Алкохолен тест за българските медии по скалата “Медведев- Накагава”

Когато на 17 февруари японският финансов министър Шоичи Накагава подаде оставка доста български телевизии се забавляваха с неговото нещастие. Сутрешните блокове и вечерните емисии, например на БНТ, бяха огласени от звънкия смях на водещите на фона на кадрите, на които се вижда министърът да фъфли на среща на финансовите министри на Г 7 в Рим. Заподозрян, че е бил пиян ( което никога официално не беше потвърдено), той се оттегли от поста си и се извини публично „за неудобствата, които е причинил с проблемите на своето здраве”.

Малко по-късно БНТ показа ( без да коментира или дори да си дава сметка за това) омбудсмана ни Гиньо Ганев да фъфли не по-малко трагикомично. В централните новини. Но никой не се смя. Написах реплика по този повод- и отново нищо. Няма такова събитие!

Сега световните информационни средства разпространяват снимки и видео, от които се вижда как руският президент Дмитрий Медведев се пули неадекватно, крачи неуверено и жестикулира пиянски в обкръжението на френския президент Никола Саркози и на ( подкрепящия го, за да не се строполи) италиански премиер Силвио Берлускони.

Сценката отново се развива на италианска територия. Този път нивото е още по-високо – възможно най-високото. На разговорите на Г 8 в Акуила, Италия, лидерите на водещите световни икономики ( сред които Русия беше поканена като най-богатата на природни ресурси и въоръжена с огромно количество ядрени бойни глави страна), пратеникът на Путин очевидно е солидно почерпен

Да оставим въпроса доколко е редно един господар на куфарче с бутони за задействане на апокалиптичен ядрен арсенал има право да се държи по този начин.. Но да се запитаме друго: доколко пияният Медведев ще разсмее българските новинари, които се хилиха от сърце над клюмащия Накагава? Ще им бъде ли позволено да се посмеят? Или ерата на онова преференциално раболепно отношение към „руската тема” (която превърна войната в Грузия в позорно премълчаван въпрос от българските медии) , още не е приключила в навечерието на смяната на властта?

Интересен тест. Всеки зрител може сам да проследи отговора.

Впрочем в Рим, където стана гафът с японеца, се бяха събрали финансовите министри на Г 7 във формат, в който Русия не беше поканена именно като протест заради войната в Грузия, по която българската държава и инструктираните от нея медии така и не изразиха позиция.

Никой не очаква от Медведев да реагира на позора като японец – етично, по неписаните правила на честта, с чувство за вина пред обществото и нацията, които представя.

Напил се бил един руснак, пък бил той и президент. Голяма работа! Че този руснак прие унижението да бъде поставен на власт от отиващия си държавен глава Путин като подставено лице и продължава да играе ролята си на пръв по право и закон, но всъщност никой, защото е функция на ментора си Путин в пълен разрез с основния закон на собствената си държава . Такива не подават оставки…

Така че минимумът, който очакваме в тази конфузна ситуация, е да видим как тя ще бъде отразена от неотразимите ни медии, които обичат да вадят нож на умряло куче ( като на японеца), но пред руснака като правило подвиват опашка.

2 мнения за “Алкохолен тест за българските медии по скалата “Медведев- Накагава””

  1. Иво гледах снимките на Медведев с висока резолюция. Разбирам от “Фотошоп” и не са компилация сигурен съм. Просто Медведката се е наковал, като казак въпреки, че е непозволено на такива срещи и в чужди държави един президент да прави таквиз неща. Аз като реша да се напия го правя в моята къща и след това отивам да нанкам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.