Граници без прозрачност

Мнозина биха се съгласили, че най-голямата промяна в периода на „промяната” ( свенливото определение за половинчатата ни демокрация) е отварянето на България към света. На битов, но също значим език, това означава възможност за българите да пътуват, да се махнат, да избягат, да станат част от света по собствен избор : най- буквално чрез прекосяването на границите.

Същата свобода получи и светът ( от „нас да мине”, допуснахме ги, на Запад не спираха своите граждани да пътуват на Изток и преди) да ни посещава, наглежда, наблюдава. Светът иска да знае какви ги вършим.

Светът не се е юрнал да ни залива с емигрантски вълни, реципрочни на нашето донорство за Америка и Запада , които спонсорираме с развитите индивидуални мозъци на недоразвитото ни общество.

Историята можеше да прозвучи като една щастлива развръзка. Всеки вече е свободен да наблюдава света лично. Но от ината на управляващите в София, които не желаят да бъдат наблюдавани от наблюдатели на ПАСЕ по време на изборите за Народно събрание излиза, че не е точно така. Не всеки е свободен да ни наблюдава. Не и според днешните българските власти.

Те явно имат какво да крият. Това е поредното доказателство, че не сме като света. По данни на „ Прозрачност без граници” цели16 на сто от гласовете на изборите за Европейски парламент на 7 юни са били „контролирани”. И май се задава още по-голям контрол върху контролния пакет акции от „България АД” на предстоящите опити за раждане на принципно ново парламентарно мнозинство.

Тук ни налагат граници без прозрачност.

16 мнения за “Граници без прозрачност”

 1. Не ме съдете много. Аз и семейството ми отдавана не живеем в България.Това не ни пречи да се интересува от всичко, което се случва в родината ни и да ни е гадно, като на вас. Да не ви прозвучи много лошо, но моето мнение е, че колкото по – бързо напуснете държавата, толкова повече време ще ви остане да живеете нормално! България ще си остане комунистическа поне още 45 години! Не ви се вярва нали?

 2. az syshto sym v chujbina i ne jiveia normalno… ne e normalno da jiveesh dalech ot rod i rodina

 3. Колкото и болезнено е да го призная – първият коментар отразява най-точно и моето мнение. Аз все още живея в тази територия, но единственото ми дете избра да живее нормално. Както се казва в статията, чувствам се донор на развит мозък – детето ми е преподавател в американски университет. И аз не го насърчавам да се върне обратно. Не виждам смисъл…

 4. още 45 години? това е твърде оптимистична прогноза, според мен още 100 години минимум България ще се управлява от същите типажи хора както сега, е освен ако народа не реши да промени нещата, но познавайки психологията на населението в БГ – едва ли…

 5. Въпреки,че не съм живял и не живея в чужбина,споделям мнението в първия коментар.Просто благодарение на Станишев и компания,а и на всички управлявали преди тях,България се превърна в една невероятна кочина,без извинение за израза.Където и да погледнеш,само простотия и тук-там малки проблясъци за по-добър живот.

 6. всичко което се случва около изборите в последните 2-3 месеца ясно показва че това ще бъдат най-фалшифицираните избори в новата история на България. като се започне с “подводниците” в СДС и изобщо в дясно, отказа за регистрация на Синята коалиция, 8% бариера за коалиции, преливането нагласове от и към партии, вчерашния отказ да се допуснат представители на ПАСЕ, отказа да се отворят избирателни секции в западна европа а за сметка на това над 120 секции в Турция, промените в закона за изборите позволяващи изборния туризъм. Просто всички тези неща говорят повече от ясно какво ще се случи на 5.07. Истинския проблем обаче за мен си остава в мисленето на повечето ни сънародници, което си е чисто и просто останало там в комунизма и не иска да се променя. Във всяко едно нормално европейско общество след тотално фиаско като това на тройната коалиция наказателния вот експресиран на изборите би трябвало да прати БСП-ДПС-НДСВ в дълбока опозиция. Ние обаче отново сме феномен. Вместо това не само че няма наченки за такова нещо ами отгоре на всичко както вървят нещата се очератва не само икономическа ами и политическа криза и не дай си боже нови избори наесен. Просто се убеждавам с голямо съжеление, че българина не иска да стане европеец по никакъв начин и единствения вариянт, който ни остава е да се спасяваме поединично като емигрираме.

 7. в чикаго има 100 000 българи и само една секция

 8. Тъй като никой в милото Отечество по “терка” на Тангра,не обича,да се отличава сред блатистата сивота,
  едва подбирам думи,за да се спазва само течението….а то не е по-разично от това на другите по отношение на най-дългосрочните прогнози….
  Освен,ако не дойде чудо на 5 юли,”пришпорването и прибирането” в кошарата на “най-вироглавите”,
  ще промени ландшафта,но и двете кризи просто чукат на вратата ни и “съпикасването” ще избуи на втория тур….до есента и зимата!!!
  Може и да изглежда,че”млякото е кипнало”…но не е прекипяло!!
  Отделен въпрос е дали е тъжно,или не!!
  Във всеки случай светлината,ако я има призори на 5 юли,ще подскаже -ако е възможто-и обещания прогнозен коментар на г-н И.Инджев!!!

 9. Да, така е, в България живеем във “весел посткомунизъм”. Не съм измислил аз словосъчетанието, Чух го от руснак, работещ в Гърция.
  Двадесет от новите четиридесет и пет години минаха. Дали ще доживеем да видим и другите двадесет и пет!?!

 10. Да, за съжаление другарите комунисти добре си оплетоха кошницата и вече няма шест пет. Дори всички, които са против тях, да отидат да гласуват, ТЕ ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ, защото те “броят” гласовете, защото те контролират всичко, което мърда в България.
  Така ни се пада като проспахме в юнашки сън възможността да бъдем свободни.

 11. Здравейте г-н Инджев,
  Най-сърдечни поздрави от Франция!
  За първи път пиша в блога ви. Разбира се че ви поздравявам за статиите и за гражданската ви позиция. По отношение на първия коментар, като се раждаме, ние не избираме Родината си и най-правилното е да живеем в нея. През 2001 напуснах България поради много причини, но и заради Иван Костов, защото ни отне последната надежда и не даде добър тон, като ръководител на държавата. Сега обаче ще гласувам за него, защото е очевидно, че той /имам предвид и достойните хора в ДСБ и в СДС/ може да постави страната отново на правилните път. Живея в чужбина, което в момента наистина е привилегия, а бих искал да кажа на всички мои сънародници, не напускайте България. Обикновеният човек като мен, като Вас и всички, които пишат тук, не могат да направят “големи неща”, но… можем да отидем да гласуваме, можем да направим радостни семействата си, приятелите си, да запазим достойнството си, а това не е малко, можем ако щете да се помолим, а това пък е най-хубавото. Защото кризата в България е морална, духовна /за управляващи и комунисти не говорим, не ги съдя, има Кой да ги съди/ и е… на ниво семейство. Липсата на християнски ценности, или ако щете на европейски ценности /защото Европа се е съградила върху тях/, която е очевидна в държавата, трябва да се поеме от семейството. То трябва да стане институцията, коята да гарантира правилното функциониране на държавата. Така е било през турско робство. Тогава Българска държава не е съществувала. Семейството е представлявало и държава и църква. И ги е съхранило, и ги е пренесло през тези страшни 5 века. Да си спомним Балканджи Йово. Турците вземат “хубава Яна”, него убиват, но запазва ли достойнството си, това на сестра си, на народа си, изповядва ли мъченически вярата си? Че, мили сънародници, сега времената са по-леки и слава Богу, да даде Господ да се съхраним или по-скоро да се спасим, ние самите, семействата ни, за които сме отговорни, а оттам, ако ни стигат силите да даваме и добър пример. Включително и с граждаската ни позиция.

 12. Към Кирилов:

  Имам кратък коментар за написаното от вас- благодаря! И не само от мое име-сигурен съм ( както съм сигурен, че няма нужда да обяснявам защо).

 13. А бре Иво!
  Защо ВСИЧКИ бягат на Запад, а НИКОЙ на Изток???
  “Глупави” са сигурно…

 14. Към Борис Петров:

  И аз питам и много пъти съм казвал и писал: това е единственият въпрос, на който другарите с бетонни клишета в главите нямат какъвто и да било отговор.
  Ако ги питаш за катастрофата на комунизма, ще ви се присмеят тънко, че това още не се знае ( демек “рано е да се каже”, като във вица за мутрата и часовника).
  Ако им посочиш факта, че има едни държави, които просперират именно като антипод на всички постулати на комунизма, ще се опитат да обвинят за тяхното добруване ограбването на други народи, а ако пък не са били колонизатори – на собствениия им народ ( явно много богати ще да са били някои западни народи, щом експлоататорите са ги грабили безмилостно, станали са страшно заможни от този грабеж, но и е останало за ограбените толкова много, че на нашия гражданин му текат лигите само при мисълта за богатството на бедните във въпросните страни).
  За успеха на западните половинки от разделените по линията “Изток-Запад” държави като Корея, Германия, добре подкованите другари ще ви съобщят, че са виновни американците, които нарочно наливат пари на своите съюзници, за да дискредитират готините комунистически режими. И т.н. и т.н. Имат си отговор по учебник – тъпи отговори, но все е нещо за вярващите…
  За масовия стремеж на милиони хора да бягат на Запад ( дори и днес!), без нищо подобно да се случва в обратната посока, дори сред единици западняци, просто няма измислен отговор. Този тест съм го пробвал и с т.н либерални американци, които се прехласват по кубинския модел, който бил социално справедлив – занемяват, когато ги попитам как така поне един американец не е хукнал с риск на живота си ( а не му се и налага, него няма да го застрелят на границата) да се пресели в Куба, докато бая кубинци, май милиони към днешна дата, се преляха във Флорида и други подобни “гадни” за живеене места – мнозина го направиха наистина с риск на живота си, само да избягат от “социалния рай”.

 15. Драги приятели,въпреки,че някои живеете извън страната,някои тук, забелязва се,че всички сте зависими от комунистическта демагогия.
  Първо,съвсем не Станишев и Доан са ни забутали в дивотията. причината не е персонална,както комунистите натовариха техния си човек Живков. И българските наивници ,вкл. и антикомунисти започнаха вкупом,хорово да пригласят- “живковизъм”,”тато”,мато ,пато. Не,не и пак не ,няма такова нещо,няма Живковизъм,няма Лукановизъм,няма Лиловизъм,няма Гоцевизъм,няма Догановизъм,няма Царисти,няма марксисти,има само КОМУНИЗЪМ и КОМУНИСТИ. И сега борбата е да се гласува повече за т.нар. “Синя коалиция”,която съвсем не е антикомунистичска,няма нищо антикомунистическо в предизборната й програма,никакви антикомунистически действия не се предвиждат,никакво отваряне на комунистическите архиви ,никакво искане на държавните ни архиви,откраднтаи от руснаците след Дветосепт-я преврат. Тези архиви се пазят все още от руските боклуци в гр. Подольск и Москва,за какво са им на комунистическите ,руски говеда,един господ знае. Да сте чули някой антикомунист от синята коалиция да говори за тях. Синята коалиция няма никава политическа алтернатива за борба с комунистите. Държането на някои от лидерите й е абсолютно болшевишко,цветя,букети,комсомолски плам и устрем и нито една дума срещу комунистическите главорези. Пак сме на път да ни излъжат. За “сините” ще гласуват предварително планиран процент,който е абс. недостатъчен за никакво,реално влияние на тази коалиция в Нар. събрание. Наивните антикомунисти ще гласуват за някаква недефинирана “синя идея”. Бях на предизборно събрание,питам един от лидерите какво е това “синя идея”,защо е синя,кой я е формулирал и по какви мотиви… Отговор-никакъв. Мрънка,припомня стари увяхнали работи и нищо. Същото,за каквото говорят икомунистите. Т. Дончева постояно говори за някаква “червена идея”,без да я дефинира,но комунистите са добре възпитани неми същества и никой не я пита. Нищо няма да излезе и този път,в България има смисъл да се прави нещо сериозно за народа,единствено в отсъствието на комунистическите бандити. С тях,всяка реформа е обречена. Те са силни,богати,информирани,подли и долни… Затова все още са на власт и ще си останат на власт. Доган и Борисов са също от тяхното котило,но последния използва по-неортодоксални методи и идеи,иначе и той няма да пипне с пръст комуноидиотите,сто % съм сигурен,ако не стане така,заплюйте ме!!!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.