добри колегиални отношения. И аз не мисля, че той трябва да бъде заклеймяван – надявам се , да съм ясен в това отношение. Но все пак предпочитам диалога, макар и по този начин, отколкото премълчаването – все пак това е статия в “Труд”, където публикуват него, а не мен. Как да не отвърнеш на официоза?!
  Пък и някак си твърдението, че едни 35 души са глупави и не разбират под какво са се подписали, за което той ще ни отвори очите, е как да кажа… особено. Направо си плаче за отговор. Повечето от евентуално засегнатите “глупаци” вероятно не биха си направили труда да спорят с “Труд” и с неговия автор.
  Но аз нали съм дърто магаре, което при това не смята, че Явор трябва да бъде изгорен на кладата, си хвърлям къчове.
  И последно- наистина не разбирам и съм го написал на финала, просто не разбирам, защо едно такова презрение не си беше останало за негова консумация. Не си съгласен – добре. Омерзен си дори. Е, пак добре. Но да заклеймяваш несъгласните с цел да им отваряш очите за нещо, което смяташ , че те поради малоумие не разбират- това е малко прекалено.
  Впрочем в понеделник сутринта, на 22 юни, съм поканен да участвам в предаването, което той води. Нямам проблем да коментираме тази тема, колкото и да е тъпо да хабим скъпоценното телевизионно време за такива междуособици, с които ощастливяваме едни другари…

 4. Броя седмиците и дните до края на този мандат, та, дано като замлъкнат, да престанат да ни излагат пред света…

 5. В друго време и при други обстоятелства,вероятно и с препоръката на известен командир (като такъв преди С.Станишев), въпросният интересен колега на г-н Инджев,пожела да се срещне с мен.
  И тъй като ме мъчеше зачервено гърло от сериозна настинка,ме почерпи с билков чай и мед….
  И тогава,както и сега,както и в (“споровете” в блока,от които остана само един за държавността),у мен не е имало,никога и при никакви обстотятелства промяна в убежденията,отстоявани в друго и не толкова безопасно време….,а отгоре на това и тъпо наричани монархически!!!
  Тъкмо напротив!
  И по същия начин същото убеждение, бе написано и на г-н Костов, в лично писмо с прогнозата,че ще дойде време,когато ще преболедува и т.н.,за да помогне на България!!!
  Не му бе спестенол
  Каза се и на БКП и на Филип Димитров,на Петър Стоянов и на Мартин Димитров,като поредните
  окъпани в синя слава,но не само не пожелаха,да видят,освен Н.Михайлова,Стефан Софиянски наред с др.,но… “и хабят скъпоценно време в междуособици,с които ощастливяват наистина само едни другари…..”,за да сме в десетката със самата статия!
  Куриоза бе,че го разбра само Н.Добрев,/знае го и Г.Първанов/а него преживе само една кадърна американска посланичка!!!

 6. Toni Ivanov | юни 19, 2009, 18:31

  “…ново Демократично правителство..”
  Напротив! Много е сериозно. Господин Дачков съзнателно и доброволно се включи към крясъка на опростачващите. На тези, чиито правителства се подиграват с културата. Чилова – с невежеството си. Данаилов – с неграмотността си и бъдещият Божидар Димитров с присъщата за индивиди като него, социалисти-националисти – националсоциалисти, наглост.
  Без оразование и култура няма бъдеще, а Азис, Слави, Биг, Вип Чийп Брадър, чалга, кич…пародия… и мно-ого емигранти “ТАМ” и мутанти “ТУК”
  Не бива да се мълчи!
  Иво, няма да гледам(с цел) гостуването ти при Дачков. Ако наистина не ти пука, не премълчавай. Дачков не прави впечатление на благороден човек. Негов проблем, Разбира се!
  Поздрави. Веско. Довечера ще поджаркаме с Purchase’те в Backstage 🙂

 7. Към Нестинара:

  Не думай, мислих , че си в клетата чужбина…Направо съжалявам, че не мога да скоча и да дойда…

 8. Точно така,ново д е м о к р а т и ч н о правителство,но нали – настрана от дежурната “имотна” анатема -личи “та се къса!!!” и …о т с ъ с т в и е т о й ….
  в Пловдив,където г-н И.Костов и М.Димитров,отчетливо са посочили,с кого няма да бъдат в него – т.е изключват БСП и ДПС ,а М.Червеняков и Я.Стоилов в Монтана,”стръвно” ни убеждават,как бракът им с ГЕРБ,щял да бъде не по-любов а “по сметка” !
  Като се хвърли поглед и на останалите “наточени”,НЕ!!! “крясъците” а само твърдото убеждение за правилната България,би било достойно за равнището на блока на Иво Инджев и сами ще се убедите,че когато казаното е непреходно, е и вярно във времето,а и в географското пространство!!!
  А над всичко остава девизът:
  “Нищо друго, освен Бог!”

 9. Любака от Перник
  2008-12-15 13:04:27

  Защо, уважаеми, намесвате и Явор Дачков?

  Че той вече нормално се е наместил в медийното пространство като заместник на Кеворк Кеворкян.

  Погледнете неговите предавания, събеседниците, които избирателно кани и си спомнете за кеворкяновите предавания. Предавания, подчинени на болната амбиция непрекъснато да нападаш един единствен човек.

  Защо? Какви са тези хора? Може ли някой да ми отговори?
  ================
  Тази моя реплика е от миналата година, когато попаднах на тази телевизия и на този служащ Дачков. Впечатли ме неприятно, порових в интернет, поговорих с приятели и познати, и намерих отговора на въпроса какъв е този човек, как издава вестник и стои на екран дълго, скучно и бездарно.
  Стана ми жал за него, по-скоро жал, отколкото гнус.
  Вече не гледам тази телевизия, а сега мисля да я махна и от тунера, за да не се изкушавам.

 10. Ясно е кой не разбира от “европейските работи”. Разбираемо е кой иска да въведе и тук моделът на руските медии “Путин”. Послушни, щадящи и най-вече безкритични и хвалещи.

 11. Г-н Инджев,след сръбската “давосова” заявка в международен регионален мащаб от Нови Сад,около “Набуко” и “Южен поток”, сме набукани и по регионални,а и в изборни въпроси,по които г-н А.Доган – очевидно и с точнаата прогноза на Т.Дончева за обръчи около лява партия -не кога,да е!,но точно сега, се противопоставя на тандема И.Костов-М.Димитров,със засукани фрази,които не са могли,да бъдат изфабрикувани в лаборатории на ялово левичарство….
  И въпреки някаква изобретателност на премиер и президент….с интелектуалната мощ на държавата!
  Дано “синият тандем” се досети,че зорлем врагове не му трябват и усвояването от тях, на езика на Генерала,не закъснее излишно във времето,защото рано или късно,ще дойдат и “Стоте дни!”
  Явор Дачков,не е въпрос за подценяване,но със сигурност,няма да си позволи лукса,да не се съобрази и с постигнатото от Вас
  Вие,п р о с т о си следвайте пътя и помнете,че той е по-верният като изпитание на Твореца!!!

 12. г-н Инджев,изпращав ви част от “престрелките”,които съм водил с г-н Дачков през 2007 год.,когато беше в телевизия TV7.отдавна не искам да го чуя и видя,предполагам ще разберете защо!уверих се,че и интелектуално не стои на товакова ниво,което иска да ни внуши!

  >Г-н Дачков,
  >Уверих се ,че нищо не сте разбрали или нарочно не искате да раберете!Има голямо значение в каква медия работиш и кои са работодателите ти!Защо не работите във в.”Труд” например “при условие на свобода” “Що се отнася до това кой къде е бил и какво е правил – ще ви отговоря с думите на Костов, когато му поставяхме въпросите за корупцията по време на собственото му управление “Има независима съдебна власт” А нима това не е отговор на демократ!Как искахте да постъпи!Да ги изправи на другарски съд пред оф организацията?Нима не изгони част от правителството си и те ревнаха веднага срещу него като показаха с това,защо са били в сдс!
  >”Освен това Костов беше в правителството на Димитър Попов, което бе подредено от Луканов”-Това е наистина много премерана ненавист.Всички знаем,кой му нареди да бъде вицепремиер заедно с лупи,но и тогава г-н Костов се отличаваше от тях и вадеше кирливите ризи на комунистите!
  >Много ми е смешно,когато ме наричат”костовист”.Това е безсилие-повярвайте ми.Така се обръщат към мен и хората,които винаги пишат срещу демокрацията във форумите.И за да приключа,ще завърша с това,че винаги ще уважавам г-н Костов затова,че не допусна руски войски да преминат през нашата страна по време на косовската криза и иизгони руски дипломати,което никой не би посмял!С това промени веднъж завинаги геополитическата ориентация на страната,за което не му прощават кгб и дс и тровят живота му постоянно.Жалко,че намаляваме демократите!Тъжно е за България!
  >Бъдете здрав и вие!
  >Стоян Петров

  stoyan petrov wrote:

  Не е изгонил руски дипломати, а Чорни, чийто бизнес бе оставен да процъвтява след това, а и парите за фондация Демокрация си бяха от него, но аз не го съдя за това. Като има независима съдебна власт да не беше обещавал съд за виновните за националната катастрофа пред Александър Невски, а след това да не беше кадрувал в съдебната система – Филчев е негово назначение. Що се отнася до позицията по косово – съгласен съм с вас, но знам и няколко задкулисни неща – в нейната основа стои един от съветниците на Стоянов, който с мъка убеди и президента и премиера да удържат тази политика. Искам да кажа, че не бива да идеализирате нещата, нито да приписвате добрите постижения само на един човек и същевременно да го лишавате от отговорност.
  Именно Костов не направи нищо като министър на финансите – не отвори архивите на министерството и не показа нито една далавера на комунистическото управление. Искам да ви кажа, че в това министерство могат да се намерят не по-малко интересни документи от онези в ДС. Впрочем той направи всичко възможно да не се отворят всички досиета и по неговото управление. Съжалявам, но балансът за неговото влияние в българската политика е отрицателен. И не ми казвайте, че е вдигнал страната на крака, защото това бе направено от валятния борд, срещу въвеждането на който Костов се обяви през 1996г. Поздрави

 13. Ne si spomniam dobre, no mai imaashe proekt za zakon za lustracia ili neshto takova.
  I ako si spomniam dobre imashe niakakva istoria s tova che agent Nikolai (Georgi Markov) kato konstitucionen sadia glasuva protiv nego. I taka niamashe lustracia. Ako barkam – popravete me.
  Za sajalenie Ivan Kostov ne moja navreme da se osvobodi ot agentite, koito go svaliha.

 14. – Тъй де,тъй!!!
  – А някой пита ли се някога,защо бе джанъм,един премиер водач на БСП,признава на конгрес не НДСВ,че се учи от Царя,…а последният,не бил “дочул” и едва ли не… после бил разбрал!!!
  – “За съжаление Иван Костов не бил “можал” да се освободи от агентите,които го свалиха”
  – Поправям Ви d o c o!!!
  – В държавността работата не е,само да скачаш срещу БСП и ДПС,но и да се учиш от неприятелите,ако – сам – не си овладял чувствата си на самовлюбеност,които освен
  че ти пречат,/въпреки вдигната високо летва при скока!!!/,могат най-малкото??? при евентуален втори шанс,да те подведат безвъзвратно!!!!
  Същото важи и за кмет,
  генерал,адмирал или каквото щете!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.