Първанов- прорицател и порицател на незрялото ни общество

Популизмът е оръжие за масово поразяване на масите с „мъдри” прозрения за очевидни неща. Пораженията върху масовото съзнание се измерват с положителните стойности на т.н. „личен рейтинг”, който обикновено отчита високи нива за онези дейци на публичното говорене, което не казва нищо ново и има стойностите и характеристиките на приказките в механата..

Ярък пример за такава словесна обработка на благодатната обществена почва е антрефилето на Г.Първанов срещу партиите във връзка с разочарованието му от тях заради подозренията и прозренията, че те не осъществяват идеите му за мажоритарния вот. Същият, който лично той отказа да отхвърли във вида, в който му беше предложен за подпис и за който беше предупреден ( от десните в парламента) като обречен да изкриви вота на избирателите.

Президентът отново е „изненадан”, но не от себе си, като ярък привърженик и едва ли не инициатор на въпросния „мажоритарен елемент” в гласуването, а от всички останали, които прилагат одобрената от него поправка в избирателния закон. С тъжна физиономия занарежда колко лошо са го разбрали партиите : „не са узрели”, „не искат мажоритарност”, „решават си вътрешни проблеми”, „ искат да си командват парламентарните групи, макар и малки”.

Но и това не е всичко в неговата масово поразяваща критика- тя направо заклеймява на едро обществото, което, също като партиите не било „ узряло”. Явно узрял ни е само той! Пита се за какво?

Например за „гадач”, както беше казал Сакскобургготски. Понеже не е социолог, остава да бъде прорицател. Откъде иначе ще знае, че нямало да има радикални промени в политическото пространство на предстоящите избори спрямо отминалите за Европейския парламент? Работа ли е на един президент да се ангажира с подобни предсказания?

Отговорът е „да”, ако се казва Г.Първанов. Защото ни подготвя за ролята си на „арбитър” ( в чиято безпристрастност едва ли вярва и сам) при хипотезата за труден баланс на силите в бъдещото Народно събрание. И за други неща ни подготвя – за ефекта от комбинацията между икономическа и политическа криза. Точно тази комбинация беше трамплинът, който в края на 1996 г. го доведе начело на БСП, а после, след една грубовата шега на историята го катапултира през антинатовските му изяви и също толкова демонстративното другаруване с Милошевич, до ролята му на главнокомандващ на натовска България.

Сега Г.Първанов ни плаши с връщане назад, дори до положението от началото на прехода, ако допуснем едновременно икономическа и политическа криза. От тази по-добра застраховка за всякакви бъдещи щети в рейтинга няма. Печеливша е във всички случаи. Ако, не дай Боже, се окаже вярно пророчество, той ни е предупредил, бил е прав. Ако пък не стигнем дотам – пак сме на печалба. Могло е да стане и по-лошо, но не е станало, защото начело на държавата си имаме прозорлив човек, който вече попържа партиите вкупом досущ като другарите текезасари в кръчмата.

Ето така се гради имидж, рейтинг, популярност, престиж и…мажоритарно бъдеще. Слизаш на нивото на „масите” и си качваш акциите в техните (основателно гневни, но по други причини) очи. Г.Първанов се вози в този удобен асансьор от години и може да се окаже, че той е по-ефективно средство за градене на кариера от моторите, трамваите и спортните автомобили от рекламите на ракетата му носител БСП.

13 мнения за “Първанов- прорицател и порицател на незрялото ни общество”

 1. Отново в ролята на бащица на нацията, любимият ни президент се прави на ” Ни лук ял, ни го мирисал “! Аз ако бях на негово място веднага бих уволнил съответните некомпетентни съветници около себе си, които са назначени да ме съветват и предпазват от глупости и грешки. Но изглежда има опасност да остане без съветници. Затова отново са виновни ДРУГИТЕ. Всички, вкл. и тези, които преди месеци му ОБЯСНЯВАХА, че ще стане както стана. Отново в ролята на неразбран, отново предаден от собственИТЕ му партИИ, отново след събитията. Както по времето на бивща Югославия. Примери много. Ще има и други – такъв си е той.

 2. Вече съм ви занимавал с коментар за дежурните “защо-та” на Тато,които с “пролетарски” възторг в очите отстояваше бивш член на ПБ на БКП,пред своя събеседник,предшественик
  на Х.Л.Сапатеро,в далечната 1987 г.
  Ако и най-новия евентуален тандем от “сини” и “гербери”,не се окаже на висотата пред историята,нали е ясно,защо гяурите няма да са на печалба в час по “лабораторни” опити?

 3. Cheteyki napisanoto ot g-n Indjev, a i predvid moqtq informatziq ot Internet, me nalqga edin pesimizam za dialektiko-materialistichnata osnova na Nashiq Prezident. Nablegnal e tvarde mnogo na dialektikata, ta v sinteza e stignal chak do gadatelstvo, a e obarnal grab na materializma. Okazva se (kakvo Hegelianstvo!), che ideata mu (majoritarniq vot) ne se vazpriema pravilno ot materiqta (partiite). T.e. izliza, che parvichno e ideqta, a materiqta (partiite) e (sa) vtorichno! Marks napravo bi podskochil do tavana! G-n Parvanov si znae dobre materiqta shto za stoka e, no v imeto na badeshtoto si madruvane po predvijdanite rezultati ot izborite zashto da ne napravi edno ideologichesko otstaplenie ot zdraviq temel na Marksizma. Kogato faktite govorqt obratno, tolkova po-zle za faktite, da proshtavat Marks i Engels, no sega e po-vajno babichkite da razberat kak Lyubimiq president e predvidil vsichko. I dobre, che ne e jiv Stalin, da mu napravi edin marks-leninski analiz na podhoda…

 4. “Malus bonum ubi se simulat,tunc est pessimus”

  “Когато лошият се представя за добър,тогава той е най-лош”

 5. Параванчо ни е узрял най-вече за един хубав тупаник!

 6. Най-мощното оръжие (особено на избори)е популизма. Или поразява наивния електорат или не предизвиква никаква реакция във вече овълчения и вероятно негласуващ бъдещ. Тъжно, но от векове действащо. В България в момента е идеален момент за това. Когато обаче човек прозре тия неща избора му става по-сложен, по-комплексен(на база други критерии и/или грешки) опитвайки да отбере малките късчета истина.

 7. kakym Marks nashite “drugari” otdavna sa stanali nai-golemite i wurli kapitalisti

 8. Човек не може да си избира роднините!
  Срам ме е, че съм част от общество, чието мнозинство си избира такъв подлец за президент(за втори път). Избира си турско правителство(за втори път през последните 16г). Избира си съветски гражданин за премиер(за шести път от 44 насам).Избира си абдикирал монарх, чужденец, лъжец, мошеник и болен комарджия за премиер, на когото казва “негово величество”…
  Поздрави на Паисий! Дано е чул моя отговор на своя въпрос там-горе!!!

 9. Аз пък си спомням един друг коментар на г-н Инджев, където той оприличаваше нашият любим президент с умряла лисица. Точно това наблюдаваме и днес. Г-н президентът се прави на умряла лисица като ни убеждава, че я какво станало, какво се мислило и как се обърнали нещата. Повод да се изиска от парламента този нескопосан начин за мажоритарен вот, който елементарната логика, а не дълбокият юридически анализ разкрива като нарушаващ конституцията, но обявен за непротиворечащ от сервилния конституционен съд, било, че 80% от българският народ бил го искал. Питам се аз от кои съм? Мен никой не ме е питал, редовно гледам публицистични предавания и слушам всякакви социолози, но не си спомням в последната година този проблем да се е дискутирал особено. По-скоро бих казал, че 80% от акционерният капитал на Първанов-за-президент АГ е имал нужда от мажоритарни избори ала Първанов, именно за да избегнат правосъдието неговите спонзори. Но понеже от възможността се възползват и други, които не са си платили, сега кърши ръце и рони крокодилски сълзи.

 10. Не чухме позицията на “президента”!
  Президент в кавички…
  Такава му е и “позицията”!
  Партер с догаН отзад…

 11. Дори не смятам да коментирам поредната хитринка и притворство на нищожеството, което имаме за глава на държавата.Срам ни е и сме ядосани от много неща, които се случват в България. Е, и той е от тях.

 12. Връщайки се назад във времето, стигам до последните президентски избори. Първи тур: Първанов, Сидеров и незнаен десен кандидат. И кого да избереш? Втори тур: Първанов или Сидеров, не благодаря.
  Но “българите” избраха Първанов и той се представя “достойно” досега, порой от глупости, недостойно поведение извън граница, “съмнителни” по цел визити, безмислени форуми и т.н. Както и да е. Ще има още. И още.
  Незнам ще за човек трябва да е Първанов, за да не се види отстрани какво представлява. Но май няма огледало. Бих Ви предложил г-н Иджев, да направите специална рубрика за “изявите” на сегашния ни Президент, за да може всеки ден да гледаме какви ги върши (или не ги върши).А тази ситуация напомня на “крадеца вика, дръжте крадеца”))

 13. Петстотин години турско рабство – турците не успяха да прекършат българския дух и българинът пое пътя си нагоре и напред. Днес турчинът Ахмет Доган от комуенистическата ДС – Сава – потурчва тихомълком и с “християнската” благословия на правителството от български предатели ръководени от руснака Сергей Дмитриевич, успешно и нагло завладява всички региони в страната. В който и областен и по-голям град да отидете в държавни и местни администрации все по-често се чува турска реч. И аз възкликвам: “О неразучни юроде – поради що се срамиш да се наречеш Българин” и не отидеш до урните за да спрем това безумие. Нашето мълчание на българи сега е крещящото и еничарското ни предателство към България. Нека да запеем: “Стани, стани, Юнак Балкански, от сън дълбок се събуди..”. България е за Българите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.