След томахавката червенокожите изровиха и лулата на мира

Един от любимите ми идиотски лозунги от времето на най-прогресивния строй, които бяха изписани с натрапчиво огромни букви по пътищата на България като предвестници на бъдещите рекламни политически билбордове, гласеше:

„ НЯМА МИР БЕЗ СССР”.

Лозунгът оцеля по-дълго от самия прогресивен строй и от самия СССР. Стоеше си години след кончината на СССР над магистралата край Сливен да ни напомня за неочаквано мирната смърт на една войнолюбива държавна идеология, която въоръжаваше в безумни количества десетки народи и доведе дотам, че после американците да плащат за скъпата и трудоемка операция по рязане и рециклиране на натрупаните планини от ненужни никому оръжия след края на студената война- планини, в които беше заровено като на сметище похарченото за глупости национално богатство.

За разлика от СССР и спонсорирания от него световен комунизъм управляващите другари и другарки не искат да си отидат толкова мирно от властта. И за целта пак употребяват…миролюбивата реторика, с която са закърмени.

Още преди края на изборния ден в моята класация, покрай всякакви други, си имам вероятен победител в публичното плещене пред урните. Това е др. Емилия Масларова. Средствата за разпространяване на важните неща, които са се случили у нас, съобщават от Смолян, че др. Масларова е гласувала „ за да има мир”.

Сигурен съм, че мнозина биха й възразили, че мирът най-добре щеше да се съхрани, ако войнстващата арогантност не ни беше управлява толкова дълго. И ако такива като нея бяха отстъпили мирно и тихо път на други в политиката, които не са толкова емблематични копия на дружинната ръководителка от пионерско-комсомолските времена.

Но те не могат мирно и тихо. Намират за нужно винаги да шумно и войнствено да се изявяват под прикритието на любовта към мира. Както се видя, вместо да изпушат една лула на мира, в предизборната кампания ( когато беше времето да се градят мостове на мира) извадиха томахавката и започнаха да плашат с нея, че сините врагове в съюз с други вражески племена ще режат пенсии и други народни скалпове, ако бъдат допуснати до властта.

Остава да видим дали вождовете на червенокожите ще бъдат принудени да заровят лулата и дали ще им изпуши томахавката. Може пък и такова чудо да стане. Макар че те кожата си менят, но нрава- едва ли.

16 мнения за “След томахавката червенокожите изровиха и лулата на мира”

 1. А така. Плюйте ги, плюйте ги тия червенокожи, че сега като вземат да изчезнат какво ще осмисля съществуването ви?
  Ще ви помогна да ги плюете по-грамотно, като ви припомня малко знание от малая детска енциклопедия от 30 страници 😉
  Първоначално само индианците Махок от североизточните райони взимали скалпове за да не ги преследва душата на убитият във вечните ловни полета. Когато белите заселници започнали да плащат за индиански скалпове (като доказателство, че враговете им са били убити) тази практика станала по-масова.
  А лулата на мира и томахавката са две страни на един и същи … предмет. Поне изконно е било така.

 2. Иво бате, имам чувството че 89г. властта на местните червенокожи беше по-стабилна, отколкото на вождовете в Кремъл. Помисли какво правеха те в началото на 80-те години след събитията в Полша. Бяха толкова сигурни в липсата на вътрешна опозиция, че подгониха малцинството на “резаните томахавки”. Тукашните “дисиденти” бяха нещо като мюрета, да може ДС да пуца от време на време по някоя прекалила с пиенето и чесността “черна овца”.

 3. “Сигурен съм, че мнозина биха й възразили, че мирът най-добре щеше да се съхрани, ако войнстващата арогантност не ни беше управлява толкова дълго.”
  Много точно казано…..

 4. Хора, България се усети! Не се изложихме, обществото не се остави да го вкарат от фаза летаргичен сън в летална фаза.

  Казах ви преди около година, че съм оптимист и че е въпрос на няколко години да ДОизкореним остатъците от комунизма у нас!!! Смятам, че днес вече ИМА ШАНС това да се оказже реалистична прогноза, а не само израз на безумни надежди! И този шанс го даде БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ!!!

  Тъкмо на него разчита всяка една демокрация в крайна сметка, на него разичитах и аз…

 5. Каквото повикало, такова се обадило. На ви брадви, на ви томахавки. Уважаеми червенокожи, вие сте история, барабар със съмишлениците ви крадци. Аз например се радвам.

 6. Поздрави на всички коментатори от беседката на Иво Инджев! Тази вечер сме в особено настроение. Вярно е, че ни се искаше синятаа коалиция да има по-добър резултат, но в края на краищата победата над вождовете на червенокожите, “дебелокожите” в края на краишата бяха сакрушени! Дълбок поклон пред българскте избиратели!Изриват срама и започваме бавното и мъчително изправяне от тинестото дъно на блатото. Дебелокожите ще бъдат принудени да заровят томахавката, но внимавайте, те са се доказали, че докато саживи винаги могат да я изровят отново! Обичам ви! Бдете!

 7. Как да не се радваме?
  В момента Станишев се плюнчи и мрънка на пресконференцията след изборите…
  А с мажоритарния вот така си го начукаха, че сами не са очаквали!
  Хак да им е!
  Дано тръгнем на оправяне вече!!

 8. Та на кое място е антикомунистическата опозиция???-според моята информация,браво на ПЕТО ,браво,по-слабо представяне от АТАКА. Ако лидерите на “Синята коалиция” имат достойнство,най-добре е да разпуснат коалицията и въобще да не се вясват в Нар. събрание. те са недостойни за нашите гласове,все очквах,че няма да съберем много гласове,но щом като сме бити от ДПС и АТАКА,това значи ,че не сме никаква сила. Това беше поредния номер на болшевиките,успяха,сега отиват малко встрани,малко на завет,малко на почивка,има къде да прахосват парите,открадени от нас. Язък,че наруших силното си убеждение, вслушах се в гласовете на достойните и честни хора на форума,но нескромно казано,познах. Не познах само,че сме по-зле от АТАКА. Не ставаме за нищо,България си остава комунистическа ,ГЕРБ ще спаси комуно-идиотите от всякакъв резил,арховите им, никой няма да пипне с пръст,откраднатите стотици хиляди милиони държавно-народни пари ще си останат в джобовте им,а ние бедните антикомунисти ще гледаме като препарирани ЗАВИНАГИ. Язък само за достойните хора,дали живота и здравето си за България без комунисти. И нашия човек Костов знаете ли за какво се загрижил,съвсем не за катострофалния резултат на СДС,а да нямало правителствена криза. Ами как ще има,като комунистите от ГЕРБ ще управляват ,заедно с комунистите,бъдете спокоен др. Костов,и този път изиграхте ролята си.А ,ние наивниците,пак към столовата,постната супа отдавна ни чака. И нека сега ,някой да каже ,нужен ли е антикомунизъм на нашия народ,да веднага се досещате,съвсем не,той беше унищожен през 1992г. а налъно съсипан през 1997-99г. Следва пир на болшвиките. за съжаление,мног хора не се усетиха и резултатите са налице,десноцентризъм,нито десно,нито централно,всичко у нас е ненормално.

 9. ГБ,това не е победа срещу комунистическите фюрери,това е победа на новата мафия,или Вие смятате,че Борисов е много далеч от нея ,браво,само така.Ами като вярвате на ГЕРБ,че ще се борят срещу комунистите,защо не ни казахте,да гласуваме за ГЕРБ,защо да разпиляваме гласовте си по абс. незначителни партии. Трябваше да имат 70% победа и ние да очакваме борбата на ГЕРБ срещу комунистическата сган,нали така. И сега ,според Вас какво излиза,да се радваме на чужда победа,супер,ама риили ,супер-максимум-максимориум.Ура,победи партия,за която не сме гласували,поне повечето от форума на Г-н Инджев.

 10. No more komunist,no more igo!
  Братя българи,започва най-доброто време за България!!!Прегръщам ви от все сърце!Провидението да е с нас!!!

 11. Права или прав е Ника.Наистина започва най-доброто време но за преструктуриралите се ВИС,СИК и др.Ще си имат премиер.Не,че досега си нямаха власт,но и лицето е тяхно.Какво повече да искаш?

 12. Аз съм една от майките на поколението, избрало да гласува за ГЕРБ, както сочат предварителните резултати по възрастови групи. И съм щастлива, защото ние с дъщеря ми не можахме да гласуваме-с постоянни адреси в “провинцията” сме, но аз претърпях наскоро тежка операция в София и не съм в състояние за “изборни екскурзии”, понякога обстоятелствата променят плановете ни! Не се отказвайте, млади хора, не напускайте България, не я изоставяйте, защото попътувах малко, видях и други хубави страни, но тук е най-хубаво! Тук, у дома си, можем всичко, ако сме образовани, позитивни и се държим като народ със самочувствие от най-старата и силна европейска държава, всявала и всяваща респект с исторически, културни и социални достижения, сравними само с Рим и Византия! Успех и не забравяте-България е над всичко!

 13. За да дадем правилна оценка на ситуацията, трябва да погледнем нещата отвъд очевидните и набиващи се на пръв поглед неща. да се зарадваме за избирането на дясното, за коалицията на СДС и ДСБ, за промяната вътре в хората и осъзнаването, че личният избор означава нещо, за събуждането на надеждата в нашето общество. За мен това е важното. Не се ли съсредоточим върху духовното, материалното винаги ще ни куца. А Бог може да използва всеки, за да постигне целите си. Даже и магаре накара да проговори, когато никой друг не искаше да го чуе…

 14. След като с брадвата се осакатиха,с кого ще пушат лулата “за да има мир” с човека-партия “Зора” По-скоро Доган,ще дойде с джезвето и да обяснява, че не е прецакал майка си с мажоритарния вот,и той младия пораснал, а старицата се смалила с годините. И ако царя седне кахърен, седянка ще стане точна,щото пушека между тях,е по-голям от този на лулата.
  А не малко хора, ще изпушат една цигара и пийнат биричката, след добре свършена работа.

 15. Г-н Petkan, разочаровате ме! Досегашните ви коментари бяха по-смислени! Разбирам разочарованието ви от неуспеха на синята коалиция, но не забравяйте, че каквито и да са пристрастията ни за нас най-важното е България! Харесва ли ни или не трябва да признаем, че в момента няма алтернатива. ГЕРБ са единствената възможност и за чест на българските избиратели те разбраха това добре! Радвайте се
  Г-н Petkan, това си е една победа! Не знаем, не сме сигурни, само се надяваме, че е окончателна! Може пак да останем излъгани, както много пъти досега, но всичко друго би било сигурен, гарантиран провал.
  Ние направихме, каквото трябваще, пък да става каквото ще! Ако не става добре, пак ще се борим, горе главата! Животът не свършва дотук!
  Все пак е ГОЛЯМА ПОБЕДА, радвайте се! Не ограбвайте собственото си щастие!

 16. Г-н Petkan, пропуснах неши много важно! Вие питате “Ами като вярвате на ГЕРБ,че ще се борят срещу комунистите,защо не ни казахте,да гласуваме за ГЕРБ,защо да разпиляваме гласовте си по абс. незначителни партии. Трябваше да имат 70% победа и ние да очакваме борбата на ГЕРБ срещу комунистическата сган…”
  Повярвайте ми стана нещо много по-добро от категорична изборна победа на ГЕРБ със 70%! Така те ще трябва все пак да търсят парламентарна подкрепа от дясно и най-вече от синята коалиция. А това е един контрол над тях, койт във всички случаи е много по-полезен от едно властово самозабравяне при абсолютно мнозинство! Така е по-сигурно, по-вероятно да проведат борбата с комунягодоганяжката мафия и да изпълнят обещанията си. Освен това съм толерантен по натура и никога не бих искал да натрапвам мнението си на всяка цена, особено на приятели и съмипленици! Някои неща всеки трябва да реши сам за себе си, както и в религията се казва, че пътя към Бога всеки намира сам.
  Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.