Според добре облечените царе Мунчо е гол

Спомняте ли си архитекта, който дръзна да изобличи държавни служители за подкуп в една от най-разпространените корупционни схеми в страната при смяна на статута на земята за целите на строителството? Може и да сте го забравили. Това беше целта. Смачкаха го, нищо че беше си заложил главата ( буквално) и участва в операцията по залавяне на виновните с белязани пари.

Смачкаха го, както мачкат и представители на други гилдии, когато се бунтуват, например, журналистическата. Избират си един представителен за професията „бунтар”, натирват го, погват, изолират го, а останалите ( както е обичайна у нас) мълчаливо наблюдават разправата ( някои дори помагат с подскоци върху главата на низвергнатия) и си правят изводите какво може да им се случи.

В навалицата от голи царе самото посочване на голия цар се е превърнало в безсмислено упражнение. И не толкова поради липса на чуваемост, колкото заради очевидността на тази масова голота. „ Я па тоя, к`во се е разкрещял, ние да не сме слепи?!”, най-много да чуе доброволният разобличител. И съответно такива трудно се намират не само заради опасността от репресии, но и поради убедеността, че да посочваш видната за всички истина не е никакво откривателство. Направо си е тъпо, но остри последици.

Ето и една учителка обявява на пресконференция, че нейни колеги в София проституират, че ученици работят и денем и нощем, че изобщо масово се експлоатира детски труд. На кръгла маса за детския труд, организирана от „Подкрепа” в София, учителката Красимира Найденова застава с лицето си и съобщава тези добре известни истини за грозната физиономия на държавното безхаберие по отношение на нещото, което всички обичат в дружна декламация да обявяват за най-ценното ни: съдбата на децата на България.

Нима казаното от учителката е някаква тайна за държавните институции? Ако е вярно например, че учителки ( от конкретно училище, в което работи г-жа Каменова) продават сексуални услуги на фургони с работници наблизо, дали това е убягнало от вниманието на местното полицейско управление?

Абсурд е полицията да не вижда това, което се продава публично от въпросните „учителки”. А още по-голям абсурд е да твърдим, че не знаем за експлоатацията на детския труд. Защото това вече не е само вина на държавата, но и наша ( всеки е свободен да се оневини лично и мнозина ще имат право де юре, но лицемерното мълчание по тема така или иначе е всеобщо).

Само че държавата се занимава да разследва звездните карти на един звездоброец, защото по тях предрекъл несъстояло се земетресение, за да удовлетвори шантавото обществено мнение, което иска възмездие от гадателя за собственото си лековерие. И понеже е твърде заета със звездите ( които нещо й говорят) се прави , че не вижда какво става на земята – тук и днес, където отглеждаме бъдещето си по начина, описан от една учителка.

В нейната изява няма нищо героично. Просто е преодоляла инерцията да не говорим за очевидното, защото няма смисъл. По-скоро тя е поредният „Мунчо” в наше село, решил да проговори ( в деня, в който хиляди ученици от цяла България разсъждаваха над „Под игото” на приемни изпити). Дано само не пострада лично, както други „мунчовци” в нашата България, в която чорбаджиите знаят как да „възпитават” челядта си в послушание.

6 мнения за “Според добре облечените царе Мунчо е гол”

 1. Има и друг аспект, струва ми се. Извратеното се приема за нормално, някак си е нормално да съществуват неща като мафията с безбройните учебници, автори и издателства (и издевателства над горките ученици) или пък частните уроци, особено за приемане в едно или друго учебно заведение.

 2. Брилянтно! Сърцето ми се къса от прочетеното, а темата за детския труд ми е най-болната, дори до ниво на експлоатация на собствените деца вкъщи, като домашни слуги, натоварени с цялата къщна работа, вместо да използват златното си време да учат или играят. Няма в България закрила на жените, на децата, на свидетелите, на честните хора, на талантите, на живота дори, но не е чудно при липсата на държавност.

 3. Potresena sam. V bloga na I. Bedrov prochetoh, che dori politstjata oste ne e varnala 10 000 lv na arhitekta, a poluchateljat na podkupa e veche opravdan!

 4. A da ne bi da ne znaiat che rabotnicite se osiguriavat na minimalni zaplati a vzimat dosta poveche?
  A da ne bi da ne znaiat che prostitutkite davat pari na policaite i politicite chrez izvestnite shemi?
  A da ne bi da ne znaiat che drugarcheto-ministar e sashto tolkova korumpirano kato nego?

  A da ne bi da ne znaiat….?
  SPISAKAT e dalag…

 5. Niama li koi da zadade tezi vaprosi na dr Stanishev i sie…?

  Iavno sa mnogo malko “neposlushnite”>

 6. Не само не са ги върнали а искат да ги конфискуват.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.