Червените бъркат интернета с интернационала

Анализатори на предизборната кампания твърдят, че падането на тройната коалиция с власт е свързано с ( и дори си дължи на)…интернет. Това ми се вижда малко пресилено твърдение за страна, която и по показателя за ползването на компютри и съответно на световната мрежа е на последно място в ЕС.

Но каквито и да са конкретните параметри на тази връзка е видно, че има провал на „модерните леви”. От години БСП се самонаграждава с определението, че била „модерна лява” партия. Едно от доказателствата за обратното бяха демографските показатели на партията с все по-застаряващ електорат. На вълната от разочарованието от изборния провал гневни партийци изригнаха в медиите по този повод, че при това пагубно застаряване столетницата скоро ще предаде Богу дух .

По отношение на интернет БСП наистина се издъни. Доколко е било важно и решаващо, признавам, не мога да преценя без инструментариума на обективната статистика. По лични наблюдения обаче мога да кажа това, което хиляди други потребители на мрежата ( и „производители” на интернет „продукция”) биха потвърдили с лекота: левите хич ги нямаше в свободното пространство на обмена на идеи. Именно защото е свободно, което не устройва дъртите ( по манталитет) манипулатори на общественото мнение в щаба на партията.

Червените бяха заложили на сигурното- на всичко, което могат да контролират. Бяха си пазарували влияние с години и си го ползваха. И явно имат остатък от похарченото, защото купените медийни трибуни все още не взимат по обичайния им маниер пълния завой към лагера на победителя – остатъчното влияние на червените пари, налети там, личи по щадящия начин, по който разгромът на БСП се представя в публичното пространство.

Фактът, че БСП чак сега лъсва като лидерска партия ( което беше видно за по-внимателните наблюдатели) сега прозвучава от трибуни, като в. „Труд” Но не като собствено съждение, а под формата на интервю с разочарован от ръководството партиен деец. Казва го Добромир Гущеров в прав текст: „ БСП е абсолютно лидерска партия!”.

Чак и мен, необективния, лошо настроения срещу БСП журналист, който написа същото, е задминал Гущеров с това „ абсолютно”! А пък интервюиращата го Валерия Велева , със скърцане на завоя, почти го подстрекава да говори лоши работи за падналата партия в лицето на нейните шефове и също почти автентично се учудва, че тези истини чак сега излизали на повърхността!

Колкото до интерНЕТНИЯ брутен провал на червената политика, неговата най- ярка проява беше нахалството й да натрапва дърварската си пропаганда в най-модерното средство за комуникация. Дори в личните блогове, без някой да пита за разрешение, се появяваха агресивните клипове срещу предполагаемата победа на Костов, който щял да управлява чрез Борисов.

Но те толкова си могат. Мислят си, че интернетът е като интернационала – призовават „на крак, о пар(т)ии презрени…” и хоп, световната революция се пече в угода на своите теоретици. Само че са пропуснали да забележат, че за разлика от интернационала интернетът не се дирижира от Москва.

11 мнения за “Червените бъркат интернета с интернационала”

 1. Проблема на БСП не е Интернет, а възрастта на симпатизантите й. Те вече са на около 75 г. средно. На следващите избори ще са към 80 г. Това е естествен процес – не можеш да го спреш и с брадва даже!
  Добрата новина е, че от необходимите за пречистване в пустинята 40 години вече изминаха 20!
  Бъдещето е пред НАС, а не пред ТЯХ!

 2. Статията е добра,но е учудващо защо автора използва цвят за да обозначи комунистическата сган.

 3. От където и да го погледнеш все е ИНТЕР,но не МИЛАНО, а нашенско….

 4. Интернетът не е лъжица за всяка уста. От екрана на компютъра изглежда само като един цветен правоъгълник малко по-голям от лист хартия, но всеки, който го е подценил се е изгубил в него.

 5. За съжаление проблемът не е на БСП. Проблемът е на България! Нащата свидна абсурдна страна! Дълго време се говореще, че имаме проблем защото нямаме истинско дясно, истински десни партии, което си е самата истина. Но абсурдното е, че нямаме и ляво, истински леви партии. Правилно Г-н Инджев ги нарича червени. Червеното е цвят свързващ се с терорист, кхмери, съзаклятници и най-обикновени бандити. Истината е, че комунистите никога не са били леви. Само са се представяли за такива. Изобщо в условия на тоталитаерна диктатура лявото и дясното губят смисъла си, като понятия. Те са понятия на едно демократично управление. Тоталитаризмът е екрайна точка, нещо като черна дупка, където всичко се изкривява и понятия, като време и пространство губят смисъла си.
  Това е проблемът на България. Една млада демокрация, възникнала след освобождението си от вековното Турско иго, където попадна през феодалното средновековие, нема щастието да се развие и укрепне. Беще нападната от комунистическата чума. Затова сега много бавно и трудно ще се оправяме. Даже мисля единственият ни реален щанс за скорощно оправяне е Европейският съюз да се развие до степен на мега държава, подобно на САЩ и да се направи централно общо управление с общи политически партии. Колкото и невероятно да ви изглежда това, товяа е единственият ни реален щанс за някакво по-скорошно оправяне! Естественият процес, който имитираме вече 20 години ще отнеме столетия! Сегащните ни партии са просто бащино наследство на едни и същи братя хайдуци оставено им от тоталитарната комуняжка майка БКП!

 6. Хубава статия.Дано никога повче няма комунисти и турци във властта.Като си спомня само януарските събития,как триеха всичко от интернет,как пребиха младежи в една градинка ей така за кеф,как човек почина заради тяхната лакомия за власт….Хм,колко тъпи гадини,сами си подпалиха чергата.
  БОГ да прости починалия човек и моите съболезнования към близките.
  ;(

 7. Ника, трудно е да се забележи връзка,между политическия термин,в случая комунистите и стническия-турците. Това е несъвместима комбинация. Ако имате предвид българските турци,пак не върви,какво имат общо те,с бъларските комунисти. Единствено много малка част от тях,т.е. ръководството на ДПС са с комунистите,да те са най-изпълнителната агентура на ДС.

 8. Комунистите(пЪРВАНОВ и сТАНИШЕВ)са наи гогемите български предатели.Заради такива предатели и изменици България е била 500 години под турско робство.Дано никога да не идват на власт.

 9. Аз лично не бях гласувал от 8 години!
  Сега гласувах(пропътувах 200 км до най-близката изборна секция).
  Убедиха ме блоговете в нтернет и тъпите брадви на комунистите!
  И свръх нахалния граблив „сокол“!

 10. Много ми е интересно защо БСП мълчи по въпроса за мажоритарния си кандидат в Стара Загора – бившия директор на “Марица-Изток” Иван Марков, който беше уволнен за злоупотреби? Ако според тях той е невинен, защо не се обадиха, че се извършва политическа репресия? А ако пък е виновен, да се извинят на всички избиратели, че им натресоха неподходящ кандидат!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.