Късно е либе за кутка

Ако в последното и окончателно официално съобщение за разпределението на мандатите в новия парламент има някаква новина, това е фактът, че ДПС практически настигна БСП. С общо 39 депутата, спрямо 40 на БСП, Ахмед Доган калкулира и последната си полза от коалиционното изнудване по формулата 8:5:3. Тя му даваше възможност да шантажира и да наложи например т.н. „мажоритарен” елемент, който закопа червените с цели 26 допълнителни мандата за победителя ГЕРБ и с 5 добавени места за самото ДПС.

Близки до премиера червени дейци като Антон Кутев си признават най-после, че приказките на Доган са навредили на БСП, при това съзнателно. На практика с това Кутев ревизира твърдата подкрепа наСтанишев за Доган, изразена до последно преди изборите. Само че, „късно е либе за кутка”!

Пред Нова телевизия Кутев той изрази на 8 юли радостта си, че Доган най-после не е във властта, защото сега вече това било възможно. Каква ирония – това е потвърждение на всичко, което мнозина от нас писахме и говорихме години наред, но БСП получи прозрение след като стана плячка на отгледания от нея граблив Сокол!

Кутев даде воля и на друго закъсняло като публично признание разочарование. Заяви, че не е честно Първанов сега да прави забележка на Станишев, че не бил удрял по масата, когато трябва. Ами прав е, не е честно. Но е типично и не е нищо ново като поведение, което може да изненада само желаещите да се изненадат.

Какво остана от прословутата математика на тройната коалиция? Сметката сега показва , че 8 без 5 се оказа равно на нула за НДСВ и на паритет между БСП и ДПС в глуха опозиция.

Обръщам внимание на този факт поради някои коментари, че при новата ситуация вече не толкова стои въпросът за формиране на мнозинство, а за това кой ще е в опозиция. Какво ли обясняват сега червените функционери по места на въпроса „ Другари, дотам ли я докарахме Доган така да ни употреби и да ни преметне, че не само да ни вкара в опозиция, но и да ни изравни представителството в НС”!

Да, дотам я докараха. А докъде докараха България е въпрос на задължителна ревизия, която гласувалите за алтернативите на тройната коалиция очакват сега със затаен дъх. Ако новата власт си позволи да си спести това усилие, „пропускът” ще прозвучи като потвърждение на най-лошите подозрения в обществото, според които „ и тия са като ония”. И че „гарван гарвану око не вади”.

Подобна гарванизация води до галванизация на разпада на доверието в самата демокрация, защото хората с пълно право ще си кажат, че да се гласува е безсмислено, щом въпросът е просто едни да сменят други.

28 мнения за “Късно е либе за кутка”

 1. Напълно се съгласявам с анализа Ви, г-н Инджев. Мисля си, че честните журналисти не следва да се поддават на говоренето на бсп-активистите, в смисъл, да ги оставят да говорят и да набиват в главите на хората, че причината за загубата им днес е дпс, доган и т.н. Всички би трябвало да осъзнаваме, че ДПС е успешния проект и мутация на БКП-БСП, благодарение на който гоцето отдавна обяви, че преходът в България е приключил. Да помним, за да не им даваме възможност да спънат отново страната ни!

 2. Отново повтарям,както го направих и в предишния коментар,когато се обсъждаше поредната мъдрост на “Бащицата”,за който и А.Кутев и В.Сидеров,тази сутрин,му казват да мълчи,по-добре и така Ви дадоха ново морално признание по друг начин.
  За същото,и Вие и ние,не тръбим тревога от вчера….
  В личното открито обръщение към премиер и президент,в оригиналния му варинат и с откъси във Вашия т.е. нашия блог – извинявам се – бе казано ясно:
  … Отечеството е в опасност!….
  Ако Г.Кадиев,Т.Дончева или други бъдещи – но не слепи – “герои”…отново са се разбързали в мътни води,като бивш член на БКП-за кой ли път го казвам и като не съпричастен българин към ченгесарското “котило”-сащо за кой ли път го казвам?:
  ———————————-
  То е,а не само ДПС,което всъщност тласка към гроба БСП с идейте й.
  ———————————-
  А са необходими – както навсякъде в Европа и света -но законно допустими до 9-10% на първо време този век,по-късно вече и повече,ако стане,но – извоювани – по християнски начин -а не и с отдавна отречена комунистическа или фашистка изобретателност.
  Ако бъдещият им конгрес се сниши малко повече,както ги учеше,
  Тато,много добре,а ако не,просто такава идеология трябва, да бъде забранена, веднъж завинаги,както
  във Великобритания!!!

 3. Струва ми се, че повечето ни надежди са плод на нашите желания и все по-малко логични в настоящата действителност. Ситуацията не е много по различна от тази преди 12 години. Малко да се стабилиза държавата и БСП пак ще извадят пенсиите и другите изтъркани козове и ще спечелят.

  Дано да не съм прав.

 4. Един призрак броди в България
  Призрака на ДПС
  заченато, родено, отгледано, възмажало
  в лоното на столетницата БСП.
  Било кротко,
  добронамерено,скромно.
  Прокрамирало
  човешки права и свободи…
  Лицемерно, по азиатски хитро,
  насаждали заплаха за етническия мир.
  Подмолно кроило замисли зли.
  Заблудило подръжници , приятели,
  столетницата БСП дори???
  Набрало сили, станало нахално, цинично,
  Издигнало в самоцел богатство и пари,
  за избраници в своите среди.
  Забогатели!
  Демонстрирали цинично имането си.
  Станали противни, нежелани
  За избирателите си,
  За подръжниците си,
  За приятелите си,
  За БСП дори…
  ………….
  Недовършено
  София,12 декември 2008 г.
  Дядо Митко
  Продължение…..
  Българи от етноси различни
  тръгнали по пътя европейски
  направете извода житейски верен,
  отхвърлете демагогията,
  в ръце си здрави
  съдбините си вземете
  гласувайте по съвест
  България , Родината, спасете!
  София, 30 май 2009 г.
  Дядо Митко
  Случи се,
  Господи! Благодаря!
  Сега,
  Избранници народни,
  Изпълнете въжделенията ни
  Водете България към светли бъднини!
  София, 6 юли 2009 г.
  Дядо Митко

 5. Отново допълнение,последната мисъл е най-главната. Комунистите имат стратегия,която е неразбираема за наивни хора. Знаейки какво представляват,те ,още преди да паднат от власт,в смисъл,преди да изоствят комунизма,бяха избрали да имат постоянен съюзник,в лицето на агентите на ДС,от турския етнос. така създадоха ДПС.После решиха,че няма да е лошо да имат и временен съюзник-балансьор(еднодневка). Затова създадоха СДС,НДСВ и пр. Няма партия,в която да не са проникнали техни мекерета. Точно поради тази ловка игра(еваллах им),антикомунистическите организации в България изчезнаха от политическия живот,което доведе до пълно фиаско на антикомунистическите настроения. Познавам много хора,които винаги са гласували за СДС,този път не искаха и да чуят и съвсем открито заявиха,че ще гласуват за ГЕРБ,така и направиха. И това го знаят главните им помагачи ,антикомунизма в България да бъде шунтиран, с други думи,даден на маса(земя). Точно поради тази причина, почти никой от тях не обелва дума за катастрофалната загуба на СДС и сините, въобще. Г-н Мартин Димитров се показа,като изключително неинформиран човек,за лидер да не говорим,нарече братовчедите от гр. Дупница ,”братя”,като истината е,че те не са братя,а братовчеди. Братя Галеви са от Самоков-Юри и Александър и нямат никаква роднинска , приятелска и делова връзка с братовчедите Галеви от Дупница. Едно е бакалинът бай Илия,съвсем друго е Свети Илия. И така,ще вървим към прогреса…

 6. ……защото ако е за нова
  ……Г А Р В А Н И З А Ц И Я……
  ……а каратиста не ОТСЕЧЕ С.. “кутка ви м…!!!”
  ИСТОРИЧЕСКИ най-благодарна през първата половинана 21 в..,ще е точно тази партия…..заради нашите деца и внуци,когато ще сме само прах….

 7. Мислете ме колкото глупав искате, но за мен големият губещ на тези избори е точно Ахмед Доган, и колкото повече депутати има, толкова е по-губещ. Защото нали на него депутати му трябваха за по-здраво позицииониране във властта. Сега депутати много, власт – никаква. Много удобно му беше като балансьор, той да е във властта, но да не поема негативи. Но това значи и неизменно да баде сателит и за чест на Доганчо той безпогрешно преди целеше месиите и се прислмчваше към тях, за да осъществи онова, което каза в клипа, а и да изпълни нечия скрита от публиката воля. Но Соколът поостаря и проспа възхода на бате Бойко като месия и сега сигурно ще трябва да плати, че не разпределя порциите във властта, макар да се знае, че което не става с пари, става с много пари. Но ми се струва, че Соколът ще бъде разжалван до гарга.
  Що се отнася до БСП, намирам това, което се случжа с тях за естествено – те допуснаха сами да си повярват на лъжата си, че са социалисти и на два пъти се опитаха да се включат с тамбура в симфоничен оркестър. Пък и заради пустите Евро-пари дадоха гръб на електората си, известен със злопаметството си, та дори се опитаха да правят и к. номера на реалния си суверен, та трябваше в една Московска библиотека да доосмислят некои положения. Така че тяхната отдавна беше предначертана.
  Сега да го видим бате ни Бойко европеец ли е, или е от друг континент…

 8. Наистина сега по-големите очаквания са за възстановяване на правилата, за разследване и реални присъди Ако и сега съдилищата отново се използват за издаване на индулгенции, разочарованието ще надмине и досегашните разочарования и ,страхувам се, че горката България ще си остане само с твърдите електорати.
  Що се отнася за загубата на БСП ,комунистите да не приписват цялата вина на Доган. Първо ,той си е тяхно творение и второ, колкото и да разчитат на късата памет на хората, не беше толкова отдавна, когато покрай Вальо топлото изплуваха имената на Р.Овч. и Корнелия Нинова.А в нощта на изборите същата госпожа се кахъреше за загубата и търсеше причините .То бива комунистически гьонсуратлък, ама чак толкова.. Време е вече да си поемат вината чиста, без мезета.
  А и още нещо . Винаги когато гледам някакви дебати с друг виден техен човек – Румен Петков и слушам назидателните му подмятания за възпитанието на опонентите, се чудя , как не се намери един събеседник да го попита в доброто възпитание влиза ли и пикаенето във фонтани?

 9. И още нещо важно г-н Инджев. Хората се събудиха и изхвърлиха оялата се управленска феодална власт зад борда. Най-ярката изява на гражданското общество бе гласуването на изборите.

  СЕГА обаче не трябва да заспиваме отново. Както очакваме ново поведение и принципи от политиците, така трябва да демонстрираме, ново поведение на гражданското общество – активно и участващо и превръщащо се в коректив на властта.
  ТОВА Е КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА ДА НЕ ПОЗВОЛИМ НА НОВОТО УПРАВЛЕНИЕ ДА ПРЕЯДЕ С ВЛАСТ КАТО ПРЕДИШНИТЕ И ДА ЗАБРАВИ ЗАЩО СМЕ ГО ИЗБРАЛИ.

 10. Има и нещо друго тук. На пресконференцията Доган открито отправи заплаха към държавата, че намесят ли се други партии сред избирателите му – ще се стигне до оръжие. Типично мафиотско – геополитическо изнудване и заплаха към българските граждани и държавата. Не съм наясно дали има пред вид възбуждане на етнически сблъсъци, отхвърляне на държаната и косовско – кипърски вариант или провокиране на атентати от скритите тук фундаменталистки дейци. Ако погледнем картата на дългогодишно устойчиво, както той сам каза, разширение на ДПС – от Кърджали прлъзва към Разград, Свищов, пиринския край, Родопите, Бургас, а напоследък и Варна. Очертава се една линия от Благоевград до румънска Добруджа – с цялото черноморие …… Зловещо изнудване. Какво значеше обръщението му към ООН и НАТО – че и те не могат да не помогнат ? Това е наглостта на мафия, която разполага не само с контрол над държавата, но и помощта на съседна мощна държава. Очевидно стратегията да се освободят българските турци от феодалния капан е и спасението на цялата нация. Ако ББ смята да реже пипалата на мафията отвътре, трябва да я изолира и отвън ! Във всеки случай да мисли много внимателно кого ще назначи за външен министър – ще му е нужен перфектен дипломат и безупречна министерска администрация !

 11. До г-н.Georgiev -благодаря Ви ,че направихте така- вече мога да Ви четя коментарите и не само аз!Още един point of view към статиите на Иво,за което още един път Ви благодаря!

 12. Predlagam Rumen Petkow da stane shef na BSP, taka tazi partia niama da mina 4% sledwashtite izbori 🙂

 13. Ще започна с това, честита да ни е победата!
  Ще добавя, че ако ББ не изпълни обещаното, или ако пропусне да направи това, което пропусна Иван Костов – просто България и ние с нея сме загубени завинаги или в най-добрия случай за само няколко века.
  Затова се моля Бойко Борисов да е искрен /възможно ли е в блатото България да има почтени и морални мъже?/ и силен!!!!
  Колкото до комунягите, те са пълни с какви ли не номера, интриги, подмолни или задкулисни действия,саботажи,…. С тях трябва много де се внимава! Много са опасни и ще продължат да бъдат опасни за България дългоооооо време, уви. А Доган блесна и изгасна, той не ме тревожи, той е най-обикновено ченге, изигра ролята си до колкото можа и сега – сбогом.

 14. Хората от нашия(тук) блог сигурно са стигнали до този адрес, а ако не са-може да проявят интерес http://www.otgovori.eu

 15. Към Г.Георгиев
  На мен ми допадат Вашите анализи и тези на Г.Б.,но отбелязвам отново:наред с от по-по най…във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг са схвалани това което и в Лондон и в Ню Йорк,преди и след 5 юли,а то точно подсказва и Вашите вълнения:
  ———————————–
  Л И П С А Н А
  к о н с е р в а т и в н о гражданско общество и ДЪЛБОКАТА
  о п о з и ц и я
  н а н я к о г о!!
  ———————————–

  но не ще поемат “вината с мезета”,
  а европеецът,когото “търсите”,ще бъде заплетен в кълчища,докато
  по-скоро ТОЙ САМИЯТ пропикае – не след дълго кръв,-ЗА ЖАЛОСТ, и познайте КОИ с него…
  Вече подчертах,защо “нашият” блог заслужава своя водещ и обратно!

 16. В избора на гласувалите за алтернативите на тройната коалиция се съдържа неосъзнатото желание да си кажат отново „ и тия са като ония”. Мотивацията на българите си остава все същата: да накажат управляващите, само дето от избори на избори им е необходимо все по-голямо дразнение, за да се надигнат, защото повтаряемостта уморява, а грешките си остават едни и същи. Не виждам надежда народът изведнъж или постепенно да поеме отговорност за избора си.
  Имам надежда, обаче, че възелът започва да се разплита- по-скоро по случайност, а не заради управленските и морални качества на Бойко Борисов, които са се привидяли на избирателя.

 17. На 8 юли 2009 г. и 15 минути след призива на бъдещия премиер по повод на заменки,презастраховки и др. щуротии,го призовавам чрез блога на журналиста Иво Инджев,да възстанови, по единствено достойния начин, статута ми на кариерен дипломат,за което на намериха време,решителност и достойно отношение,ни червени ,ни сини ни пембени коалиции в прехода….
  Ако не с умения като бодигард,то с други,не по-малко полезни,не съм допуснал много години – преди него -да бъде охулено името на България и БКП,дори когато историческата й увереност бе подценила историческит и съдбовни кръговрати,но един управляващ “диктатор” бе съумал да го предвиди и тогава,се наложиха светкавични действния в самота….
  Благодваря на г-н Инджев,че ми дава възможността и да отговоря на вълнуващ помежду ни въпрос!!!,
  без да поставям в излишно затруднение уникална специфика на държавността,в която съм се клел,и сега го потвърждавам
  като спазено условие!!!
  До тук и без повече лаври по войнишки!

 18. До: Г.Б.
  Преди години г-н Ламбсдорф (бивш председател на либералната партия ФДП в Германия след Геншер) беше казал по адрес на тогавашния финансов министър Тео Вайгел, след негова изцепка в Бундестага, че възпитанието е въпрос на късмет, а ” г-н Вайгел очевидно няма добър късмет”. Цитатът важи според мен за по-голямата част от бившите ни управници и депутати. Дано този път ние да имаме късмет с новото правителство. Но нека да им дадем време за действие, преди да ги “съдим” сурово. А не Ви ли прави впечатление, че през последните три дни от милите ни медии изчезнаха познатите физиономии на Стан. и Ко.?

 19. Росица,на кого точно да е честита победата,защо не се поясните,засега има една-единствена победила партия в изборите,това е ГЕРБ,за тях ли става въпрос? И се молите Бойко Борисов да бъде честен,а как се молите,на кого,на него ли,на Господ ли,на провидението ли? Съвсем са Ви неоснователни надеждите,този човек е преди всичко голям играч,свързан с мафиотските структури,не помните ли какво се пишеше за него. Да,има имидж,но на какъв.
  ГБ,за какви съдилища говорите,за какви присъди,срещу кого-комунистите и тяхната мафия ли? Да сте видели някоя мафия осъдена,а точно в такава слаба страна като България. Кога може да се надяваме ,някой да вземе отношение по загубата на СДС,или такава загуба няма? Нещо познато,комунистите вече не говорят за комунизма,той е употребен и забравен в историята,странна прилика. Много хора си мислят,че комуноидиотите като са на второ място в изборите и веднага ще капнат,всико,което са създали ще бъде забравено.Не,те имат реални сили и ще бъдат фактор,само с ДПС да се съюзят,което е задължително,пак ще мътят живота. А ГЕРБ,съвсем не се готви да ги развенчае. Молба за помощ,какво означава думата “кутка”,търсих я в Български тълковен речник,но не намерих,някакво перифразиране ли е,подмятане ли е и пр.Браво на Дядо Митко,от толкова светии,България все си е извън светлината,пак надежди и пак разочарования,нашия народ ,постояно се върти в този кръговрат.

 20. Господин Инджев,
  За Станишев и Първанов важи поговорката (мисля че е руска):
  Единия да хванеш – другия да удариш:))

 21. Не съм особено радостен от голямата победа на герб, надявах се на по-голям процент за Синята коалиция.

 22. Г-н ИНДЖЕВ, бихте ли коментирали новата неуместна, меко казано, /противоконституционна – по-точно / намеса на Първанов с призив за съставяне на трипартийно правителство. Това много ми напомня поведението на “маминка”, която напътства срамежливи посетители при избора им на по-добри “компаньонки”. Това нахалство ли е или наглост ?

 23. Симпатизанти на комунистите ,а може би и облагодетелствани довчера от властта ,вече почнаха неуместните си нападки.Има ги и тук в “Свежо”.
  Някаква Каролина започна да плюе.

 24. Nika,това пък,какво значи,мсимпатизанти на комунистите, с какво са симпатични тези уроди и на кого?

 25. Единсвения шанс на новото правителство за успешно управление е липсата на внедрени
  “подводници”,които несъмнено са се опитали,да се потапят сред тях.
  Иначе,Б.Б. има уникалния шанс,да се превърне в “спасител”на народа.

 26. Emigo,спасител на народа в България никога не е имало,няма и да има,а Борисов едва ли ще бъде първия в дългогодишната тежка история, наивността е едно от най-силните черти на българите…

 27. Petkane,
  Навремето имаше един виц, където една, която не можела да казва “П”, я заменяла с “К”.
  Един израз от въпросния виц е: “Ах каква съм кутка скакана”
  Това е.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.