Скандалният успех на властта

Седмица преди изборите агенция Ройтерс съобщи на света за скандалите на отиващото си управление в София, като открои седем от тях.

Това са, според Ройтерс, аферата в “Топлофикация София”, скандалът с канадската минна компания “Дънди Прешъс Металс”, злоупотребите с еврофондовете за земеделие, злоупотребите при изграждането на пътищата, срещата на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков с престъпни босове, аферата в Националната агенция по приходите и скандалите със заменките на земи.

Кратко и ясно. И авторитетно, защото става дума за Ройтерс.

За ползвателите на тази информация остава да си правят изводите за това управление, за което най-видният деец ( виден, защото беше министър още при Виденов и се оказа незаменим дори и след уволнението от кабинета Станишев) Румен Овчаров каза, че можело да се определи с една дума: „успех”.

В нещо като телевизионен диспут на 30 юни друго партийно „острие” на червените, младият Георги Кадиев, когото БСП изправя като мажоритарен кандидат срещу Иван Костов в София, опита друго обобщение за оневиняване. Никой не бил спрял корупцията-например и присъстващият в студиото Иван Костов.  Какво чудно „доказателство” за това, че Ройтерс нещо не са „разбрали” за изброените по-горе (само) седем от големите скандали!

А и корупцията била индивидуален акт, каза още Кадиев без да му мигне окото. Което, както всяка полуистина, е цяла лъжа. Особено, когато се проектира върху такива корупционни практики, които изискват стройна организация на престъпните участници в нея. Като контрабандата с цигари, за която същият Кадиев заяви, че не можела да бъде спряна, защото имало големи финансови интереси, свързани с нея.

Самите откроени от световната агенция седем най-известни скандала на властта в България са забележителна и забележима за всеки амалгама от лична и колективна вина. Но най-скандалното в класацията на скандалите е, че тяхното политическо лице, каквото е Румен Петков, не само не понесе санкция, различна от напускането на правителството, но и също се оказа незаменим кандидат за бъдещи партийно-политически подвизи, подкрепен открито и от ДПС.

Тази двойна коалиция на бившия шеф на МВР с ДПС, както и фактът, че „оперативно интересните” дупнишки арестанти , заради които Петков все пак трябваше да се оттегли от поста си, сега са му колеги и в предизборната кампания, е сред най-ярките доказателства, че обратно на твърденията на „другия Румен” за успеха на управлението, то се обобщава всъщност с друга дума: “скандал”.

Точно това направи Ройтерс – а можеше да потърси „седемте успеха” на българските власти. Само че къде да ги издирва? В дъното на едни други класации, според които България крета на опашката на Европа по бедност и доходи, или в челото на статистиките по неефективна съпротива срещу престъпността и корупцията?

Изглежда истината за ставащото в България е в следния хибрид: „скандален успех” на властта. Тя успешно произведе серия от скандали, които обаче ни най-малко не я притесниха не само да изкара скандалния си мандат, но и да го развява като гордо предизборно знаме.

20 мнения за “Скандалният успех на властта”

 1. И Ройтерс четох,а и тях гледах и слушах,за да няма повече чудене за БКП,които по…руменели от лични интереси,колкото кокосови О Р Е Х И!!!
  Нямат, ни грях,ни срам,и слагат “на дръвника” поредното кадърно като Кадиев,за втора употреба и удобно битово доизживяване….
  Дори,евала на футболистчето от ДПС,че не се подаде на провокации в кръгова отбрана…
  Евала и на волейболиста,световен връх в своята класа и усвоил дори на бързо уроците на Царя!!!
  Г-н Костов е безспорна тежка артилерия,но отдавна беше необходимо при натрупана ненавист и от ляво и от дясно,да изостави времевите прозрения за проклятието и да укроти своя и на двете надежди – повече или по-малко – прикрит гняв срещу Царя,който пръв им подаде ръка,а те са на път,да го превърнат в герой по силата на:
  ———————————
  и с т о р и ч е с к о т о,
  а не
  н а с л е д с т в е н о т о право…..
  ———————————
  /Доктрина на Талейран!!!!/
  Въпроса,който поставям сега, 200 години без малко,след Виенския конгрес,може и да се превърне,в ключов за Конституционния съд на НРБ,след време,ако пожелае Съдбата и ако България не намери своя Спасител,както е от редактираноно заглавието на материала на “Ройтерс”
  Когато,веднъж решен,се потърси и такова за Сената,като еманация на българския политичеки талант,ми е все тая,дали ще псуват или ще го оценяват поколенията!!!!
  Е в е т?

 2. Браво, Иво! Те затова не могат да те гледат!

  Бях смаян от наглостта на един от предизборните им слогани, който гласи: “За бъдещето на децата НИ”! Явно другарите с каскетите много се боят за бъдещето на СВОИТЕ деца. И ще го бранят с всички средства, включително с кръв, така както взеха властта преди 50 г. Въпросът е ДОКОГА ние ще ги търпим и нама ли най-сетне да помислим за бъдещето на НАЩИТЕ деца.

  Желая ти успех

 3. Мисля,че това са най-важните избори досега.На тях ще покажем на цивилизования свят какво заслужаваме:по-добър живот,или вечното”оцеляване”,с което някои толкова се гордеят.Въпреки откровено нечестната и некоректна игра на управляващите,шансът все още е в наши ръце.ГЛАСУВАЙТЕ!

 4. ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА НАПРАВИМ КРАСИВО УТРЕ Е ДНЕС ДА ПОМИСЛИМ И НА 5 ЮЛИ ДА ГЛАСУВАМЕ МАСОВО ЗА СЕБЕ СИ И ЗА ДЕЦАТА СИ!!!

 5. I drug pat sam se opitval da spodelq moite opaseniq – tezi hora, segashnite upravlqvashti, nay – napred podbirani po nerazbiraemi za normalniq chovek kriterii, sa podgotvqni i profesionalizirani da rabotqt v savsem druga sreda, s korenno razlichni kriterii za uspevaemost i tzennost na postignatite mejdinni i krayni rezultati. Po tazi prichina az mnogo se samnqvam dali sa sposobni da vidqt kolko mafiotski izglejda otstrani tehniq nachin na rabota, kato za razlika ot klasicheskite mafioti te razpolagat i s zakonodateli (za sajalenie, neumorni!) sas sashtata nastroyka. Da pusne takova chudo da prdstavlqva stranata mu v organizatziq kato ES moje da si go pozvoli samo narod, koyto vazpriema samoto badeshte, nezavisimo kakvo e to, kato edno neizbejno i ujasno zlo.

 6. Нека гласуваме!Важно е!Зарад децата ни,зарад самите нас…и предците ни завещали ни възторга на Хана:”Да бъде България”

 7. Г-н Инджев,не е съвсем ясно,дали фразата “отиващото си управление” е Ваша, на Ройтерс, или е масовка в предизборната кампания,но е опеределно неадекватна. Най-вероятно Правителството ще прекрати съществуването си,но това съвсем не означава,че полтическата(мафиозката) нсила(управляващите),стояща зад него ще слезе от властта. Българските комунисти отново ще бъдат във властта ,при това,лостовете,които са създали в политиката,икономиката,информацията,архивите,
  ,дипломацията и другите направления,ще си останат непокътнати. Защо ли,ами защото няма сила,която да декомунизира страната. Ще влезат несъмнено и други полит. сили,като Герб,но тя не е антикомунистическа организация и в никакъв случай няма да декомунизира държавата и да разобличи комунистите,поне на този етап никой от неговите лидери не е заявил подобни намерения. Който и да влезе в Народното събрание,задължително е свързан,или ще бъде свързан с комунистическата мафия,просто,няма начин да не е така. Българските избиратели се държат между две,нереални и неактивни граници-преход и декомунизация. Да се твърди,че прехода е извършен е повече от наивност,а да отчете някой,че декомунизацията на страната е осъществена и приключила,е повече от наглост. И сега,какво става,демонстрира се голяма радост,управлението си отива,ура,яма ги вече комунистите ,нещата ще се движат от други,честни депутати,страната съвсем бързо ще започне да се оправя… Такъв филм няма да бъде прожектиран скоро у нас. Хората отново биват заблуждавани.Налице е една тънка,болшевишка нишка,ето какво казва по-горе Мари,щяла “да гласуваме масово,за себе си и децата си”. Не,драга Мари,засега у нас никой обикновен човек не е гласувал за себе си и децата си,защото не ни се позволява. Когато имаше реални изгледи,да сме гласували за нас и децати ни,оказа се,че са ни излъгали. Точно поради тази причина,България се управлява от комунистите,СДС падна зашметяващо обидно от властта,а за десерт,взе та се раздели на няколко групи,с неуточнени доктрини и лидери,борби,противоречия и др. Съдебната регистряация е мъглива,а на нас ни казват,че “Синята коалиция” ще спечели,или поне ще даде много депутати в НСъбрания. Да,но реално,това няма да стане. Ето,питам и Вас за съвет,защото никой не иска да ми помогне,да ме ориентира,за кого да гласувам,имаййки предвид скромното е непретенциозното ми убеждение,че аз ,моите близки,приятели,съседи,колеги и др. сме решили да гласуваме(и винаги гласували) за антикомунистически партии и коалиции. Хайде,моля Ви и Вас,дайте някаква препоръка…,ще Ви останем благодарни.

 8. Да гласуваме, но за кого??? За БСП – не, за ДПС – не, за Бойко – 2хНЕ, за някой от измислените ли – не, за Костов ли – и него го видяхме, значи – НЕ.
  Остава да НЕгласуваме!!! А може би да се МАХНЕМ и те да си крадът от тях самите!

 9. Когато БСП са в опозиция всячески се стремят да забавят хода на реформите и никога не се сещат за националното съгласие.Когато са във властта винаги се бият в гърдите, че те са най добрите, но понеже живота ги опровергава и почват: нужно е национално съгласие,по цял свят се краде,корупцията е световен проблем,Костов е виновен…
  Цял предизборен месец мина и като че ли само Иван Костов говори за политика,другите за дупките по улиците,за Варна,за Кърджали,за Долно Наногорнище.

 10. Уважаеми г-н Инджев, знам, че Ви четат много сънародници, които живеят в странство и затова си позволявам чрез блога Ви да популяризирам едно обръщение от “Български Великден” към българите в чужбина. Надявам се, че няма да сметнете това за злоупетреба.
  С дълбоко уважение.

  ——————————–
  ——————————–

  Драги сънародници от чужбина,

  Писахме ви преди няколко седмици с призив да гласувате в изборите за Народно събрание на 5-ти юли.

  Днес се обръщаме към вас отново, защото има ново, положително развитие за възможностите на българите в чужбина да гласуват.

  Нова избирателна секция може да се образува буквално до деня на изборите, без необходим минимум подписани заявления – по преценка на българските консулства, ако има желаещи сред диаспората в даден район.

  Трябва да използваме тази възможност и да съзадем колкото може повече избирателни секции в чужбина.

  Спрямо изборите през 2005-та, броят на предвидените от държавната администрация секции в чужбина е намален драстично във всички държави, с изключение на една, където е рязко увеличен. Коя е тази страна? Отговорете си сами: http://www.monitor.bg/article?id=204037 .

  Затова съмишленици от Българският Велидкен, заедно с активни сънародници от Facebook-групата „Гласуване без граници”, създадохме интернет-сайт за създаване на нови избирателни секции в чужбина: http://www.iskamedaglasuvame.com

  Потърсете там коя е най-близката до вас утвърдена избирателна секции в чужбина.

  Можете да гласувате във всяка секция в чужбина, без нужда от предварителна „регистрация” или „заявление”. Нужен ви е само или валиден български паспорт, или валидна българска лична карта.

  НЯМА значение в коя страна в чужбина сте, дали сте там временно или постоянно, или с какъв статут/виза сте. Идете до най-близката избирателна секция и ще МОЖЕТЕ да гласувате.

  ВАЖНО: чрез http://www.iskamedaglasuvame.com можете да поискате създаване на нова избирателна секция, ако няма такава достатъчно близо до вас. Или просто да намерите и подкрепите създаване на секция, ако българи от вашия район вече са поискали това.

  Пак там ще намерите препратки към карта на света с всички секции и техните адреси, както и към възможност да се самоорганизирате за съвместно пътуване до най-близката до вас избирателна секция.

  Ако не намирате за кого да гласувате, то поне гласувайте ПРОТИВ онези, които поддържат корупцията и дърпат България назад и срещу приобщаването й в Европа.

  Препратете този е-мейл до всеки българин в чужбина, когото познавате, с вашия призив да гласува!

  Благодарим, че не ви е безразлична съдбата на България и на българите по света.

  ———————-
  Българският Великден
  http://www.bgvelikden.org

 11. До всички Asmodai-просто гласувайте.
  До сега не ви ли стана ясно,че истинската работа е след гласуването?
  Който и да е ,ще прави това-което му
  разрешим.

 12. И след като американски медии писаха, че Борисов е бандит какво стана? Залюбихте го повече. Значи такова правителство се търси в България.

 13. Господин Инджев,
  Искам да сме 6.07.09 и да чета водещите заглавия в медиите:
  “Отиде си най-корумпираното правителство в Европа!”;
  “Успех за десните партии в България”;
  “Свиква се извънреден пленум на БСП”:))
  “Дръж се земльо, шоп те гази”:)

 14. Навивате ли се да гласувате? А така, браво. За когото и да гласувате пак нас ще изберете. Важно е само да гласувате, не е важно за кого.

 15. Към P e t k a n
  Всъщност това име ми хареса,поради обстоятелството,че е на гълъб-куриер, известен “герой” през Втората световна война,когато се ориетира
  и в мрака под дъжд от куршумите на германците,за да достави поща на съюзниците и се завърне,когато е успявал!!!!
  Въпросът Ви е и тъжен и точен,но и добре схванат по отношение на Бъдещето!
  1.Системата,която визирате е добре описана и само ще бъде разклатена,в противовес на центростремителните сили
  2. Явления като очакваното след 5 юли са само началото и ако “проработи” монтирания вариант за широка коалиция /мечта за БКП!!!/с много и най-различни пионки в т.ч. и жени, бъдещия кабинет ще бъде завъртян във вихъра на центробежнте сили,за да бъде изхабено евентуалното му “острие” в безкрайни главоблъсканици,в т.ч. и от нетърпението и от умората….
  Т.е. по време на прочутите 100 дни известни в историята на Наполеон от по пътя от Тулуза до Париж!!!
  3.Сега го коткат от всякъде,а и ангелите му са такива,че това е възможно,но при определени обстоятелства,може и на тях котка
  да им мине път!!!
  4.Бързо го усетиха и прегрупираха “легионите”,но процесите се “катализираха” и от Доган,а сега вече Духът е изпуснат от бутилката и дори стеснява терена на “малките” спешни креатури,
  защото Нашия го насочват умни глави!!!
  В глобален план един умиротворен
  Ирак,укротени Иран,КНДР-донякъде,озаптени процеси в Западното полукълбо и т.н. и т.н.,не са измежду най-подходящите за “нови леви” набези !!
  И това е отчетено също,където трябва!!!!

 16. Хорът на отчаянието…

  Ето това чувам, като разговарям със сънародниците си по политически теми.

  Толкова са лъгани и отчаяни тези хора, че и да им подадеш ръка, ще те отминат. Но ще опитваме.

 17. До ДСБар.
  Драги съедейнико,по какви съображения смятате,че комунистите са били в опозиция,аз не си спомням такъв период. Ако комунистите са били в опозиция,по пътя на елементарната логика следва,че на власт са били антикомунисти. Но от друга страна,всеизвестно е ,че България не е декомунизирана,направени са само някои козметични операции срещу комунистите,но козметиката не променя същността. Нужни ли са Ви примери за това????
  Второ,употребявате фразата “национално съгласие”. Такова нещо не е възможно и такава фраза не се използва в по-културните и по-развитите страни. А от философска гледна точка,това е нереализуемо. Къде я прочетохте за пръв път тази фраза? Трето,дори хипотетично допуснато,че има такова нещо,комунистите не биха могли да допринесат за успех в тази посока,при това,нито като управляващи,нито в опозиция(индиректно управляващи).Трето,ако действително живота опровергава комунистите,те няма да съществуват въобще,явно нашия народ и истинския живот не са в добър синхрон,има голямо разминаване. Реторичното снемане на вината от Иван Костов,от Ваша страна,съвсем не е удачен пример за съпоставка. Имам силното предположение,че той е поставено лице. За сетен път питам,може ли някой да посочи длъжността на бившия председател на БНБ,Г-н Тодор Вълчев,след като властта се взе от СДС и мин.председател стана Г-н Костов. А анли се сещате,че Г-н Вълчев има много обемиста информация за най-голямото крадене в историята на България-това през 1993-1996г. Да сте чул негови интервюта по този повод? Ами не сте чул разбира се,няма и да чуете. А да сте чул ,или чел за някакви резултати от разследване на тази кражба,ами отново се сещате,не,не сте чул и няма да чуете. Е,дали Г-н Костов не се е сетил да попита Г-н Вълчев,не е ли възможно да се обнародват някакви документи от всеобщото окрадване на народа,или самия той не разбира от държавен трезор и парични спестявания на нашите граждани. Хайде,имате думата,разяснете нещата.
  За каква политика Г-н Костов е говорил,я ни подскажете,че нещо не се намират такива материали. А дотогава,на коментара на Асмодай,няма да Ви е лесно да отговорите.

 18. Александре,за кого да гласуваме бе братле,дай поне ти някаква препоръка,аз се боря със себе си няколко месеца,моля за помощ клакто Г-н Инджев,така и другите съмнишленици,но никой не казва,всеки си трае,дайте поне Вие,категорична препоръка и мотиви ,от какво се налага тази секретност,толкова хора казвате,гласувайте,та гласувайте,а не казвате за кого,това нещо ново ли е при българските избори. Засега,най-правилен е отговора на коментатора ,преди първия ми пост. Принципът при комунизма беше ,работиш,не работиш 250лв.,знаеш не знаеш пак толкова,крадеш,не крадеш пак същото,а сега какво нещо по-различно ли ? Не ,в никакъв случай,гласуваш ,или не гласуваш,пак комунисти избираш(или техни подлоги).

 19. Petkan, прочетете за ЗЕЛЕНИТЕ. Не казвам гласувайте за тях – но прочетете, вижте какво ще Ви хареса, какво няма да Ви хареса. Пък можете и да споделите, партията гледа и слуша.

 20. НА ОРУЖИЕ /на избори/ БРАТЯ! Сега е момента. Да спасим България и бъдещето на децата ни! youtube.com/watch?v=9a43o1guKL0
  vbox7.com /play:a82619a4
  Гледай, мисли и разпространявай. Нека да стигне до повече хора. “Господ помага, ама в кошара не вкарва” – да направим малко усилие и да си помогнем сами. Да гласуваме!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.