Естествени проблеми на изкуственото дишане на комунизма

Незнайно защо бившият министър на културата Стефан Данаилов реши изненадващо да прави равносметка за постиженията на ведомството си, отчитайки на пресконференция сред тях повишаването на заплатите на чиновниците си, в доброто ( за него) и не толкова старо време на тройната коалиция.

Може би така е решил да отвърне на унищожителната критика на Мирослова Кортенска във в. „Уикенд”, която се осмели да „посегне” на такава светиня, като Ламбо, припомняйки нищонеправенето му и прословутото му правописно сбъркано „Збогом” пред погледите на хиляди телевизионни зрители в една траурна книга?

Е, обяснението може да е простичко: навиците да си в светлината на прожектора трудно се преодоляват. Но и хората не са съвсем простички. Поне онези, които помнят, че др. министър вече веднъж направи отчет в още по-положителен дух. Беше в края на миналата година.

Между малцината министри, които сметнаха за нужно да преразкажат какво са свършили през 2008 г., беше именно културният. Той избра да го направи с акцент върху най-важното за него: как руската култура е била представена в годината на Русия в България.

Имаше подробни данни за броя на посетителите от Русия и на посетителите на техните гъсто посетени културни изяви. Пълен успех! Толкова голям, че Йосиф Кобзон и „Любе”, които Путин силно люби и води със себе си в чужбина ( ако изобщо България е чужбина за тях) , бяха извикани на бис в рамките на предизборната кампания на БСП.

И сега, вместо да чуем защо ни заковаха на дъската на позора за еврофондовете и ни обявиха за най-крадливите ( защото корупцията в най-корумпираната страна в ЕС означава точно това – крадене в големи мащаби, с организационния размах на държавните чиновници), или нещо подобно, научаваме какви големи подаяния били получили читалищата.

Е, малко се било затлачило меценатството ( единственият животворен начин за достойно финансиране на културата в една пазарна икономика), обаче заплатите на трудещите се в културното министерство се вдигнали!

Гласът зад кадър на БСП от доста клипове с агресивни послания към червените, несменяемият ценен партиен кадър Стефан Данаилов, миролюбиво пожела успех на своя приемник Вежди Рашидов.

. За момента назначението на Рашидов ще задоволи обществения глад за справедливост. Факт е, че Рашидов, най-изявеният противник на Доган в неговия си избирателен вилает, става министър. Как това „анти” ще се превърне в „про” за българската култура, предстои да видим.

Нагледахме се на „ На всеки километър”, в който ни рекламираха рекламното лице на БСП др. министър Данаилов. Песничката от пропагандния сериал се изпълняваше на живо по партийни седенки от самия министро-артист. Звучеше в партийните реклами, натрапвани на милиони българи по държавната телевизия. Нищо чудно, че при всички перипетии на тройния управленски провал (БСП сега има три пъти по-малко депутати от управляващите ГЕРБ) културният министър Данаилов неизменно красеше челните места на класациите за личните рейтинги на политиците.

БНТ, истинското министерство на културата, в което се наливаха истинските пари за пропаганда на носталгията, ни въртя този филм години наред заедно с други подобни произведения на изкуственото дишане на комунизма. Гледахме го до втръсване. Време е за промяна и в това отношение.

6 мнения за “Естествени проблеми на изкуственото дишане на комунизма”

 1. Господин Инджев,
  В продължение на 25 години комунистическата пропаганда налагаше Стефан Данаилов, като образец на подражание (идол). Та той нямаше отрицателна роля в киното, театъра и т.н.
  Лично аз смятам, че той си има актьорски талант.
  Но (с ръка на сърцето го казвам) на мен лично през 80-те години ми харесваше един млад, красив и много талантлив журналист кореспондент на БТА в Бейрут:)Мислех си (сега съм убеден, че е така), че да си кореспондент в Бейрут през 1984 година не е достатъчно да си завършил журналистика, а трябва и още нещо:)
  А що се отнася до БНТ и БНР, то отиващото си 🙂 правителство ги направи на подлоги!

 2. Това, ” На всеки километър” не беше ли един сериал на Неделчо Чернев, в който в една от сериите Стефан Гецов хвана близо 3 кг шаран в буйна планинска река, точно когато му докладва за обстановката Ст. Данаилов?
  А иначе БСП намери за Стефан Данаилов продължение на ролята му на Кънчо, асистентът на мага Тренго Праз (Николай Николаев), чрез неадекватното за него министерстване, а сега разбирам – и озвучаване на клипове с дълбоки поуки за “Червените бабички”. Богдан Велински щеше да е много доволен…

 3. България-чалгария си е обречена на комунизъм,от това никой не може да се спаси. За кого намеквате,Г-н Атанасов,кой е този журналист в Бейрут,че не си спомням. Ако намеквате за евентуална съпричастност с ДС,да ,нямаше нито един журналист,който да не беше “обезпечен” от органите на ДС,особено от ПГУ. Нямаше и нито един “тираджия”,който да не е сътрудничал с ДС,ама никакъв шанс нямаше тези мизерници да пуснат обикновен шофьор,който да не знае колко гаден е капитализма и точно поради тази причина,им плащаха в западна,капиталистическа валута,изглежда комунистическата сган е искала по-бързо да отрови своите хора с лошия капитализъм,да,ама не успя,всички,под строй станаха капиталисти. Тези,със доларовите запалати си запазиха състоянието,а нас,мухльовците ни откраданаха до шушка.Та,и този профан-комунист,Данаилов,нищо не може да се очаква от такива нещастници…

 4. Наскоро дочух че Вежди Рашидов, при цялото ми уважение към смелостта му да се опълчи на Доган, смята да закрие читалищата по селата като ненужни културни островчета. Дано не изляза права, защото съм работила с читалищните секретари от нашата община и трябва да Ви споделя, че за много села, това са единствените културни институции където все още се съхраняват нашите самобитни традиции. Само ще напомня на бъдещия министър на културата, че ако не са тези селски читалища догодина в Копривщица ще трябва той да ни пее и играе, а ние да го оценяваме.

 5. Читалищата са почти напълно безпредметни в епохата на нета и съвременните комуниклации,или със съвсем слаба полза.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.