Проста държава, слаб народ

Софийският градски съд ( СГС) регистрира ръководството на СДС. Свърши за 2 дни работата, която същият съд, но с друг началник, протакаше от месеци, отказвайки на практика правосъдие.

Отпаднаха и последните съмнения (ако изобщо ги е имало), че един съдебен началник е бил проводник на недопустима , а защо не и престъпна намеса в угода на властта в пълен разрез с правомощията си и във вреда на обществения договор за прерогативите на автономните власти. Нещо, което най-малкото се толерираше, а най-вероятно и провокираше от управляващите.

Когато темповете на работа на едни и същи механизъм, който се подчинява на еднакви правила, в случая съдебният, се различават не с няколко, а със стотици обороти за единица време, явно има нещо сбъркано в самата подозрително бавна машина.

Това е все едно да имате автомобил, който изминава 100 километра, докато в нормалния автомобилен свят при същия разход на гориво подобните коли навъртат без проблем 2000 километра. Трябва да сте ненормален, за да не го смените или поне да не го ремонтирате..

Случаят с регистрацията, изваден от контекста на политиката ( за да не звучи като пристрастна пледоария в полза на една партия) , е може би най-драстичното доказателство докъде сме я докарали по отношение на блокираното правосъдие. Ако един голям юридически субект, като парламентарно представена партия, не може да разчита на елементарна справедливост в съда, какво остава за теб, за вас, за нас…

Остава ни надеждата, че реформата все някога ще допълзи и до съдебната система. Иначе ще продължаваме да лазим на опашката на европейските народи.

На това, което наблюдаваме в правораздаването, му се казва разпад на държавността. Основната функция на държавата е да създава правила и да следи те да се спазват. Останалото е живот по правилата на джунглата, макар в природата да има повече логика и предсказуемост, отколкото в нашия изкривен от извращенията свят.

При цялата си критичност към черти и характерни особености на мнозина от нас българите, никога не съм обобщавал каквото и да било по адрес на народа. Но за държавата не мога да не възкликна обратното на стандартното твърдение за простия народ и за слабата държава, като негова производна:

Проста държава, слаб народ!

Този народ току – що показа сила на едни избори, на които изгони всесилните само до преди броени дни управници. Това е ясно изразена воля за промяна без значение кой точно е посоченият да я извърши. Какво още трябва да се случи, за да го проумеят онези, от които зависи тя – бунтове и ексцесии ли?

Победителите на изборите вече трябва да напуснат ролята на триумфиращите получатели на овации. Време е да ги оправдаят.

16 мнения за “Проста държава, слаб народ”

 1. Поздравления за хубавата статия.Много пъти съм казвал на приятелите си,че проблемите в тази държава идват от неработещата съдебна система или от работещата такава,но в угода на някого.Нали Темида все пак е сляпа.Освен ако на моменти не си слага очилата на Станишев.

 2. Г-н Инджев,ама сериозно ли смятате,че реформата(коя реформа,коя промяна,кой преход) ще дойде в съдебната система, смятам,че основанията Ви за тази надежда не са силни. Никъде няма и не може да има никаква реформа,докато комунистите са на власт. Определяте сегашните избори,като изритване от властта на комунистите,да, те са на второ място,но съвсем не ,на четвърто или пето. И ГЕРБ съвсем не са антикомунисти,нали чухте какво каза новия пред-тел на НС,за комунизма до 1989г. Когато се направи декомунизация на държавата,тогава може да се говори за истински реформи,засега няма никакви изгледи.Вие сте ял дървото на явни и скрити комуноиди,а сега изразявате такъв оптимизъм,не бива… Когато се забележат тенденции на изкореняване на посткомунистическия тоталитаризъм,тогава можем да очакваме реформи,засега изводът Ви е все още верен,за държавта и за народа. Аз бих го перифразил малко:и държавата и народа са си глупави и слаби,СИЛНИ у нас са само комунистите,поне това личи. Никой не може да се пребори с тях,това че са заели второ място,съвсем не значи,че са дисквалифицирани от позициите си. Всичко е в техни ръце.

 3. Г-н Киров,а кое това,което Борисов ще рискува,при това всичко. Поставя се теза “рискуване на всичко”,а не се обяснава за какви рискове става въпрос,ей така,хипотетично,кой ли е този “германец”,написал тази слабичка статия? А бившите служители от българската редакция на ББС,са почти всички агенти на ДС. За справка,прослушайте последното им предаване на български-ще се хванете за главата. бих предложил на Г-н Инджев,един ден данаправи коментар по този въпрос.

 4. интересна статия. но сериoзно ли мислите, г-н инджев, че има сила в един емоционален вот? имам известни резерви, както и опасения, че съвсем скоро ще се разбере стойността на вота. и то не заради минали грешки, а заради бъдещи. ние все още не сме в криза в мащабите на други страни, но критичната маса от грешки вече е набрана. остава само малко да се катурне колата. после пътища много.
  за съжаление икономиката ни вече не може сама да се движи, каквито и глупости досега да правеха управляващите. а новите властници ми приличат по-скоро на теоретици. времето за теории обаче изтича.
  вероятно знаете кой е любимият метод на консултантите- опит и грешка. и ако нещо не разбират препоръчват промени от основи.
  което отнема време.
  така че, по скоро съм съгласна с правилото. дори бих го перефразирал- незрял народ, инфантилна държава

 5. за съжаление съм съгласен с мнението на petkan, не ми харесват неговите заключения, но замисля ли се и припомня ли си някои неща от нашата история стигам до извода, че са напълно верно…

 6. Подписвам се под написаното от petkan. За съжаление е прав, но ще почакаме да видим какво ще направи ББ.

 7. Като чета коментарите а и статията, се чувствам неудобно. Неудобно защото след тези избори ме сполетя чувство на оптимизъм! Знам колко е трудно, но все ми се иска да вярвам, че нещата ще тръгнат на добре. нямам ли право на малко оптимизъм поне веднъж, макар и в края на жизненото поприще?
  А колко са зле нещата се вижда не само от това дело за регистрацията на СДС ръководството. В последните новини във връзка със заловените затворници да се движат неохранявани със служебна кола (на затвора) със знанието и нареждането на самият началник на затвора, правосъдната БСП министърка, заяви, че не и било докладвано и че тя видите ли не знаела! Сега (2 дни) преди сдаването на поста “би трябвало” да поеме цялата политическа отговорност за случая. Можете ли да си представите? Толкова кадърен БСП министър за толкова години да не знае за тези нарущения! Че това поне половин България го знае! То си е практика от бай Тошово време! По линията на трудовата терапия! Това, че законите са променени не се знае от комунистите! Те си управляват по тяхните си закони от Татово време и не искат и да чуят за някакви промени! По – некомпетентна и задръстена администрация от тяхната просто няма и не може да има. Така, че много моля да не наричаме народа прост, той явно не заслужава това!
  И вместо песимистично да вайкаме, че нямало кой да оправи нещата и да изгони комунягите (разбирай некомпетентните и корумпираните в администрацията) да се замислим всеки за себе си какво всъщност ние правим и да потърсим отговорност най вече от себе си, както и да бъдем непримирими с некомпетентността и посредствеността на заобикалящите ни. Само така може да се очаква да се оправят нещата. Ние трябва да ги оправим тези неща, те сами няма да се оправят, а и това нас касае а не жителите на Огнена земя!
  Не можем да стоим и да чакаме безмълвно опиянените победители на изборите да оправят нещата, те имат нужда от нашия “остен”! Ако само злорадо повтаряме “чакайте да видим сега какво Б.Б . ще направи” всъщност нищо няма да стане! А и по-голямата част от тези “загрижени” песимисти са всъщност част от комуняжката посредственост, която само чака злорадо часът на завръшането си! Дано никога не настъпи този час! От нас зависи, няма място все още за песимизъм.

 8. Благодаря на хората,които са ме разбрали и изразяват съгласие с моите допълнения. Още нещо,ние,българите обичаме новото,непознатото,силните приказки,заклинанията и пр. Ето,точно това направиха от ГЕРБ,знаят нашите стереотипи и успешно показаха,че са “нови”,нова сила,нови хора,нови лидери,нови идеи….и, хоп,лошото ще го пометат. Да,но и те горките са живели на нашите простори и съвсем не са били далече от нашите проблеми,само че или не са ги изпитвали,или са си траели,иначе щяхме да ги знаем отдавна. А техния лидер,какво,да не би да е далче от мафията,корупцията,потайността в нашия живот,сделките под масата,подкупите, “печеленето” на конкурси за строителство,наеми,раздаване на общински обекти и земя. Нищо не зане нашия човек,нищо не е виждал и чувал и изведнъж,бре,ще трябва да се оправи България,ще трябва да се извади от кризата,ние сме тези,които ще свършим тази работа. И комунистите си казват,добре,нашата работа се вижда,ще дадем път на новите,младите,непокварените,заповядайте другари от ГЕРБ,ето я властта,ние това можахме,това направихме,имате думата.Отиваме в заслужена сянка,на завет,но не ни забравяйте. не,те са си силните,само че,на завет. Лидра ББ върви стремително нагоре по солидна стълба и съвсем наивно ще е,ако някой си помисли,че комунистите нямат никакво отношение към този летеж,не го виждат,не го чуват. Не,точно обратното,помагат му,да сте чули някой комунист да се плаши от ГЕРБ и лидера му,нищо подобно,предварително се знае,че ББ не им е неприятел и затова са спокойни. Когато някой забележи симптоми на антагонизъм между ГЕРБ и комунистите,веднга да свирне,ние сме тук.

 9. Всички знаем какво “трябва да…”. Дори аз зная, както виждам – и форумците също. Но “как”? Господин Инджев препоръчва на победителите в изборите вече да напуснат ролята на триумфиращи получатели на овации. Те май тепърва ще влизат в тази рола, ако сте забелязали, предизборната риторика продължава, а и намерения за нови избори се декларират. Междувременно се раздават указания в ултимативна форма – на прокуратурата, на опозицията… Бай Тошо, къде си? Твоята сакрална сянка още покрива Егото на всеки “слаб” кандидат за славата. Как да стане, да не го ручаме толкова често жабето?

 10. petkanе ,държиш се като subotnik ! Мислех да ти отговарям , но се отказах. Ти знаеш всичко !

 11. Г-н Киров, първта ми учителка казваше,че всеки ден,всеки човек научава нещо ново. Днес научих поредното ново,чрез Вас,ако добре разбирам български ,с латинска азбука,Вие ме определяте за “съботник”. Нескромно казано,говоря пет езика,но познанията ми по книжовен български явно не са на ниво,така че,ако обичате, дайте пояснение за този епитет,предполагам,че не ме ласкаете,но може и да греша.Що се ксае за втората Ви констатация,тук вече изразявам несъгласие с Вас. Нито съм казвал,нито намеквал,че зная всичко,такъв досега не се е родил,освен комуноидиотите,те са всезнайковци и всеможещи,разрушиха капитализма,те имаха полза,строиха комунизъм,пак ползата е тяхна,разрушиха комунизма,пак същото,започнаха да строят унищожения капитализъм,пак са на върха на вълната,това са хора,а такива отнесени от вихъра като мен,колкото искаш,ама никой не ни има за сериозно. А зашо Вие нещо се товарите с мен….? Второ,каквото и да съм писал,това е плод на моята фантазия,не съм казал нищо обидно към никого,вкл. и към Вас,ако имате нещо,споделете,ако съм сбъркал,веднага ще изразя съжаление и ще поискам прошка. Но епитети,подигравки,това не е инструментариума на възпитаните хора.

 12. petkan-subotnik (петкан-суботник ).Зависи откъде ще го погледнете , може да е ласкаене ,или да не е.
  Първата ви учителка е казала истината ,която всеки от нас знае. За петте езика – наистина нескромно ,но полезно . А възпитанието ,не е само умението да се храниш с вилица и нож , да говориш 5 езика и да “използваш инструментариума на възпитаните хора” ,пример имаме със Симеон – “възпитания” .Прочетете си коментарите(а те не са малко)и вижте дали аз се товаря с вас ,или вие с всички останали . Ако не го забележите ,не е страшно ,може да е плод на моята фантазия …и няма да го приема за невъзпитание ,ако не отговорите ! Останете със здраве.

 13. Не съм съгласен с извода “слаб народ”, по скоро политиците са слаби. Меморандума, предложен от ГЕРБ, доказа това.Г-н Костов е ерудиран 4овек, с опит в управлението на стрената, има оснивна заслуга за присъединяването на България към ЕС и Нато. Само, 4е неподписваики меморандума,показа колко е безотговорен и наи ве4е- славолчбив, тип диктатор. Впро4ем, тои доказва това от 2001година насам, без прекъсване. Г-н Костов ще управлява страната отново тогава, когато сам спе4ели избори с достатъ4но мнозинство, т.е. никога. Държи се като футболен фен, а не като политик. Жалко.

 14. Мисля, че народа не е слаб, не е и прост! На тези избори показахме колко сме силни всъщност!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.