Двойнствеността на тройната за путинизма на посткомунизма у нас

Руски дипломат остави следа в историята на отиващото си управление като го оприличи публично в Брюксел (два пъти) на троянски кон на Русия в ЕС. По въпроса за руската енергийна експанзия в Европа, войната в Грузия , бурята около събитията в Иран и всичко, което Кремъл смята за свой приоритет, тандемът Станишев- Първанов неизменно заставаше с мълчанието си на страната на бившия ни колонизатор.

На отсрещния бряг на Черно море през август 2008 г. бушуваше война, но черноморска България сякаш глътна вода. Нито един държавен ръководител нито веднъж не се произнесе по въпроса, за да не дразни Кремъл ( в ситуация, когато ЕС и САЩ заеха ясна позиция срещу ударите на руския военен чук спрямо грузинската муха).

А по още по-чувствителната за съюзниците от двете страни на Атлантика тема за неофициално обявената, но видна за всички енергийна експанзия на Путин срещу европейските потребители на руски горива, уж европейската и натовска, но червендалеста като главния площад в Москва, тройната коалиция тук зае на практика страната на кремълския властелин.

Да сте чували някога тройните виновници за тази двойнственост да си признават за своите прокремълски пристрастия? Няма как да сте чували- за това се говори само под юргана на властта, зачената преди 8 години в грях с путинизма на посткомунизма.

Руските покровители обаче, както обикновено, са безпощадни. Повдигат юргана и показват на цял свят сгушената в неудобна следизборна поза своята разголена ( доскоро разгонена) българска другарка. Нищо ново, нали един неформален говорител на Путин каза на 18 януари 2008 г. на пресконференция в София, че България била „невярна булка” на Русия!

Ето кратка, но представителна по своята откровеност извадка на руската медийна другарска жалейка за изборната загуба на българските леви, по данни на агенция „Фокус”.

„ През януари страната бе свидетел на социално недоволство, предизвикано от неспособността на кабинета на Станишев да се справи с последствията от световната криза. По жизнен стандарт България заема последно място в ЕС, а по ниво на корупцията – първо.

Относно отношенията между България и Русия трябва да се отбележи, че сега те ще охладнеят, отбелязва историкът-българист Александър Сафонов.

Оттеглящият се премиер е завършил Московския държавен университет и отлично говори руски. А и като цяло българската левица е много по-благоразположена към Русия, отколкото десните. И това се проявяваше в сключването на руско-български споразумения по мащабни проекти, по-специално в енергийната сфера.”

Поне два пъти през последните две години руският великан удари пред строя бащински шамари на своите български джуджета в София. Министърът на енергетиката и икономиката Петър Димитров вдъхновено лъжеше тук, че едва ли не българските власти извили ръцете на руската делегация в нещо като „сталинградска битка”. Били изтръгнали от триумфиращия (под угодническите грижи на Г.Първанов) по това време в София Путин отстъпки за условията по договора за газопровода „Южен поток”.

Колегата му, министър на същото, но в Русия, Виктор Христенко, фрасна един отговор в зъбите на др. Димитров пред руските медии: „ няма такова нещо, не сме правили никакви отстъпки”. „Отговориха” му с пълно мълчание тук като потвърждение на казаното от по-високата московска инстанция.

Абсолютно същата унизителна ( за нас, българите, явно не и за тройно управляващите ни два мандата другари) се повтори през април тази година. Станишев и компания пак се опитаха (като за пред нашенските медии) да се направят на мъже спрямо матушка Рус.

Обявиха, че били победили в преговорите за българския суверенитет върху газопреносната система на България. Това бил резултатът от посещението на Сергей (което ще се запомни с унижението български премиер да бъде накаран да чака за аудиенция при президента Медведев цял ден). Руският началник, министър Шматко, не изчака и 24 часа, за да отвърне, че този „най-важен въпрос” от енергийните разговори не е решен. Което е факт и до ден днешен. Въпросът наистина е открит- Виктор Шматко е прав, а „нашите” шматки раболепно мълчат.

През септември 2008 г. Путин показа дресировката на своя пудел Станишев, като го накара да го почака на задни лапи няколко часа в антрето на резиденцията на съветските императори в Сочи, за да си свърши по-важната руска имперска работа. Както е известно, пуделът не се осмели да джафка, че са го наритали. Така се стигна до удължаването на упражнението по послушание за Станишев – 7 месеца по-късно вече беше на колене в чакалнята на батюшката Медведев в самия Кремъл.

Това кратко припомняне на дългата история на раболепието пред колониалната арогантност на „големия брат” не е просто препратка към вчерашния ден. Поводът за ретроспекцията е фактът, че истината за отношенията на досегашната ни власт с Москва научаваме отново от московците, на които не им пука, че така унижават своите мимикриращи другари в София. Нещо повече, те държат да се знае, че тук ни е управлявала проруска клика.

Оказва се , че тази тема е табу за медиите в европейска България, но се обсъжда свободно и напълно достоверно в Русия. Защо ли ? Да не би в Русия свободата на словото да е по-голяма?

Не. В Москва се гордеят, че България е тяхна сфера на влияние. Докато в София приемаха факта като шушумиги тайно и се правеха на европейци и атлантици. А в същото време издайнически приемаха руските разобличителни шамари без оплаквания. Медиите солидарно се правеха, че не забелязват плесниците.

Ето ви тема, която си заслужава да бъде следена, но не само от чуждите посолства и наблюдатели, а най-вече от нас, гражданите на европейска и суверенна България.. Тази тема е отправна точка към въпроса какво и доколко нещо се е променило в нашата губерния след изборите от 5 юли, които пометоха прокремълската колониална администрация от властта в София.

29 мнения за “Двойнствеността на тройната за путинизма на посткомунизма у нас”

 1. Този тандем бе на постоянни поправителни сесии по държавност с чревоугодна ленност на управление,площадна “анти-натовска”агитация и бъбрива
  партийна “анти-герб страст”,
  негодна и за изнасилено участие в лоното на евро-атлантическото семейство.
  Главно,поради дребнаво,кадрово
  отмъстително и нечистоплътно
  миниране на държавносттта с несъразмерни политически амбиции.
  Ще се запомнят като калфи и пишман-политици на които се услажда пиенето,но се опитват да останат тезви!
  Никога не разбраха докрай,че поверената им държава е защитен вал между не особено дружелюбни цивилизации,но славянско-православните културни традиции, не са чак толкова несравними с англо-американското,римо-католичското и портестантско
  пространство,но зьдължително без конюнктурни “троянски изобретателства”,а още по-малко и с впрягане на недалновидни посредствени дарби.
  Ропота,който се надига вече и в собствените им редици,подсказва,
  че далеч преди 5 юли 2009 г.,т.е. преди историческата победа на народа,не е трябвало да дотягат на Съдбата.
  Славата и величието не се мерят с “комсомолски” успехи,и в токсично безредие като днешното,тъй като един несъобразителен ум би бил
  загубен,а с него и държавата,ако се управлява като “злочеста невеста” ,по един или друг начин,както е “инвентаризирано” в статията и в съществената й част!!!

 2. Чудесен коментар на Иво. По-точно едва ли би могло да се каже. Браво!

 3. Уважаеми Г-н Инджев,въпреки силните опасения,които имах, за много неща се оказах прав,нескромно казано. Моите тези се потвърждават индиректно и от самия Вас. В последните три статии,може и повече, но за трите съм сигурен,че Вие не споменавате никъде ,нито “синята идея”, нито “Синята коалиция”,нито резултатите ,които постигна,ако това въобще са резултати. Като че ли,няма такава организация в България,видя се ,че синя идея няма,никой не я дефинира и след катострофалния резултат на “Синята коалиция”.ПОнеже и преди изборите тя беше тайна,много “сини” избиратели са гласували за Герб. Толкова ли бързо забравихте предишните си статии,няма ли да кажете нещо за загубата,поне аз смятам,че загубихме много здраво. Нали спорехме,нали се съветвахме,аз дадох моя глас за СДС ,а Иван Костов се разкри като антимонархист,почти 20г. след като се появи на небосклона. Обяви се и срещу агента на ДС-Доган,браво,че най-после е разбрал неговата мръснишка роля. А докато четири години беше мин. предс-тел,явно не е имал време да извади досието му и др. материали за него и другите етнически турци,работещи за комунистите. Браво,браво,но вече няма да дам гласа си за него,ако доживея следващите избори. Подозрително обаче е Вашето мълчание по отношение на загубата ни и нещата,които се изприказваха от лидерите на “Синята коалиция”. Добре анализирате другите партии и другите резултати,стигате и до Русия и Путин,пак добре,а за нашите хора не казвате и дума. Има нещо,сто на сто съм сигурен. Не можем да превържем нашите рани а се захласваме по победата на другите,дори наши съперници. Също като комуноидиотите,капитализма бил вървял към пропаст,а се оказа,че те не са излизали от пропастта,наедно с нас,където ни бяха натъпкали. Или друг пример, аз съм Левскар,нашите губят среща,аз се правя,че не ме интересува тази загуба,трая си,все е,че не е имало среща, а скачам от радост,че Славия е победила,или дори Манчестър Юнайтед. Ама радост,веселие,пожелание за повече успехи на Славия и Манч. Ю-тед,а за Левски,нито дума. Етичен човек сте,спор няма,но има нещо и при Вас,което не е ясно. Мен ми се къса сърцето,а нашите форумаджии сияят радост за победата на Герб. А до преди два дена ме убеждаваха да глсувам за сините и аз се предоверих, е,този път,за последно.На кого от форума е толкоз нужен този анализ за Русия и нейните комунисти,сега,когато нашите усилия(и чувства) са увенчани с пълно фиаско. Или има вече нов стереотип на поведение в журналистиката? Нас ни бият,а ревем от удоволствие,че някой бияч побеждава всички…

 4. Към Мартин:

  И слава Богу… Ще бъде хубаво това да проличи от поведението на новите български власти…Само че решенията в Русия се взимат именно от Путин в нарушение на самите руски закони, според които реалната власт е в ръцете на президента, а не на премиера.
  И друго, проблемът не е в самия Путин, а във факта, че твърде много хора там го харесват – смаза безпощадно Чечня през 1999 и с това се катапултира на върха на народната любов, която пък муразвърза ръцете да се разправи с медиите, опозцията и непослушните бизнесмени…

 5. Към Мартин
  Към p e t k a n
  Наскоро имаше отговор в интервю на човек от ЦРУ,който като типичен янки си признаваше човекът,колко е почти без значение, малка България по въпроси на глобални предизвикателства,които сега се обсъждат от Медведев и Барак Обама.
  Нашият политически елит при Радославов /1914 г./ и Б.Филов/1941 г./не е бил по-различен,да погледне 50-100 години напред,било като гърци,турци,сърби,румънци и т.н.,а охулването на законни институции-много удобно,като “харакири”.
  Скоро 2-3 души,ще станат решаващи по финансови и външно политически въпроси,а точната инсинуация на автора,относно времевите разлики между двете руски звезди на хоризонта, отдавна е разбрана в Белия дом,а ние не схващаме,какво е необходимо на ББ сега като държавник стратег,а не снамоуверена носталгия…
  Може и да е тъжно,но е факт,когато се изостава в променящото се време….
  С натрупани знания и опит още от 1969 г. “плахо” подсказах на моя “съученик” защо е необходим брак между финански и дипломация-и без това традиционно тромава-за да бъде успешен премиерът….и какво от това???
  Да не би да съм накривил на някого капата,или сменил ироничната усмивка на други….
  Ето това е тезата за липсата на приемственост,която сега изглежда последна грижа на победителите на “Марсово поле” или казано с неисторически примери …около метрото или нови откриващи се обекти!!!
  Не съм гадател,както казваше Царя,за да знам какви ще ги къдрят С.Дянков,Н.Младенов и Р.Желева,но работата не е до телешки възторг и пожелания за успех,какъвто всички очакваме!!!
  Ето тази е и голямата полза от блога на Ио Инджев,защото се казва,дори когато кабинетът почти опечен,а кажи-речи,и ясен по ключовте въпроси в т.ч. и за Русия!!!

 6. .
  Да повтаряме тривиалната истина, че Станишев, Гоце, Доган и Царя са доместикално зависими от лубянските управници на Русия, смисъл особен няма.
  .
  Въпросът, който си задавам не от вчера обаче е: къде се намира Бойко Борисов в тази координатна система?
  .
  Прегръдките на Борисов с Лужков (отявлен руски шовинист и реакционер), Патрушев (бивш началник на ФСБ, един от клана на петимата), напорът му да се среща с Путин (неуспешно), изказванията му за липсата на “комплекси” в отношението му към Русия, а и преклонението му към КГБ като “много сериозна организация” ме безпокоят сериозно.
  .
  Предстои да разбрем. Надявам се с действията си Бойко да ме опровергае.
  .

 7. Kym Petkan: Az glasuwah za SK i tq se predstawi po-slabo ot ochakwaniqta mi, no ne e myrtwa kakto ochakwaha i velaeha mnozina. Dori dobro predstawqne ot okolo 9 procenta nqmashe da promeni syshtestweno neshtata. Wavnoto e Sinite da syumeqt da priwlichat mladi hora s principna i chestna politika. Dali shte mogat ? Nie ne znaem, movem samo da se nadqwame! Eto towa e moqt otgowor bez da me pitate. Nadqwam se, che naistina ne ste ochakwal da chuete zaupokoini dumi za SK i plach za neinata smyrt, makar che tekstyt wi me kara da si mislq taka.

  Az smqtam, che samiqt potencial na sinite ne e golqm w Bulgariq. Spored men 12-15 procenta e maksimumyt na dostivimata podkrepa ot symishlenici. Pri nas votyt se lushka nalqwo i ne znam nakyde si, no ne nadqsno. To se wivda. Trqbwa da bydem realisti, ako wyobshte ste simpatizant, a ne ste doshli malko da zloradstwate ot naistina srawnitelno niskiq resultat…., koito srawnen s predi 6 meseca ne e osobeno nisyk.

  Kostov beshe edin ot pyrwite da zaqwi, che Dogan e proklqtieto na Bylgariq i nedeite da zabrawqte towa…. Towa, che ne go chuwaha si e neshto drugo.

 8. .
  Към Мартин:
  .
  Русия не е Путин, но именно Путин от 10 години е хванал властта в Русия за белите цици, а на Русия това и се по-скоро нрави.
  .
  Според мен впрочем, “Путин” е събирателен образ на задкулисен клан а ла Андропов, който използва приветливата външност, актьорските способности и вербовъчните умения на Владимир Владимирович.
  .

 9. Една от основните цели на това правителство беше компрометирането на евро-атлантическите и европейски ценности.До някъде успяха.

 10. Специално за “petkan”

  #
  #

  Цитат от вестник “Дневник”:
  “Може да не харесвате Бойко Борисов.Може да се съмнявате в управленските и експертните му качества.Може дори да го подозирате,че е “симеоноподобен”продукт на някакви задкулисия.Не може обаче да не се съгласите,че той е по-добрия вариант от онзи,който ни бяха намислили.”

  “В кампанията си “Синята коалиция” изведе ясно няколко акцента – умение да говори за политики и да преодолява личностни различия,желание за поемане на управленска отговорност,вкус към модернизация.Тя обаче все още остава затворена в една относително тясна елитарна общност на градска интелигенция и високо образовани професионалисти,от която тепърва трябва да разширява своята социална база.”

 11. След десет години отново съм горд, че съм българин. Българския народ залепи толкова звучна плесница на путинистите-социалисти, че тя като гръм изтрещя и в Москва и подплаши не без основание собствениците на вярната троянска кранта. Край с мегаломанските енергийни проекти, които уж са много изгодни за България, а Русия не иска да вложи в тях и една рубла, та след това да печели от инвестициите си в българската икономика. Това по най недвусмислен начин показва, че единствената цел на Русия е да впрегне послушния троянски кон да разорава за своя сметка енергийната нива и да изплащат поколения наред българи остарелите руски атомни технологии. На тази колониална зависимост и робски покорното поведение се сложи точка на 5.7, това беше основното достижение на България на тези избори. Другото голямо достижение на тези избори беше отпадането на така наречената либерална партия на СаксКобурготски, по известен като агент Картончик в хладните властови Кремълски коридори, от политиката (дай Боже това да е окончателно).

 12. Да се радваме или да плачем след изборите:
  Липса на газ
  Бившите руски сателити в Източна Европа са най-засегнати от газовата криза. Празни разговори за разнообразяване на доставките, без да се предприемат особени действия в тази насока, и разчитане на удобните връзки с руския газов бизнес. Това бе енергийната политика на голяма част от Източна Европа през последните години. Но скандалът между Украйна и Русия, който прекрати газовите доставки за региона, превърна тази политика в голяма грешка. България пострада най-сериозно. Тя зависи от Русия за почти всичкия си газ и е един от най-пропиляващите потребители на енергия в Европейския съюз.
  Правителството е в ръцете на социалисти, приятелски настроени към Русия, които подписаха дългосрочен газов договор с “Газпром”. Той е таен, което предизвиква подозрения. Неуспехът газовата мрежа да бъде подсигурена с различни източници или да бъдат създадени нови хранилища за газ, също не е положителен фактор.
  Контролираната от държавата индустрия и общинските топлофикации са задължени със закон да пазят петролни резерви, но не правят това. Някои, според местните медии, са ги продали в корупционна схема, така че след прекратяването на газовите доставки не е останал никакъв алтернативен избор.
  Около 160 хил. домакинства в София и други градове останаха без отопление и топла вода през студената зима, в която температурите паднаха до минус 10 градуса по Целзий. Много преминаха на електрически печки, което пък пренатовари електроенергийната мрежа. Пожарните служби съобщиха, че за късмет не е имало никакви големи пожари. Учителите трябваше да избират между това да задържат децата в студените класни стаи или да ги изпратят в студените им домове. Около хиляда училища затвориха врати. Зоологическата градина получи извънредно отопление, но затворите не.
  На фона на лека паника мнозинството от гласоподавателите обвиняват правителството, което бе обещало, че България има достатъчно газови резерви за два месеца. Енергийният министър се оплака, че доставките са били прекратени без предварително предупреждение, но след това призна, че Русия го е предупредила в средата на декември. Правителството е нервно: преди около 12 години протестиращи атакуваха парламента и се опитаха да го подпалят. Въпреки публичните опити за хвърляне на вината върху Украйна, обикновените българи реагираха различно. В Интернет се появиха призиви за спиране на отоплението на руското посолство. (Сърбия също бе свидетел на антируски протести.)
  И България, и Словакия заплашват да възобновят работата на ядрени реактори, спрени като условие за членството в ЕС. Това доведе до гневни заплахи за правни действия от страна на Европейската комисия и Австрия, която е яростен критик на словашката АЕЦ “Ясловске Бохунице”. Словакия, която зависи от Русия за всичкия си газ, обяви извънредно положение, принуждавайки големите потребители на газ да съкратят консумацията, включително чуждестранните автомобилни производители. “На ръба сме”, заяви икономическият министър Любомир Яхнатек. Когато природният газ се върне, дебатът ще се насочи към разнообразяването на доставките. Има нов интерес към “Набуко”, тръбопровод, който трябва да транспортира газ от Централна Азия и Каспийския регион до Европа през Турция. Ако бъде построен, “Набуко” ще бъде единственият маршрут от изток на запад, който няма да бъде контролиран от Кремъл. Но няма ясен източник на газ за “Набуко”, а руската енергийна дипломация успя да омаловажи проекта за сметка на “Южен поток”, собствения й проект за транзит на газ през Черно море от Русия до Балканите. Дори Румъния, твърд привърженик на “Набуко”, се колебае. Половината от нейния газов внос идва от Русия, но нейните лидери изглежда все още са готови да се вслушат в предложенията от изток. 16 януари 2009 | 11:39 | “Икономист”
  Информационна агенция “Фокус” Page 1 of 1

 13. Г-н Инджев,вгледах се в заглавието на статията Ви и открих някаква загадъчност,да не кажа нешо по-силно. За какво тройно става въпрос,бихтре ли уточнил смисъла на заглавието,нешо неясно има.Може би това е най-абстрактното заглавие,на материал,написан от Вас,моля за помощ… И бихме ли могли,Вашите читатели да се надяваме на някакъв анализ на загубата в изборите на “синята коалиция”. преди да се радва някой,че друга партия е позагубила,а всъщност е на второ място,редно е да се направи оценка,на нашата коалиция,заеласкромното и обидно пето място. Щом като В. Сидеров е получил повече гласове от Костов и Димитров,това е много тежка загуба,защо се правите,че нен забелязвате това,коректност пореди всичко. Дайте да анализираме нашите работи,Путин,Медведев,Обамаса по-далечни фактори и фигури от Доган,Станишев,Борисов,Костов,Сидеров и подобия,не е ли така???????? И се радват някои,браво на България,браво на българите,браво на гласовете им,спечели демокрацията,вече имаме друга власт,комунистите са на второ място,ние на пето и се радваме ли радваме,ами какво щяхме да правим,ако ние бяхме на второ място,а комунистите на пето??? Мъка,голяма мъка,голяма пр………я.

 14. Към Петкан:

  Не, не бих уточнил смисъла. Свободен сте за всякакви тълкувания.
  Изобщо имам молба: поласкан съм от вниманието ви, без ирония, но не съм в състояние да следя и отговарям на многобройните и разнообразни искания. Просто не успявам дори да следя всичко. Аз си пиша едни текстове и това е…

 15. Чудя се в коя година живея погледна календара пише 2009, погледна през прозореца нама масквичи и трабанти, а отворя ли телевизора същите журналисти от преди ми разясняват политиката. За някои времето е спряло за други, които си взеха капите и се изнесоха то тече по други правила.
  Не е ли срамота двайсет години след падането на Берлинската стена в България да съществуват
  такива теми,все пак страната е член на ЕС и би трябвалло да е ясна посоката на външната политика.Но какво пък ще каже някой многознайко -в в Германия бившия кацлер отиде на хранилка при “Газпром”, а настоящия се перчи с бодрото си комсомолско минало в ГДР.
  И все пак когато говорите за Грузия а Чечня си припомнете кой въоръжаваше армията на Грузия и кои е автора на един от най потресаващите документални филми за Чеченската война?
  Но дали някои хора в България не са разбрали, че Берлинската стена е паднала?
  Резултатете от последните избори дават все пак някакъв отговор….

 16. Заглавието е силно продължение на характерното остроумие на автора и дава широта на образното мислене!

 17. г-н Инджев,поздравления за статията!…..дано всеки разбере риториката на въпроса ви в края…..!!!??? по-точен би бил израза ..”поометоха прокремълската колониална …………”/ за улеснение на мислещите/

 18. Г-н Инджев,имам някакво основание,да допусна,че толерантността не е любим критерий в манталитета Ви. Щом като отговаряте по такъв арогантен начин на един толкова елементарен,човешки(донякъде,колегиален) въпрос-молба за помощ,какво остава за други,по-сериозни въпроси. Но все пак,живеете в България,ще се опитам да Ви разбера. Интересно,ако някой от нас, Вашите читатели и почитатели,какъвто съм и аз, напише нещо,което не е ясно за другите,дори и за Вас и е съвсем нормално да го помолите за пояснение,как трябва да Ви отговори,по същия начин ,който Вие прилагате,така ли…? Аз препоръчвам на всеки да отговаря етично и спокойно. Този вариант е по-приемлив от Вашия,повярвайте ми.Има нещо,има,ама действително има,нещо покрито…Молех Ви няколко пъти да се опитате да дефинирате “синята идея”,не пожелахте,препратихте ме към декларация,която не можах да откия,след загубата ни на изборите,пак не я дефинирахте,моля Ви отново за уточнение,о,не ,в никакъв случай,не искате да уточнявате. А нали с основание може да предопложим,че Вие сте домакинът на тази трибуна,а всеки домакин е длъжен да е преди всичко гостоприемен към гостите,такъв е протоколът по Света,не е моя импровизация,нали така.А последните Ви думи,направо може да хвърлят зад тъч-линията,всеки,който Ви чете:”..аз си пиша едни текстове и това е…”. Един,дребен, колегиален съвет,никога не ги казвайте тези думи,говорят за несериозност и безотговорност към хората,които Ви уважават,вкл. и моя милост. Верно,има емоции,имате служебни и лични ангажименти,но все пак, имате сили за по-гоялма толерантност…

 19. Към Петкан:

  Лекотата, с която раздавате квалификации за арогантност, липса на толерантност и други такива обиди (включително, че сам не съм разбирал какво пиша ?) би трябвало да ви обясни, защо не желая да си общувам с вас . И не ми казвайте , че съм длъжен…
  Ако не знаете, да ви кажа- никой автор на нещо, което поне малко претендира да бъде творчество, не обяснява какво е искал да каже. Той е казал , каквото е искал или е могъл да каже. Читателите са разлини- едни разбират, други не…
  С изречението, че просто пиша едни текстове само ви подсказвам , че нямам претенции за величие, но явно не разбирате от намеци. Така че да ви го кажа ясно, като за вас: не ме поучавайте, опитайте се да бъдете малко по-скромен в претенцията си да изисквате от другите, при положение, че не схващате елементарни неща, които никак не затрудняват останалите читатели.
  И последно- проявявате голяма активност. Ваша работа. Но това не означава, че някой е длъжен да тича паралелно с вас.
  И да ви имам самочувствието – говорите от името “всеки , който чете”…
  “Лепвате” ми определения като безотговорност, несериозност, неторантност, арогантност …А смятате себе си за еталон на “спокойното ” и “толерантно” говорене. Че и ми препоръчвате да съм като вас. Скромно!
  Разбирам, че се дразните от това, че не се оставям да ме въвличате в разговор.
  Дано вече да схващате защо е така и така ще си остане.

 20. Г-н Инджев,ами арогантност е това,давате неадекватен пример за автори,да, но има разлика между авторите,едни допускат,че не правят грешки,други допускат че правят.Трети допускат,че имат и пропуски,аз твърдо заставах на Ваша страна,когато тезите Ви съвпадаха с моите разбирания,с някои неща не съм съгласен,какво лошо има, няма еднакви хора. Да,позволих си да Ви дам приятелски съвети,това също влиза в рамките на взаимното общуване,друг път Вие ще дадете и никой не бива да Ви се сърди,аз например ,посмъртно няма да се обидя на никого,дори,ако не е съгласен с нито една моя мисъл. Но гостоприемството си е гостоприемство,диалогът си диалог,разликата е само тази,че Вие сте известна личност,автор,ерудит,не си спомням Ваша статия навремето,която да не е съвпадала с моите разбирания,имах един приятел,също атикомунист,с когото се надпреварвахме,кой пръв ще прочете Ваша статия. Честно Ви казвам,не го правя за фасон. Друго,не Ви поствям диагнози,че се имате за величие,нищо подобно,Вие сте един от малкото скромни автори по онова време,пак не е фасон.За поучаване ,отново не смятам ,че Ви поучавам, човешки,съидейнически съвет,да,но не виждам нишо неетично.За каква активност говорите, тази дума я свързвам с комсомолската и партийна активност,много съм далеч от тях,а възрастта ми ,съвсем не позволява да съм такъв.Да,лепнах Ви някои квалификации,но може и да съм сбъркал,но когато някой Ви моли за пояснение,ПОЯСНЕНИЕ(уточнение),нищо повече,защо да не поясните,все пак,авторитетна личност сте.Ама Вие ,действително ли мислите,че нашето общуване не е разговор,ами какво е тогава. Едни Ви хулят,аз,поне на три пъти ги призовах да не се държат невъзпитано с Вас,други Ви подкрепят,разбира се ,че е разговор,ако щете диалог…Вие може да не ми обръщате внимание,но аз ще продължавам да Ви чета.

 21. Иво Инджев не се уморява да пише ама някои не се уморяват да го четат.Стига спри се.Разбрах те още преди 20 години.Все едно и също.Щом идва от Русия не е добро.От Запада куда лучше.А сигурно на всичкото отгоре си ходил да правиш полит просвета по военните училища.За силата на социализма.Ех интелигенцио.Фулболните ни коментатори са като фуболистите ни(неможещи).Заради такива като тебе преди 10 години исках да се пиша сърбин или хърватин.Разбират от футбол и от коментари.Аман.

 22. Защо, бе, bachym, от Русия дойде Москвич и всички го харесахме. Спомням си с каква любов го карах по Беленския баир, с каква топлота си мислех за майката на конструктора, дето е родила такъв син и колко бях щастлив, че не е някое БМВ да ме остави насред баира!

 23. ПП. Като спомена bachym за футбол, та се сетих… Преди години от Русия дойде Пинайчев, голям треньор. На първата сбирка с ЦСКА ги построи в 2 редици и ги поздрави с думите: “Здравствуйте будущие чампионы”. И ЦСКА, след 12 шампионски титли, завърши 12-ти, след Дунав (Рс). Ама то беше радост в Русе… Та тогава и аз, като теб, bachym, се бях запътил към Сърбия, но на границата ме помолиха да не постъпвам така…

 24. Благодаря Georgi Georgiev за чудесната информация а на Savov – не съм руснак .Руснаците трябва да са ни благодарни за писменоста и културата която сме им дали.А Великобритания и Франция трябва да ни се извинят за геноцида на османската империя която те са диндикали 200 години(от 1680 примерно).

 25. bachym, никой на никого не е давал нито писменост,нито езици,нито диалекти,нито култура,това са всеобщи постижения в развитието на народите и държавите. Няма такъв филм в живота, ние ако сме толкова способни,няма да сме толкоз зле,не виждаш ли,че сме съсипани от тази комунистическа сган.Ами,разбира се,че щом идва от комунистическа Русия ,че е зло,тези мизерници война ни ообявиха,без грам повод,окупитраха ни,унищожиха ни като нация,съсипаха душевността на народа,окрадоха го и пак се върнаха към лошия капитализъм. Избиха над 600 комунистически емигранти в Съюза,техни хора,откраднаха ни архивите,накараха ни насила да им издържаме войската и всичките техни идиоти,ликвидираха държавното и партийното ръкводство на НРБ-физически го ликвидираха-отровиха Димитров в Москва,Костов го обесиха в СЦЗ-то,а на Коларов малко му трябваше и му помогнха,убиха и Благой Попов,когото държаха 16г. в техните лагери и когато той предаде на францизите спомените си за ГУЛАГ,след няколко месеца го убиха,по-скоро отровиха. Техните дивотии нямат край,били освободили Европа от фашизма,трънки,никакво освобождение не е имало от тази болшевишка сган,ама нали тъпотията е сериозно застъпена,затова държат паметници на армията -окупатор. Къде ли е духът на Левски,сигурно се раздира от плач,за нещастния си народ,за когото увисна…

 26. Така е, драги Дончев,страната Русия е винаги била пияна ,или от комунизъм,или от алкохолизъм,много често и двете заедно. Аз съм бил в Съюза няколко пъти,страшна работа,ама страшна,особено зад Урал,но нито един български комунист не знае за какво става въпрос.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.