Законът у нас е свещена …кранта

Убийството на човек от бик би трябвало да е „новина” от рода на класическия пример за младите журналисти, на които казват, че не е новина ухапването на човек от куче, а обратното. Само че смъртта на един и раняването на още 11 души в испанския град Памплона, където тълпи от смелчаци дразнят бикове с цел да блеснат с храбростта си, кой знае защо е новина.

Какво странно има в това, бик, когото дразнят нарочно да постъпи точно като бик – да налети с рога, копита и със своите няколко стотин килограма срещу дразнителя. А в случая, когато бикът е затворен на арена и „дразнителят” е въоръжен убиец на животното, чиято смърт забавлява човеците по трибуните, е още по-малко странно желанието на бика да се разправи не просто с дразнителя си, но именно с потенциалния си убиец. И ако успее – това е новина.

Хубаво нещо са традициите, но не може и да бива да са свещени крави. Измъчването на животни за кеф на уж най-възвишеното творение на природата, за каквото се смята човекът, е отживелица от времена, когато човекът е имал повече нещо общо с животинския свят, отколкото с цивилизацията на разума и интелекта.

Казват, че световната известност на коридата в наше време се дължи предимно на романите на Хемингуей. Него пък го обявиха току-що за съветски агент в една новоизлязла на Запад книга, която предизвика сензация с това твърдение. Няма как да проверим истината, но е факт, че в личния си живот Хемингуей е бил „мъжкар” – в смисъл, че е сменял жените си доста интензивно, славел се е като грубиян и побойник в пияно състояние ( в което е пребивавал доста голяма част от живота си).

Но да оставим костите на писателя на мира, както и „мъжкарството” му в онзи жесток 20 век. Сега сме 21-ви. Човечеството се развива с бесни темпове и едно от най-често срещаните възражения на противниците на бързите промени е страхът да не загубим традициите си.

Модерните леви, антиглобалистите, които не искат да се наричат комунисти по разбираеми причини, спекулират особено настойчиво с тези страхове, превръщайки се така от носители на „прогресивното” в инструмент на консервативното. Нищо чудно и у нас да се надигне такава вълна на левичарството, което вече дава заявка да оседлае вълната на вътрешнопартийно възмущение от изборната загуба на БСП.

Има обаче традиции, които наистина е по-добре да бъдат заровени. Трудно е. Цивилизована Испания с нейния симпатичен народ е нагледен пример за това. Но какво да се прави, никой народ, колкото и да е велик, не е застрахован от „тежко наследство”. Сред мъдрата китайска нация и днес се намират милиони семейства, които избиват новородените момиченца, или са готови да го направят, ако им позволят. Нямало полза от тях, гласи хилядолетната им традиция.

Такива примери могат да бъдат посочени и другаде, макар и не навсякъде и не за всеки народ в толкова драстична форма. Но да погледнем себе си: България има остра нужда от модернизация в най-широкия смисъл на думата. Предстои да се види дали и новата власт ще се плъзне по лесната линия на най-малката съпротива, като си затваря очите за непопулярни мерки, като сблъсъка с пушачите( и техните ресторантски покровители) .

Примерът с конфликта между пушачи и невинните им жертви е дребен на глед, но е показателен за липсата на воля да бъде прилаган законът. МАСОВО се нарушава. Пушенето на шофьорите на таксита в присъствието на клиента е по-скоро правило, отколкото изключение- няма кой да защити слабата страна в този спор и повечето клиенти дори не смеят да го започнат.

Законът у нас е свещена…кранта. Нито боде, нито рита, а служи за посмешище Пък после защо не давала мляко!

10 мнения за “Законът у нас е свещена …кранта”

 1. . . . “Човечеството се развива с бесни темпове” . . .

  Г-н Инджев това не е важно за онази България.
  Защото над 1 000 000 гласуват без да знаят какво става.
  Това са електорални единици , които са напускали родното си село при раждане не първото дете, или на сватба в съседното село.

  Г-н Инджев, ако ползваме “нация” вместо народ няма ли да покажем на десетки хиляди българи, че има промяна ?

 2. Интересно би било да се знае колко поредни години трябва да се повтаря едно събитие за да стане традиция и да започнем да го тачим като такава. Да се стараем да не му изневеряваме, колкото и страшни да са последствията като при испанците. Страх ме е, че от много години събитията – гладен и затънал в мизерия пенсионер, властосгодни журналя, кражби и корупция, . . . се повтарят. Да не би вече с такива традиции да сме се сдобили?

 3. Добро утро Г-н Инджев,
  Хубаво пишете, право казвате, но колкото и тореадори да бъдат победени от биковете, коридата скоро няма да я закрият; става въпрос за много пари. Едва когато убиването на животни за забавление стане обществено нетърпимо, тогаво нещо ще сенаправи.
  Спазването на традициите не е лошо нещо, но е много обтекаема тема. Аз съм си изработила един тест по този проблем, защото не само антиглобалистите, но понякога и напъните на българи, живеещи в чужбина да се правят на големи пазители на традициите в повечето случай предизвиква усмивка, но понякога само чувство за хумор не е достатъчно. Ето го и моят тест. Както знаем на Коледа (не на Бъдни вечер) се яде пуйка, или пържоли или каквото там , казват, повелява традицията. Нека да видим каквоточно казва традицията и примерът вземам мойте баби, които са го правили както техните, значи може да се приеме, че става въпрос за традиция. Те нистина слагаха споменатите по-горе гозби, но преди Коледа постеха яко, 8 седмици е коледния пост. Аз определено не спазвам традицията, защото пропущам постите, и хоп – направо на пуйката. А традицията е първо постите, после пуйката. А сега,видите ли, по традицията – пуйката. Аа къде са постите, питам аз. Традицията или я спазваш, или не, а не само избрани части от нея, които на теб ти харесват. Общо взето в България е така; а бе много хубаво в Европа, чисто, ред има и ние искаме да е така, ама ще си пушим в лицето на другите, ще си пресичаме на червено, ще си “купуваме” техническите пергледи на колите, гласуването с чужди карти в НС си е направо една нова традиция ……списъкът е безкраен.. Най-лошото в цялата работа не е даването/вземането на пари. Бедата е, че никой не си и помисля дори, че прави нещо нередно. И така от кой по-малко, от кой повече, държавата вече я няма. Връщането към някои традиции може би ще помогне, но едва ли ще има връщане. Няма да е политически коректно. Може да се проведе една дискусия, как спазването и неспазването на традицията докараха България до днешното дердже.
  Ако позволите да обърна внимание на едно изречение от статията, това за “по пътя на най-малкото съпротивление” . Пътят на най-малкото съпротивление е природен закон, както гравитацията. Водата върви по по пътя на най-малкото съпротивление, ел. ток, и др. – много устройства, особено в автоматиката работят на този принцип. Хората също намират пътя на най-малкото съпротивление и не могат да бъдат обвинявани за това. Бедата е, че българските политици не разбират значението на този природен закон и не се използва неговата сила. Само приятелско напомняне, понеже обикновено се изказвате точно. Скоро гледах един клип на Иван Костов, където той обясняваше как с някоя от политическите сили (забравих коя) били пълни противопложности и се отблъсквали. До тук добре, но когато за да подсили ефекта на казаното, даде пример с противоположните полюси на магнита как се отблъсквали, вече му личеше, че не му е ясно това, което говори. В природата (както казва физиката, а не политиците) противоположните полюси се привличат и се неутрализират. Предполагам, че повечето хора едва ли ще обърнат внимание, но изказът на един политик трябва да бъде точен . Както виждате, аз вече съм забравила за кого е говорил Костов, но съм запомнила за привличането на противоположните полюси. От мен да мине, на журналистите позволявам повече волности, но там положението е пълна трагедия, така че сте прав да се тревожите, че е така, а още повече да се тревожите, че няма изгледи да се промени. Чета ви, защото пишете кратко, точно и ясно, според моите критерии, разбира се, а те са високи. Бъдете здрав.

 4. Великолепно сравнение, г-н Инджев.
  Много ми хареса вашата статия.

 5. А и просто не ми се говори вече,като видях,и изявленията на М.Димитров относно кабинетна стабилност…..
  Прав е Сашо Диков в интервюто си тази сутрин!!!

 6. Към Сия
  Отново сте точна и права…когато, и ако един тандем отново се забрави за втори път повиквателната на историята!!!

 7. А при това и,както личи от интерюво на Бареков тази сутрин с Луджев и преживящи “на сянка” в С к о п и е, понаболява тук-там,когато ти дръпнат чадъра “на плажа”!!!

 8. Какви традиции, какви пет лева, в България? Освен езическо-християнските традиции, които смятам за по-голямо зло от т.нар корида, за к’во друго си говорим тук? Нашите традиции са свързани с нашето оцеляване, защото ми се струва, ние сме като един голям сървайвър, в смисъл, не живеем пълноценно, а непрекъснато се борим за някаквао оцеляване и свързване на двата края. В този смисъл напред излизат традиции като кражбата, нечестната конкуренция, незачитането и неуважението на другия и т.н., че списъка е дълъг. Ние нямаме добри традиции.

 9. Защо се правим на изненадани от качеството на родната ни журналистика?
  Тук също важи принципа като при управлението.”Какъвто е народа,такава ни е журналистиката.”
  Струва ми се,че журналистите са родно “производство”,без значение къде са завършили.

 10. Коментарът ми се отнася за предишната публикация.Извинявам се за неволната грешка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.