От темата за братята ме хващат братята

Падна им се на кандидатстудентите по журналистика да пишат по темата „братя”. Така им се пада, като кандидатстват да се присъединяват към братството на посестримите на властта- нека се мъчат и да се чудят за какво ли намекват шегаджиите, измислили тази роднинска тема!

Бас държа, че провокацията към перото на довчерашните ученици е замислена като тест за гражданското остроумие на младежите – може и да са чували за „братя Галеви”. Които нито са братя, нито са Галев, но бяха популяризирани като такива от медиите.

Но всяко нещо – като му дойде времето. Така ни приказваше Сакскобургготски, който обяви при една своя премиерска визита в Турция, че Пенчо и Петко Славейкови били братя.

Едни други братя, наричани в медиите „батко и братко”, връткаха далавери с държавни поръчки в пътното строителство при явен конфликт на интереси, който беше разконспириран. Братята, поне баткото, пострадаха. Но покровителят им др. министър Гагаузов невъзмутимо приключи мандата си заедно с този на правителството, който по думите на неговия червен побратим Р.Овч. можел да се окачестви с една дума: „успех”.

Още много братства надничат от конспиративните наблюдателници . В зависимост от наблюдателността на наблюдателите и склонността им да обясняват този мъчен за разбиране свят с ролята на тъмните задкулисни сили, им се привиждат ту „мюсюлмански братя” (исторически формиралата се като матрица на ислямския фундаментализъм екстремистка организация), ту братя масони, „Билденберги”, Тамплиери и други подобни, на които приписват мистична власт над всички нас –неуките и дебелокожите, които не забелязваме това.

Но над всичко се извисява дружбата с братята руснаци. Те веднъж са ни освободили, за да получат свободен достъп и плацдарм до Босфора, а после многократно са се опитали да ни затрият. Само в първите години след освобождението на два пъти предлагат на Турция да си вземе със сила обратно Източна Румелия като наказание за непослушанието на неблагодарните, според Русия, българи.

На султана, който не хранел братски чувства към бившата рая, му стигнал все пак акъла да предпочете да има граница в Европа с относително голяма България, отколкото с безбрежно огромната Русия с нейните домогвания за световно господство без оглед на разни братски сантименти към онези, които прегазва по пътя си към тази цел. Защото Русия всъщност предлагала на Турция да си поделят България : Княжеството на братята руснаци, а Румелията – на анадолските побратими в делбата. Но турските небратя, избирайки съединена България като „по-малкото зло” за комшия, защитават интереса и на българите срещу братския руски император.

За братството с великия СССР пък да не споменавам изобщо – не случайно хората се шегуваха под сурдинка, че с братята руснаци си делим благата не по равно, а по братски. Познайте кой беше „големия брат” – същият, който никак не обичаше да му припомнят, че е получил четмо и писмо от братята българи и конкретно от братята Кирил и Методий и техните ученици.

Изобщо, коварно нещо е темата за братството по нашите земи. Направо ме хващат братята от нея!

11 мнения за “От темата за братята ме хващат братята”

 1. Интересна и благодатна тема за писане, браво на този, който я е измислил!

 2. Ех, г-н Инджев, с това Ваше бликащо остроумие се чудя как ще спечелите симпатиите на които и да е управляващи в България… Пишещите братя у нас печелят с подходяща механика на гръбнака, а Вие с това остроумие…? Това да не Ви е ББС в Англия?

 3. (thumbs up)
  да бяха живи и брята Грим да опишат приказните патила братски в татковината ни .. ех, ех:)

 4. mda kakto se kazwashe edno wreme: “bylgarskiat i sywetskiat slon – hobot za hobot prez vekowete”, ehh sywetite gi niama pochti, a lozungite im oshte se pomniat….

 5. Може да ви се стори налудничаво, г-н Инджев, но според мен и днес Русия и Турция кроят планове да си поделят България. Първо Турция ще си направи Булгаристан със земите, в които живеят днешните български турци(а и на земите, които вече са изкупили). После Русия ще дойде с танкове да защитава руските граждани, купили си земи по северното черноморие(като в Абхазия), и ето ти задунайская губерния… В този случай ни остава само да си кажем “Поживем, увидем”

 6. Едно весело есе на тема братя:
  БРАТСКА ИСТОРИЯ
  Братята, синове на Кубрат. Братята, синове и внуци на Аспарух. Братята Кирил и Методий. Братята Асен, Петър и Калоян. Братята Иван Шишман и Иван Срацимир. Братята Руси. Братя Миладинови. Братята Евлоги и Христо Георгиеви. Братята Христо Смирненски и Тома Измирлиев. “Братята” Сърби, Румънци и т. н. “Свобода, братство, равенство”! “Братята” комунисти-Съветските другари (малко е по-дидистанцирано!)Големият и малкият брат.Братя Мормареви. Братя Аргирови. Братя Мангасарян. Батко и братко. Братя Галеви!
  Богати сме набратя! Хаиде да си ги поделим! Не можем да се разберем как да стане, по братски или по равно!

 7. Г-н Индщев, пропуснали сте братята американци, които 20 години ни посо4ват и съветват кого да гоним от България като заплаха за нациомалната сигурност. После те, братята, им издават американски паспорти на принципа “дръщ врага до себе си, за да го контролираш”. И наи ва4е на база финансова адекватност.

 8. Значи така, а? Когато нещо не Ви харесва – и цап – с метлата зад врата! Тук само хвалби и дружески потупвания по рамото. Ех, Иво, ех, Инджев – тясно скроена душица си бил винаги и явно такъв ще си останеш. Мериш се по някой, ама или мярката ти е малка или ти никога няма да пораснеш.

 9. Към Нина:

  Приличате на онези “широко скроени” нашенци, които ходят на ресторант, за да установят, че баба им готви по-вкусно и да си тръгнат удовлетворени от това откритие.
  И понеже говорите за мирис на нафталин, който ви приспива, явно такава е вашата среда. Привиждат ви се някакви студнтки ( ужас, млади и…).
  А и сте познавачка на душица ми…
  А разпознавате ли глупостите, които сама пишете- имало само хвалебствия към мен. Че вие тук сте живото опровержение на себе си?
  На това му се казва публична лъжа – оплювате ме, четете оплювките си, но твърдите, че не ви се позволява да ме оплювате.
  Ако сте жертва, то е вярно, че сте такава, но на собствената глупост.
  Впрочем този вид плитка провокация да ме проверяват, дали съм “демократ”, като се наслаждавам на хулите срещу мен, не е ваше откритие. С това самочувтвие на “широка скроена душица” сигурно се мислите за много хитра – ако ви публикувам, кеф. Ако не – ау, цензура!
  И откъде ли блика злобицата ви- да съм ви карал да ми четете ( интересните по форма, според вашето признание) думи и вече известни лично на вас като съдържание неща?
  Ами като всичко ви е изветно, седнете да пишете и си просете харесването, което толкова ви дразни в реакциите на други читатели в блога.
  Пък и пускайте на воля оплювките срещу себе си, когато ви обясняват какъв сте мухъл. Може би така ще избиете комплексите си на леличка, която сънува злобни нещица, свързани със студентки ( нещо критическата ли, какво ли?).
  Толкова за мухъла и нафталина…
  Лека нощ и не досаждайте, моля. С нищо не съм ви длъжен, за да си мислите, че ще си общуваме.

 10. Другари комуноиди,Америка е в момента най-силната страна в политическо,военно,икономическо,научно-техническо и пр. отношения. Москва се е маскирала с американска технология,стоки,мода,ресторанти и какво ли не. Ако се събуди някое комунистическо величие,ще помисли,че се намира в Щатите,или в най-лош случай в Хонг-Конг. Да,че имат грешни представи за някои неща ,това е вън от съмнение,че не всички стъпки в политиката им са на-точните,също,но че управляват Света ,това е повече от ясно. Ами трябва да има някакъв център,не може да няма. Съветските болшевики се стремяха те да са номер 1,но се оказаха в гроба,нали знаете,че СССР загина и никога няма да се съживи,откъде намирате сили да се опитвате да го вадите от гроба,не става,не си губете времето. А че Г-н Инджев пише добре,талантливо и верно,това е вън от съмнение,може понякога да допуска грешки ,или неточни неща,но кой не греши,то врачката не винаги познаваше…. Не всеки добър футболист е в добра формв. Но вие,комунистите винаги сте във форма,за вас няма долу-горе,вие сте винаги на гребена на наглостта и простащината,луд умора няма. Най-добре е да се опитате да се излекувате от комунизма, а после критикувайте когото си искате,ама по човешки,а не по дивашки, конпри?

 11. GB,за дребна справка,не се подвеждай от българския примитивизъм,няма братя Галеви от Дупница,има от Самоков-Юри и Александър,които нямат нищо общо с братовчедите със същщата фамилия.И тезидуми като галевизация,доганизация,това са само българска простотия,бягай далече от нея,това е шкарт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.