Ко(н)чината на властта поощри свободното говорене

Какво ли не ражда ко(н)чината на една отиваща си власт, преяла с „порциите”, които й раздаваше грабливия Сокол!

Изблиците от самопризнания и упреци в политическото пространство през този дни показват още веднъж, защо най – голямата заплаха за всяка тирания, открита или рафинирана, е свободата на словото. Но при две условия: че се упражнява навреме и на място.

Ето че идва моментът на освобождаването от задръжките на мнозина, които дълго са криели от нас какво наистина си мислят за собствената управляваща партия, за нейното ръководство и за непоносимите й коалиционни партньори. Излиза, че гражданите от една страна разпрегнаха руската тройка, която теглеше българската троянска каруца от толкова години, но пък и същевременно освободиха от лоялността им видни пътници, изпаднали от луксозната талига.

Към твърде словоохотливия и преди, но в обратната посока Антон Кутев, който вече кълне ДПС и се мръщи се на Г.Първанов, се присъединява сега и Младен Червеняков. Бившия министър от времето на Жан Виденов, спряган за шеф на МВР и в кабинета на Станишев ( но така и не го огря) отприщи дълбоко законспирираната си критика към ръководството и лично към низвергнатия от избирателите партиен бос.

Преди него друг фактор в партията и също министър от периода на Виденов, несменяемият лидер на софийските социалисти Румен Овчаров, доразви мърморенето си срещу Доган с открити упреци за вината му БСП толкова жестоко да се сгромоляса.

В престрелката с отговор на тези обвинения се обади ръководният деец на ДПС Камен Костадинов. Според него БСП сами са си виновни. Предстои да видим как в монолитния блок на Движението за (търгуване с) права ( за строеж, за държавни поръчки, за заменки) и свободи ще отекне новата и крайно необичайна за депесарите мода да се изговарят публични тайни.

Макар и напуснал преди две години НДСВ бившият царски депутат Атанас Щерев чак сега направи публичен анализ на причините за катастрофата на формацията и лично на нейния лидер. А прокуратурата дори го изпревари, арестувайки заместник министър от квотата на НДСВ буквално часове след изпадането на царистите от бъдещия парламент.

Няма нужда да се изброяват още примери. Те очевидно ще се множат – „такова е времето”, както казваше др. министър на отбраната Добри Джуров за едно друго време, от което трябваше поне малко да се разграничи, след като допринесе за съветския преврат срещу шефа си Тодор Живков. Важна е тенденцията. А тя е такава: свободата на словото най-после изгря и на червената улица.

Трябваше да останат на улицата, за да се научат да казват истината.

9 мнения за “Ко(н)чината на властта поощри свободното говорене”

 1. Г-н Инджев , темата е и ще става все по актуална ! Вината никога не е в тях и никога не е в Русия(знае се) ! Въпросът е дали ще стигнат докрай ,с ваденето на “кирливите ризи” , или ще си останат на стадий контролирано преподреждане на редичките и “беше каквото беше , a оттук нататък – каквото било !”

 2. Комунистите си търсят виновен, защото не искат да признаят два факта, които всъщност предопределят провала им. Първият от тях е, че макар да се наричат социалисти и да са членове на съответния Интернационал, те са си все същите БКП по практика – те си управляват и крадат по изпитаните канони на еднопартийната система, независимо че твърдят друго. Колкото и лукаво да го правят, колкото и да ни е крива демокрацията, двете никак не се връзват и рано или късно гафовете заваляват като пороен дъжд, в конкретния случай изцепката на Доган от клипа само потвърждава една такава теза. И вторият факт е лакомията за Европарите – понеже практиката им на разпределение на тези пари е същата еднопартийна и крадлива, те са искали на всяка цена да са на власт в този период, та ако ще и в коалиция с дявола, както учи великия Ленин. Затова са заформили подобна абсурдна коалиция, а мотивите на НДСВ и ДПС са били да се “облажат” покрай майсторите на еднопартйната метода за разпределение. Даже си мисля, че мандата на БСП беше отказан точно заради това, не са се разбрали кой колко ще вземе (сделката за Бербатов пропадна, пък тя стана в последния момент под натиска на обстоятелствата), та чак с мандата на ДПС са хванали влака.
  Обаче…който подценява силата на демокрацията, греши жестоко! Доган се паникьоса от резултата си на Евроизборите и издрънка за практиката на еднопартийната система на фона на спрените Еврофондове, за да разпали емоциите на електората си. Е колко сляп трябва да е човек да не напрачи връзката открай до край за тази Коалиция?! На пръв поглед сметките на Доган излязоха верни, етническото нажежаване му донесе рекорден брой депутати, но сега няма власт, а изнервения му от заплахите електорат няма нито порции, ни защита, Соколът вече станал ялов! Ха сега да видиш плюене между “братя по оръжие”!

 3. komunistite nikoga ne kazwat istinata dori i da goworiat werni neshta, goworiat gi samo s cel da zablodiat tezi koito gi slushat….

 4. Тия дни много интерсни неща за четене, да се чуди човек къде са държали до сега, защото е ясно, че материалите не за подговени нощеска. Че започнаха да говорят е добре, важното е да не спират. Видях снимки на Медведев в интернет. Струва се да се види, няма нужда от коментар, за оставка изобщо е неуместно да се помисля изобщо, дори няма да се усети и полъх на неудобство. Бил съм се бил напил, голяма работа. Изобщо едни времена дойдоха, глупакът на ум да те учи, подлецът на чест…. както казва един приятел, щеше ми се да не жевея в толкова интерсни времена.

 5. Точно така,Георги и Лекс,абсолютно сте прави..

 6. Ето че настъпи и момента г-н Инджев, да изпълня последния висящ помежду ни въпрос относно Симеон II,който само,забавих близо две години, а сега е възможно поради “поощряването” на “свободното говорене”,и възможността след повече от 8 години,да се потвърди това,което съм казвал официално къде ли не:
  Съдбата пожела, така,че като български дипломат,си изпълних само дълга и в различно време,не допуснах да бъде охулена България по различни поводи в “звездни времена” за деца на цар Борис III и Тодор Живков.
  Как тези предизвикателства обърнаха по непоносим начин,живота ми ,и този на семейството,е излишно да обяснявам и още по-малко с досадни подробности.
  Но в личен план си изпълних обещанието към Вас,за което не само не съжалявам,а – отделно -никога няма да хвърля камък върху падналите….
  Опитах се,да подскажа на бъдещия премиер,по подохдящ начин,че преведаната от мен творба “Генерал на кон”,би му била от полза…за бъдещето след опит като “стар войник в окопите”,с девиза на Талейран:”Нищо друго,освен Бога!”,но точно ТОЙ ще отсъди когато и каквото трябва.
  Повече аз нямам какво,да кажа и съм Ви признателен,че ми давате дори тази възможност,тъкмо след взето решение на Съда решение в наша полза,в т.ч. и с парична санкция, срещу “тъмни” т.н. ищци!!!
  Сега,след мъките с държавното обвинение-след 15 г.-отново се крият зад кошмара с частни съдебни изпълнители!
  Пожелавам успех на г-н Б.Борисов в демонтирането на зловеща машина!

 7. Приказка за сводата на словото
  Имало едно време една жаба. Разполагала се тя в своето блато и освен тиня нищо друго не била виждала. А съседките й патките всяка година по цяла зима се мотаели зад граница. Е, на жабата, разбира се, също й се приискало. Уговорила тя патките да я вземат със себе си и имислила как да стане това. Захапала яко една пръчка, патките я хванали с човки дръвцето в двата края му края и полетели. А отдолу всички пернати пилета шетат по двора, гледат нагоре и цъкат с език: „Ех, какви са умни патките. Такъв уникален метод за транспорт измислили!”. „Не патките, аз съм умната!” – се разкрякала жабата и паднала обратно в блатото. Веднага една чапла я нагълтата.
  Извод:
  Ние, разбира се, разполагаме със свобода на словото! Но ако искаш да летиш на високо, дръж устата си затворена, че иначе може и да те изядат.

 8. Г-н Стоичков,не говорите много ясно,малко индиректно,а претендирате,да сте се държал адекватно по отношение на децата на двама Държавни глави,ами кажете,за какво става въпрос. Иначе,приказката за жабата е верна,особено у нас.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.