Алкохолен тест за българските медии по скалата “Медведев- Накагава”

Когато на 17 февруари японският финансов министър Шоичи Накагава подаде оставка доста български телевизии се забавляваха с неговото нещастие. Сутрешните блокове и вечерните емисии, например на БНТ, бяха огласени от звънкия смях на водещите на фона на кадрите, на които се вижда министърът да фъфли на среща на финансовите министри на Г 7 в Рим. Заподозрян, че е бил пиян ( което никога официално не беше потвърдено), той се оттегли от поста си и се извини публично „за неудобствата, които е причинил с проблемите на своето здраве”.

Малко по-късно БНТ показа ( без да коментира или дори да си дава сметка за това) омбудсмана ни Гиньо Ганев да фъфли не по-малко трагикомично. В централните новини. Но никой не се смя. Написах реплика по този повод- и отново нищо. Няма такова събитие!

Сега световните информационни средства разпространяват снимки и видео, от които се вижда как руският президент Дмитрий Медведев се пули неадекватно, крачи неуверено и жестикулира пиянски в обкръжението на френския президент Никола Саркози и на ( подкрепящия го, за да не се строполи) италиански премиер Силвио Берлускони.

Сценката отново се развива на италианска територия. Този път нивото е още по-високо – възможно най-високото. На разговорите на Г 8 в Акуила, Италия, лидерите на водещите световни икономики ( сред които Русия беше поканена като най-богатата на природни ресурси и въоръжена с огромно количество ядрени бойни глави страна), пратеникът на Путин очевидно е солидно почерпен

Да оставим въпроса доколко е редно един господар на куфарче с бутони за задействане на апокалиптичен ядрен арсенал има право да се държи по този начин.. Но да се запитаме друго: доколко пияният Медведев ще разсмее българските новинари, които се хилиха от сърце над клюмащия Накагава? Ще им бъде ли позволено да се посмеят? Или ерата на онова преференциално раболепно отношение към „руската тема” (която превърна войната в Грузия в позорно премълчаван въпрос от българските медии) , още не е приключила в навечерието на смяната на властта?

Интересен тест. Всеки зрител може сам да проследи отговора.

Впрочем в Рим, където стана гафът с японеца, се бяха събрали финансовите министри на Г 7 във формат, в който Русия не беше поканена именно като протест заради войната в Грузия, по която българската държава и инструктираните от нея медии така и не изразиха позиция.

Никой не очаква от Медведев да реагира на позора като японец – етично, по неписаните правила на честта, с чувство за вина пред обществото и нацията, които представя.

Напил се бил един руснак, пък бил той и президент. Голяма работа! Че този руснак прие унижението да бъде поставен на власт от отиващия си държавен глава Путин като подставено лице и продължава да играе ролята си на пръв по право и закон, но всъщност никой, защото е функция на ментора си Путин в пълен разрез с основния закон на собствената си държава . Такива не подават оставки…

Така че минимумът, който очакваме в тази конфузна ситуация, е да видим как тя ще бъде отразена от неотразимите ни медии, които обичат да вадят нож на умряло куче ( като на японеца), но пред руснака като правило подвиват опашка.

29 мнения за “Алкохолен тест за българските медии по скалата “Медведев- Накагава””

 1. А бе той човекът си е руснак за какво да се притеснява.Техните управляващи винаги са се държали неадекватно, но империята си е империя и трябва да се съобразяват с нея, щото нито Саркози нито Меркел нито Обама нито Гордън Браун знаят как се управлява 250 милионно население разположено на грандиозна територия много по голяма от техните родни държави.Ами като говорим за пияни политици какво ще кажем за Ахмед Доган в изборната нощ.Каква мила родна картинка беше с угодничещите му Лакеи, които го гледаха като Господ.И това не беше нито публикувано нито коментирано нито опровергано.

 2. Добре, че има хора със свободен дух (като Вас) и че съществуват блоговете. Иначе всякакви такива събития остават скрити за публиката. А такива събития са показателни за отношението на комунистите към властта – смятат я даденост.

 3. Кои са тези световни информационни средства?. Хората се забавляват а ние от всичко правим политика.:)
  Enjoy;)

 4. Уважаеми господа,
  Да не би тогава, малко преди Сталинградската битка за газа, Медведев да е помолил Станишев да му намери в библиотеката някоя рецепта срещу махмурлук и нашата душица златна, знаейки какъв бой го чака Медведев след малко от българската делегация, да се е отзовал на молбата за помощ! От човешко съчувствие…
  А ние как оплюхме тази рицарска постъпка тогава…

 5. Благодаря за информацията Г-н Инджев. Ако не бяхте вие никога нямаше да разбера за случката с Медведев, понеже от мястото където се намирам (географската точка, мога да гледам само бТВ по сателит. Това ми е единственият официален български източник на информация. Може би съм пропуснал това по, Bloomberg, Euronews, BBC или CNN, но напоследък по изборите гледах само Българска телевизия. Както и да е проблемът си е наш типично Български. Дължи се на всеобхватното ДС-комуняжко проникване във всички медии (средства за масова информация) реликт оше от времето на тоталитаризма. Това винаги ме е дразнело, макар, че би трябвало да съм му свикнал. Все пак има някакво малко подобрение. По- рано си спомням простащките щеги и скечове по “Каналето”, “Шоуто на Слави”, “Комиците” и т.н. към кого ли не, само не и срещу БСП другарите. Особено ме впечатляваха и ядосваха тези неща по избори. Сега обаче има някакво подобрение. За съжаление точно така наречените “сериозни” медии са най-на опащката в тази трагикомична ситуация. Просто не можете да очаквате обективна и адекватна реакция от пристрастни комуняги!
  Използвам случая да кажа по повод на коментарите от “ГБ”, когото уважавам, но не познавам, че той и аз “GB” не сме едно и също лице. Това също и за сведение на Г-н Petkan. Поздрави!

 6. Уважаеми Гларус, как не се сетих моята хипотеза от малко по-горе в коментарите да я пласирам преди месец в медиите, сега вече, както се изразява домакинът, “Късно е либе…”, смее ли някой?

 7. Едва ли ще има “Алкохолен тест за българските медии”.
  Видяхме как беше отразено онова “циркаджии” изказано от Станишев към опозицията. Сега нашите журналисти (Бареков, Велева, в-к Стандарт) са заети да се преориентират към силните на деня.

 8. GB,съжелявам за грешката,но направете нещо с никовете,за да не се объркваме,иначе съм съглаен с всяка една Ваша дума от последния Ви коментар,прав сте. Бих добавил само,че най-меко,най-нежно,най-толерантно,най-безобидно, казано,България е НЕСЕРИОЗНА страна,както държавата,така и народа(обществото). От последния има много малък процент истински хора,достойни,мислещи,реалисти,останаллите са наивници и половина.

 9. Видеото е тук: http://www.youtube.com/watch?v=RDYzqmBmkXU

  Хайде сега някой да ми каже дали Берлускони го подкрепя или го хваща, защото Медведев се спира да говори със Саркози и не обръща внимание, че трябва да продължат да вървят? После Берлускони оказа същото внимание и на Ангела Меркел.

  Защо е необходимо г-н Инджев да пише цяла статия за нещо толкова елементарно?

 10. Da,да,да статията е много добра, хронологията и картиността са на високо ниво,поздрав!!! Но можем да се върнем и в нашата история,когато президента Желев се търкулна по самолетната стълба,при пристигането в Париж. Служител от общата охрана се затича да му помогне,а той помисли,че е някой официален посрещач и ори ставането си от земята,му подава ръка… А при коронясването на новия Японски Император,съпругата му,Мария,преля шампанското от нейната чаша,в неговата,какво да се прави,човещина,но извън протокола…

 11. Въпросните снимки на Медведев подвеждат. Ако гледате видео, ще видите че е така. Не мисля, че руснака е пиян.

  линк за видеото:

 12. При далеч по-обиден запой в самолета от САЩ към битанските острови ,Елцин не можа да слезе,и офицерите на строената за посрещане кралска гвардия,набързо прибраха момчетата,
  за да не “пропълзи” слуха….за примера!!!
  Руският народ му прости скалъпените глупости на каане във Внуково, защото беше далновиден държавник,баща,дядо и си падаше
  по водката като обикновен руски мужик…
  И Хелмут Кол се чудеше – по друг повод – къде да се дене при чаровния му опит за пеене!!!!
  Но ми е малко чоглаво,защото,ако Путин излезе по-печен,нещо е останало недовидяно около скорошната среща с Барак Обама,а то не е повод,освен за размисли и поуки…..независимо,че като истински я н к и,б ъ р з о… отреагира!!!

 13. Като гледам реакциите на “Икономист” и “Файненъшъл Таймс”,кому е ред сега със снимка на Б.Б.,включвам за
  разведряване двнешния виц,когато Иванчо пита баща си “Къде са Балканите?”,докато майка му шетала в кухнята!!!
  – Питай майка ти, тя е, която всичко подрежда!-бил отговорът
  Вашите относно България на Балканите,ако пожелаете,изпращайте
  на блога на Иво Инджев,за да е по-весело!

 14. Съгласен съм с “Бончо”и “Бойко Соколов”.Отначало аз също се подведох.Добра манипулация на някои медии.Малко избързахме с коментарите и заклеймяването.

 15. Московската телевизия “2×2” отряза скеч, изобразяващ разгневения премиер Владимир Путин, от епизод на популярния американски анимационен сериал “Саут парк”, съобщиха руски медии, цитирани от ДПА.

  Телевизията е цензурирала откъс, дълъг около една минута. Медийният концерн “Проф медия”, чиято собственост е телевизия “2×2”, не разкри причината за това решение.

  Според блогъри в руски сайтове проявата на цензура от страна на телевизията е знак за благодарност за възстановяването на лиценза на компанията.

  Религиозни групи обвиниха медията в разпространение на “екстремистка пропаганда” заради излъчването на сатиричната анимация “Саут парк” и поискаха телевизията да бъде закрита.

 16. А как би реагирала консерваторката Меркел, ако Берлускони я беше награбил, както го е направил с Медведев?
  Все пак съм впечатлен колко малко е нужно за Бончо и Бойко Соколов да са щастливи, това, както казва Тодор Колев в “Двойникът”, са хубави хора и да не им чупим хатъра сега!

 17. .
  1) На снимките изглежда пиян. На видеото–не
  .
  2) може да са били подбрани снимки с определи гримаси и жестове; или просто да са били обработени
  .
  3) снимките изглежда са с източник от Русия (http://afoni.net)
  .
  Не е невъзможно това да е скромен опит за злепоставяне на Медведев
  .
  Нещо много радушно прие Обама, докато Владимир Владимирович беше крайно резервиран…
  .

 18. ПП. Ако не греша, статията претендира за нова скала за оценка на непристрастност на медиите, нещо като КАТ-аджийски балон, а не за трезвения президент на един подпийващ народл

 19. Господин Инджев – прекланям се пред вас като журналист и публицист. Страхотно е, че все още има хора с така ясно изразена позиция. Въпреки корупцията. Въпреки репресиите. Продължавайте напред!

 20. Г-н Инджев, този път си се олял. Не ме интересува Медведев. Да не би Станишев, без да е пиян,д а изглеждаше по-умно, слушайки просташките брътвежи на Берлускони?Цензура в БГ телевизиите обаче има и това е жалко. Но в крайна сметка има ли демокрация в България или това е една добре режисирана демократура.

 21. ZRAVEITE!Vsichko e tochno taka g-n INGEV,no zashto bylgarskite medii ne pishat i ne razkrijat kakvi gi vyrshat rusnazite v LUKOIL-NEFTOHIM!Popitaite horata tam ,ne nachalnizite!Kakvi “uspehi” sa postignali,kolko proizvodstva sa sykratili,kolko hora sa izgonili i s kakyv strah se raboti tam!

 22. Абе,какжо се правят някои на ударени,движенията на Медведев са несинхронизирани,забележете ръцете му,погледа му,опитите за усмивка,ако не е пиян,или е бил много изморен,или е взел наркотик,така не се държи един млад човек на такова ниво,в такава ситуация… Плюс това,хващащия го с двете ръце е знаел напълно защо го хваща,иначе съвсем е извън протокола такова хващане. Не е адекватно изражението му,в ниакъв случай,вижте и движението на устните му. Абе,разбирам обич към Русия и руснаците,ама чак презкачайки очевидното,автора г-н Инджев е абс. прав

 23. Само не разбрах защо не трябва да се смеем. Ами смешно е, откъдето и да го погледнеш. Какво са виновни медиите / в България или някъде другаде/, че главата на една от големите сили се напил? По-добре да се смеем, отколкото да плачем, ако нещо стане с червеното копче. Макар че май нечий друг пръст стои над него.

 24. Тая статия навежда на смущаващата мисъл че автора не се интересува от обективната истина а се чуди по какъв начин да си изкара яда на Русия.

 25. Да,Сульо,прав си,всеки нормален българин има сериозни основания да се надсмива и злобее към Русия и Съюза. Аз ,например се отвращавам от техната болшевишка сган,която съсипа сума си народи,най-много собствения. Само в периода 1938-41г. съветските комунисти за разстерляли и унищожили по различен начин над 11 млн. техни гаждани. Окупираха източна Европа за половин век,лъгаха ни и крадоха,че уж строят комунизъм,а после се завърнаха при капитализма,срещу който се бореха десетилетия наред. Е,ти уважаваш ли лъжците ,или ги мразиш,човек ли си,или комунист,уточни тези неща и няма да се чудиш на нищо.

 26. Русия е хубава страна.Русите са добри хора,но като всеки човек си имат един голям кусур.Обичат да пият.И Медведев,какво?Нима не е обикновн човек,нима всичко човешко му е чуждо…
  Ами Берлускони,дето харесвал малолетни?
  Ами Буш дето подпали война?
  Кое е по-лошо да пратиш на смърт хиляди или да пийнеш и да се изложиш като кифладжия без кифли?
  Аз лично препочитам ръководител женкар и пияница пред войнолюбец.
  🙂

 27. Е,Ника,Ника,да не би ,да сте Дама-Пика. А Руския император,дето обяви Руско-Турската война и той ли е мерзвец като посочените от Вас. Да,загинаха десетки хиляди руски войници и офицери,наши опълченци и доброволци от други страни,ама от тогава се възродихме като държава,какво да направим,да съборим паметника на Цар-Освободител ли,или да помолим турците да се върнат обратно,нещо не сте много ясна. Нито един българин не трябва да се обявява срещу никаква империя и империализъм,защото благодарение на тях,ние сме страна,независима.Само да се пазим от такава,която би била против нас,каквато беше Съветската комунистическа империя.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.