И деца са готови да ни направят ( без да ни питат)

Анекдотът от времето на социализма за другаря агитатор, който дошъл на село и обещавал предизборно на селяните мост ( и река да им прокара, щом нямат), детска градина ( и деца да им направи, щом нямат) е послужил най-сериозно за канава на емблематичен предизборен репортаж.

В ролята на другаря агитатор е другарката министър Емилия Масларова. Тя посетила едно трудово семейство в Хасково, придружена от фоторепортер и Груев ( не знам дали е репортер, може да е просто местния партиен секретар). Ето как Груев описва разигралата се сценка на социална загриженост.

„Ама ние май се познаваме”, възкликнала др. Масларова, искрено изненадана от невероятното съвпадение да попадне на познато семейство при тази подборка на граждани от страна на вестника.

Домакинята, гладачка от завод „Мир” ( ами няма да е война, я – те заводите у нас бълваха бронетранспортьори, но все около мира им се въртеше названието), потвърждава познанството. И се започва…

На съобщението на (не)случайната позната, че е започнала да се преквалифицира като масажистка др. Масларова, каквато си е чевръста, бързо се вмъква с ясна визия по въпроса: „Ами ще ходиш на масаж, разбира се”. От което читателят, ако не внимава извънредно много, ще си помисли, че най-нормалното нещо за полубезработните гладачки в българската провинция, е да си дават парите за масаж.

Масларова не спира да се огледа, макар вече да е минала на червено( ама кой да я глоби – Груев ли?) и заковава първия си пропаганден пирон: „Онзи ден пуснахме една нова програма. По нея даваме пари – между 600 и 1500 лева на хора, които работят, но искат да се квалифицират допълнително”. Даваме! Това от нашите данъци – благоволяват да дават!

Да, ама домакинята има и други проблеми, освен всичко друго, от предприятието им спрели транспорта…

Но Масларова, пак случайно, е подготвена: „ За превоза ще помогнем. Там имаме заделени пари – по 336 лева месечно на работник за превоз в рамките на 80 километра. Само вашият работодател трябва да направи проекта”. Имаме! Това е положението…

Но хасковлийката се оказва неблагодарна, имала още проблеми. Проблеми ли? Няма проблем.

Масларова е насреща – щом заплатата й паднала наполовина, др. министърка има решение. Строго препраща упрек към работодателя ( отново), който „би трябвало да знае..Ние можем ( разбирай явно БСП) за 5 месеца да ви осигурим по 132 лева на месец при положение, че се въведе намален работен ден. Само че работодателят трябва да го поиска”, натъртва все по-настъпателно тази защитничка на работническите права и свободи, внезапно прогледнала за тях цели 6 дни преди изборите.

За още по ясно, на чия страна е, др. Масларова й заявява колко много я цени. „ Вие сте квалифицирани хора с умения и трябва да ви съхраним до ( следващите избори, май?) до момента, в който отново ще има поръчки”.

Интересно, ами ако не успее в тази консерваторска дейност – тези квалифицирани хора с умения да мрат ли?

Но и с това тревожните нотки на тази случайна среща на стари познати не секват. Гладачката-масажистка вече пита от името на колектива, който иска да знае „какво ще стане, ако нещо стане”. Не е много ясно за летален изход ли намеква, за безработица ли, но др. Масларова разбира, защото има готов отговор. „ Всички сте осигурени” ( ей това вече е отговор с размах!). „Основната ни задача е да не допускаме съкращения и масова безработица. За това стартират 300 милиона ( така пише, не е ясно какви са точно- китайски маратонци ли стартират, монголски тугреци ли…) които са за 100 000 работни места”.

И понеже квалифицираният работник от бетоновия възел, мъж на домакинята с многото въпроси си мълчи, др. Масларова вече е понаучила нещо от жена му за несгодите в неговата си област и го включва в лекцията. „Вярно е, че вече няма такива огромни строежи ( ех, другари, едно време…). Ето обаче онзи ден се откри програма за 80 млн. лева по проект за децата ( а, да си дойдем на думата, тя ги обича тези дечица, дори „толкова да си могат”, като се изразява за онези от тях, захвърлени в домове).

Не, не става дума бетонджията да се преквалифицира на детска учителка, както вече сте си помислили. Др.Масларова пояснява, че по тази програма ще се строят детския ясли и т.н. Но това е последният рубеж на нейната отбрана спрямо тези мрънкачи. И тя преминава в настъпление.

На плаха реплика, че всички тези споменати от нея мерки не се усещат (егати неблагодарниците се оказват тия двамцата от Хасково – тя дошла на крака, ласкае ги като ценни човекоединици, спомня си да ги е виждала даже някога, а те-мрън, мрън…), другарката от София не се стърпява и влиза в обичайната си роля:

„ Не се усеща, защото не четете, не се интересувате. Защото чакате да дойде министър да ви обясни. Влезте в сайта на министерството да видите какви възможности имате”.

Марш в сайта и ти, читателю! Но преди това се запознай с развръзката в тази правдива история за големите лъжи на властта и нейните медийни сътрудници.

Гневът на скъпата ни министърка се уталожва – явно от майчински инстинкт. Наблизо е и един подрастващ, синът. Тя го приобщава към назидателния разговор с няколко въпросчета ( Груев е там само да попива мъдростите и да ги направи достояние на самоотвержения читател, който може да понесе такова четиво).

Младежът искал да учи висше с география. Оооо, питай леля си Емилия. „Това е добре, ние и за стаж даваме възможности по конкретни проекти”, майчински реагира тя ( какъв точно проект трябва да стане младежът, за да се възползва от добрината й, не става ясно – той милият си е един проект на мама и тате, нормално…).

Ако си мислите, че това е всичко, грешите като неграмотен избирател пред еднакви на вид ( като за него) бюлетини. Кулминацията предстои. След като любопитства каква кола карат ( но пропуска да им каже, че има програма за икономично шофиране по нанадолнището на държавата – без спирачки и с изключен управленски мотор), Масларова научава, че семейството не е ходило на море от 1993 г. И? Цитирам:

„Масларова вади мобилния си телефон ( „Самсунг”- уточнението този път е на Груев, явно иска да подчертае, че не е златен и с обичайните за другарката диаманти) и след минута разговор съобщава: уредена ви е почивка за 10 дни на Слънчев бряг за моя сметка. Няма да плащате и храната , защото пакетът е „ол инклузив?” ( въпросителният знак не е от мен, незнайно защо някой провокатор от вестника го е сложил с цел да постави под съмнение добротата на др. Масларова, май).

Е, това е всичко. Почти, ако не се смята, че след цялата тази постановка разчувстваният домакин уверява гостенката от София, че от 20 години гласуват редовно за една и съща партия и ако някой се съмнява коя е тя, работникът от Хасково провожда по лъскавата другарка препоръка към Станишев „да бъде по-твърд”. Като бетон, сигурно!

А ти, читателю, влизаш ли в сайта на др. Масларова? Не? Ами хак ти е, ще страдаш тогава. Ама и „24 часа” да четеш ти стига, за да разбереш какво ни е нивото – родопска селянка се прави на софийска гранд дама с широки управленски пръсти, гостува на квалифицирана гладачка и също такъв бетонджия и всичко това е поднесено като за идиоти в преразказ в стилистиката на бетонния комунизъм, когато гладеха по главата трудещите се с лъжата, че тази държава била тяхна.

Извинявайте, че ви приобщих към идиотите, за които явно е предназначен т.н. репортаж ( или очерк, не знам, вие кажете). Не беше нарочно. Просто не се стърпях .

И още едно извинение: на 20 юни написах, че властта къса предизборно част от корупционната си опашка. Очаквах, че официозът “Стандарт”, който прогнозира,че само 2 дни по-късно в прокуртурата ще бъде образувана преписка срещу Масларова за далавера на черноморието, не се шегува. Няма как толкова  приближена до властта медия да публикува подобно нещо без санкция от върховен държавен вожд.

Работата явно се потули. А пък “24 часа ” я заля със сироп за живота на пчеличките-труженички и надзираващите ги търтеи като този, цитиран по-горе . “Тури му пепел”, както се казва за изгорелите ни надежди за малко справедливост.
Сигурно вождовете се ритат.  От това печелят мазниците ( “откак свят светува, все мазният отгоре плува”, казваше Радой Ралин). И няма как и за вождовете да не капва по нещичко в тази далавера.

18 мнения за “И деца са готови да ни направят ( без да ни питат)”

 1. Едно време имаше един гаден виц.
  ” Един решил да бяга зад граница, и решил, че ще е най лесно през Турция. Обаче там граничните власти го харесали един такъв беличък, нежничък и решили, че могат да се възползват от него. Нашият човек изтърпял първия, въпреки болката. Втория и третия доста го озорилили защото били още по-надарени. Но когато видял четвъртия започнал да се смее.
  -Защо се смееш бе?- го попитали, а той отговорил:
  – Ами щото няма да влезе – много е голям. ”

  Този виц разбира се не е за публикуване – но точно обрисува как се чустваме. И нас вече само на смях ни избива.

 2. Благодаря Ви, г-н Инджев, за сладкия коментар! Подобрихте ми настроението. Като нечетяща от дълго време вестници, аз не съм в състояние да се насладя на подобни бисери. Каквато министърката (недоразумението), такъв и вестника, такъв и послушния разказвач Груев… Дано повече от нас отидат до урните и дано успеем да ги “гътнем”, казано на техния недодялан жаргон. Приятна вечер и поздрави.!
  П.С. Да се надяваме, че тази вечер ще ни останат спестени изцепките на БНТ от сорта “1983 г.”

 3. На това не му ли се казваше – ПОПУЛИЗЪМ ? Или още, КУПУВАНЕ на гласове(по втория начин)? Мирише лошо! Мирише на Тошо !! Защото са социалисти и защото са там ,където не им е мястото – в управлението !!!
  На 05.07.2009 с Nr.19 !!!!

 4. Г-н Станишев бил загрижен,че вероятно мълчанието на десните,било за нещо неясно си….
  Но междувременно-и като социалисти – ту се радвали,ту се
  разграничавали от подкрепата на г-н А.Доган и тук и там по комшулъка!!!!….в момент когато М.Велчев,определено заяви,
  че тройната коалиция е вече история….
  Сега само от всички българи зависи,България да се събуди друга,рано сутринта на 6 юли т.г.,дори и да последват очакваните лабораторни упражнения!!

 5. Губят ми се подробности в посочения репортаж. Ол-инклузивът не е ли случайно в харизания наскоро от Масларова хотел? А пътните не ги ли поема фирма Лена ООД, облажила се с държавни поръчки за милиони от доставка на горива, нищо че е одиторска компания?

 6. Към демократор:

  Благодаря за напомнянето- абсолютно уместно ( сам се чудех какво липсва в картинката). Може би по-късно ще добавя прогнозата от миналия петък на “Стандарт”, според която точно преди седмица ( в понеделник) трябаше да тръгне прокурорска проверка за предплагаема далавера на Масларова с имот на нейното си министрество на морето…
  Самият аз, който писах за това ( цитирайки “Стандарт”) забравям, какво остава за други, които не следят темата – ето така работи “мълчанието”, което наистина е злото…

 7. Господин Инджев, благогаря Ви!
  Благодаря Ви за нещата, които пишете и които не могат да се прочетат и чуят никъде другаде!
  Благодаря Ви!

 8. Тия от БСП до кога ще се възпроизвеждат.Дали е Кур,Башев или Курумбашев разликата е само в големината на члена.И до кога така?

 9. Ама пък как й пасва само фамилията….Масларова.Другарката Масларова.Мазна като масло физиономия.Умее ги тя тези неща.Да се подмазва на бедните хора,които със сигурност не са ходили на море отдавна.Дали ще успее да ги излъже?

 10. до Киров
  Това не популизъм. За популизма трябва култура, каквато в случая липсва. Това си е простотия и вродена селяндурщина, подплатена с власт. 😉

 11. Прекрасна статия, г-н Инджев!

  С удоволствие ще я разпространявам 🙂

 12. Какво очаквате от някой който през целия си живот се е возил на служебен автомобил?

 13. Към NG
  Каква култура им трябва ? Като на Сидеров и Янев ? Мисля , че за да лъжеш и обещаваш , ти трябва най вече “Гьонсуратлък” , голяяяма уста и вярващи глупаци – до … изборите!!

 14. Като прочетох тази статия направо се разчувствах.Браво Иво и да продължаваш в същия дух да изобличаваш всичките долни “избраници’ и техните лакеи.

 15. Благодаря за чудесния фейлетон г-н Инджев! Министерката Масларова удивително ми прилича на една френска историческа персона, Мария-Антоанета! Думите “Като няма хляб, яжте пасти!”, така хубаво и прилягат, не мислите ли? Просто не Емилия, тя е Мария-Антоанета Масларова.

 16. Другарката предлага на едни “Ол инклузив?” а на останалите “Ол Нахлузив!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.