Сам юнак на коня ( троянския)

Като знам колко бързо, често, конюнктурно и безпринципно се променят обещанията и намеренията в българската политика, си наложих да изчакам, докато се убедя, че Бойко Борисов наистина ще управлява сам, както намекна. Сега вече е твърд и убедителен. Убеди и мен.

Има право. Това е най-краткият възможен коментар. Но той е като живота: най-сигурното нещо по отношение на живота, е че свършва. Важно е как се живее.

Всеки има право да управлява живота си сам. Управлението на живота да другите е съвсем различна работа. РАБОТА! Много специална.. В нея т.н. нюанси са от съдбоносно значение.

Няма да пиша трактат за нюансите. Те са многообразието, поливалентността на битието. Свързват се, пресичат се и се допълват по хиляди възможни начини и никога никой не може да изчерпа темата. Ето защо избирам само един акцент.

Когато един юнак, като Бойко Борисов, избере да бъде сам на коня, възниква вътрешно противоречие. Той си мисли, че е сам, но има и кон. Без него е просто пешеходец, обречен да крета, вместо да препуска към набелязаната цел.

Е, и? Там е работата, че конят на Борисов е троянски. Лесно е да се съгласяваш със съгласните, като западните съюзници, с които ни обвързват ясни параметри и договорни отношения. Но е доста по – трудно да яздиш добиче, което
може да те хвърли от управленското седло, ако не му се понравиш..

Ако пък седлото на троянския кон се окаже удобно и конят опитоми ездача си по своите троянски правила, значи жалко за цялото юначество. .

23 мнения за “Сам юнак на коня ( троянския)”

 1. Това се очакваше.Не зная защо някой се е надявал,визирам СК, да управлява с ГЕРБ.ББ си е бил соло и пак ще е така ,поне външно и по форма.
  А що се отнася до седлото то винаги е било удобно.Ако не за ББ то за друг.

 2. ataka e partia syzdadena po proekt na ds, tia e edna ot obrycha ot partii na ds. dps i bsp sys svoite deistvia i izkazvania sa kato hranilka za ataka. boiko, ataka i ds moje da sa namerili obsht interes makar i neglasno, ne bez pomoshta na prezidenta g.s.pyr.
  bsp niama nishto obshto s edna socialna partia, tova e partia na preiali alchni slugi na oligarsite.
  interesa klati fesa na dogan, koito moje da izpadne ot novata shema na upravlenieto. boiko ne bi promenil nishto v bg bez syglasieto na mafiata koiato e navsiakyde, koiato kontrolira vsichko. spored men e doshlo vreme na legalizacia na otkradnatoto. tova moje da e proekta borisov, razbira se shte ima niakolko pokazni aresti na drebni mishleta.

 3. Г-н Инджев,
  Много ми хареса това, че ако коня /троянския/ опитоми ездача си, това ще означава, че Бойко не е юнак. Много ми е свидна България и дано се вразуми това момче. Наниза набързо едни назначения, едва ги преглъщам. За човек е трудно да създаде и се грижи за семейството си, а какво да кажем за държава. Далеч сме от Франция, но ето един пример. Никола Саркози, учил и се изучил за политик. Работил от младини само това, включително и като част от екипа на Жак Ширак. Нормално извървян път пред очите на всички. Като го избираха, французите знаеха кого избират. Саркози не е юнак, той си върши, както казвате, РАБОТАТА. Скоро се извини на французите, че е допуснал грешки, и че му е трябвало време за да свикне с “нечовешкото усилие” да си на върха на държавната власт. Та да се върнем у нас. Не ми се иска коня /троянския/ да опитоми Бойко. За разлика от Франция, където всеки си знае РАБОТАТА, ние трябва да сме юнаци. Дано не се надуе много, като предшествениците си и да изгуби разсъдъка си. На пръв поглед изглежда, че на върха попадат случайни хора, но не е така. През последните 20 години изгубих част от наивитета си и не вярвам на личности, колкото и да са “харизматични”. Добре е да се знае, кой стои зад Бойко и зад тези “кухи глинени гърнета в парламента” /това не са мои думи и не одобрявам автора им, но са доста точни/. Така или иначе ще видим. Все пак малко си поотдъхнахме, че си отидоха “тройните”. И друго. Г-н Инджев, снощи случайно бях на гости на приятели, които гледаха по БТВ “шоуто на слави”, голям срам! Че, добре сте си тук, както се казва у вас, в този хубав БЛОГ, с вашите гости от форума, всеки ден. Поздрави!

 4. Страхувам се, че държат ББ(Бриджит Бардо)за приматната гуша. Все пак толкова “мокри поръчки” изпълни, докато беше Генсек на Саксофонеца. Цветарското “болшинство” (116 от 240) гъмжи от видни ченгета, милиционери, мултаци…и откровени п…..ци…
  А и дефлорацията се състоя. “Цветарките”си загубиха “девствеността”. “С гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ беше отхвърлено предложението на СК за… комисиите в НС”.
  Дано не съм прав.
  Истината е, че не понасям “болшинства” и сръбска чалга. Не понасям комунисто-“социал-националисто”-десни цветарки като проф БД. Не понасям “по-добре мултак, отколкото калтак”а и грандоман ВР, не понасям “архитектурната неудобност” от “свещената простота” на “болшинството”.
  Толкова по зле за мен, разбира се! Явно, в Родината ми такава “стока” се “харчи”!!!

 5. Браво Г-н Инджев! Тази статия не е в беседката. Направо в десетката е!

 6. Този път нещо не мога да разбера метафората и ако помогнете, ще съм благодарна. Та кой е троянския кон? Като прочетох заглавието, си помислих, че ще става дума за Г. Първанов. За ездача що годе разбрах. Вярно, че конете опитомяват ездачите, но ездачите също би тръбвало да могат да опитомъват коне. Ей бога ми, иносказанието този път не го разбрах.
  До Г. Георгиев – бихте ли обяснили на edi как да пише на кирилица, че петкан много се изнервя като се пише на латиница. Бъдете здрави.

 7. Bсичко е казано от самия Инджев, и много добре уточнено от Кирилов, и от n e s t i n a r a….

 8. Към Сия:

  Русия, чрез своя посланик в Брюксел Чижов, два пъти нарече България свой троянски кон в Европа ( ЕС). А България, яздена от Първанов и Станишев, отказа да се обиди, т.е. прие обидата за комплимент, както по принцип постъпва тук тук възторженото лоби на съветско-руския колониализъм…
  Тест за всяко управление е дали ще бъде европейско и с нещо като достойнство за пред хората ( света), или ще е троянски кон на Русия , в която отстрелват правозащитници и журналисти по същия начин, по който Първанов гърми по забранени от червената книга козли в Узбекистан.

 9. В парламента сега влязоха толкова троянски коне освен това. Тепърва ще разбираме за какво става въпрос в парламентарната група на Герб.

 10. :)) ак спрегнахте каруцата пред коня. Хей, Вие от СК приемете загубата си,като нормални хора и вижте причината в свойте действия. не мога да си обясня имате ли елементарни познания. Влюбени до безумие- фанатизъм.
  дали ще е ББ или ” Шаро” какво значение има. Съдбата си го е избрала него, а не Костов/икономист, но политик кръгла нула/ и слава богу.

 11. Г-н Инджев,
  благодаря че отделихте време да отговорите на явно глупавото ми питане, но сега разбирам откъде дойде объркването ми. За мен България и управляващите, които и да са те, са две различни неща. Управляващите идват и си отиват, но България си остава. Запозната съм със изказването на Чижов, че България е наречена троянския кон на Русия, и този президент и този мин.редседател не реагираха, но и което е вярно, и хората не излязоха да протестират. Всички безобразия на управляващите се преписват на България най вече от самите управляващи, защото така се замитат следите. Вие сам казахте, слаба държава, прост народ. Аз не приемам и винаги съм реагирала кагато се казва, например че “България” е оранизирала атентата срещу папата. Тогава, питам аз, трябва ли да приемем, че” България” уби Георги Марков. Другите държави някак си се разграничават от безобразията извършени от техни гразждани. Да продълвжа горния пример – Али Агжа стреля срещу папата, аз не съм чула и не вярвам някой да е чул, че Турция е стреляла срещу папата.Не знам, объркана съм, аз май нещо вече не разбирам, Вие знаете повече, защото сте там, на мястото на събитието и аз май по-добре да не се обаждам.
  Преди малко говорих с мои близки от Пловдив и получих информация от пърава ръка как живеят хората. Ако трябва да го обобщя с една дума – страх и поради кризата светлината в края на тунела нещо май е загасена.
  Бъдете здрав.

 12. Драги г-н Инджев,до 1-2 дни НС ще се произнесе по един кабинет в болезнен период – както казах последния път – дотегнал на България с вековно и грешно пречистване на революцията.
  Но и с фалшива бременност за оскверняване на “дефлорирана” Реставрация…особено последната петилетка!!!
  Тежката дума на техния съидейник
  “патриарх” на Левицата,сам непощаден “по живковски” от живота,би трябвало,да напомни на двете й отрочета по въпросите на държавността,че животът,винаги се движи по възходяща спирала
  На него,обаче,тя му е била достатъчна,да изследва спънките на миналото и прецени малката дъга по която,се възлиза,за да отгатне неясните извивики на бъдещето…
  Тук цитирам-почти-мисли от челна страница на библиотека “Безсмъртни мисли” посветена на Толстой и разрешена от “фашисткото Министерство на войната”-Щаба на войската – сь!!!!Наредба №6 от 20/11/1940 г.:
  Бог получава само нашите останки,но делата преценени с мерилото на историята,са най-доброто от нас стига В ОТЕЧЕСТВОТО ,ПОРЕДНИЯТ ЕЛИТ,ДА научи изкуството на своята посестрима ПРАВИЛНАТА – или старата България – като ги използва за БЛАГОДЕНСТВИЕТО на своя народ съобразно сложни предизвикателства нн 21 в…..
  Но ако е за ездатни добичета,да напомня цитираната в блога творба “Генерал на кон”,като такава от 70-те “якобински” времена на м.в.т.е. десетина години преди самото -вече постоталитарно-пречистване на революцията,което за капак бе допълнено-сега- и от “Евророма”,с цитати от писмото на Димитров и Коларов,преди да “дуднат” за Виена и Москва 1923!.
  Кои ще са новите “престъпно честни”като Виденов,или един луд от “Под игото”?
  Естествено ,че е безумие,но нали отново , се “харчи” !!!!

 13. Отлична статия. Трябва да бъде илюстрирана с карикатура – Троянския кон възседнат от балканския юнак ББ.

 14. Добавям: Троянския кон възседнат от балканския юнак ББ с оръженосци Божидар, Волен и Гоце.

 15. Към Сия:
  Изобщо не ви е глупаво питането. Уважавам всяко мнение и понеже знам колко много неща не знам, не очаква всеки да знае всичко. а още по-малко се изживявам като критерий за познанието.
  Използвам да кажа да други питащи, нещо, което сигурно им е известно, но кой знае защо си мислят, че не важи за тях лично.
  Важно е как се пита. Едно е да те попитат “колко е часът” ( може и без уважителни обръщения). Съвсем друго е да ти кажат ” абе, тъпанар, като си толкова нагъл да имаш часовник, трябва на секундата да ми съобщиш колко ти е часа”!
  И в двата случая става дума за питане , нали! По този, “вторият начин”, някои питат и се възмущават, че не получавт отговор или просто получават отказ от разговор.

 16. Към демократор:

  Приятно прекарване в компанията на Шаро…Но кой в кого е влюбен ( и дали изобщо е вярно) е въпрос, който не се решава от демократорите.
  И малко логика , моля: щом е все едно, дали ще упралява Шаро, или който и да било друг, от какъв зор се нахвърляте като някакъв Шаро върху въображемите влюбени в друг?

 17. “Каква хубава красноречива метафора” си помислих като прочетох статията,но по-надолу във форума разбрах,че всеки участник си я тълкува по своему.Във всичките “за” и “против” на днешния ден – следствие от партийни пристрастия,нека да си отговорим на въпроса “Кое е доброто за България”.Не случайно преходът у нас е 20 г.Нагледахме се на битки за власт, защото беше важно кой ще приватизира,ще има ли реституция,ще се санкционират ли “черните пари”.В този период процесите бяха по-динамични и затова правителствата не изкарваха пълен мандат.През следващия период на три правителства с пълен мандат имуществата на България бяха горе-долу разпределени.Но останаха много възможности за преразпределяне на апетитни държавни имоти и тази алчност породи корупцията, която като един гигантски откопод се разпростря по всички нива в държавата.Не усетихме как всички попаднахме в тази мрежа – готови да дадем на катаджията 20 лв,за да не ни глоби, на лекаря – подарък, за да ни даде направление, на държавния служител – подкуп, за да ни издаде на време документа, който ни се полага по право и т.н.Потокът на европейските пари доведе до хипертрофия на алчността и хитроумните начини за грабеж и заобикаляне на закона – безкрайни.Време е да се сложи край на това,време е за справедливи санкции.Нека всички станат съпричастни и пренебрегнат личния интерес : управляващите – да вземат правилните решения открито, прозрачно и да знаят,че милионите очи на гласоподавателите ги следят;подкрепящите правителството партии да не мислят какъв келепир ще имат, а да контролират првителството зорко и да станат гарант на успеха, опозицията да оближе изборните си рани и да бъде конструктивна – не саботира на всяка цена добрите идеи на правителството,народът – търпелив и доброжелателен.Нека България се измъкне от прегръдката на кризата, да тръгне по-уверено по европейския път, да усвои правилата на цивилизованото общество и едва тогава да започнат партийните борби за политическо надмощие,борбите на бизнеса за влияние, борбите на трудовия народ за заплати и привилегии.Но всичко това при едни твърди правила и справедливия контрол на съдебната система.ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ, НА НАШИТЕ ДЕЦА В УТРЕШНИЯ ДЕН.

 18. Много е тъжно всичко което се случва в майката Родина. Ще видите че ББ ще се прегърне с БСП и ДПС. Това съм го казвал много пъти , горко на този народ който така лесно се лъже! Погледнете парламентарната група на ГЕРБ – пълно е с милиционери и агенти. Ами с кого сда управляват!? Естествено с БСП и ДС! Това е много проста истина която остана скрита от хората , а може би е вярна поговорката , че всеки народ си заслужава управниците? Айде стига !! Този самодоволен и самовлюбен дебил ми идва в повече!

 19. Русия, чрез своя посланик в Брюксел Чижов, два пъти нарече България свой троянски кон в Европа ( ЕС).
  Коментар от: Иво Инджев

  Ами Чижов е мноgo прав, ние сме техния троянски кон , само че не онзи , който донася победата над Тров , а другия , модерния , вируса, който се крие, прилепва и сменв формата си , но е постоянен в едно – в разрушението си и извратеността на създателите му. Да, ние сме троянския кон на Русия, извратени и покварени по отношение на нормалните понятия за живота, отношенията, морала и себеуважението. Да, вирус който не пощади и създателите си .
  Но има една надежда . Който не го е забелязал още, скоро ще го забележи – идва едно друго поколение , в момента 18-22 годишни, които имат тотално различен мироглед и философия по отновение на света , морала, себеуважението и баланса на давам-взимам . Те са антивирусната програма, която ще прочисти и заразените от Троянския кон и създателите му .
  Поне Бойко направи едно нещо – не се извъртя и зацелува пръстена на тези , които са преносителите на Троянската зараза. За добро или лошо , скритите посинели Троянски носители още в първия ден се издадоха .. Ех , поне Бойко и тези от нас, които искат наистина тотална промяна в мизерията, наречена живот и политика в България.
  Иво , благодарим ти за публикацията!

 20. ДО КИРИЛОВ ОТ ГОРНА КОРЕЗА

  ЗДРАВЕЙTE ГОСПОДИН КИРИЛОВ ОТ БАСТИОНА НА ШИРАКИЗМА- СЕМЕЙСТВО С ПОДОБНА НА ВАШАТА СЪДБА ОТ ДОСТА ВРЕМЕ В ТАЗИ ПРЕКРАСНА СТРАНА – ВЪЗМОЖЕН КОНТАК ЧРЕЗ NJNJ19@HOTMAIL.FR

 21. Някои “лъчезарни :-)демократи” пак се чешат, където ги сърби и боцка!
  Наистина става дума за ББ(добре, хайде да не е Бриджит Бардо)Ако “болшинството” успее, всички ще сме доволни! Но демокрацията е, все пак, многопартийна. “Лъчезарният селянин на колело” да не се изнервя от “крепостните селяни”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.