Разпрягането на руската троянска тройна коалиция продължава

„Едно е ясно: България няма повече да бъде троянски кон на Русия в Европа”.

Това каза в предаването на БНТ „Панорама” на 10 юли Росен Плевнeлиев.

Плевналиев, спряган в медиите за вероятен министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Борисов, не говори случайни неща. Нищо че се произнася тихо, все едно, че казва нещо „по случайност”. Но и да не стане министър, той беше част от предизборния икономически екип на Борисов.

Ако се окаже вярно, че Плевнелиев ще оглави точно този ресор, ключов за преодоляване на европейското възмущение срещу корумпираността на администрацията ( и много важен като реципиент на европейските субсидии), мнението му никак не е за пренебрегване.

Смисълът да обърнем внимание на тихото послание на Плевнелиев е шумно декларираното намерение на бъдещия премиер Борисов да спре и да се огледа на червения светофар, преди да премине към такива ( наложени от Путин) енергийни проекти, като АЕЦ Белене и Южен поток.

Експертите, като Плевнелиев, рядко се произнасят политически. Но когато го направят, както явно го стори Плевнелиев, посланието на политическия лидер (в случая – Борисов) започва да изглежда бетонирано – като строежите, които предстои да се осъществят от един бъдещ министър на големите държавни поръчки.

И още нещо: Плевнелиев направи това (не)забележимо уточнение именно в деня, когато Бойко Борисов се произнесе срещу два от трите руски проекта за обвързване на българската енегретика с руските интереси и с ( оператавно интересните) български реципиенти.

Разпрягането на руската управляваща тройка май продължава.

29 мнения за “Разпрягането на руската троянска тройна коалиция продължава”

 1. Дай боже да е вярно.
  От миналото и настоящето на ББ – не ми се вярва, но надеждата умира последна.

 2. Точно заради тази му реплика и аз го “фиксирах” днес.Харесах го.
  Останалите замълчаха – в знак на съгласие,явно.

 3. Има етика и в политиката,плюс протокол. Не е редно преди да имапърви консултации за правителство,да се правят такива изказвания,не е изискано. По-добре е да се правят на дела, ание,простолюдието не може да не забележим. Плюс това,определянето на такава малка и рехава държава за троянски кон ,на такава силна,като Русия,срещу целия Запд и ЕУ, е повече от неуместно и неверно. И кой,по какви показатели може да ни определи като такива. да,много български комунисти държат на Русия и нейните интереси,ама чак пък да сем такъв фактор,като троянски кон,не,по-добре по-спокойно,по-скромно,по-толерантно. Всяко надуване у нас,води до пукане на балона.

 4. Забелязахте ли тази вечер Панорамата колко беше спокойна, дори бих казал ведра. Дори Кадиев изглеждаше почти симпатичен. Но не се отчайвайте, Кутев и Мая Манолова не спят…

 5. Както винаги, брилянтно, г-н Инджев! Нямам навик (поне от 3-4 години) да гледам Панорама, но този път гледах. Г-н ПлевнЕлиев е перфектен, както винаги. И винаги точен. А най-хубавото е, че неотстъпно си остава немски възпитаник – нещо, което ще ни е много полезно. Той преди около 2 седмици (във видеоинтервютата в Капитал)каза също нещо ключово – че държавата не трябва повече да се управлява като бизнес стуктура, а да задава само рамката, условията за правене на бизнес (цитирам по памет). Май има надеждааа! Дори в проазиатски-руската (доскоро!) Бг!

 6. Всяка свободна минута съм в Интернета и живо се интерсувам какво става. Не съм гласувала, защото на тези избори на отвориха секция във Ванцувър, щат Вашингтон. На всички избори преди тези имаше секция, на тия-не. Но дори и да бях гласувала, нямаше да гласувам за Бойко. Пак повтарям, инресуваме какво става и как става. Засега добре, изглежда, че визията е що годе визията е ясна, но това което ме безспокои, че много малко хора си дават сметка в какво положение е България. Положението може да се опише с една дума “бедсвие”, и щетите още не са оценени. Няма здраво място където да се стъпи. Явно трябва да се разчиства и да се строи, да се разчиства и да се строи…Добре е, юе хората и журналистите започнаха да приказват, важното е да не спират, но само с приказки няма да стане. Решителността на ГЕРБ сигурно ще бъде подкрепена от Европа, но че ще се правят спънки от руското лоби, това е повече от сигурно. Всеки опит за търсене на отговорност, ще се представя като реваншизъм, и Бойко ще отговаря защо днес не измел градинката пред нашия блок. Живея в район, където повечето са върли, консервативни републиканци. Преди изборите чувах аргументи в подкрепа на Маккейн, никога не чух, че Обама не предлага добри неща; просто смятаха че другата страна е по-добра. Но след изборите, се поздравиха с избора на новия президент, казаха че Господ го е сложил в офиса, и всеки отиде да си гледа работата. Ще умра с отворени очи да видя нещо подобно България; хората да кажат а бе хубави, лоши ГЕРБ получиха мнозинстшо, те ще управляват и нека първо да ги чуем какво имат да предложа. След изборите ББ помоли, поне замълчете за един ден. Няма такова нещо, да се спре, да се слуша и да се чуе кой какво казва. Всички говорят със сто километра в час и няма кой да чуе. Та дано около новото управление да се обедини една критична маса от привърженици, и да се измъкне колата от блатото. Няма да стане без обединение, и няма да стане всички да се обединят – само силните, можещите. И в библията е казано:”Силните носят немощите на слабите” – толкоз! И понеже споменах за колата в блатото – как са правели хората, децата, болните старите, немощните настрана, а силните, здравите жени и мъже са измъквали закъсалата каруца. Та едни такива мисли ми се въртят в главата.

 7. Към l o r d c r i s
  Когато Чавес “рита” срещу неуспеха по Хондурас,а добрата стара Англия долавя що е то мечешка балтийска “и другаде!!” прегръдка,а от /Виена познала обсади като Търново!!/,за да подкрепя Меркел и Саркози са “увиснали” призови, да не се претоварва европейската каруца,един Плевнелиев,само прави чест на фамилното си с тихия глас,който “кънти и крещи” много повече,но не цвили като познато в блога изоглавено добиче….
  Към миналото и “тогавашното настояще” на Стамболов не е имало по-малко от резолюцията на Александър III: “Такъв нехранимайко!!!
  Но дори мощната стопанска Русия 1913 г.,както и онази след Девети септември 1944 г., обругала комуниста Трайчо Костов,не била в състояние да замести необходимата модернизация на България,докато първични инстинкти и импулсивна външна политика,днес и винаги,не бъде заместена с по-дълготрайна,
  но от Бога осветена като човешка еволюция,иначе не след дълго пак светът,ще с има ядове!!!
  На това се дължеще предишното ми предложение,да се връщаме постотянно на тази и на другата статия на Иво Инджев,с доловеното от “Икономист”…..
  иначе ще се окаже,че чаят на Путин е бил по-силен на този от Медведев,а нашият “Тих” се е изпуснал случайно!
  Този е пътят,а не надеждата,да умира последна!!!
  Айде молим,те “герберите” са спали!!!и само “чакат” новия лозунг от поредни пленум:”Дайте, да дадем другари и със сериозен анализ!”

 8. Видях и чух г-н Плевналиев два или три пъти в различни медии.С тиха надежда доста ме зарадва.Помислих си дали има още трима,четирима като него в екипа на ББ? Но това “България няма повече да бъде троянски кон на Русия в Европа” беше черешката на тортата. Дано! Амин дай Боже!

 9. kyde shteshe da byde BG sega, ako hora kato Plevnaliev i Diankov upravliavaha stranata oshte ot 1989 -ta ?

 10. Mr.Vice President,a talented journalist is appearing in our blog with an article how is unyoked last Bulgarian coalition and the General ready and willing to saddle a right horse.
  I appreciate Sir,efforts of your Staff,to include me -once again- with other millions volunteers abroad,probably because of personal belief many years ago,about Senator,s and – later President,s choices, to pick needed people for needed goals,moreover for National and Planetary challenges,as they evolve world wide after Moscow,Italy,Ghana etc.
  W i c h concern a concrete message about Judge S o n i a S o t o m a y o r,for the Supreme Court,no doubt of America,s “Latino”preferences as model in Justice for the Democracy.
  Next week on 14/07/09 the General might complete to ‘saddle the horse” and first steps,with out
  unnecessary noise,are “showing” – at least – some perceiving to proves,as they are getting preponderance.
  So far am sure,that,also – at least here in Sofia – t h e y will not dare to cover the message (as sent through Mr.I v o I d z h e v), a m a i m e d to suppose,that would be read also from the future PM of Bulgaria.
  If not – would be completed only the Lord,s will.
  Thanking the attentive message Sir,I wish much success to Sonia.
  Sofia,11/07/09 (* message as filed)

 11. Не ми се вярва много на такива изцепки.Декларациите са едно,а действията съвсем друго нещо.Някои от хората на ГЕРБ ми приличат на т.н.”комунисти-идеалисти”,приказки граничещи с фантастиката,имитация на идеали или принципи и какво ли още не.ГЕРБ е поредния “поп” проект на българската олигархия и аз не се надявам на нещо по-различно от досегашното управление.Ситуацията много ми прилича на появяването на “Царя” преди години.Много надежди,много шум,а накрая какво? Пак “наште”.Отчайващо е положението на СК.Унизително слаб резултат,същите “стари муцуни” и поредния “успех”.СДС вече го няма.Осигуриха си поредното оцеляване,а на хоризонта почти нищо в дясно.

 12. Забелязахте ли снощната “Панорама” колко беше спокойна, дори бих казал ведра. Дори Кадиев изглеждаше почти симпатичен. Но не се отчайвайте, Кутев и Мая Манолова на спят…

 13. Към e d i :
  Това е то,а не варианта Клара 3 или др.подобни простотии….!
  Иначе,и за майтап,имало едно време ялова крава,която “наричали” бясната Клара,и не мирясала,докато не си видяла бик левент,известен на хората като Тошо Ташаклийски…
  харесала го тя и замяукала,колко са несправедливи хората,но за да го убеди,колко ще бъде благосклонна и т.н.,и т.н….му била разрешавала да й говори на ти и да я нарича нарича…
  п р о с т о К л а р а!!!
  след като прескочи бодливата телена ограда и “полжи глава в “скута й!!!”
  – Ми оно и ти мож, да ми викаш веке просто Тошо,оти погледни дека ми увиснааа.. ташаците!!!

 14. .
  Аз си оставам скептик за ориентацията на Бойко Борисов и Сие, до доказване на противното.
  .
  Но има ли по-важен индикатор за ориентацията на България от позицията по “Руските енергийни проекти”?
  .
  Обнадежден съм, но предстои да видим какво точно парламентът и правителството ще предприемат.
  .

 15. да поживеем и да видим!в диспута със станишев б.борисов обеща да работят заедно за осъществяване на проекта аец белене!единствено и.костов казва истината и никога не се е отметнал от думите си!

 16. Добър ден г-н Инджев, до сега не съм виждал кампания срещу правителство, което още не е сформирано.
  А вие чували ли сте за друг такъв случай в Европа ?

  Явно червените решиха, че успешната им черна кампания срещу Правителството на НДСВ и Симеон ІІ може да бъде повторена механично и срещу Правителството на ГЕРБ и Борисов.

  Бойко Борисов ще има най-трудните 100 дни в Новата история .

 17. Властта в България е смазвала в “грубите си лапи челични”, както казва известен пролетарски поет, и доста по-добронамерени от Бойко и сподвижници. Да не забравяме, че бяхме и сме страна с измислена индустрия, нерешено концептуално земеделие и с тежка литературна обремененост на изследователската дейност. Това предопределя още дълго време да сме на опашката по ефективност на труда и на първо – по енергийни разходи. Оттук следва още дълго време непривлекателно място за обща дейност с утвърдени световни пазарни субекти. Именно това е пустеещото място, където се “намъква” мафията и се поддържа колониалната зависимост от Русия (иначе сред самите руснаци вече има колебание дали е толкова комфортно да се държат като империя).
  Та на този фон администрирането на България е изключително сложно и е много лесно да се изгуби азимута дори и от много опитни управленци. Истинската стойност на Бойко, към когото се отнасям с искрена симпатия, макар да гласувах за други, според мен ще си проличи след време. Сега е от значение как и на какви принципи ще се състави управленския екип и как мисли да я подкара.

 18. Към Св.Павлов
  Освен тях и от Българския енергиен холдинг БЕХ, които тъкмо събале в понеделник тръгват,със самия Станишев,за Анкара,тъй като иначе няма да му в ъ р в и н а Н а б у к о..
  Седянка..както викаше Орешарски: Цифрите,цифрите …другото е литература!!!,а не е, да ти спретнат ведро оране с плуг из нивите на Сапард,ако си само до рало!!!
  Не ще да е случайно,че преди тандема Кутев-Мая Манолова, и Румен Петков “услужливо” подсказваше,как,да не се прекалява с товара от очаквания към ГЕРБ….

 19. Според някои от казване до правене имало разлика. Вярно е има. Но все пак е окуражително , че някой има куража да го каже! А това вече значи нещо!
  Не съм фен на ББ. Не съм уверен дали Герб е чист /в смисъл неинфилтриран/ от ченгесари. Но имам доверие на ББ именно от миналото му. Защото не може да е оцелял в онова обкръжение на мутри, ако няма здрав инстинкт за оцеляване и не може да е прокопсал ако не си е знаел интереса.
  А неговия интерес в момента е да се държи твърдо за ЕС и НАТО. Да удържи на обещанията и очакванията.
  В интерес на повечето хора в държавата е той и правителството да успеят. В интерес на изританите от държавното виме триглавци е да не успее. Затова от сега се опитват да отклоняват вниманието дали ще издържи година, дали не дай си Боже ще вземе хора от други партии т.е. от СК …. Опитват се да внушават, че хората го възприели като месия. Не възприехме го като алтернатива, сигурна! А при всички случаи и като много по-добър вариант от “тройната”.
  И това изказване е доказателс9тво. Защото показва че са загрижени за държавния интерес, а не за проектите на приятелите с тяхно участие.

 20. НХК-Лукойл е нашата рафинерия, която е ртуска. От там зареждат пропанбутан,бензин и нафта Петрол,Шел, ОМВ и всички останали.Още когато правителството на Костов им ги продаде разбрахме, че руснаците НИКОГА няма да излязат от тук и ще се опитват да командват парада.Гооолям препъникамък за всяко правителство. И така с опитна дипломация трябва да се устояват българските интереси, защото който и да беше взел НХК ще може да командва парада.

 21. Сия,а в Портланд и Сиатл имаше ли секции за гласуване?. И не бива да се прави никаква аналоия между Щатите и комунистическата кочина България,това е формално обидно,а практически е убиствено невъзможно. Друго,изказванията на няколко лидера на победилата партия са ненавременни,защото те все още не са заели определени длъжности и в качетсвото на такива да разполагат със служебна информация. Комсомолския плам,фанатизираност и пр.,са все още на мода у нас. България си е разхайтена държава,без никакви обществени стойности,езикът по медиите е смесица от жаргони,цинизми,абстрактни фрази,някакви перефразирания,сравнения с далечни събития и личности,прекалени емоции и пр. България НЕ Е СЕРИОЗНА СТРАНА. Преди всичко,тя трябва да стане сериозна,да се говори на официален , книжовен език-медии,власти,представителни институции,да се говори кратко и ясно.Абе то,никой все още не е минал покрай Министерския съвет,а говори какво е щял да направи. И Пр.Обама се изсилваше за разни работи,пък като седна на креслото и му беше подадена истинската,дори и повврителна информация,взе та се успокои малко.У нас,първото нещо,според мен е да се спука въздушния балон,да се успокоят страстите и лека-полека да се работи. Доколкото разбрах Г-н Борисов е посетил Гл Прокурор,но в качеството на какъв? При Гл. Пр-р се ходи само по изкл . отговорен и официален повод.

 22. Всички трябва да сме наясно, че ДПС за нас е етническа партия. Нищо че корпуса им е покрит с безброй ”еничери”! Няма да анализирам че и в ръководството и в ПГ има не малко ”българи”! Едно нещо не мога да разбера обаче- защо другите партии в България не правят политики по така наречените смесени региони?! Навремето, преди няколко години поне СДС се опитваше да прави политики по тези места и то без никакво желание! Е, да се покажат пред Европа, че видители, какви големи демократи са! А, те демократите от СДС само използваха българските мюслюмани само за определени избори, и после ги оставяха на произвола на съдбата- ДПС само това чакаше да се разправя с ”гяурите и с предателите”!
  И не бяха малко хората от този етнос, които никога даже не са били в ДПС!
  Петър Стоянов стана председател…….и до ден днешен не само СДС, а и другите партии, като цяло са се продали на Доган за жълти стотинки! Като че ли тези региони са бащиния и вечна собственост на Доган! Кога най сетне българина ще се демократизира в истинския смисъл на думата, като пренебрегне бай ганьовския си манталитет?
  Има ли значение, каква религия изповядваш в България, след като политическите идеи са едни и същи? Не може ли Мехмед да бъде депутат, след като Митко може? Не може ли в България да няма етнически партии? Не може ли Ахмед, Сами и прочие да са по различните си убеждение, и да са оценени по дойстонство?!
  Много ли е трудно, трудно постижимо ли е? Според мен -не!
  Ето примера с Вежди Рашидов!

 23. До Петкан,
  в Портланд нямаше секция, в Сиатъл май имаше. Съгласна съм с тебе и винаги си навличам гнева на околните като кажа, че Б-я не е нормална държава. Много ми е забавно, като прочета писаници от рода “ако Б-я е нормална, правова държава, или че имало демокрация…” Не,дами и господа. Б-я нито е демократична, нито е правова, нити е нормална държава. И според мен голямата грешка на Запада е, че предлгат мерки, които нне работят в Б-я,и така се налива вода в пясъка. Първо в Б-я трябва да се каже високо и ясно, че не сме нормална държава и да се тръгне в правилната посока. Не виждам капацитет за това. Другата забава е, като прочета “то така не можело..” Как да не може, може всичко – погледнете президента, доган и т.н. всичко може. Не можело ББ да ходи ей така при главния прокурор! Как да не може, ей гона, дигна се и отиде да даде ценни указания на независимата прокуратура, в смисъл, че от нея нищо не зависи.
  Не знам, живея сред американци, съвсем обикновени хора и откакто сън дошла се опитвам да намеря отговор на въпроса, как са го направили, как го правят. Наскоро ме глобиха за превишена скорост и отидох на съботно училище; там се запознах е един съдия. Да, не съм в грешка, съдия; хванали го в превишена скорост. Събраха ми се очите. После коментирах с моите приятели изненадата си; те съвсем спокойно ми обясниха, че тук законите са еднакви за всички. Разговаряхме с моята приятелка Луиз и вече не помня за какво, но не можахме да намерим отговор на проблема; тя вдигна телефона и се обади в офиса на сенатора от техния район. Записаха си хората въпроса и след два дена г-н сенаторът лично и се обади и си говорили.След време и аз се запознах с този човек. Тук хората се познават, знаят кой какъв е, дали е честен или е не е, защо гласуват за него и го държат отговорен за обещанията. Нямам време да ти кажа, как пък контролират местните вестници и телевизии (говоря само за личен опит). Макар че трудните времена за Америка предстоят.
  Така че, Б-я е на светлинни години от нормалността, но по-големия проблем е, че това не се дефинира. Б-я е болния човек на Европата, но и те май не могат да го разберат и да предложат адекватни мерки. В Б-я времето е сппряло, нищо не се случва. Сложна ситуация. Между другото блогът на Иво Инджев е единственото което чета, но сега покрай изборите се поразчетох и по други сайтове. Бъдете здрави.

 24. Е,Сия,прочетох три пъти постинга Ви,невероятно точен и ерудиран е,не мога да оборя нито една дума от него,браво,като дойда във Ванкувър,ще проведем ли един диалог на горната тема? Както сте забелязала,аз употребявам една-единствена обща квалификация за страната ни,определям я просто за НЕСЕРИОЗНА. И съм убеден,че това е диагнозата-първопричината,която довежда до Вашите квалификации,които са определно верни.

 25. Г-н антиДоган,не съм съгласен с Вашето определение,за същността на ДПС. Партии се създават по политически и идеологически мотиви(убеждения). ДПС е създадено от ДС,използвайки етнически мотив,но с политически(комунистически,провокатовен) подмотив,т.е.,потенциалните антикомунисти от турския етнос ,да се канализират по уж,етнически признак,а по този начин се ръководят от агентите на ДС и БКП,което е едно и също.А те,мерзавците, играят по указания на комунистите. Мнозинството от този етнос са скромни и неполитични хора, антикомунизма им е слаб,с малки изключения,но затова пък псевдонационализма е успешно развит. самите,генерално казано са аполитични и не се занимават с истинска политика. Наблягат повече на работа и религия,другите неща от живота им са по-посредствено застъпени,това си е тяхно право.Временно поставяните лица от нетурския етнос са до един ,служители на комунистите,дори под маската на антикомунизма. Говорите за мюсюлмани,не,в политиката няма място за религия,иначе ,това не еполитика. Вярата е лично,интимно нещо и никой не знае,дали действително някой е религиозен,или не, и в коя религия вярва.За другите си виждания,абс. сте прав. Не бива политическата борба да се персонилизира,в случая ,Доган,Доганизъм, не драги приятелю,всичко идва от комунизма.

 26. Към Сия:
  Внимателно прочетох написаното от Вас и като доброволен дарител на г-н Барак Обама в началото /2007-2008/,с последвали вътрешно
  партийни “междуособици”,и тези
  с републиканците,а следя изявите му като президент чрез най-влиятелните световни медии,
  – нещо повече – в редовна връзка съм с проекта “Organizing of America”,а както сте зеблязала и самата администарция в т.ч. и на най-високо равнище поддържа вежливи отношения със своите симпатизанти….и дарители от кампанията….
  Казвам го,защото съм убеден в казаното от Вас,пожелавам Ви късмет и се надявам на Генерала,да му провърви,а и ние да се срещнем някога…..

 27. До Петкан,
  може, ще проведем и други разговори, не само по темата. Това звучи като обещание; внимавай, обещаното си го търся като наследство. Поздрави

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.