Малцинството на мнозинството

В политически предсмъртна си реч като лидер на управляващата партия Сергей Станишев излъга без да му мигне поне едното коалиционно око, че тройната коалиция била дошла на власт по волята на избирателите.

Всеки, който помни, знае, че той имаше достатъчно мнозинство да състави кабинет с НДСВ. Нищо, освен далаверата на партийната върхушка и натискът на президента, не налагаше ДПС да става отново част от управленската хранилка.Но Станишев си беше такъв – зачена в лъжа ( под обгрижването на вещия специалист по изкуствено политическо оплождане Г.Първанов) и съответно роди лъжи. Амин!

Сега Бойко Борисов, поставен в принципно сходна ситуация да избира евентуални партньори, за добро или не ( тепърва ще се види), залага на откровеността. Хубав, лош, но е откровен. Няма да дава министерски кресла на други и толкоз. Това трябва да се помни – като меморандум.

Истината е, че ( за разлика от Станишев) Борисов действително има подкрепата на избирателите. Те решиха, че е важно властта да бъде съсредоточена в ръцете на един техен субект. И субектът, може да е тъмен, може да е балкански за мнозина, но разчете правилно вота.

По волята на нейно иронично величество съдбата, от трибуната на новото Народното събрание към „правилен прочит” на резултатите от изборите призова не друг, а Лютви Местан, една от десните ръце на многоръкия Доган. Втренчен в пъпа на своето напудрено красноречие той сам не си дава сметка, какво казва.

Неправилен прочит на резултатите е твърдението, че Борисов имал проблем със съставянето на мнозинство, защото потенциалните му партньори са разединени. Тъкмо обратното. Той може да си позволи всякакви комбинации именно поради несъвместимостта ( помежду им) на взаимно заменяемите като негови крепители атакисти, сини и яневисти.

Тази очевидна истина беше потвърдена пред RE : TV от Лъчезар Иванов, втори по ранг в парламентарната група на ГЕРБ и очертаващ се първи,когато Цветан Цветанов заеме поста си на вътрешен министър. В отговор на въпрос на водещия Иван Бедров той се съгласи, че ГЕРБ винаги може да заложи на някоя от трите възможности за парламентарна подкрепа, в случай, че друга от тях се дърпа.

Това е положението. То вещае, смея да рискувам с прогноза, дълголетие на кабинета на малцинството. То има голямо, почти абсолютно представителство в законодателния орган, но все пак няма решаващо мнозинство. Ощастливено е обаче от достатъчно възможности да противопоставя и използва противопоставянето между трудно съвместимите си потенциални партньори, за да не позволи на никой от тях да вземе връх.

Лидер, като Борисов, не пропуска такъв пас, за да отбележи гол на празна врата. Но е изправен също и пред необходимостта да ухажва „малките”, за да може да разчита на техните услуги, включително в режим на противопоставяне помежду им. Макар да е доказано добър ухажор, ще си има проблеми.

Е, трябва да се отбележи и смешката, която се употребява от ГЕРБ като причина да няма коалиционен кабинет . Думата коалиция не се харесвала на гражданите. Тук откровеният иначе Борисов търпи критика – няма кой да му повярва, че семантиката определя действията му.

А и ако семантиката е от такова значение, ще трябва да приемем също абсурда, че българските граждани са пожелали мнозинството да бъде малцинство, което да ги управлява.

Виждали сме да оцеляват дълго кабинети, базирани на далеч по – неадекватна легитимност. Кабинетът „Беров” претендираше да управлява с програмата на СДС ( въпреки протестите на самия СДС) и с мнозинството на БСП. Но властваше с мандата на ДПС. И си кротува от края на 1992 г. до септември 1994 г., вършейки забележителни ( но незабележими и до днес за правосъдието) пакости за България.

Борисов избира обратното – да управлява сам, макар да може да сподели в аванс отговорността. Това е смело. А дали не е прекалено самонадеяно?

Ще видим. Проблемът му не е толкова във външната парламентарна подкрепа, колкото във вътрешните центробежни процеси. Защото короната на царя ( и без да се казва Сакскобургготски) е тежка не толкова за борисовата яка снага, колкото за нейните ( на короната) крепители.

Макар да залага на разделението и противопоставянето на потенциалните си парламентарни крепители. Борисов е по-скоро консуматор, отколкото инициатор на този факт. Постъпва като политически хищник.

Някой да е очаквал, че ще пасе трева?

23 мнения за “Малцинството на мнозинството”

 1. Въпреки, че в началото исках коалиционно правителство със сините, сега си мисля, че не е толкова лошо ГЕРБ да управляват сами. С този брой депутати другите десни ще могат да ги контролират донякъде. Една коалиция щеше да е голяма предпоставка за много компромиси.

  Изобщо никой в България още не е дорасъл за абсолютна власт.

 2. Остап,абе нищо дясно няма в България,нищо ляво,само неприкрит,комунистически бандитизъм,провеждан както от самите комунисти,така и от техните подлоги,какви затруднения изпитвате да разберете този елементарен факт.Г-н Инджев,моля за допълнение,понеже споменавате ,че Г-н Борисов е откровен, убеден ли сте в неговата,евентуална откровеност и какви са Ви мотивите,разбира се ,може и да се въздържите от отговор,аз не Ви опровергавам,само питам за потвърждение…Нямам лично мое,хем личи да е искрен,хем по някои фрази,не…

 3. БОЙКО БОРИСОВ
  Народа повелява,
  „ГЕРБ” го задължава,
  Министър председател да става.
  България да управлява,
  България да преуспява,
  чудо да настава.
  Народа се обедини,
  зад него стои,
  и го боготвори,
  през идните му дни.
  Историята за него да пише,
  народа сълзи от радост да брише.
  Като пътеводна звезда всинца ни да поведе,
  нищо да му се не опре.
  Да царува,
  да векува,
  със всички да общува.
  Мъдроста в него да се изяви,
  Във всичко да му спори,
  По вода да му върви.
  М.Минчев.
  5.юли.2009г.

 4. И аз смятам, че поведението на ББ е хищническо. Преди имаше асимилационно отношение към СК, сега сме на етапа „все ще има кой да ме подкрепи, за да остане в парламента”, утре ще е нещо от вида „не е лошо някой от другите (псевдо)десни да дойде при нас”. По какъв ли начин пак ЕНП ще си затрае?
  Все пак във всяка ГЛУТНИЦА има здрав ред при две условия – як водач и налична плячка.

 5. Хареса ми анализа има много логика и дава друга гледна точка на политиката провеждана от Бойко Борисов.Но трябва да внимаваме в кой момент хищника ще се превърне в хитрец подобен на този от Правец.Винаги съм се питал, защо Бойко Борисов от охранител на Тодор Живков се превърна в това, което е бил самия Живков – министър председател.Явно в дългото време прекарано заедно с Живков е научил неща, които ние ще проумеем сега при управлението на Борисов.

 6. Отново най-точният коментар по темата на деня!

 7. Петкан, няма да изпитвам затруднения да приема този факт, ако ми представиш достатъчно аргументи и доказателства.

  Най-лесно е да застанеш срещу всички и да ги плюеш. Доста по-трудно е да заемеш позиция и да подкрепиш някого.

 8. Почитания, г-н Инджев, за брилянтно точния, аргументиран и почиващ на факти анализ!
  А дали е хищник Бойко, предстои да разберееем.
  Аз от онзи ден загубих и лъча надежда, на който разчитах – че ще се прояви разум, а не параноична демонстрация на властова незаменимост, подобна на тази на великите диктатори.
  Личният ми прочит на станалото е следният: първо, както знаят всички, влизали поне за месец на работа в нормална офисатмосфера, Меморандум е Паметна записка, сиреч – ПРОТОКОЛ. Този документ се изготя или в момента на “случката”, или непосредствено след нея. Никога Преди да стане.
  Значи така: едни протоколчици предлагат текст на бъдещ протокол, чийто край се предпочита да е след 4 години, че нещо щяло било да бъде. Същевременно, останалите 3 политически субекта, са длъжни да се подпишат, щото, видите ли, иначе искали да се върнат ДПС и БСП.
  И такаа, формираме неясно парламентарно мнозинство (явно е нов принос в световната политическа съкворищница) и управляваме самостоятелно. Ако някой не е съгласен с наше предложение, търсим одобрение от вторите, ако не – от третите. Речено иначе – ние, мнозинството, извиваме отсега ръцете на нашите партньори по най-непочтения и безпринципен начин, а ако откажат, ревем гръмогласно:”те ми извиват ръцетеееее”.
  Бих събрала новата “безкоалиционна” формула на управление като класическия алъш-вериш: “Тука има, тука немааа”. Класика! Да ни е честито!
  И най-вече на онези дясномислещи, които гласуваха за Б.Б., щото “сме били едно и също”????

 9. Сещам се, като чета статията на г-н Инджев, как Симеон Радев представя посрещането на Батенберг в България. Самият княз се е подготвял психически да бъде посрещнат от едни враждебни хора, като имал предвид задачата, която му поставил Руския император. Но бил посрещнат толкова вазторжено и с такава любов, че всичко в него се преобърнало. И е известно, че преди ранната си смърт, едно от последните му желания било да го погребат в България.
  Твърде рано е да съпоставяме Бойко Борисов с Батенберг. Но защо да не си помислим и за бат’ Бойко, че иска да отвърне на народната любов със своята, изразена в една честна спрямо партньори, политически противници и безспорно харесващия го народ политика, с поемане на риска да ваведе в политиката необременени, но и неопитни лица (емоционалното изхварляне на новата Председателка на парламента, че всички български таланти са минали през БКП, го потвърждава). Струва ми се, че ако мислим така, коментираните неща като че ли по-логически се обвързват. Прекалено ни привикнаха да мислим с категориите на подмолната хитрост и изпързалващите стратегии.
  А колко му е трайна любовта на Бойко ще се разбере след сблъсъка с мощната мелница на високата власт.

 10. “Втренчен в пъпа на своето напудрено красноречие той сам не си дава сметка, какво казва.” – г-н Инджев, точен както винаги 🙂
  Този тип управляващо малцинство, ще е хилаво и болнаво ми се струва. “Батковците” ще го пошляпват регулярно и ще му е много трудно.
  Да не забравяме, че комуноидните номенклатури са мимикрирали във всяка партия и е въпрос на време кога ще започнат да се цепят по различни причини, т.е да отслабят и без това “хилавото” мнозинство на малцинството.

 11. Б.Б. е най-добрия лидер на прехода.Съчетава н.в. С.С.,тато,Ж.Г.,Волен,и ще изпълнява програмата на СК ( като Л.Беров-бог да го прости).Неизвестен е само мениджъра.

 12. Отлична статия.Редовен посетител съм на Вашия блог и с удоволствие чета написаното от Вас.Досега не съм коментирал най-малко по две причини.Първата е, че в деветдесет процента мнението ми за процесите и техните проводници в политическото пространство в България съвпада с Вашето,а втората-че на разните дребни душици и злобари не трябва да се обръща внимание,чисто губивреме си е.По принцип съм лоялен и уважавам мнението на всеки,но арогантността на някои “коментатори”определено ме дразни/те дори и не съзнават че е породена от собствената им глупост/Чета написаното от другарката/може би/ Илиева и ми става смешно-какъв изказ ,господи.За разлика от нея,аз пък виждам вече много лъчи на надежда поради факта,че Б.Б ще управлява сам.Това е достойната позиция,трябва смелост и решимост за промяна за да постъпиш така.Половин България ясно каза:ти ще ни управляваш-и какво-той да тръгне да прави безсмислени коалиции със стари муцуни,политически дрънкала и пр.Много Ви е къса паметта относно “блестящите успехи” на тройката,да не се връщам и по назад във времето.Б.Б.ясно показва че е решил да си носи маршалския жезъл и да промени коренно нещата в политически и дай боже-в икономически аспект.Достоен мъж-дано да се справи.

 13. Това е най-доброто решение.

  Сините гледат като “корейски дечица” пред камерите.
  Толкова са потресени, че забравят къде са и кои са.

  Тези хора не могат да бъдат съюзник по време на война.
  Те са “жабари”.
  Нали така наричаха войските на Дуче ?

  Който не подкрепи ГЕРБ ще си напише сам “политически предсмъртна си реч”, , ,

 14. Иво Инджев- Ритор на живота наш жесток!!!
  Бате Бойко–АКО си ЧЕСТЕН И ИСКРЕН НАРОДА ЩЕ ТЕ ОЦЕНИ И ПОДКРЕПИ ВСЕКИ ИСКА ЖИВОТА ДА СТАНЕ ПО ДОБАР ВРЕМЕ Е ДА ГО ПОДКРЕПИМЕ за ЦЯЛОТО НИ БЛАГО НА НАШИТЕ ДЕЦА НА НАШЕТО БЪДЕЩЕ!!КОМУНИСТИТЕ И ДПС СА МИЖИТУРКИ ТО Е ЯСНО СЕГА ТРЕБВА ДА СЕ МАХНАТ МИНИТЕ ОТ СТАРИЯ КАБИНЕТ И ДА СЕ ЗАСЕЕ ИСТИНСКО НОВО НАЧАЛО ЕВРОПЕЙСКО ГЛЕДАЙТЕ ЕВРОПА И СЕ УЧЕТЕ ТЕ СА С ПОВЕЧЕ АКЪЛ ОТ НАС ЩОМ СА СИ НАПРАВИЛИ СВОЯ РАЙ!!!

 15. Адмирации за точния коментар, г-н Инджев. Чест прави на г-н Борисов това, че няма да прави коалиции.Мисля си, че голяма част от българския народ иска да се избегне размиването на отговорността и да не се подменя избирателния вот. Смятам също, че сега е времето, когато ще си проличи доколко партиите, стоящи вдясно, ще защитят позициите си или ще докажат, че всичките им действия и твърдения са били само с една цел – да се докопат до министерски кресла. Мисля, че вече сме свидетели на първите доста видоизменени изказвания, породени от отказа на ГЕРБ да раздава коалиционни кресла. За голямо мое съжаление форумите са пълни с хора, които само критикуват и плюят и то преди да е заработило това правителство. Някак си не ми се иска да вярвам, че в българския народ е останало само това да критикуваме всичко, да разбираме от всичко, но когато стане въпрос ние да направим нещо, да си стоим тихичко и да чакаме някой друг да го направи вместо нас.

 16. Драги Остап,не аз съм мерилото и критерия за живота в България,а мнозинството от хората,това мнозонство не е доволно от живота си,управляван от бъграските “политици”(мафиози). Вземете само имената на партиите,освен комунистическата партия,всички други са с абстрактни имена- ДПС,НДСВ,Атака,Герб и пр. Плюс това,за една страна като България и броя на наслението й,това е прекалено голямо разхищение иабсурд. Второ,не се наложи нищо червено,нищо синьо,нищо зелено,нито оранжево. В по-културните и по-развитите страни ,никой не оприличава основните партии със цветове,чак до тази степен като у нас. Комунистите хем говорят за червени идеи,хем за леви идеи,но никой не казва какви са,а за да паднат на изборите,не са реализирали нито нещо червено,нито нещо ляво,или народа не разбира от червено и ляво,сиреч от цветове и посоки. СДС говореха,че са десни и сини,управляваха с болшинство и изпаднаха напълно от политическия живот и никога няма да се съвземат. Това беше планирано от комунистите. Значи,нито червеното,нито синьото успя,нито дясното,нито лявото,след като спечели партия,която нито е червена,нито синя. Казва се,че са с десни убеждения,ама не ги формулират нейните лидери. Малка България се управлява от скрит център,няма нищо случайно,пропагандата е само много силна,защото този център знае,че народеца е глупават. И си избира винаги хора,които го крадат. Ако досега беше на власт,поне една честна партия,народа все нея щеше да избира. А то какво излезе,и при сините,и при черените,дървото е едно и също. България е НЕСЕРИОЗНА,ИРАЦИОНАЛНА СТРАНА. Държавата е мафиотизирана, нищо не е направено от обещанията на нито една партия,иначе нямаше да падне от власт. И понеже народецът е наивен,сега се чуват такива благопожелания към ББ и ГЕРБ,такива дитирамби,че още малко и ще кажат,че всичко е свършено,благоденствието е дошло,а той ,ББ,още не е започнал да упралява. Вместо да се изхвърляме,редно е да поизчакаме,никой няма да ни открадне нито Борисов,нито Герб,нито Доган,нито комунистите,те са си наши и винаги ще си останат наши, няма други,няма и да има,това е материлала-некачествен. Тази диагноза е дадена преди повече от 100години от нашите революционери,възрожденци,писатели,поети.засега никой не ги е опровергал.

 17. Най-ме притеснява подозрението, че “Столетницата”, макар и смъртно ранена, е минирала целият ни обществен, политически, икономически, земеделски и дори културен живот. В сегашно време, вместо да се оттегли от властта, “Светата Троица” си назначава бушони в МВР, дипломатическите мисии, в министерства и прочие институции, с единствената цел да тества новото правителство. И ако то се поддаде и се втурне сляпо да ги обезопаси, първият рунд е спечелен – ГЕРБ ще загуби време за стабилизиране на държавата. От друга страна, ако Б.Б. не ревизира кадровото завещание от предното правителство и не потърси къде са парите на държавата, а насочи изцяло вниманието си към възвръщане доверието на Европа, соцкъртиците, окопани в министерските землянки, направо ще го разкатаят. Ни тако, ни вако, както казва народът! А Президентът и Главният прокурор са бетонирани и при първа възможност ще развеят байрака на Бузлуджа. Синята коалиция се осра (този път за последно) като се разплакаха директно в ефир за постове… И като гледам, мамата си е таковало, с извинение! И ако бат’Бойко се измъкне от подобно тресавище – чудо ще е! Надеждата последна умира, ако имаш пари да си я купиш!

 18. гоце параванов и дс отново ще управляват т.н. ни държава ……ЧЕСТИТО!! А , защо ли винаги си търсим овчар ……………

 19. Много скоро кризата от видяна на хартия по вестниците и дочута от съседите, ще нагази с пълна сила и у нас. Какви коалиции? Какви игрички? Няма място за лигавене. За 20 години безхаберие на всеки е ясно, че трябва да се гради държава и държавност.

  След като гражданите издърпаха кокала от устата на бившите комунисти и сиета грабители, по същия начин както те го гепиха от устата на бай Тошо 89 година. Помните ли пленума и празната уста на Живков?

  А да се сещате за те да споделиха по някакъв начин властта или заграбеното с народа, който подкрепяше и се надяваше на прехода?

  Е, махалото се залюля на другия край. Милиционерите от изтривалки на политиците станаха стирка за измиване на боклуците! и както казват китайците: “Има 1000 начина да убиеш една котка.”

  Дано сме избрали верния ловец и начин. Иначе търсенето ще продължава …

  (Костов да не се надява, че ще го огрее пак. Той имаше шанса, но се продаде и го проигра. Царя също … Кой ще е следващия?)

 20. Проблемът е че при липса на дясно коалиционно споразумение, утре Бойко със същата лекота може да се обърне за подкрепа и към ДПС и БСП. Тогава?

 21. Абе с оглед събитията от 2 дни по- късно – си мисля, че ББ е изключително некадърен играч – да държиш 116 точки, да имаш безрезервна подкрепа поне на още 15 + 10 на пода и вместо да вземеш играта на спокойното 3 без коз, да играеш на безмисленото 6 без коз само за де се изпъчиш колко голям играч си ……. и при броенето на взятките да се окажеш с две по- малко…
  Да паднеш с такива карти не е даказателство за особено блестяща игра и здрави нерви…
  Изразявам се най- меко…

 22. G-n Indjev, izvinjavam se, no ima li njakava prichina da ne moje da se publikuva mojat komentar na kirilitsa, pratih go predi dva dni i oste chaka da bade odobren, a mejduvremenno drugi komentari sa publikuvani. Pitam, ne zastoto e koi znae kakvo, no za parvi pat go napisah na kirilitsa.

 23. Към Теодора Бърнард:

  От моя страна няма проблем. Намирам се обаче на място с доста проблемен интернет и виждам голям зор да управлявам блога.
  Сигурен съм, че видях и публикувах ваш коментар на кирилица.
  Но и вчера бях сигурен, че съм си публикувал текста, а се оказа, че е се е появила само малка част от него…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.