Паричните потайности на “Стара планина”

Когато смяната на властта стимулира публичните признания на добре информирани, но мълчали досега фактори в държавата, това е доказателство със задна дата, че не е било много здравословно да приказват открито „ за някои неща” при старата власт. В този смисъл, предстоят интересни разкрития.

Достатъчно показателно в това отношение е проговарянето на бившият шеф на Шести отдел на ДС Димитър Иванов пред в. „Уикенд”. Не че тепърва проговаря – той от години е чест гост на медиите, да не говорим , че и сам е медиен шеф. Само че този път той казва нещо срещу самия президент Г.Първанов.

Макар и да не го назовава поименно, Д. Иванов нарича Първанов „безотговорен”. Поводът е решението му да награди с орден „Стара планина” Христо Вълчев, „един пандизчия” с писателски псевдоним Петър Христозов. Бившият шеф на най-секретния ( от вътрешните) отдели на ДС твърди, че е правил проучвания, според които Вълчев не само не е бил генерал от съветското военно разузнаване, за какъвто гордо се представя, но дори и на българските служби не е бил кадър. Че и чужд език не знаел този човек „без биография”, който обича да говори за себе си като за възпитаник на йезуитски колеж на Запад.

Като човек без достъп до архиви и други подобни източници не съм могъл да знам, кое е истина , и кое не от автобиографичните разкази на Величков. Държавата не само не го опроверга, но и го награди през есента на 2006 г. с ръцете на самия главнокомандващ.. Така че приех за вярно самохвалството на Величков- Христозов, че е бил генерал от съветското военно разузнаване, което Виктор Суворов описва в книгите си като по- жестоко и мракобесно от КГБ, доколкото това е възможно..

Когато се появи информация, че Г.Първанов ще да награждава въпросния Величков, призовах държавния глава да не прави това. Не за друго, а защото Величков ( чието име в подготвяния от Г.Първанов указ беше подменено с писателския му псевдоним Христозов) се хвалеше по всички медийни трибуни, петимни за такива „сладкодумци”, че се е клел за вярност към чужда държава.

Не просто призовах, а го направих три пъти, като предупредих Г.Първанов, че е позорно един български гражданин да прави „писателска”, дори и обществена кариера с гордото развяване на съветски генералски пагони, за което отгоре на всичко да бъде поощрен „пред строя” на слисания български европейски гражданин. Припомням този документиран факт на всички, които обичат да ме подпитват, защо не съм бил „толкова остър” срещу властта в ролята си на телевизионен водещ.

Последният път, когато отправих такъв призив срещу награждаването на един предател на България ( не обичам този патетичен израз, но в случая просто нямаше как да го заменя с по-мек, който да не звучи смущаващо болшевишки), се оказа и последното ми предаване в Би Ти Ви от 8 октомври 2009 г. Всъщност, понеже завърших предаването си точно с този призив, на практика това бяха и последните ми думи в националния телевизионен ефир.

Чудил съм се дали и доколко тази моя изява не е станала капката, която преля президентското търпение по мой адрес, та се наложи същата вечер в централните новини на Моята телевизия да четат изявление на държавния глава срещу скромната ми журналистическа личност. В него бях обвинен, че започвам „компроматна война” срещу президента. След което бях заплашен по телефона с уволнение и …си взех шапката. Нямаше повече какво да правя там, където моята дума не струваше нищо срещу тази на началника на държавата. Излезе, че щом той твърди нещо, значи е вярно

Припомням тази история заради темата тук: отприщването на разкрития с промяната в политическата конюнктура. Не е толкова важно, че от твърде неочаквано място получавам подкрепа за моята теза, че въпросният набеден писател осквернява най-високия български орден с необясненото и до днес съучастие на държавния глава, когото сега бившият важен фактор от ДС Д. Иванов нарича по този повод „безотговорен”. В категорията на безотговорните, по думите му, автоматично попада и премиерът Станишев, защото издаването на президентския указ става по предложение на правителството. Начело на кабинета тогава беше Станишев.

Защо Д.Иванов казва чак сега, че Христозов е просто мошеник, „някогашен закупчик” на социалистически завод, криминално проявен, посредствен автор но добър четец на медии „между редовете”, което било характерно за хора, дълго търкали наровете? Защо едва днес определя награждаването му от Г. Първанов по предложение на Станишев като „изключително скандално” и призовава орденът да му бъде отнет? И как да си обясним изобщо, че се е стигнало дотам човек като Христозов ( за когото Д.Иванов, а и не само той в „системата”, е несъмнено добре осведомен) да бъде закичен с най-високото отличие на държавата за „изключителни заслуги към културата”?

Интересни въпроси. Както и въпросът за други наградени от Г.Първанов, като оръжейният търговец Петър Манджуков, за чийто аналогичен орден Д.Иванов намеква в същото интервю като за подобен гаф. Нещо повече, Д.Иванов твърди, че имало сигнали, според които някои награждавания са ставали срещу заплащане. Казва го той, а не някакъв си анонимен източник. Дали би се осмелил да го направи публично, ако не се е подсигурил с доказателства?

А службите четат ли вестници? Може и да не е между редовете, като ловкият четец Вълчев- Христозов. Тук всичко е казано ясно. Сигурно четат. Само че до смяната на Г.Първанов остават повече от две години.

Явно ние „дребните риби”, някои от които платихме за въпросите си с цената на години безработица, трудно ще докажем сами кирливите ризи на високопоставените другари. Но ще се окаже прав Лао Дзъ, че ако човек е достатъчно търпелив да чака на брега на реката труповете на неговите неприятели рано или късно ще минат покрай него.

10 мнения за “Паричните потайности на “Стара планина””

 1. Докато ордените вървят на калпак,а премиерът освен назначения в 12 без пет,сам отива и в 12 без една,до вилаета в Анкара,поканете Лао Дзъ на чай от жасмин,вместо на турско кафе и му разкажете вица за онзи,който споделил с психиатър, че полудявал,защото вече гълтал и дръжките на чашите…..
  – Ама Вие наистина с т е луд,рекло С в е т и л о т о…ми че те са най-вкусни!!!

 2. Г-н Инджев, абсурдността на личността и поведението на президента Седефчев е печално ясна. Имаще един друг достоен кандидат на президентските избори, Г-н Неделчо Беронов, но не е узрял народеца ни за такива кандидатури а и главата на тройната коалиция тогава беще все оше в свирепата си сила. Та затова мисля заслужаваме си президента.
  Обръщам се към вас с една молба. Тъй като гледам само бТВ от българските телевизии (само нея мога да хващам по сателит от Персийския залив), мога само да си вадя заключения “между редовете” от предаванията и коментарите. По-рано можеще само ТВ България да се лови, сега само бТВ. Мислех, че ще попадна на една частна и независима(с Американски или Австралийски капитали, не знам точно)телевизия и затова се радвах отначало. По-късно с ужас установих, че комуняжката надъханост е по-дебелашка и просташка дори от тази на ТВ България и понякога дори предпочтах Военния канал, който също доскоро се хващаше. Коментарите ми се струват гнусно подбрани и манипулативно поднесени, редувано с от чалга, по-чалга “културно-развлекателни” предавания. Едно “Това го знае всяко Хлапе” имаше и него го махнаха, така и не разбрах защо!. Гледам я бТВ от около 2 години, но не съм видял предаване с вас. В кръга на шегата, но ако не съм изкукал напълно мисля, че датата 8 ми Октомври 2009 все още предстои. Та моля ви да коментирате тази прелестна телевизия в някоя от прекрасните си статии, които публикувате тук, като човек и професионалист познаващ я очевидно отвътре. Мисля че е дошло времето. Стига с нашето търпение да чакаме да видим труповете на враговете да преминат покрай нас, защото само търпение не е достатъчно. Трябва да имаме и време, а последното не зависи отнас. Това струвами се е пропуснал да каже древният мъдрец.

 3. Сега когато вече едва-едва прозират най-важните дългосрочни стъпки на С.Дянков – т.е. най-напред:
  – актуализация на бюджета с одит от самия МВФ,и след това
  – “напомняне” в чакалнята за самите процедури по еврозоната….
  – това ще са добри знаци-за да избегна др. – нежелани от мен прилагателни – но достатъчни като сигнали!!
  Останалото е “наистина литература” /според Орешарски,след като сам позволи тшестлавно, да се само набута и да му го “нахендрят” по най-комуняжки начин,казано много точно и от GB…
  Другото-по-по-най като чалга,
  иначе човекът е прав,както и древният мъдрец,но аз само напомням на г-н Б.Борисов,че Иво Инджев е като “сам войн на бойното поле”,но достатъчен за прекъсане одма на гнусно-просташка и д е б е л а ш к а манипулативна надъханост….

 4. GB, доколкото знам,Президента на Реп. България се казва Георги Първанов. Може би,бащиното(middle name),да е действително това,което е посочено от Вас,но не бива по този начин да се изразява каквато и да е позиция срещу който и да е (дори президент). Може да го критикува,или подиграва всеки,по всякакви въпроси,но да става по етичн начин. Не е добър похват и този, да се ползва и какъвто и да е псевдоним на президента,дори това да е съвсем верен ,агентурен. Г-н президента е избран от българския народ под опрделено име-собствено и фамилно,а Гоце,Моце,Поце,това не помага за одобрение ,или неодобрение на неговото поведение като президент. За какви трупове говорите,за какви врагове,ама Вие,сериозно ли се стягате за такъв пейзаж. Може би, Пършън Гълф да Ви е доставил удоволствие за такива неща,но в Европа,това е недопустимо.Иначе,за другите неща сте прав.

 5. И сегЪ след като Източна Европа стига дъното според Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, само с вероятност за ожиление едва през 2011,като накъде ще продължим НИЕ да кОпаме…?

 6. петкане, за съжаление президента Седефчов, с поведението си заслужи възмущението и пренебрежението на повечето от Нашия си тук блог. Той, както знаем е избран с около 25% от имащите право на глас, поради което беше длъжен с действията си да спечели уважението на останалите към институцията, която представлява. Вместо това, след него ще останат само раздадени на кило ордени, въздействие върху медии, тройната коалиция, ловни трофеи и посещения в трети страни.

 7. президент може да имат народи борили се за правата и свободите си. Нашия си е жив комунистически “Секретар” предрешен като европеец.Дано следващите дни му се видят като години.

 8. Незабавен импичмънт на президента! Да края на мандата си той само ще пречи. Както казваше моят инструктор по кормуване: Колата може да се кара и с натегната ръчна спирачка, но накрая барабаните ще загреят и колата ще се запали.

 9. Г-н Petkan, слисахте ме напълно! Не виждам нищо обидно да назовеш когото и да било с башиното му име! Надявам се , че господин президентът не се срамува от баша си, но ако случайно не е така най-искрено се извинявам. Но Г-н Petkan вие изобщо четете ли статиите или само коментарите под тях? Ето тук ще откопирам последния абзац от статията на Г-н Иво Инджев, под която коментираме:
  “Явно ние „дребните риби”, някои от които платихме за въпросите си с цената на години безработица, трудно ще докажем сами кирливите ризи на високопоставените другари. Но ще се окаже прав Лао Дзъ, че ако човек е достатъчно търпелив да чака на брега на реката труповете на неговите неприятели рано или късно ще минат покрай него.”
  Надявам сега разбирате за кави трупове става дума в моя коментар, още пвече, че той е повече за бТВ отколкото за президента.
  Поздрави?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.