Расизмът има граници – отвъд тях и българите са цигани

Когато види човек публикацията в английския „Гардиън” за расистките изблици в Северна Ирландия се набива на очи една публична тайна, която обаче ние предпочитаме да не забелязваме. За расистите в Западна Европа няма разлика между цигани и други пришълци от Източна Европа.

Бръснати глави и подобните им местни „свръхпатриоти” тормозят имигранти в Белфаст до такава степен, че мнозина от тях се принуждават да се върнат обратно по родните си места. И ако доста българи биха се отнесли с „разбиране” към омразата на тези расисти срещу циганите, то как ли разбират омразата срещу …поляците. Тя също ги тормозят и прогонват.

В случая става дума конкретно за поляци, по същото важи с пълна сила и за българите – там и на други места на континента, където има напрежение, свързано с емиграцията и с негативните чувства, които тя предизвиква сред коренното население.

С тази кратка бележка далеч нямам претенциите да обобщавам, а още по-малко да изчерпвам безбрежната тема за нашата българска (не)толерантност спрямо циганите и да предизвиквам спор. Той е сред най-лесно запалимите летливи вещества в недрата на обществения гняв и не трябва към него да се подхожда лековато.

Само искам да обърна внимание върху изстрадания факт, че не бива да причиняваш другиму онова, което не искаш да ти се случи и на теб ( тази древна максима също е сред поводите за вековно философстване). Да, знам, почти чувам как вече ми казват, че не ние на тях ( циганите), е те ни причиняват разни гадости на нас ( българите) и че нещата не могат да се сравняват. И все пак…

Ние знаем истината за вредата от причиняването на зло, което не бихме желали да ни спохожда и я прилагаме в собствените си семейства. Всеки родител разбира, а дори и да е глупав усеща с кожата си, че лошото отношение към бабата и дядото, демонстрирано пред децата, ще им се върне някой ден като наказание за него от същите тези пораснали деца.

Някак си обаче тази мъдрост, на която животът ни е научил, ни напуска твърде често, когато трябва да я проявим и приложим в обществените отношения. И затова само питам: даваме ли си сметка, че чувството за превъзходство към „по-нисшите същества” ( като циганите) в България легитимира морално същото отношение към нас българите сред расистите в други страни, където мнозина ни приемат за …цигани ( по нашите собствени критерии)?

39 мнения за “Расизмът има граници – отвъд тях и българите са цигани”

 1. Господин Инджев,
  В голяма степен съм съгласен с коментара Ви и напълно подкрепям тезата, че не трябва да правиме другимо това, което не искаме на нас да се случи. Но ще си позволя да направя малка разлика между поведението на българите емигранти и циганите граждани на България. Нашите сънародици емигранти в по-голямата си част се стремят да се интегрират в държавата в която се намират. Те работят, плащат си сметките, спазват правилата и по никакъв начин не пречат или предизвикват кореното население.
  Но нещата с нашите съграждани от ромски произход далеч не стоят така. И този процес се засили осезателно след 10 Ноември, когато държавата абдикира от контролните си функции, а някои партии дори си позволяват да поощряват това, като в замяна получават гласовете на циганите.

 2. Циганите са великолепни музиканти и генетично доста интелигентни(съдейки по милионите индийски доктори и компютърни гении). Би трябвало да не се слагат под общ знаменател извършителите на криминални деяния и останалите. Аз съм виждал много цигани които работят честно, обличат себе си и семействата си добре и не живеят в гета. Аз имам причтели цигани-музиканти които са невероятни хора. Ибряма е от моя край и сме добри приятели. Музиката която прави е от друга вселена.
  Повече толерантност е необходима.
  И за мен ром звучи по-обидно отколкото циганин. Няма нищо лошо в думата циганин. Проблема е в българското общество, неспособно да им даде капка любов-може би единственното за което тези хора мечтаят.

 3. Разбирам ви много добре Г-н Инджев. Аз също споделям максимата на Лао Тзе! Той е първият (според известните исторически факти), който казва това, което вие цитирате и което ние християните мислим за първоказано от Христос: “Не прави другимо това, което не искащ за себе си!” Но това Г-н Инджев важи за всички, не само за нас Българите! Важи и за циганите. Как бихте развили тезата си пред селянито от Кюстендилското село със злополучния масив от череши, където по най-дивашки и първобитен начин бяха нападнати и пребити отрудени хорица опитващи да спасят реколтата си от посегателство!
  Истината е е дна Г-н Инджев и аз я знам много добре пребивавайки повече от 20 години зад граница! Всички са равни пред закона и се уважават еднакво пред него. Повярвайте ми ние Българите така сме научени, че все се опитваме да изхитреем, да заобиколим правилата. Това е главната и единствена причина поради която някои от нас изпитват злоба и ненавист от хората в чужбина. Колкото по цивилизовано и демократично е едно общество толкова повече хората са чувствителни към спазването на законите и правилата! И аз имах трудности преди години докато обществото, заобикалящите ме хора не изкорениха някои Ганювски привички у мен. Сега съм уважаван, наравно със всички но и не мога да си представя, че мога да кривна или заобиколя правилата и законите на обществото. Така, че ако циганите искат уважение първо те трябва да се нучат да спазват законите и правилата. Всичко друго е без извинение. Безпочвен популизъм и утопия.

 4. Начина по които можем да разрешим този проблем е като започнат всички – държава, администрация, полиция и цялото общество да примат циганите като индивидуалност, а не като общо понятие. Всеки човек е различен стига ти да се отнасяш по различен начин към него.

 5. Към GB

  При цялото ми уважение към мнението ви-наистина-не бих искал да свеждаме нещата към примерите с убийството в Кюстендил.
  При такъв подход ще бъде справедливо да се запитаме самокритично къде ни е чувствителността към убийството на милион цигани в газовите камери на Хитлер…
  Този разговор е болезнен заради дразнителите в нашия конкретен живот, в които доста цигани извършват нетърпими за много българи деяния. Но, ако поне малко можем да си отдръпнем носа от картината, ще видим, че тя е доста многопластова.
  Разбрам и уважавам мъката на всеки, който е пострадал от посегателства с участието на цигани, но това не ме прави Хитлер.
  Колкото и да ядосвам “свръхбългарите” , няма да се откажа да повтарям: в 21 век е важно да си най-напред човек и едва след това всякакъв друг. За тази кауза са се борили и са платили скъпо поколения просветени умове в Европа. Време е наваксаме малко…
  Иначе мъдрецът ЛаО Цзъ, когото цитирате, е казал за “лесните решения” следното:

  ЗА ЧОВЕК С ЧУК В РЪКАТА, ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ СА ПИРОНИ!

  Дано не ни се наложи проблемите ни да се решат сами с помощта на Великия лечител-времето и да разчитаме на друга негова мъдрост, според която ” ако човек чака достатъчно дълго на брега на реката, рано или късно ще види труповете на своите неприятели да минават покрай него”.
  Не че българският народ не разполага с уникални запаси от Търпение…
  Все пак само един живот имаме…

 6. Като човек, живеещ от четвърт век в чужбина ,мога само да потвърдя ,че всичко е наистина много относително. Обобщаването на групи, по малцинства , народности , религиозни и партийни принадлежности, води в определени моменти ,до неприятната ситуация ,да попаднеш сам в рамките на такова клише. Например мой познат – българин ,самият с лошо отношение към цигани и турци в Блгария, бива определян в Германия често ,за …турчин ! С думата “Канаке” , използвана за определение на юго-ост европеец и имаща смисъла на употребяваната в българия квалификация – циганин , биват наричани често ,всички не-руси и не-синеоки ,или говорещи развален немски граждани на BRD , което само по себе си ,е едно унижително отрицание на различните ,без истински оценки на тяхните лични качества. Но истината е ,че ние винаги мислим себе си за по хубави , по интелигентни и по трудолюбиви от всички останали на планетата Земя !!

 7. G-n Indjev, pozdravjavam vi za tazi statia, zastoto ne moje na tsiganite da se gleda, kato na vtora raka hora. Te ne sa ni vinovni za problemite, naprotiv, tjah gi udari nai-tejko mizerijata i zatova se stiga do iztsepki. No pak ne vsichki tsigani sa prestapnitsi, ta te samite sasto sa podlojeni na tormoz ot marshata sred tjah. Sastoto e i s bulgarite i s vseki edin etnos, ima i dobri i loshi… A tova, che ne plastali smetki, ami protivopostavjat se na sistemata, kojato ni ogrobva, ako i nie sprem da plastame smetkite, koito se pokachvat non stop, to edva li taka ste ni tretirat, zastoto se vijda, che v nashata darjava se skube samo ot redovia grajdanin… Spored men trjabva da se polagat usilia za integratsia na tsiganite v obstestvoto i iskame ili ne iskame, tova e jiznenovajno, zastoto te sa znacjitelna chast ot naselenieto. Darjavata prosto nehae, zasto ne se sledi, kato predi dali vsichki detsa hodjat na uchiliste, a se ostavja mnogo ot tjah da sa dori negramotni…

 8. Статиита и за “циганите” и за “мазенето” на Станишев,извеждат най-напред необходимостта,да се припомни истината за употребата на нецензурния глагол,кой кого пре…..а!!! конституционно преди години,за да стане ясно защо веднъж и турци и цигани са ни необходими,за да се се “завием с прокъсаната черга”,а после,
  дори,да не събираме парчетата от счупените грънци,е всичко друго като върховна наглост,но не и “махленски кавги!!!”
  И щем-не щем си припомняме тази сърцата жена Т.Дончева,не защото сме забравили,какви ги нижеше в парламента,а защото и тя горката уверена в своятА партия,преди да я прецакат,сега!!!вече го казва ясно и без шикалкавене:
  …… ДА, “ЦАРЯТ” Е ГОЛ!…….
  Спомнете си снощното предаване на Цветанка Ризова/29/06/09/с М.Велчев,Р.Овчаров и Б.Борисов Основната пронизваща нишка беше: – балансиращия разум на Царя!
  – и лицемерието на БКП!

 9. Kirov,
  “Канаке” не означава в никакъв случай “определение на юго-ост европеец и имаща смисъла на употребяваната в българия квалификация – циганин” – потърси значението и ще се убедиш. Напълно съгласен с Иво И., но това не прави нещата по-лесни.

 10. Теди,моля Ви,вкарайте си кирилица,много е лесно,ако не можете,помолете някой по-информиран от Вас,или влезте на интернет-сайтовете,всичко има,така ще избегнете мъчението както на Вас,самата,така и на нас,които живеем в България и не говорим латински езици,пък някои сме възрастани и няма за кога да ги учим.
  Но като допълнение,бих позочил еди болшевишки стереотип,който се е загнездил и в някои нормални хора,сори антикомунисти. Това е дълбоко непознаване и пренебрегване на индивидуализма. Затова се правят неточни обобщения,появяват се примитивни етнически предизвикателства и пр.
  Допълнението от Г-н Инджев е много уместно ,отново поздрави!

 11. Същото важи и за Канада. Там за тях ние също сме цигани. Имаш ли акцент и разберат ли, че си от Източна Европа те гледат недоверчиво с лек полъх на неприязън. Политици и медии се пенят и препенват колко толерантна страна създадена от имигранти е Канада и въпреки това реалността в обществото е съвсем друга. Толерантност има, но към западняците. Всички останали под ножа. Аз изживях 4 годишен ужас- всеки срок в различно училище, тъй като отидох в най-опасната възраст в канада – фаталните 13 години …Все още не бях изградена личност с ясни принадлежности и ценности и шока, който изживях лутайки се между двата бряга на възприятията беше покъртителен. Дъно под нозете ми нямаше…А навсякъде даваха мило и драго да ме удавят, за да може всяко друго дете да има по-обещаващо бъдеще от мен. Безпричинни нападки от преподаватели. Родителите ми неведнъж са ходили с моите контролни и проекти да питат защо имам такива ниски оценки като всичко ми е вярно… Отговорът “Ами нашата система е такава…” А бъдещето ми …сервитьорка в закусвалня forever -ама то нащо бъдеще е такова… Нали сме циганите на света… А нашите родни живеят в същия постоянен ужас, в който живеем ние като идем някъде… Това не е обрат, а виенско колело на ужасите …

 12. Ами ние сме си живи цигани! Особено за някои по-развити общества сме дори по-жалки отколкото циганите за нас. Това е факт безспорен.

 13. Към velingraD
  Зная, че първичното, истинско значение ,на думата “Каnакa”(означаваща -човек) е използвано от немски моряци, през 19 век , за обозначаване на хора от Полинезия и Океания , но днес и в Германия ,думата има това значение ,което вече съм посочил !!
  Следва още малко инфо:

  Kanake als Schimpfwort !
  ***********************
  Kanake ist in neuerer Zeit eine abwertende Bezeichnung für als Ausländer wahrgenommene Menschen mit südländischem Aussehen. In der Frühphase der Anwerbung von Gastarbeitern in den 1970er Jahren oft gegen Italiener, Spanier und Griechen verwendet, zielt der Ausdruck heute meist auf die sprachliche Diskriminierung von und die aggressive Abgrenzung gegenüber Menschen arabischer, persischer, türkischer, kurdischer, süd- und südosteuropäischer aber auch südostasiatischer Abstammung.

  Важното е ,че според изходната позиция всичко е относително и е истина това , че
  “Расизмът има граници – отвъд тях и българите са цигани” – много често !!

 14. ДРЕБНИ ФАКТИ – От почти 20 години съм във Франция – Претърпях 3 неуспешни опита за обир в парижкото метро – успях и в трите случая да задържа крадлите и да ги заведа до полицията – и трите бяха български циганки. Голям куцузлия съм – не можах да случа я на румънски или френски цигани или на някой африканец

 15. Драги Г-н Инджев,
  Всъщност коментара ми е за циганите дотолкова, доколкото това е предмета на статията ви! иначе нешата се от насят по същия принципен начин до всички и мисля, че ясно съм го казал. Проблемът с интеграцията на малцинствата по принцип е доста фундаментален и едва ли има просто решение, а изрази, като “трябва да ги интегрираме”, “ние сме виновнии, защото егоистично сме се затворили”, “управлението е виновно, защото нищо не прави”, са безполезно дърдорене, което не носи никаква полза за рещението. Истината е една и тя е записана на челно място,както в нашата конституция, така и в повечето конституции на съвременните демократични държави: всички граждани са ражни пред закона на държавата (никъде не се използва нациналност или етнос, като термин) и имат еднакви права и задължения към държавата (сиреч обществото). Затова хората трябва да бъдат уважавани най-вече по отнощение на спазването на закона. Това е което всъщност съм искал да кажа, като мнение. У нас разбирасе, като изключим корумпираните ни политици и “бизнесмени” за съжаление циганите се открояват най-вече в неспазване на законите и правилата. Вярно е, че имат много предпоставки, като извинение, но това не променя нещата по същата логика, както в правото се казва, че незнанието на закона не е причина за извинение.
  Ключут към решението на проблема е в разглеждането на мизерията в живота, като предпоставка за създалата се ситуация. Доколкото годините на прехода доведоха повече до одивачаването на Българите отколкото до цивилизоването на циганите, проблемът се задълбочи до болезнени нива. Примерът с Кюстендилското село, като станал печално известен сега, го дадох не за да обясня защо отношението ни към циганите е или трябва да е лошо, а за поясня колко трудно е в такава ситуация да се агитира за доброта, братство и интеграция на този етнос. Иначе такива примери има стотици, като някои от тях са и мои лични преживявания.
  Доколкото мизерията в живота стои във фундамента на проблема, истината е че с подобряването на живота и благосъстоянието на всички, този проблем все повече ще намалява, докато изчезне или стане незначително малък. Така, че в крайна сметка са виновни управляващите, но не затова, че не правят нищо за интеграцията на циганите или правят само повърхностни фасадни мероприятия, а затова, че не правят нищо за подобряване на благосъстояниет на цялата нация, на цялото население. защото интеграцията е дълъг и бавен естествен процес. И като всички такива се гради мъчително и бавно, но бързо и лесно се руши! Бих си позволил да взема повод и от коментара на Ева от Канада и да и кажа, че тя едва ли но един ден децата и ще бъдат истински равни интегрирани граждани на тази страна. Трудно е да се очаква, че мнозинството от сегащното поколение цигани могат да бъдат интегрирани. На тях просто им липсват първите седем години, г-н Инджев, а на повечето от тази част и останалите години не са ги научили на нищо добро. А декларации от типа “Да интегрираме циганите (малцинствата)” звучат по-скоро, като директиви на конгрес на БКП, но нямат никакво практическо значение.
  Колкото до Хитлер г-н Инджев ние сме чувствителни естествено към всичките му жертви,но поне в едно не можем да го обвиним, в някакво специално пристрастие към циганите. Убил е предостатъчно от всички нации. В известен печален смисъл е дал “равноправие” на циганите.
  А, що се отнася за германските бюргери то за тях има понятие преводимо, като “ориенталец”. Смешното е , че за тях Ориентът започва от източните предградия на Виена и се простира на изток до безкрай!

 16. Darja na mnenieto si, che integratsijata na tsiagnite e mnogo vajna i vaobste ne e kato “direktiva na kongres na BKP”, kakto GB pishe. Velikobritania njama nisto obsto s takiva direktivi i tochno tuk se govori neprekasnato za tova kak trjabva da se integrirat maltsinstavata i tova se pravi mnogo uspeshno. Pri tova, te sasto si imat svoi anglijski tsigani, koito sasto im sazdavat problemi, zastoto vodjat chergarski nachin na jivot i se samonastanjavat na obstinski zemi, bez razreshenie, kato ne pochistvat sled sebe si. Chuvat se njakoi protesti ot strana na naselenieto, no v nikakav sluchai ne takiva diskriminatsionni opredelenia, kakto v Bulgaria, zastoto tuk zakonite sa mnogo strogi v tova otnoshenie. Kakvo pravi darjavata? Ami, sazdava regulirani partseli za patuvastite tsigani, kadeto te mogat da se nastanjavat, kogato poiskat. Razbira se, tuk standartat na jivot e mnogo po-visok i anglijskite tsigani se pridvijvat s karavani, a njakoi drug kon e samo “za tsvjat”. Mizerijata na bulgarskite tsigani, naistina e v osnovata na problema, kakto i az sam spomenala v prednia si komentar. Tova obache ne oznachava, che dokato ne nastapi podobrjavane na standarta na jivot v Bulgaria, nisto ne moje da se napravi. Moje, i zavisi v sastata stepen ot upravljavastite, kakto i blagosastojanieto na tsjalata natsija, za koeto pishe BG, i mnogo drugi nesta, kakto v tsivilizovania svjat.

  PS Izvinjavam se na Petkan, che pisha pak na latinitsa, no rabotja po vaprosa za pisaneto na kirilitsa.

 17. Здравейте,
  Радвам се че схващате същината на проблема. Примерът с Великобритания не е най-удачният зашото и както сама казвате там стандартът на живот е толкова висок, че този проблем е малък. Познавам добре Англия и знам колко космополитни са хората там. Та толкова много индийци живеят, че има цели градове , като Бирмингам, където англичаните са малцинство! Но индийците са далеч по-културни и дисциплинирани от циганите и нямат нищо общо с тях, като изключим някои вънщни прилики и то само за малка част от индийците.
  Посетил съм и Индия и мога да ви кажа, че ако нашите цигани бяха като индийците то нямаше въобще да има този проблем.
  Все пак опитвайте, опитвайте да постигнете нещо с интеграцията, без да чакате повишаването на стандарта на живот в България! Няма лошо с такива опити, няма да навредят. Но смятам, че ефектът ще е нулев за съжаление. По-скоро това може да облегчи неспокойната ни гузна съвест, но реалният ефект няма да го има! Първо се преборете с мизерията госпожо, интеграцията след това сама ше дойде, като следствие.
  P.S. Идете в Google и потърсете “Bulgarian phonetic by Iliya Dankov” Натоварете софтуера, тои е “Free download” Малко трудно се инсталира но има упътвания за това пак в Google. Става от Control Panel-Regional and language options-Languages- Details, след това “подчертайте”-(highlight) с левия бутон на мишката Bulgarian Phonetic keyboard by Iliya Dankov, който трябва да се появил там след свалянето на софтуера и натиснете бутона “Add”. Това е всичко! Keyboard layout (разположението на буквите от кирилицата по клавишите на латиницата ) можете да намерите пак в Google. Enjoy!

 18. Г-н Инджев, не използвайте авторитета и популярноста си, за да внушавате чувство на вина и отговорност на всички които са “гаджо” и най-вече българите, пред циганите.Ако ВИЕ и подобни ВАМ имат такова усещане,изплащайте си го,но не агитирайте Българския народ да бъде донор.Всичко е много елементарно г-не.В цялата шумотевица има две страни:Едната твърди, че са дискриминирани,с много проблеми и трябва някой друг да ги реши т.е.да плаща.Другата е “ответника”.Коя е институцията ,която ни определи като такава..?.!.. Аз и много като мен, не се чувстваме виновни за нищо.Всъщност ВИЕ и вашите единомишленици или не познавате проблема, или сте платени за каузата на циганите-да завоюват привелигирован статут в държавата в която живеят. Ако си кажите,че не познавате проблема ще продължа.

 19. Прави впечатление, че в коментарите се чувства повече положително отношение. Също така се разбира, че българите за останалия “бял” свят са цигани. Е, тогава какво правим, дами и господа? Истината се крие в обяснението, че всеки един народ, поради ВЕЧНАТА простотия се има за нещо пó от съседните нему. А циганите са точно толкова качествени, колкото всеки друг “цивилизован” народ. Ако не е така, тогава ще ви поискам обяснение за постъпката на австриеца, който ИЗНАСИЛВАЛ с десетилетия собствената си дъщеря; за американеца, който държал в РОБСТВО 18 години 11 годишното момиченце и… Не, те примерите, които НИКОГА не биха се случили при “скапаните мангали” в световен мащаб нямат брой. А за тези, които ги разглеждат като еди пансветовен народ, ще задам следния въпрос: Джон Атанасов българин ли е, и ако е, защо е. Ако се изтъкне аргумента за българския му произход, то тогава аз ви казвам, че циганския народ е дал на света следните личности: Август Крог – Нобелов лауреат за медицина през 1920 г.;Александър Чирков; Бил Клинтън – 42-ят президент на САЩ; Бхимрао Рамджи Амбедкар индийски министър на правосъдието през 1936 г.; Вашингтон Луис перейра де Соуса – президент на Бразилия (1926 – 1930);Джеймс Скуайър Франел – първият министър председател на Нови Южен Уелс – Австралия;Елвис Аарон Пресли; Жуселино Кубичек де Оливейра – президент на Бразилия (1956 – 1961;Ивайло Маринов; Иван Йорданов Костов; сър Майкъл Кейн; Мануш Романов; Пабло Пикасо; Петър Лесов; сър Роджър Мур; София Ковалевска; Тодор Живков; сър Томас Шон Конари; Христо Стоичков; сър Чарлз Спенсър Чаплин; Ян Александрович Сергунин… Е, какво ще кажате за това, драги читатею? Вие, който смятате, че те АНТРОПОЛОГИЧНО били други и не подлежали на усъвършенстване! Ако все още мислите циганите за “международна” пасмина, то със сигурност няма друга такава, която да е дала такава енергия за движението напред.
  Димитър Атанасов – Кабули
  писател – циганин

 20. Г-н Кабули,
  Изброявайки кои велики личности са цигани по генетичен произход забравихте са споменете Йосиф, Светата Богородица Мария и нейния син – Исус както и останалите велики за другите националности и вероизповедания!Как така?
  Явно сте чели твърде много “не научна фантастика”!Починете си малко, слезте на земята и се поогледайте,може и пък да разберете къде живеете!

 21. Кабули, не знам какъв писател си,но явно бъркаш фактологията с художествените измислици.Когато говорим за цигани и за явленията, които ги съпътствуват имаме в предвид най-често срещаното у тях,а не изключенията.Циганските племена които днес създават проблеми на всяка страна в която са се установили са потомци на най-нисшите касти от индийското общество.Индийските монарси са направили изкуствен подбор.Тези,които не са полезни и безнадежни,просто са били прогонени.При един такъв подбор, разбира се, че може да се допусне и грешка, т.е. в стадото да попаднат и изключения.Цитираните от вас имена не всички са цигани.Има разбира се и чистопородни,някои са от смесени бракове, а за други просто излъгахте, че са цигани.Дори и тези, които са цигани , са станали това което са, благодарение на народа при когото са живели.Нима днес,всичкото население,което населява индийския полуостров се изевява като гении? Защо след като циганите са толкова способни,във всяка държава, в която живеят ,получават повече, от бюджета и, отколкото дават? Или, и това е част от “гениалноста” им? Има ли държава в която да не създават проблеми ? До сега не съм чул циганин да е благодарен на власт, държава или народ.Това което сте вие днес,като писател, е благодарение на българския народ,от чийто гръб са правени отчисления и вземани данъци,за нуждите на образование, здравеопазване,детски и социални помощи.Но вие никога няма да благодарите,защото сте верен на културата на племето си.Дано един ден българския народ се осъзнае и спре да бъде донор.

 22. На първият коментар няма какво да отговарям. \личи си, че е от неграмотен многознайковец.На вторият: човече напиши ми името и ще видиш “какъв писател съм”.До болка е вярно, че за циганите, които са изключение, нито се говори, нито се пише, нито се знае. Но лошо е тогава, когато почти един цял народ стане “изключение”. Знаете ли г-н Кънев, много по-лошо е, когато българското племе само на себе си създава проблеми и то много по-лоши, от колкото циганите му създават. Възможно циганите с изграден имидж да са продукт на народа сред който живеят. Но с това си твърдение сам влизате в капана на истината. Ще ви попитам тогава, тези българи, които двадесет години разсипват държавата, продукт на кой крадлив народ са тогава? Ако са на германския, бихте имали право, но ако са на българския, тогава в какво се състои истината за несъстоятелността на един цял народ, па бил той и циганския? Колкото за благодарността на циганите към власт, държава или народ, говорите глупости. Да не се изживявате в “Дядо Иван” на 20-ти век? За какво трябва да ви благодаря аз на вас, че така и не разбрах? За семейството си, което съм отгледал лично аз, а не някой друг? За апартамента си, който съм си го купил със собствени пари, а не с вашите? За книгите, които съм писал? Сигурно вие е трябвало да ги напишите! За това, че децата ми са живи и здрави и си гледат семействата и децата, живеещи по Европа? Избройте онези качества, с които ме превъзхождате и аз ще ви се извиня за нанесената обида. А ако нямате такива?

 23. Уважаеми г-н Кабули,предизвикан съм да пиша защото мнозина не правят това, считайки проблема за маловажен.Има ли за какво да сте благодарни? Да не би да сте арменци или евреи? Забравихте ли,че преди двайсетина години, заедно с турците влизахте във висшите учебни заведения с тройки? Тогавашната власт жервуваше отличници, за да ви интегрират,и на много младежи живота им тръгна в друга посока.След като другите не ви превъзхождат,защо пледирате за квотния принцип? Явавате се на конкурс и който е по-добрия печели.Но вие и вашите събратя ратуват за друго.Мечтата ви е колкото са циганите,толкова процента да са запазени за тях във всички области на живота.Разбира се, не трябва да бъдете благодарни и за жилищните блокове, в които ви настаниха безплатно,и превърнахте в кочини, ами претендирате за други, защото тези вече ви са недостатъчни.Нас,българите,винаги са ни възпитавили в уважение към другите народи.Какво е вашето отношение към другите? Когато влязохме в живота ние бяхме потресени,защото се сблъскахме с една жестока действителност.В нашия дом често идваше едно момиче, от калайджийско семейство. След като навърши 14 години се омъжи, и един ден узнахме от родителите на моята съпруга,че тя е взела стария басан,който беше като семейна реликва,за калайдисване.Вместо автентичния съд ни върнаха железен.Когато я попитахме: “Защо постъпи така, нали сме приятели”? Тя ни отговори : “Ама аз съм циганка и трябва да ви излъжа”.Преди много години от други села идваха на гроздобер в моето село.Кундисваха близо до нашата ферма.Една вечер се зададе буря,ние ги подслонихме в навесите.Когато напускаха фермата избухна невероятен скандал,защото поисках да ми върнат фуража, който си бяха присвоили.Разбира се боклуците,които направиха трябваше аз да почиствам.Мога да продължа до безкрай.Това което е в повече при нас е добрината и наивноста, която никак не ни е в полза.Обиколете селата където се заселват цигани.В българските дворове има зеленчуци и др. култури в циганските треволяци и купчина боклук.Има шепа политици, които продадоха националните интереси,и малка група “бизнесмени”, /в т.ч. българи, цигани и турци/които в мътна вода наловиха риба, но това не е целият български народ у когото вменявате вина,и наричате крадлив.Интересно от кого краде този народ? Вие господине пропускате отговорите на много въпроси: Има ли страна в която циганската общност дава повече от това което получава? Има ли държава в която да не създават проблеми? Стига сте се крили зад отделните личности, които са станали това благодарение на народа при когото са живели.Това,което са направили е част от културата и историята на народа при когото са живели.Все едно евреите да се перчат с Сюлейман паша,или бъгарите да вписват в своята история Моше Даян. И още нещо имате ли ДНК ескпертизи? На такива като вас е нужна една сегрегирана циганска общност със законсперирана “култура”, която да се съхранява и потдържа за да създавате разни фондации и цуцате от тях.Това са вашите интереси.Интереса на българския народ и на онези цигани, за които казвате, че са копие на народа при когото живеят, е тази общност да се десегрегира и наистина всички станат наше копие. Тогава проблемите няма да ги има, и вие ще трябва да се преквалифицирате.

 24. Г-н Кънев, вие със сигурност сте добър човек. Но ПАК тръгвате по шаблона. Не ми отговорихте от коя част на българския народ са стотиците герои на ограбването на страната. Вие пак се плъзгате по експлицитните и конотативни твърдения. Но знайте уважаеми господине – не е вярно, че цигани са влизали с тройки в институтите. За ваше (и не само за ваше) сведение съществуват секретни документи на ръководството на партията-държава, в които ясно е упоменато, че такова лансиране е необходимо на турската етническа общност. “Вкарването” задължително на турци във висшите училища беше с цел създаването на турска интелигенция, която да бъде опора на бъдещата “възродителна” политика на БКП. Всичките, които бяха вкарани във ВУЗ-овете от тях, сетне станаха почти до един служители и обслужващи тайния репресивен апарат. Вгледайте се в ръководството на ДПС и си правете извлечения. Но в интерес на истината, този процес на “висшо ограмотяване” беше къс и от него не се възползваха кой знае колко бъдещи съратници на комунистическата власт. Осман и Хасан от село даже не са почувствали, че имат привилегията да учат във ВУЗ с тройки.
  Чудя се защо компостирате цял един народ в пространство на една кибритена кутийка и му вменявате обща вина? Това не звучи грамотно, а – пак казвам – шаблонно и научено от дядо, баба или улицата. Ако всички цигани са крадци, то означава ли, че всички българи са по-големи крадци, тъй като тяхното грамотно, семейно и финансово състояние предполага да упражняват власт – местна, общинска, областна, институционална и на висше ниво? Кой циганин си направи хотел, голям колкото на М. Велчев? На кой циганин му бяха “надвърнати” 4 500 декара гори? Мургина циганка ли е? Партийните крадци цигани ли са? А и Цветелин Кънчев не е циганин по произход.
  Вярно е, че циганите крадат като замаяни. Вярно е, че циганите се дрогират като замаяни! Вярно е че циганите са неграмотни. И може би още десетки други неща са вярни, изказани по адрес на циганите. Но както писах на Емил Кало, така ще кажа и на вас, че колкото е откраднал един българин министър, толкова за цял живот не могат да откраднат 10 000 цигани. И не се правете, че не знаете, че дрогата и необмитяваните китайски стоки влизат свободно през българската граница, която е пазена от български граничари. Апропо, дойде ми наум, че и някаква английска служба помага на българсата митница в борба за разкриване на контрабандните канали. Доведе я Симеон. Това не говори ли, че българите крадат от собствения си народ и държава като замаяни? И нека да не гледаме само отрицателните явления и процеси, протичащи сред един народ или части от негго като обща характеристика. Това не ни дава възможност да погледнем на проблемите в дълбочина и да ги разберем, осмисляйки ги.
  Ако желаете, мога да ви пратя книгата си, за да прецените “какъв писател” съм, но ми отговорете с какво ме превъзхождате. Не става въпрос за пари, защото при мен са винаги в излишък. Става въпрос за нещо друго и вие го разбрахте.

 25. Наскоро открих една книга.Казва се “Светът който изградиха ромите”. Понеже не е на български, доста зор беше докато я разбера.Тъй като съществува чудовищна дискриминация спрямо този народ,и няма да се публикува, позволявам си да цитирам някои пасажи.Ето ги: “….и беше лето много делечно…и ромите си бяха изградили своя рай….навъдиха се хора,които не искаха да работят, и почнаха да пакостят…тогава се събраха:…умните, по-умните и най-умните,богатите,по- богатите и най- богатите,почтенните и пр….и рекоха…раят който създадохме се руши,да тръгнем по света и намерим други земи по които ще си изградим друг рай…и като тръгнаха взеха със себе си много пари,че винаги да са им в излишък…и когато излязоха от своя рай видяха, че другите люде са много прости и лоши,не се къпеха и бръснеха,и ходеха полуголи и правеха само зян помежду си…и тогава ромите ги нарекоха “гааджоскоо” т.е. диваци ,варвари…и пак се събраха и си рекоха: що да правим?…и като разбраха,че никой от тях не ги превъзхожда по нищо…решиха да им помогнат…и понеже нямаха календар направиха такъв…за да могат да се ориентират във времето…календара направи Созиген, който беше ром…в лето 46 преди да се роди божия син… Цезар нареди да се отчита времето по него…но и той беше ром,защото беше потомък на Ромул,което ще рече победилият ром,понеже имаше друг брат- близнак,наричан от невежите Рем…те, невежите,не можеха да казват ром, и затова го наричаха Рем…и не след дълго пак ромка, малолетна, защото само малолетни ромки раждат, роди божия син…зачена го от светия дух…както правят почти всички ромки днес…не защото търсят някакви облаги от това…когато ги питат от кого е бебето те казват:”моминско е”…и по късно пак ромка роди Мохамед…и едни роми вървяха с името на Христос, други с това на пророка Мохамед, и така на едни казаха да зачитат Христос а на други Мохамед…и така едни станаха християни, други мюсюлмани…и дадоха много светии… и Банго Васил и Атанас и Георги…и често ги бъркаха като им казваха и ромеи…и пак роми отидоха при Григорий 13 и му рекоха: ще ти направим друг календар та да не се бъркате с нашия…и оттогава се знае,кога е нова година на гааджоско, кога на ромеско…и продължиха ромите да правят добрини и да цивилизоват другите люде… и градиха им къщи, но те не признаваха това и влизаха вътре с добитъка…и ги образоваха, и ги учеха кое е добро и кое лошо, но те не си плащаха тока, водата , криеха,че работят, за да вземат помощи, и се возеха по градския транспорт без да плащат…и всичките им депутати и министри крадяха… и всички крадяха…и ромите понеже имаха винаги пари в излищък все плащаха,плащаха…и щото знаеха, че никой не ги превъзхожда по нищо им прощаваха…и те ромите даваха на света и президенти и актьори и писатели и художници и спортисти и режисьори… и искаха света да стане както е бил техния рай…ако не стане рай, ромите почнаха да ходят и по други планети и ще се преселят там…и тогава света ще потъне в невежество и нищета…

 26. До г-н Кабули
  Анализът ви е перфектен и ако приемете един приятелски съвет, не си губете времето да обяснявате на г-н Кънев каквото и да било. Той не се интерсува нито от вашето мнение, нито може да ви разбере. Сигурно иска човека, ама като не може. Г-н Кънев се интересува само от себе си и както той каже, така е. Откакто се появи в този форум набързо ни сортира по хоризонтала и по вертикала и каквото той каже, това е. Та не се засягайте от думите му и не си пращайте книгата -нито ще я прочете, а ако вземе да прочете нещо, сигурно няма да го разбере. Не му се сърдете, толкова си може човекът.
  Но аз друго исках да ви кажа. Аз съм живяла сред цигани. Предполагам че знаете за еленските цигани, повечето от които са се интегрирали и са с добро образование и положение в обществото. Както знаем злобата почивен ден няма и винаги се намират хора да им припомнят че са цигани, макар и еленски. Аз и друг път съм споменавала в този форум, че баща ми беше почти сляп и хората на които разчиташе бяха цигани. Цигани му караха дърва, цигани му копаеха градината, защото им имаше доверие. Според него, нека не обобщавам за всички, но тези цигани с които той имаше вземане-даване имаха “страх от Господа”. Нещо повече, те се чувстваха отговорни за него – както е казано в Библията: силните носят немощите на слабите – и го предупреждаваха от кого да се пази. Циганите не откраднаха от баща ми и една тиква, но едно младо милиционерче му уби кучето и прескочи през нощта оградата да му открадне ярето. Примерите са много и едва ли с тях добавям нещо към казаното от вас. Познавам българи, дето крадяха и го преписваха на циганите. За съжаление няма изгледи това да се промени скоро – българите не вярват в Господ, нямат страх от Господ. И резултатът е налице. Княз Борис е покръстил българите, което тогава сигурно е било политически правилно, но всяко нещо наложено със сила, няма основа, няма корени. Не знам дали съзнавате какво огромно предимство имате пред всички компетентни по всички въпроси форумни бабаити – вие познавате своите корени. Бъдете здрав и не се предавайте. Нали знаете, друг кара влака.

  Всички бъдете здрави.

 27. И прати господ-бог съдия в този форум…и казва се Сия…и е измежду най-праведните…и най-начетените…и измежду умните най-умната…щото казано е:”най-първият трябва да съди…” благодарим ти боже за това което направи за нас лошите… АМИН.

 28. Незнананието е голяма сила! Незнанието е опора в живота на невежия, който държи да е такъв по две причини: Първата е, че така му е по-удобно в живота, а втората е продукт на неговото нежелание да разшири своя светоглед. Незнанието дава самочувствието на Херкулес. Особено тогава, когато трябва да се грабне публиката с плакатни изрази, лишени от смисъл и пълни с фалшив блясък. Вярно е, че всеки народ си отглежда и отрепките. Това не е страшно, ако разумните създадат правила и норми, които да ограничават максимално тяхното непристойно и нарушаващо законите и морала държание. Лошото е тогава, когато разумните заприличат на неразумните.

  Каква лъжа, каква лъжа!
  Завиждам аз днес на коня!
  Ще ти кажа право, брат –
  прегърбен кон аз не помня!

  Вечер, щом си лягам, брат,
  сънувам пак коне да бягат.
  Охлювите, знаеш брат,
  бързат рано да си лягат.

  Не вярвам парите, брат!
  На книгите не вярвам даже.
  Циганин съм ази друже
  и чакам някой да го каже.

  24.10.2009, 23:44 часа

 29. Колко много съжелявам за годините които съм живял в незнание и невежество.Благодаря ТИ,ГОСПОДИ,че освети моя път,благодаря ТИ за “доброжелателния” дар. Всички ние, които се държим на незнанието,нека продължим да се учим от тези които ни дадоха и законите и морала…Продължавам да чета,и всички вие,и разумни и неразумни, чуйте какво още прочетох…Предварително се извинявам за лошия превод: …когато ромите /тогава поради своето невежество другите ги наричаха ромеи/ имаха свои школи за всичко… и видяха,че онези нямаха свои знаци за писане и пратиха двама свои мъже, начетени и святи, да им направят такива знаци…и направиха азбука…и всички те,които взеха тази азбука я нарекоха славяно -българска… понеже ромите/ ромеите/ бяха доброжелателни не се сърдеха… те никога не се сърдят,защото такава е волята МУ, да правят добрини и просвещават другите…и днес по целия свят те правят само добро,но малцина ги разбират,щото живеят със самочувствие градено вурху незнание…и навсякъде където отидат…и румънци и чехи и сърби,словенци,италианци и всички и всички не ги разбираха защото нямаха правила и нямаха разумни люде, които да ги научат, кое добро и кое лошо…прости им ГОСПОДИ… АМИН.

 30. И продължавам да чета и се уча от доброжелателите на човечеството…Ето още откъси от книгата на най-големия доброжелател,най-умния , най-начетения,най-мъдрия…”Светът който изградиха ромите” …и по-късно, като видяха, че има още невежи,решиха да направят добро и на тях…и понеже бяха съградили свят в който имаше много мъдри,учени и святи хора,рекоха на двамина от своите…отидети там при невежите и им направете знаци,с които да пишат, както ние ромите имаме свои…тогава невежите наричаха ромите – ромеи… и отидоха и им направиха такива знаци… и после те я нарекоха своя азбука…и започнаха да се хвалят,че е тяхна…и целият им народ бяха само отрепки…и беше голям зор докато им дадем знание…защото незнанието си беше тяхната сила…и после ромите ги учиха що е морал,и направиха им закони за да се държат прилично…имаше от тях и разумни, но като гледаха неразумните и те ставаха като тях…и понеже сме много добри, и не пожелаваме от ближния нито парите,/имаме си много от тях/ нито добитъка, нито къщите /имаме си безброй,дори строим и за невежите/ нищо не вземаме от тях…наричат ни доброжелателните… и ще правим все добро за да стане света какъвто беше нашият рай…

 31. Този Кабули разбира ли , това което чете?

 32. Петко, ти си по-лош и от бетонна глава! Ни приемаш позитивизъм, ни отдаваш такъв! Със сигурност си като стара смачкана кофа, която става с а м о за боклук.

 33. Хора,незнаете какво е да си белязан от това да си циганин.Колкото и добър човек да си ,колкото и да спазваш законите ,колкото и да допринасяш на обществото с труда си,каквото и да направиш – все тая.Не можеш да премахнеш убеждението, което от дълги години битува ,че циганина е “лош” човек.И малкото хора от този ентос интегрирани биват смачкани от такива като Кънев.Какво остава на тези които нямат никакво образование,дето са без доходи или са ниско заплатени,дето всяко отношение в повечето случаи към тях е пренебрежително.Затварят се,изолират се и отвръщат със същия негативизъм,злоба и ярост. Затова и разбирам добронамерените българи ,които отиват да си търсят късмета в западна Европа и отношението към тях.Б о л е з н е н е н о е да доказваш,че си като всички хора.

 34. До “циганина от България” , защо трябва да “доказваш”?.Просто живей и работи както останалите нормални хора и никой няма да забележи ,че си циганин.В условията на свободен пазар, бизнеса се интересува от знаещи и можещи хора,а не от такива, които да се представят за това което не са.В България има работа за всички.Явно е,че не познаваш братята си.Нискоквалифицираните и без образовие също се ползват с уважение, когато се трудят и живеят както останалите.Когато циганина без образование,без трудови навици,без възпитание и елементарна човешка култура /каквито са над 90 % от циганите/, има наглоста да плюе по българския народ и търси привилегии, той вече не може да бъде търпян,и не можеш да принудиш никое човешко същество да уважава циганите.Не се ли замисляте върху това, че по целия свят отношението към вас е еднакво. Циганите нямат проблеми, циганите създават проблеми. И още нещо, между българите и другите нецигани има достатъчно хора, които знаят много повече за вас отколкото вие за себе си.Не е дошло времето на тежката артилерия.

 35. до Петко Димитров Кънев

  Вие написахте лъжи, затова аз ще ви кажа истината.

  Дискриминацията спрямо циганите в България е свързана с тенденция за отрицание на различните и незачитане на тяхната индивидуалност, и точно там ще продължава да се изплъзва момента за така желаната интеграция на циганите в българското общество.
  За съжаление, умствения капацитет на циганите е умишлено попилян. Сред тях има много будни и кадърни хора, чийто шанс за развитие и изява е похабен. По българската схема, на циганите им е отредено дъното на обществото- чистачи и общи работници. Когато едно циганче тръгне на училище, от първия до последния ден към него е демонстрирано пренебрежително и дискриминационно отношение, така, че то да не се чувства добре дошло сред българчетата и да си знае мястото. За да успее едно циганче в училище, то трябва да учи за 6 за да му пишат 3. А на българчета, които учат за 4, преподавателите с удоволствие им пишат шестици. Така мотивацията на циганчето спада, а българчето бива избутвано, като в инвалидна количка напред. Резултата е- една съсипана държава, в която по-глупавите имат власт, а по-умните търсят начини да оцелеят. Ако на мястото на некадърните висшисти българи, бяха онези будни цигани, чиито способности бяха …бракувани, нещата щяха да изглеждат много по-различно. Уви, България предпочете да издига “своите” и да пренебрегва “чуждите” и така тя сама се закопа!

 36. Междуетническите проблеми в България произтичат от бедноста и беззаконията,бедноста и беззаконията в България проистичат от крадливите и безотговорни власти на Ръ Бъ.Ръ Бъ в България произтича от съветското блато на НРБ а това означава че цялата Българска нация е в тинята на това блато и че само дружното излизане на цялата Българска нация от тинята на Ръ Бъ, ще спаси междуетническият мир и справедливоста в Българското ни отечество.

 37. Румене,и французите ли са в съветското блато? Що за хора сте? За опровергаването на лъжа, формулирана в едно изречение е необходимо да се изписват страници.Само ще кажа,че GR8 лъже, а ти Румене си с промит мозък.

 38. Ти си един мазен празноглавец, измислен продукт на Ръ Бъ.

  С други думи- банален боклук!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.